Euro 1992: Από το Αιγαίο στην κορυφή

Ο κόσμος αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς. Το 1992, στη Σουηδία, μαζεύονται οι επτά καλύτερες ομάδες της Ευρώπης και η διοργανώτρια χώρα, προκειμένου να απονεμηθεί το η ένατη έκδοση του τροπαίου. Σοβιετική Ένωση δεν υπάρχει.

Euro 1992: Από το Αιγαίο στην κορυφή

Δέκα πρώην σοβιετικές δημοκρατίες συμφωνούν να κατέβουν ως Κοινοπολιτεία, ενώ μήνες πριν την έναρξη της διοργάνωσης ξεσπάσει ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Τη θέση των πλάβι παίρνουν οι Δανοί και σοκάρουν. Μαζεύονται από τις καλοκαιρινές διακοπές τους (οι περισσότεροι είχαν καταλύσει στα ελληνικά νησιά) για να φτάσουν στην κορυφή, στερώντας από τους Γερμανούς το δύο στα δύο. Εξάλλου, Δυτική και Ανατολική Γερμανία έχουν γίνει ένα. Για πρώτη φορά σε μεγάλη διοργάνωση τα ονόματα των παικτών αναγράφονται στο πίσω μέρος των φανελών.

Στον πρώτο όμιλο της τελικής φάσης, η Σουηδία δεν εντυπωσιάζει αλλά παίρνει αποτελέσματα. Στην πρεμιέρα αναγκάζει τη Γαλλία να νιώθει ευχαριστημένη με την ισοπαλία, ενώ υποτάσσει Δανία και Αγγλία, εξασφαλίζοντας την πρωτιά. Πιο πίσω, οι Δανοί μετατρέπουν τα ημιτελικά σε σκανδιναβική υπόθεση, ενώ Γαλλία και Αγγλία απογοητεύουν και αποκλείονται.

Στον άλλο όμιλο η Ολλανδία παίρνει το εισιτήριο χαλαρά, για να την ακολουθήσει η Γερμανία. Ίσως Σκωτία ή Κοινοπολιτεία να είχαν τύχη να προκριθούν ως δεύτερες αλλά το τέρμα του Τόμας Χέσλερ στην εκπνοή του πρώτου αγώνα με τους πρώην Σοβιετικούς αλλάζει τις ισορροπίες. Στα ημιτελικά οι Γερμανοί περνούν το εμπόδιο των Σουηδών, ενώ οι Ολλανδοί υποκύπτουν στα πέναλτι των Δανών, με τον Μάρκο φαν Μπάστεν να αστοχεί. Στον τελικό, οι Δανοί ολοκληρώνουν το θαύμα.

Ο τελικός:

26/06/1992

Γκέτεμποργκ, Ούλεβι (37.800 θεατές)

Δανία – Γερμανία 2-0

Σκόρερ: 18’ Γένσεν, 78’ Βίλφορτ

Δανία: Σμάιχελ, Σίλβεμπεκ (66’ Κρίστιανσεν), Κ. Νίλσεν, Λ. Ολσεν, Πίενικ, Κριστόφτε, Γ. Γιένσεν, Βίλφορτ, Χ. Λάρσεν, Πόουλσεν, Μπ. Λάουντρουπ.

Γερμανία: Ιλγκνερ, Χέλμερ, Ρόιτερ, Κόλερ, Μπούκβαλντ, Μπρέμε, Χέσλερ, Ζάμερ (46’ Ντολ), Εφενμπεργκ (80’ Τομ), Ρίντλε, Κλίνσμαν.

Το αστέρι: Πέτερ Σμάιχελ

Πρώτοι σκόρερ:

Μπέργκαμπ (Ολλανδία) 3

Λάρσεν (Δανία) 3

Ρϊντλε (Γερμανία) 3

Μπρολίν (Σουηδία) 3

Το άφθονο και επιθετικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη αρχίζει και ξεθωριάζει. Οι αγώνες στους οποίους σημειώνονται τέσσερα και πέντε γκολ λιγοστεύουν, με συνέπεια οι αμυντικές φιγούρες να ξεχωρίζουν όλο και περισσότερο. Το 1992 λάμπει το αστέρι του Πέτερ Σμάιχελ. Ο τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος είναι το πρώτο τόσο σπουδαίο ματς της καριέρας του και εκείνο που τον καθιερώνει σε πλήθος συνειδήσεων ως τον καλύτερο τερματοφύλακα της Υφηλίου. Οι Γερμανοί είναι το απόλυτο φαβορί στον τελικό. Δύο παγκοσμίου εμβέλειας αποκρούσεις όμως του μετέπειτα άσου της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε προσπάθειες του Γιούργκεν Κλίνσμαν, κρατούν την εστία του ανέπαφη και δίνουν το έναυσμα για τον θρίαμβο.

News 24/7

24MEDIA NETWORK