Τα πιο χαρακτηριστικά "αιώνια" ντέρμπι (VIDEOS)

Από τον Σαραβάκο στον Λυμπερόπουλο και από τον Μητρόπουλο στον Τζόρτζεβιτς. Ενόψει του κυριακάτικου ντέρμπι του γηπέδου Καραϊσκάκη, το Contra.gr θυμάται τις χαρακτηριστικές αναμετρήσεις τριών δεκαετιών. Ο τελικός του Κοσκωτά, το πλασέ του Καραπιάλη και άλλα πολλά. ΔΕΙΤΕ VIDEOS.

Τα πιο χαρακτηριστικά "αιώνια" ντέρμπι (VIDEOS)

Η δεκαετία του 80

29/06/1982: Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-1

Το περίφημο μπαράζ του Βόλου ήταν η πρώτη σοβαρή απόπειρα του βαρδινογιαννικού Παναθηναϊκού να σπάσει το ολυμπιακό κατεστημένο της εποχής. Η αλήθεια είναι ότι ο Ολυμπιακός αυτοκτόνησε για να προκύψει το μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή εκείνης της σεζόν, όπως και να το κάνουμε όμως ο Παναθηναϊκός έφτασε για πρώτη φορά στην κατάκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος επί ημερών Γιάννη Βαρδινογιάννη στην προεδρία του. Το τελικό 2-1 με τα γκολ του Εσταβίγιο και του Αναστόπουλου απλώς πιστοποίησε ότι ο Ολυμπιακός του Σταύρου Νταϊφά παρέμενε η πρώτη ποδοσφαιρική δύναμη στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του 80 και ότι η ώρα του Παναθηναϊκού (μείωσε με τον Ζιάκο) δεν είχε φτάσει ακόμη.

Οι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Σαργκάνης, Μίχος, Παπαδόπουλος, Βαμβακούλας, Ξανθόπουλος, Κουσουλάκης, Εσταβίγιο, Μητρόπουλος (77' Oρφανός), Λεμονής, Κοκκολάκης (81' Tόγιας), Αναστόπουλος

Παναθηναϊκός: Κωνσταντίνου, Καρούλιας, Κόβης, Καψής, Κατσιάκος, Λιβαθηνός, Σημαιοφορίδης (65΄Αναστασιάδης), Χαραλαμπίδης, Νικολάε, Κουρόπουλος (65΄Ζιάκος), Ντόκεν

28/05/1986 Παναθηναϊκός-Oλυμπιακός 4-0

O Παναθηναϊκός είχε εξελιχθεί σε μεγάλο πρωταγωνιστή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το 1984 κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημά του σε επαγγελματικό επίπεδο, το 1985 έφτασε στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και το 1986 με ένα πολύ γεμάτο ρόστερ στο οποίο χώρεσαν 12 Έλληνες διεθνείς παίκτες, πήρε περίπατο το πρωτάθλημα. Σ΄αυτά τα τρία χρόνια όμως δεν είχε καταφέρει κάποιο μεγάλο χτύπημα, κάποια επίδειξη ισχύΟς στον αιώνιο αντίπαλό του. Στα τέλη του Μαΐου του 1986 oι "πράσινοι" όμως του Πιετρ Πάκερτ βρήκαν την ευκαιρία και δεν την άφησαν να πάει χαμένη. Η σαρωτική επικράτηση με 4-0 πιστοποίησε ότι ο Παναθηναϊκός είχε αφήσει πίσω του τα πέτρινα χρόνια των αρχών της δεκαετίας και ότι πλέον έκανε το κουμάντο, κατά το κοινώς λεγόμενο. Δεν είναι τυχαίο ότι εκείνη η βραδιά μνημονεύεται ακόμα από τους οπαδούς του, 27 χρόνια μετά.

Oι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Μήνου, Ταράσης, Πατσιαβούρας, Κυράστας, Ζάετς, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Γεροθόδωρος (61΄Ρότσα), Μπατσινίλας, Βλάχος, Δημόπουλος (84΄Αντωνίου).

Ολυμπιακός: Αρβανίτης, Ξανθόπουλος, Κοκοκάλης, Τόγιας, Μίχος, Σεμερτζίδης, Σέστιτς, Παπαχρήστου, Αναστόπουλος, Μητρόπουλος, Βαϊτσης (46΄Παπαγγελής)

08/05/1988: Παναθηναϊκός-Oλυμπιακός 2-2 (4-3 πεν)

Ενα από τα πιο σημαντικά αιώνια ντέρμπι όλων των εποχών και ένα από τα πιο ποδοσφαιρικά παιχνίδια που έγιναν ποτέ στην Ελλάδα. Η σημασία του ξέφυγε από το στενό αθλητικό πλαίσιο αφού ο Γιώργος Κοσκωτάς, πρόεδρος τότε του Ολυμπιακού, σάρωνε τα πάντα στο διάβα του στην οικονομική ζωή της χώρας και ήθελε πάση θυσία να κάνει επίδειξη δύναμης και στο ποδόσφαιρο. Στο αντίπαλο στρατόπεδο υπήρχε ο Παναθηναϊκός του Γιώργου Βαρδινογιάννη ενώ ζητούμενο του ματς ήταν (εκτός από το τρόπαιο) και η ευρωπαϊκή έξοδος αφού οι δύο ομάδες είχαν χάσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσω του πρωταθλήματος. Την εβδομάδα πριν από εκείνο τον τελικό, που διεξήχθη Κυριακή, και όχι Τετάρτη όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, η ποδοσφαιρική πιάτσα συγκλονίστηκε από πάσης φύσεως φήμες. Η ένταση ανέβηκε σε πρωτοφανή επίπεδα κάτι που αποτυπώθηκε και στην ποιότητα του αγώνα που ήταν πολύ κακή απόρροια της τεράστιας πίεσης για το αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός εν τέλει επικράτησε στα πέναλτι, ο Νίκος Σαργκάνης άφησε σαφή υπονοούμενα με μία φράση του προς τον Γιώργο Βαρδινογιάννη και ο Κοσκωτάς έδωσε υπόσχεση ότι την επόμενη σεζόν θα επέστρεφε πιο δυνατός. Τον πρόλαβε όμως η ελληνική δικαιοσύνη και η οικονομική αυτοκρατορία του κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Σαργκάνης, Χατζηαθανασίου, Βαμβακούλας, Kαλιτζάκης, Mαυρίδης, Ζάετς (75΄Βλάχος), Σαραβάκος, Χριστοδούλου (46΄Μπατσινίλας), Χ. Δημόπουλος, Ρότσα, Γεωργαμλής.

Ολυμπιακός: Ταληκριάδης, Αποστολάκης, Χαντζίδης, Αλεξίου, Μπανιώτης, Τσαλουχίδης, Μπονόβας (46΄Μουστακίδης), Ξανθόπουλος, Φούνες, Μητρόπουλος, Τσιαντάκης.

Η δεκαετία του 90

8/12/1996: Oλυμπιακός-Παναθηναϊκός 1-0

Είναι κοινά αποδεκτό ότι το καλοκαίρι του 1996 τα δεδομένα στο ελληνικό ποδόσφαιρο άλλαξαν άρδην. Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σωκράτης Κόκκαλης ήταν αποφασισμένος να επαναφέρει την ομάδα του στην κορυφή του ελληνικού πρωταθλήματος και για να τα καταφέρει έκανε το κόλπο γκρόσο και έφερε στον Πειραιά τον Ντούσαν Μπάγεβιτς. Επίσης πρόλαβε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και έντυσε στα ερυθρόλευκα τόσο τον Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς όσο και τον Στέλιο Γιαννακόπουλο. Επειτα από αυτά, οι πάντες έκαναν λόγο για δυναμικό καμ μπακ το οποίο έγινε πασιφανές στο πρώτο αιώνιο ντέρμπι της νέας εποχής. Ο νέος Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς επικράτησε 1-0 του Παναθηναϊκού με τον επίσης νέο Τζόρτζεβιτς να κάνει γκολ το πέναλτι που κέρδισε από τον Γιάννη Καλιτζάκη ο Ιλια Ιβιτς. Ενα πέναλτι που συζητιέται ακόμα και στις ημέρες μας και το οποίο ώθησε τον Παναθηναϊκό να εκδώσει ανακοίνωση με την οποία καλούσε τις ποδοσφαιρικές αρχές "να δώσουν τον τίτλο στον Ολυμπιακό με προεδρικό διάταγμα".

Oι συνθέσεις:

Ολυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Καραταϊδης, Αμανατίδης, Νταμπίζας, Τζόρτζεβιτς, Καραπιάλης (75΄Γεωργάτος), Καρασαββίδης, Γιαννακόπουλος (46΄Κακλαμάνος), Σαμπανάτζοβιτς, Αλεξανδρής, Ιβιτς (84' Γκώνιας).

Παναθηναϊκός: Bάντσικ, Γκούμας, Αποστολάκης (58΄ Αλεξόπουλος), Κολιτσιδάκης, Καλιτζάκης, Ουζουνίδης, Μπορέλι, Καπουράνης (77' Mάρκος), Γεωργιάδης, Βαζέχα, Λυμπερόπουλος (66' Nασιόπουλος)

5/12/1998: Παναθηναϊκός-Oλυμπιακός 2-4

To παιχνίδι εκείνο πέρασε στην ιστορία για δύο λόγους. Πρώτον γιατί συντελέστηκε μία από τις εντυπωσιακές ανατροπές στην ιστορία των ντέρμπι αιωνίων και δεύτερον διότι οι διαμαρτυρίες του Παναθηναϊκού για τη διαιτησία του Λάκωνα ρέφερι Παπαδάκου άφησαν το δικό τους στίγμα. Πριν από τη σέντρα ο πανίσχυρος Ολυμπιακός του Ντούσαν Μπάγεβιτς λογιζόταν, απόλυτως φυσιολογικά, ως το ακλόνητο φαβορί της αναμέτρησης αφού ο Παναθηναϊκός του Βασίλη Δανιήλ ψαχνόταν. Παρόλα αυτά οι πράσινοι εκκίνησαν δυνατά και προηγήθηκαν με 2-0 πριν ο Ολυμπιακός ανατρέψει το σκορ και τελικά επικρατήσει με το εμφατικό 4-2. O Παναθηναϊκός διαμαρτυρήθηκε κυρίως για την αποβολή του Μπασινά στο 64' (και ενώ το σκορ ήταν 2-2) αλλά και για μη αποβολή του Καραπιάλη. Οι φωνές του Δανιήλ στη συνέντευξη Τύπου ηχούν ακόμη στ΄αυτιά όσων τις άκουσαν εκείνο το βράδυ: "Λάκτισμα από πίσω τιμωρείται με κόκκινη κάρτα κύριε Παπαδάκο".

Oι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Aποστολάκης (82΄Mάουρο), Αλεξόπουλος, Βόκολος, Ασάνοβιτς (76΄Kιάσσος), Λαγωνικάκης, Μπασινάς, Κωνσταντινίδης, Κόλα (78΄Σιμπνιέφσκι), Βαζέχα, Λυμπερόπουλος.

Oλυμπιακός: Ελευθερόπουλος, Καραταϊδης, Μαυρογενίδης, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Καραπιάλης, Γεωργάτος (84΄Λουτσιάνο), Γκόγκιτς, Αλεξανδρής (69' Aμανατίδης).

26/03/2000: Oλυμπιακός-Παναθηναϊκός 2-2

Παιχνίδι επίσης πολύ μεγάλης σημασίας. Ο έξοχος Παναθηναϊκός του αείμνηστου Γιάννη Κυράστα ήξερα καλά ότι σε περίπτωση νίκης θα έκανε αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου μετά από τρία χρόνια πράσινης ανομβρίας. Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του επ΄ουδενί δεν ήθελε να παραδώσει τα σκήπτρα του με αποτέλεσμα η ποδοσφαιρική Ελλάδα να σταθεί μπροστά από τις οθόνες της για να παρακολουθήσει το παιχνίδι της σεζόν κόντρα σε δύο ομάδες που ήταν μακράν οι καλύτερες εκείνου του μαραθωνίου. Οταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 2-1 χάρη στο γκολ του Νίκου Λυμπερόπουλου, οι οπαδοί του στις εξέδρες πίστεψαν ότι η ομάδα τους θα έβαζε τέλος στο αρνητικό σερί της, πριν όμως κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, ο Αλεξανδρής ισοφάρισε και ο Ολυμπιακός, ορμώμενος από εκείνο το αποτέλεσμα, κατέκτησε το 4ο σερί τίτλο του φτάνοντας μάλιστα στην επίδοση-ρεκόρ των 92 βαθμών! Ιστορική από εκείνο το ματς έμεινε και η... βίαιη αντίδραση του Ζλάτκο Ζάχοβιτς στην αλλαγή του από τον Αλμπερτίνο Μπιγκόν. Ακόμα ψάχνει τρύπα να κρυφθεί ο Ιταλός προπονητής.

Oι συνθέσεις:

Oλυμπιακός: Eλευθερόπουλος, Καραταϊδης (87΄Γιαννακόπουλος), Μαυρογενίδης, Τζιωρτζόπουλος (62΄Πουρσαϊτίδης), Κωστούλας, Ανατολάκης, Πουρσανίδης, Τζόρτζεβιτς, Πασσαλής, Χούτος, Ζάχοβιτς (64' Aλεξανδρής).

Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Χένρικσεν, Γκούμας, Φύσσας, Γκαλέτο, Μίκλαντ, Μπασινάς, Κόλα (44΄Bαζέχα), Καραγκούνης (75΄Aσάνοβιτς), Νασιόπουλος (68΄ Σιμπνιέφσκι), Λυμπερόπουλος.

H δεκαετία του 00

21/03/2001: Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-4

Εκείνο το παιχνίδι Κυπέλλου είχε μεγάλη, πολύ μεγάλη σημασία για τον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι, έχοντας χάσει το τρένο της κατάκτησης του πρωταθλήματος από τις αρχές του δευτέρου γύρου, έριξαν όλο το βάρος τους στο Κύπελλο για να καταφέρουν, επιτέλους, να βάλουν ένα τρόπαιο στην τροπαιοθήκη τους μετά από πέντε ολόκληρα χρόνια. Ο Ολυμπιακός, με το πρωτάθλημα σχεδόν εξασφαλιζόταν, δεν ένιωσε κάποια τρομερή πίεση για τα αποτέλεσμα, φρόντισε όμως να βρει κίνητρο από μία κίνηση του Νίκου Λυμπερόπουλου στο πρώτο παιχνίδι (έδειξε τη φανέλα του μετά από το γκολ που πέτυχε). Οι ερυθρόλευκοι του Τάκη Λεμονή ήταν σαρωτικοί εκείνο το βράδυ. Οχι μόνο προηγήθηκαν με 2-0 στα πρώτα 9 λεπτά της αναμέτρησης αλλά έφτασαν και στο ιστορικό 1-4 μέσα στη Λεωφόρο που έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών τους και σημείο αναφοράς για τα επόμενα χρόνια. Φυσικά οι παίκτες του δεν ξέχασαν τη χειρονομία του Λυμπερόπουλου και έδειξαν όλοι μαζί τις φανέλες τους μετά το 1-3 του Γρηγόρη Γεωργάτου που πιστοποίησε την πρόκριση.

Oι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Γκούμας, Βόκολος, Σεϊταρίδης (74' Γκαλέτο), Φύσσας, Κουτσουρές (26' Πάολο Σόουζα), Μπασινάς, Καραγκούνης, Βλάοβιτς, Βαζέχα (65΄Σίγκουρτσον), Λυμπερόπουλος

Oλυμπιακός: Eλευθερόπουλος, Μαυρογενίδης, Κωστούλας, Ανατολάκης, Νινιάδης, Γιαννακόπουλος (45΄Πατσαζόγλου), Λουτσιάνο (76΄Πουρσανίδης), Ζε Ελίας, Γεωργάτος, Τζιοβάνι, Αλεξανδρής (82' Aλβες).


11/05/2003: Oλυμπιακός-Παναθηναϊκός 3-0

To... περίφημο ματς της Ριζούπολης που ακόμα συζητιέται στα ποδοσφαιρικά στέκια όχι τόσο για τα γεγονότα εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου αλλά για όσα συνέβησαν έξω από αυτές. Ο Παναθηναϊκός με νίκη ή ισοπαλία ήταν πρωταθλητής για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια, ακόμα και με ήττα με ένα γκολ διαφορά, έστελνε το πρωτάθλημα σε αγώνα μπαράζ. Ο Ολυμπιακός όμως νίκησε με 3-0 και έφτασε στην 7η σερί κατάκτηση του τίτλου, επίδοση που συνιστά ρεκόρ στην ιστορία της Α΄Εθνικής. Το παιχνίδι βέβαια είχε ατμόσφαιρα πολεμική και ηλεκτρισμένη. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού ακόμα και τώρα, 10 χρόνια μετά το παιχνίδι, αναφέρουν ότι έλαβαν χώρα πολύ σοβαρά έκτροπα στα αποδυτήρια για τα οποία ωστόσο αποφεύγουν να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες με αποτέλεσμα οι φήμες να σέρνονται έως και τις ημέρες μας. Μάθαμε ή όχι όλη την αλήθεια για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διεξήχθη το συγκεκριμένο ματς; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ασφάλεια.

Oι συνθέσεις:

Oλυμπιακός: Κατεργιαννάκης, Βενετίδης, Αμανατίδης (61΄Ανατολάκης), Αντζας, Κωστούλας, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ, Τζόρτζεβιτς, Ζέτεμπεργκ, Χούτος (66΄Νινιάδης), Τζιοβάνι (75΄Οφορίκουε).

Παναθηναϊκός: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης (77' Σάριτς), Φύσσας, Χένρικσεν, Κυργιάκος, Μπασινάς, Καραγκούνης, Κόλκα (54΄ Κωνσταντίνου), Μικάελσεν (54΄Γκούμας), Λυμπερόπουλος, Ολισαντέμπε.

08/05/2004: Παναθηναϊκός-Oλυμπιακός 3-1

Τελικός Κυπέλλου στη Νέα Σμύρνη. Εξόχως σημαντικός από τη φύση του αλλά και ακόμα περισσότερο από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός ήθελε να καταδείξει ότι είχε φτάσει η δική του ώρα μετά την κυριαρχία του Ολυμπιακού επί μία επταετία. Οι πράσινοι του Γιτζάκ Σουμ τα κατάφεραν και μάλιστα με πειστικό τρόπο και πειστική εμφάνιση κόντρα στον Ολυμπιακό για τον πάγκο του οποίου ο Σωκράτης Κόκκαλης είχε επιστρατεύσει τον Νίκο Αλέφαντο. Η νίκη με 3-1 πανηγυρίστηκε έξαλλα από τον κόσμο του Παναθηναϊκού στις εξέδρες καθώς η ομάδα τους σήκωνε τρόπαιο μετά από οκτώ χρόνια, το νταμπλ όμως εκείνης της σεζόν αποδείχθηκε απλά μία παρένθεση καθώς ο Ολυμπιακός απάντησε με άλλα πέντε σερί πρωταθλήματα.

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός: Χαλκιάς, Χένρικσεν, Μόρις, Σεϊταρίδης, Γκούμας, Μινχ, Μπασινάς, Μικάελσεν (78΄Ζουτάουτας), Γκονζάλες (89΄Bύντρα), Παπαδόπουλος (69΄Σαπάνης), Κωνσταντίνου

Oλυμπιακός: Γιάννου, Βενετίδης, Βάλλας (22΄Μαυρογενίδης), Πάντος, Ανατολάκης, Καρεμπέ, Στολτίδης, Καστίγιο, Τζόρτζεβιτς, Γεωργάτος (15' Xoύτος, 53΄Κούζμπα), Τζιοβάνι

News 24/7

24MEDIA NETWORK