Euro 1984: Το καλύτερο όλων των εποχών

Αυτή τη φορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα τα έχει όλα. Διάρκεια 15 ημερών, οκτώ πολύ καλές ομάδες, μέσο όρο κάτι λιγότερο από τρία γκολ ανά ματς, μία εκπληκτική διοργανώτρια Γαλλία, έναν εξαιρετικό Μισέλ Πλατινί. Σημειωτέον ότι αυτή τη φορά δεν περνούν στον τελικό οι δύο πρώτοι των ομίλων των τεσσάρων ομάδων αλλά εφαρμόζεται το χιαστί σύστημα.

Euro 1984: Το καλύτερο όλων των εποχών

Στον πρώτο όμιλο, οι "τρικολόρ" δεν έχουν αντίπαλο. Παίρνουν την πρόκριση στους "4" με τρεις νίκες σε ισάριθμα ματς, ακολουθούμενοι από τη Δανία που με τη σειρά τους αφήνει έξω Γιουγκοσλαβία και Βέλγιο. Στο δεύτερο γκρουπ, Ισπανία και Πορτογαλία τρώνε τα μουστάκια τους αλλά μετατρέπουν την πρόκριση σε Ιβηρική υπόθεση. Η Δυτική Γερμανία αποκλείεται, όπως και η Ρουμανία. Στα ημιτελικά, Γαλλία και Ισπανία τσεκάρουν το εισιτήριο του τελικού στην παράταση. Οι αμφιτρύωνες όμως δεν χάνουν την ευκαιρία να κατακτήσουν το πρώτο σπουδαίο τρόπαιο της ιστορίας τους.

Ο τελικός:

27/06/1984

Παρίσι, Παρκ Ντε Πρενς (47.368 θεατές)

Γαλλία – Ισπανία 2-0

Σκόρερ: 57’ Πλατινί, 90’ Μπελονέ

Γαλλία: Μπατς, Μπατιστόν (73’ Αμορός), Λε Ρου, Μποσίς, Ντομεργκέ, Ζιρές, Τιγκανά, Φερναντέζ, Πλατινί, Λακόμπ (80’ Ζεγκινί), Ζεγκινί, Μπελονέ.

Ισπανία: Αρκονάδα, Ουρκιάγα, Γκαρσία (85’ Μπονίγιο), Ρεδόνδο, Καμάτσο, Κάσας (75’ Λόπεζ), Γκόμεζ, Μανρίκε, Χαβιέρ, Σαντιγιάνα, Καράθκο.

Το αστέρι: Μισέλ Πλατινί

Πρώτος σκόρερ: Πλατινί (Γαλλία) 9

Ο Μισέλ Πλατινί βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του στα γήπεδα της πατρίδας του, το καλοκαίρι του 1984. Βασικός, αρχηγός και ηγέτης ενός έθνους, όχι μόνο ανταποκρίνεται στις προσδοκίες αλλά καταφέρνει σε πέντε ματς να σκοράρει εννέα γκολ, συμπεριλαμβανομένων δύο κολλητά χατ τρικ στον όμιλο. Που να ήταν και επιθετικός δηλαδή! Έναν μήνα πριν το τουρνουά έχει τερματίσει στην πρώτη θέση των σκόρερ του ιταλικού πρωταθλήματος με τη φανέλα της Γιουβέντους και το γεγονός ότι του απονέμεται η Χρυσή Μπάλα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, μόνο τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Τα καταφέρνει και το 1985, για να κάνει ένα μοναδικό τρεμπλ. Η παρουσία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986 έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα μίας εκπληκτικής διεθνούς καριέρας που σταμάτησε στις 71 συμμετοχές και τα 41 γκολ.

News 24/7

24MEDIA NETWORK