Όταν ο Ντέμης ξεπέρασε τον Σαραβάκο (VIDEOS)

Ο Δημήτρης Σαραβάκος συνέβαλε τα μέγιστα στην ευρωπαϊκή καταξίωση του Παναθηναϊκού και την παρθενική πρόκριση της ΑΕΚ στους ομίλους του Champions League. Κάποια στιγμή όμως, βρέθηκε κάποιος που κατάφερε να τον ξεπεράσει στην πρώτη θέση του πίνακα των Ελλήνων σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Το όνομα αυτού; Ντέμης Νικολαΐδης.

Όταν ο Ντέμης ξεπέρασε τον Σαραβάκο (VIDEOS)

του Μάνου Ανδρουλάκη

Προκειμένου να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της επιτυχίας του Ντέμη Νικολαΐδη, πρέπει να γίνει μία μικρή αναφορά στα κατορθώματα του Δημήτρη Σαραβάκου, ο οποίος σταμάτησε στα 25 ευρωπαϊκά γκολ.

Ο "μικρός" του ελληνικού ποδοσφαίρου πήρε από το χεράκι τον Παναθηναϊκό και με τη συνδρομή παικτών όπως ο Βέλιμιρ Ζάετς, ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, ο Χρήστος Δημόπουλος κι ο Κώστας Μαυρίδης τον οδήγησε στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (1984-85), την προημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA (1987-88) και την προημιτελική φάση του Champions League (1991-92).

Τα πιο αξέχαστα από τα 25 γκολ του ήταν, αναμφίβολα, τα δύο με την Γιουβέντους το 1987, τα πέντε με την Γκέτεμποργκ (δύο το 1985, τρία το 1991) και τα τρία με την Χόνβεντ το 1987. Εξίσου σημαντικά ήταν εκείνα επί των Ρέιντζερς το 1994, όταν πλέον αγωνιζόταν στην ΑΕΚ.

Μερικά ιστορικά γκολ του "Μητσάρα"

Το πλήρωμα του χρόνου έφερε έναν άλλον κορυφαίο επιθετικό, τον Ντέμη Νικολαΐδη, να διαπρέπει με τη φανέλα της ΑΕΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και τελικά να ξεπερνά πριν από ακριβώς 12 χρόνια (2 Οκτωβρίου 2002) τον Δημήτρη Σαραβάκο στην κορυφή της λίστας των Ελλήνων σκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Καλύτερο ματς δεν θα μπορούσε να βρει ο επιθετικός της Ένωσης για να πετύχει το συγκεκριμένο κατόρθωμα. Αντίπαλος ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης, η οποία παρατάχθηκε στο κατάμεστο "Νίκος Γκούμας" με όλα της τ' αστέρια (Ζινεντίν Ζιντάν, Λουίς Φίγκο, Ραούλ, Ρομπέρτο Κάρλος, Φερνάντο Μοριέντες κ.ά.).

Το τελικό 3-3 γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ΑΕΚ, η οποία μάλιστα προηγήθηκε 3-1 στο 28ο λεπτό (με γκολ του Νικολαΐδη), προτού οι Ζιντάν και Γκούτι βγάλουν τους "μερένγκες" από τη δύσκολη θέση, σκοράροντας στο 39' και το 60' αντίστοιχα.

Όταν ο Ντέμης ξεπέρασε τον Σαραβάκο (VIDEOS)
INTIME SPORTS

Από το μαγικό αριστερό πόδι του Βασίλη Τσιάρτα προήλθε το 26ο ευρωπαϊκό γκολ του Νικολαΐδη. Έπειτα από την εκτέλεση ενός μακρινού φάουλ, ο "Ντεμίνιο" ξέφυγε από την επιτήρηση του Κλοντ Μακελελέ, πήρε τη γυριστή κεφαλιά κι ο Ίκερ Κασίγιας είδε την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα του.

Δείτε στο 1:05 το ιστορικό γκολ του Νικολαΐδη

Το ρεκόρ του Ντέμη Νικολαΐδη κράτησε για περισσότερο από εννέα χρόνια και συγκεκριμένα μέχρι τις 3 Νοεμβρίου 2011. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης έβαλε δύο γκολ επί της Σάμροκ Ρόβερς κι έγινε ο Έλληνας αρχισκόρερ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με 27 γκολ (τώρα έχει φτάσει τα 30 γκολ).

Αυτό που πρέπει να επισημανθεί, βέβαια, είναι το γεγονός ότι ο Ντέμης Νικολαΐδης δεν είχε πατήσει ούτε καν τα 30 όταν αγωνίστηκε για τελευταία φορά σε ευρωπαϊκό ματς. Ως γνωστόν, το 2003 πήρε μεταγραφή στην Ατλέτικο και το επόμενο καλοκαίρι αποσύρθηκε από τη δράση (σε ηλικία μόλις 31 ετών), προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της ΑΕΚ.

Διαβάστε ακόμη

Όταν η ΑΕΚ ντύθηκε... Ρεάλ! (VIDEO)

News 24/7

24MEDIA NETWORK