Ο... ατελείωτος τελικός του '94 και η διαφήμιση του ποδοσφαίρου

Η μαγική βραδιά με τα 6 γκολ και τη διαδικασία των πέναλτι, ο τελικός του Βάντσικ, το πρώτο του προπονητή Ρότσα. Ενόψει του αποψινού ντέρμπι Παναθηναϊκός-ΑΕΚ, το Contra.gr θυμάται τον αξέχαστο τελικό κυπέλλου του 1994. Δείτε videos.

Ο... ατελείωτος τελικός του '94 και η διαφήμιση του ποδοσφαίρου

Ηταν η εποχή που η ΑΕΚ έπαιζε κατά γενική ομολογία την καλύτερη μπάλα στην Ελλάδα και ο Παναθηναϊκός... έπαιρνε τα κύπελλα. Με την Ενωση να έχει "καθαρίσει" το πρωτάθλημα (το τελευταίο της μέχρι σήμερα) με εύκολο τρόπο και τον Παναθηναϊκό να περνά από τον Οσιμ στον Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο τελικός κυπέλλου του ΟΑΚΑ αποκτούσε το δικό του ενδιαφέρον.

Εκείνη τη σεζόν η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς είχε δύο νίκες απέναντι στον Παναθηναϊκό με 2-1 στο Ολυμπιακό Στάδιο και 2-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια, ενώ οι "πράσινοι" δεν είχαν κερδίσει ντέρμπι στο πρωτάθλημα, αφού είχαν ένα 0-0 με τον Ολυμπιακό στο (τότε) στάδιο Καραϊσκάκη και μία ήττα με 2-1 στο Μαρούσι.

Το παιχνίδι εξελίχθηκε ιδανικά για τον Παναθηναϊκό. Στο 31' ο Βαζέχα από γύρισμα του Γεωργιάδη (του... Γ.Χ.) άνοιξε το σκορ και στο 54' ο Μανωλάς με αυτογκόλ έδωσε προβάδισμα δύο τερμάτων. Η ΑΕΚ δεν το έβαλε κάτω και με το ματς να έχει αποκτήσει ξέφρενο ρυθμό, κατάφερε να κάνει το 2-0, 2-2 μέσα σε έξι λεπτά. Στο 71' ο Αλεξανδρής μείωσε και στο 77' ο Δημητριάδης, που είχε μπει λίγο νωρίτερα αλλαγή, έστειλε το ματς στην παράταση. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Ρότσα είχε χάσει τον Βαζέχα με τραυματισμό στον ώμο (στη θέση του πέρασε ο Δώνης) και τον Μπορέλι (στη θέση του ο Μαραγκός).

Ο... ατελείωτος τελικός του '94 και η διαφήμιση του ποδοσφαίρου

Στην παράταση η ΑΕΚ ήταν καταιγιστική και με την ορμή που της είχε δώσει η ισοφάριση πέτυχε και τρίτο γκολ με τον Αλεξανδρή φτάνοντας στη μεγάλη ανατροπή. Ο Παναθηναϊκός έσωσε την παρτίδα στο 115' με τέρμα του Μάρκου και ο συγκλονιστικός τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι.

Εκεί, Τσάρτας (άουτ) και Δημητριάδης (απόκρουση Βάντσικ) δεν στάθηκαν τυχεροί με τον Στράτο Αποστολάκη να ευστοχεί στο τελευταίο πέναλτι και να χαρίζει στον Παναθηναϊκό το (14ο) κύπελλο της ιστορίας του με σκορ 4-2. Για τους "πράσινους" είχε χάσει πέναλτι (απόκρουση Ατματζίδη) ο Μαραγκός.

Ο... ατελείωτος τελικός του '94 και η διαφήμιση του ποδοσφαίρου

Στα αξιοσημείωτα εκείνου του αξέχαστου από άποψη θεάματος και ανατροπών τελικού, οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών (νικητών και ηττημένων) που στάθηκαν ακριβώς σε αυτό, το λάθος του διαιτητή Σπάθα που έδειξε κόκκινη κάρτα αντί κίτρινης στον Μιχάλη Βλάχο (το αντιλήφθηκε μόλις είδε την αντίδραση του παίκτη), αλλά και τα μικροεπεισόδια στις εξέδρες στο ημίχρονο του αγώνα. Την επόμενη χρονιά, βέβαια, ο τελικός αυτός... ξεχάστηκε (λόγω του τελικού του Μπάκα), ενώ αρκετά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2009 η ΑΕΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς (πάλι) έχασε με πανομοιότυπο τρόπο στον επίσης συγκλονιστικό τελικό κόντρα στον Ολυμπιακό με την... ατελείωτη διαδικασία των πέναλτι.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως αυτό ήταν το δεύτερο συνεχόμενο κύπελλο για τον Παναθηναϊκό, ο οποίος την περασμένη χρονιά είχε νικήσει 1-0 τον Ολυμπιακό. Το 1995 έκανε... χατ-τρικ (1-0 την ΑΕΚ), ενώ το 1997 η ΑΕΚ πήρε ρεβάνς κατακτώντας το κύπελλο στα πέναλτι στον τελικό του Καραϊσκάκη.

Ο... ατελείωτος τελικός του '94 και η διαφήμιση του ποδοσφαίρου

Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 4-2 πεν. (2-2 κ.α. 3-3 παρ.)

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Βάντσικ - Αποστολάκης, Γεωργιάδης Γ.Χ., Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Ουζουνίδης, Χριστοδούλου, Νιόπλιας, Μάρκος, Μπορέλι (67' Μαραγκός), Βαζέχα (65' Δώνης)

Προπονητής: Χουάν Ραμόν Ρότσα

ΑΕΚ: Ατματζίδης - Καραγιάννης, Μανωλάς, Σταματής, Βλάχος (59' Δημητριάδης), Αλεξανδρής, Σαμπανάτζοβιτς (48' Τσάρτας), Σλίσκοβιτς, Κοπιτσής, Σαβέβσκι, Κασάπης

Προπονητής: Ντούσαν Μπάγεβιτς

Διαιτητής: Σπάθας (επόπτες: Σωτηρόπουλος - Χαλδαίος)

Σκόρερς: 31' Βαζέχα, 54' Μανωλάς (αυτoγκόλ), 71' Αλεξανδρής, 77' Δημητριάδης, 95' Αλεξανδρής, 115' Μάρκος

Θεατές: 61.232

Δείτε τα πέναλτι του τελικού:

News 24/7

24MEDIA NETWORK