Euro 1988: Ανθισαν οι τουλίπες

Η Ολλανδία φτάνει στην πηγή αλλά δεν πίνει νερό στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και το 1978. Παίζει εκπληκτικό ποδόσφαιρο, δίχως όμως να πάρει τρόπαιο. Μοιραία, το παρατσούκλι της βγαίνει: "Βασίλισσα δίχως στέμμα".

Euro 1988: Ανθισαν οι τουλίπες

Στα γήπεδα όμως της Γερμανίας, το καλοκαίρι του 1988 βάζει τέλος στην κακοδαιμονία και καταξιώνεται. Και να φανταστεί κάποιος ότι του τουρνουά που φιλοξενείται στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας αρχίζει με τους χειρότερους οιωνούς, καθώς οι κάτοχοι του τροπαίου, Γάλλοι, δεν προκρίνονται στα τελικά.

Στον πρώτο όμιλο τα πράγματα είναι πολύ απλά. Οι διοργανωτές φέρνουν ισοπαλία με την Ιταλία στην πρεμιέρα, ακολούθως οι δύο ομάδες κάνουν το δύο στα δύο και περνούν χεράκι – χεράκι στην επόμενη φάση. Στο δεύτερο γκρουπ η κατάσταση ξεκαθαρίζει οκτώ λεπτά πριν το τελευταίο σφύριγμα, του τελευταίου αγώνα. Η Σοβιετική Ένωση κάνει περίπατο, η Ιρλανδία αποδεικνύεται σε φονέα γιγάντων, ενώ η Αγγλία μετατρέπεται σε σάκο του μποξ και φεύγει με μία κουλούρα στις αποσκευές της. Τελευταία αγωνιστική, η Ολλανδία παίζει με την Ιρλανδία και με ισοπαλία μένει έξω. Στο 82’ όμως ο Κιφτ βάζει το μοναδικό τέλος της συνάντησης και οι "οράνιε" εξασφαλίζουν ματς με τη Γερμανία, η οποία δεν στέκεται εμπόδιο. Στον άλλο ημιτελικό, η Σοβιετική Ένωση υποσκελίζει την Ιταλία αλλά στον τελικό ανατέλλει μόνο ένα άστρο, αυτό του Μάρκο φαν Μπάστεν.

Ο τελικός:

25/06/1988

Μόναχο, Ολίμπια Στάντιον (72.000 θεατές)

Ολλανδία – Σοβιετική Ενωση 2-0

Σκόρερ: 33’ Γκούλιτ, 54’ φαν Μπάστεν

Ολλανδία: Φαν Μπρόικελεν, φαν Ερλε, Ράικαρντ, Ρ. Κούμαν, φαν Τίκελεν, Βάνενμπουργκ, Βάουτερς, Α. Μιούρεν, Ε. Κούμαν, Γκούλιτ, φαν Μπάστεν.

Σοβιετική Ενωση: Ντασάεφ, Κιντιατούλιν, Ντεμιανένκο, Λιτόφτσενκο, Αλεϊνίκοφ, Ζαβάροφ, Γκοτσμάνοφ (69’ Μπαλτάτσα), Μιχαϊλιτσένκο, Ρατς, Προτάσοφ (72’ Πασούλκο), Μπελάνοφ.

Το αστέρι: Μάρκο φαν Μπάστεν

Πρώτος σκόρερ: Φαν Μπάστεν (Ολλανδία) 5

Ο προηγούμενος Βασιλιάς (Μισέλ Πλατινί) δεν βρίσκεται στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας αλλά ο Μάρκο φαν Μπάστεν κάνει ό,τι περνάει από τα πόδια του για να τον ξεχάσουμε. Το δεύτερο τέρμα του τελικού απέναντι στον Ρινάτ Ντασάεφ με μονοκόμματο βολέ από πλάγια δεξιά έχει μείνει στην ιστορία. Και να ήταν μόνο αυτό... Στη φάση των ομίλων κάνει χατ τρικ με αντίπαλο την Αγγλία και στον ημιτελικό με τη Γερμανία δίνει τη νίκη στο "κουρδιστό πορτοκάλι". Η ειρωνεία είναι ότι τέσσερα χρόνια αργότερα τα πάντα του πάνε ανάποδα. Στο Euro 1992 δεν βρίσκει δίχτυα, ενώ χάνει και το καθοριστικό πέναλτι στον ημιτελικό με τη Γερμανία. Μερικούς μήνες αργότερα αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη διεθνή σκηνή λόγω χρόνιου προβλήματος στον αστράγαλο. Κρίμα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK