Όταν ο Ψωμιάδης "έφερνε" στην ΑΕΚ τον Σαμπόνις

Το Contra.gr γυρίζει πίσω το χρόνο και σταματά στο 1989 όταν ο Μάκης Ψωμιάδης ισχυρίστηκε ότι αποπειράθηκε να φέρει στην ΑΕΚ το μεγάλο Αρβιντας Σαμπόνις. Η τηλεοπτική δήλωση του "Big Mac" και η διαφορετική επιλογή που έκανε για την καριέρα του ο Λιθουανός γίγαντας που έφτασε να κατακτήσει το ΝΒΑ.

LLS Sabonis Tkaèenko Krepðinis CSKA Þalgiris Archyvas  
Vladimiro Tkaèenkos (k) ir Arvydo Sabonio "dvikova" 1986 metais. Kæstuèio Jankausko (ELTA) nuotr.
Maskva, gruodþio 18 d. (ELTA). Ðiandien Kauno "Þalgiris" su Arvydu Saboniu prieðakyje þais didþiulá aþiotaþà kelianèias rungtynes su Eurolygos B grupës lyderiu Maskvos CSKA. RB
LLS Sabonis Tkaèenko Krepðinis CSKA Þalgiris Archyvas Vladimiro Tkaèenkos (k) ir Arvydo Sabonio "dvikova" 1986 metais. Kæstuèio Jankausko (ELTA) nuotr. Maskva, gruodþio 18 d. (ELTA). Ðiandien Kauno "Þalgiris" su Arvydu Saboniu prieðakyje þais didþiulá aþiotaþà kelianèias rungtynes su Eurolygos B grupës lyderiu Maskvos CSKA. RB LLS SABONIS TKAEENKO KREPÐINIS CSKA ÞALGIRIS ARCHYVAS VLADIMIRO TKAEENKOS (K) IR ARVYDO SABONIO "DVIKOVA" 1986 METAIS. KÆSTUEIO JANKAUSKO (ELTA) NUOTR. MASKVA, GRUODÞIO 18 D. (ELTA). ÐIANDIEN KAUNO "ÞALGIRIS" SU ARVYDU SABONIU PRIEÐAKYJE ÞAIS DIDÞIULA AÞIOTAÞA KELIANEIAS RUNGTYNES SU EUROLYGOS B GRUPES LYDERIU MASKVOS CSKA. RB

Εν έτει 1989 ο Μάκης Ψωμιάδης είχε τα ηνία της μπασκετικής ΑΕΚ και υποσχόταν... λαγούς με πετραχήλια στον κόσμο της ομάδας, ο οποίος μόλις τότε γνώριζε τον επικεφαλής της Ενωσης.

Μετά από έναν αγώνα της ΑΕΚ με τη Ζαλγκίρις στον οποίο η ελληνική ομάδα επικράτησε με 109-95 ο Ψωμιάδης προανήγγειλε με τηλεοπτικές του δηλώσεις την απόκτηση του Αρβιντας Σαμπόνις εκφράζοντας μάλιστα και τη σιγουριά του!

Εν έτει 1989 η καριέρα του Λιθουανού γίγαντα βρισκόταν σε μία επικίνδυνη καμπή. Οι συνεχείς τραυματισμοί (γόνατα, αχίλλειος τένοντας) είχαν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον παίκτη ο οποίος πιέστηκε για να προλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 και επιδείνωσε τα προβλήματά του.

Όταν ο Ψωμιάδης "έφερνε" στην ΑΕΚ τον Σαμπόνις

Οι Μπλέιζερς, που είχαν τα δικαιώματά του στο ΝΒΑ, ήταν έξαλλοι με τους Σοβιετικούς γιατρούς που άναψαν το "πράσινο φως" για τη συμμετοχή του Σαμπόνις στη Σεούλ, και ο παίκτης, παραμένοντας στη Ζαλγκίρις, δεν ήξερε ποιο θα έπρεπε να είναι το επόμενο βήμα στην καριέρα του.

Ουσιαστικά αυτό το θολό τοπίο θέλησε να εκμεταλλευτεί ο Ψωμιάδης επιχειρώντας να δελεάσει τον Σαμπόνις και τη Ζαλγκίρις. Ομως, η επιλογή του Λιθουανού ήταν διαφορετική. Μετακόμισε για τρία χρόνια στη Βαγιαδολίδ όπου μπόρεσε να ηρεμήσει και να αποθεραπευτεί (όχι ολικά βέβαια) και εν συνεχεία ακολούθησαν μόνο ημέρες δόξας.

Ρεάλ Μαδρίτης και κατάκτηση της Ευρωλίγκας, ΝΒΑ με τους Μπλέιζερς και αναρίθμητες προσωπικές διακρίσεις στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου στο οποίο μετακόμισε στην ηλικία των 31 ετών.

Το Σάββατο η Ζαλγκίρις τιμά την προσφορά αυτού του τεράστιου παίκτη αποσύροντας τη φανέλα με το Νο 11.

Όταν ο Ψωμιάδης "έφερνε" στην ΑΕΚ τον Σαμπόνις

News 24/7

24MEDIA NETWORK