Euro 2000: Ρώμη – Παρίσι σε 13 λεπτά

Δεν έχει εφευρεθεί το μέσο μεταφοράς που μπορεί να κάνει την προαναφερθείσα απόσταση στον συγκεκριμένο χρόνο. Η μπάλα όμως τα καταφέρνει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2000, το οποίο είναι και το 11ο της ιστορίας.

Euro 2000: Ρώμη – Παρίσι σε 13 λεπτά

Οι Κάτω Χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο) αναλαμβάνουν να φιλοξενήσουν τις καλύτερες 14 Εθνικές και το μοντέλο της συνδιοργάνωσης μπαίνει στη ζωή μας. Οι εκπλήξεις είναι λίγες στην πρώτη φάση. Αποκλείονται οι Γερμανία και Αγγλία, καθώς ο πρώτος όμιλος αποδεικνύεται υπόθεση των αουτσάιντερ. Πορτογαλία (με τρεις νίκες) και Ρουμανία ξεπερνούν όλα τα εμπόδια. Στους άλλους τρεις ομίλους τα πράγματα εξελίσσονται νορμάλ.

Τα προημιτελικά περιλαμβάνει ένα αμφίρροπο ζευγάρι και τρία με ξεκάθαρα φαβορί. Η Ολλανδία κάνει πάρτι απέναντι στη Σερβία, ενώ η Πορτογαλία δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με την Τουρκία. Εξάλλου, η Ιταλία σκοράρει δύο φορές στο πρώτο ημίχρονο και στέλνει τους Ρουμάνος στο Βουκουρέστι με συνοπτικές διαδικασίες. Η Ισπανία φτάνει κοντά στην πηγή, με το νερό όμως να πίνεται από τους Γάλλους, σε ένα συναρπαστικό νοκ άουτ παιχνίδι.

Στα ημιτελικά η Ολλανδία χάνει δύο πέναλτι στο 90λεπτο απέναντι στην Ιταλία των δέκα παικτών από το πρώτο εικοσάλεπτο και τιμωρείται από αυτά μετά και το τέλος της παράτασης. Η Πορτογαλία προσπαθεί να στριμώξει στα σχοινιά τη Γαλλία αλλά οι Ανρί, Ζιντάν διορθώνουν τα κακώς κείμενα και στην παράταση οι "τρικολόρ" προκρίνονται. Ο τελικός είναι ιταλική υπόθεση. Ο Μάρκο Ντελβέκιο ανοίγει το σκορ στο 55ο λεπτό και ο Σάντρο Ντελ Πιέρο χάνει τα άχαστα προκειμένου να φέρει την κούπα ακόμη πιο κοντά στην Αιώνια Πόλη. Το μοναδικό λάθος του Φάμπιο Καναβάρο στην εκπνοή όμως τιμωρείται από τον Σιλβέν Βιλτόρ και το ματς πάει στην παράταση. Εκεί, ο Νταβίντ Τρεζεγκέ πετυχαίνει το Ασημένιο Γκολ και οι διάδοχοι του Μισέλ Πλατινί ανταμώνουν το είδωλό τους στην κορυφή.

Ο τελικός:

02/07/2000

Ρότερνταμ, Ντε Κάιπ (50.000 θεατές)

Γαλλία – Ιταλία 1-1 (2-1 παρ.)

Σκόρερ: 90’ Βιλτόρ, 113’ Τρεζεγκέ – 55’ Ντελβέκιο

Γαλλία: Μπαρτέζ, Λιζαραζού (86’ Πιρές), Βιεϊρά, Μπλαν, Τζοργκαέφ (76’ Τρεζεγκέ), Ντεσάμπ, Ντεσαγί, Ζιντάν, Ανρί, Τιράμ, Ντουγκαρί (58’ Βιλτόρ).

Ιταλία: Τόλντο, Μαλντίνι, Αλμπερτίνι, Καναβάρο, Πεσότο, Νέστα, Ντι Μπιάτζο (66’ Αμπροζίνι), Ιουλιάνο, Φιόρε (53’ Ντελ Πιέρο), Τότι, Ντελβέκιο (86’ Μοντέλα).

Το αστέρι: Ζινεντίν Ζιντάν

Πρώτος σκόρερ: Κλάιφερτ (Ολλανδία) 5, Μιλόσεβιτς (Σερβία) 5

Ο σπουδαιότερος ποδοσφαιριστής της γενιάς του ’70 είναι φτιαγμένος για τα μεγάλα ματς και τις ανάλογες διοργανώσεις. Το 1998 μένει στην ιστορία για το ότι σκοράρει στον τελικό απέναντι στη Βραζιλία με δύο κεφαλιές. Δύο χρόνια αργότερα όμως, στα γήπεδα Βελγίου και Ολλανδίας, είναι ακόμη καλύτερος. Οι εκπληκτικές πάσες του και το απαράμιλλο κοντρόλ του αποτελούν το σημείο αναφοράς. Το πέναλτι στο 177’ με αντίπαλο την Πορτογαλία στον ημιτελικό δεν θέλει να το εκτελέσει κάποιος συμπαίκτες του αλλά εκείνος στήνει την μπάλα και αυτή πηγαίνει εκεί που δεν πιάνεται. Ο "Ζιζού" αναδεικνύεται τρεις φορές Ποδοσφαιριστής της Χρονιάς τρεις φορές και το 2001 πηγαίνει από τη Γιουβέντους στη Ρεάλ Μαδρίτης έναντι του ποσού των 76.000.000 €.

News 24/7

24MEDIA NETWORK