The phantom foul: η ιστορία ενός σφυρίγματος που έκρινε τον τίτλο

Ένα φάουλ που δεν έγινε ποτέ, ένας τίτλος του ΝΒΑ που κρίθηκε από διαιτητική απόφαση. Το Contra.gr θυμάται και θυμίζει το phantom foul που χάρισε το τελευταίο πρωτάθλημα στους Μάτζικ Τζόνσον και Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

The phantom foul: η ιστορία ενός σφυρίγματος που έκρινε τον τίτλο

Του Γιάννη Ζωιτού

Στην Ελλάδα έχουμε (να θυμόμαστε) το non-call του Διαμαντίδη στον Πεν στον τρίτο τελικό της σεζόν 2006-07. Στο ΝΒΑ γίνεται ακόμη πολλή κουβέντα για το ακριβώς αντίθετο: το περίφημο "phantom foul", το φάουλ-φάντασμα όπως έμεινε στην ιστορία, που δόθηκε στον Μπιλ Λαϊμπίρ πάνω στον Καρίμ-Αμπντούλ Τζαμπάρ στον έκτο ματς των τελικών του 1988.

Οι Ντιτρόιτ Πίστονς ήθελαν ακόμη μία νίκη για να πανηγυρίσουν τον τίτλο και έπαιζαν στο "Φόρουμ" του Λος Άντζελες. Με μια διαστημική εμφάνιση του Αϊζάια Τόμας, που είχε 43 πόντους, είχαν καταφέρει ν' ανατρέψουν το 74-66 των Λέικερς (3:44 πριν από το φινάλε) και στα 27'' να είναι μπροστά με έναν (102-101). Όφειλαν πλέον να παίξουν μια καλή άμυνα, βούτυρο στο ψωμί τους, για να κατακτήσουν το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας τους.

The phantom foul: η ιστορία ενός σφυρίγματος που έκρινε τον τίτλο

Αρχικά το μαρκάρισμα στον Μάτζικ ήταν υποδειγματικό, αφού δύο φορές και μετά τις αλλαγές δεν βρήκε διάδρομο να πάει προς το καλάθι, με αποτέλεσμα η μπάλα να πάει στα χέρια του Μπάιρον Σκοτ που βρισκόταν στο φτερό. Αυτός την ακούμπησε στον Τζαμπάρ, ο οποίος στο 'ένας μ' έναν' έκανε προσπάθεια να τελειώνει τη φάση με το "skyhook" ρολάροντας πρώτα στο κορμί του Λαϊμπίρ.

Παρά τη φήμη του (κάτι περισσότερο από κακοποιό τον χαρακτήριζε ο τότε συμπαίκτης του Ντένις Ρόντμαν), ο σέντερ των "κακών παιδιών" μόνο βρώμικα δεν έπαιξε στη συγκεκριμένη φάση. Φαίνεται να βγάζει "καθαρή" άμυνα με τα χέρια στην κατακόρυφο, καθώς ο Τζαμπάρ αστοχούσε, αλλά χρεώθηκε μ' έκτο φάουλ και αποβλήθηκε.

Στον πάγκο των "λιμνάνθρωπων" ο κόουτς Ράιλι ξεροκατάπιε, στον απέναντι ο Τσακ Ντέιλι ήταν φανερά εκνευρισμένος. Ο "Cap" ευστόχησε από τη γραμμή του φάουλ και στα 14'' που απέμεναν μέχρι τη λήξη τίποτα δεν άλλαξε, αφού ο Τζο Ντούμαρς αστόχησε στο σουτ της νίκης. Οι Λέικερς ισοφάρισαν 3-3 και στο έβδομο παιχνίδι διατήρησαν τα σκήπτρα χάρη στο 108-105 μπροστά στο κοινό τους.

The phantom foul: η ιστορία ενός σφυρίγματος που έκρινε τον τίτλο

Ακόμη και στις μέρες μας η φάση αυτή γίνεται διαρκώς αντικείμενο συζήτησης. Σε ανύποπτο χρόνο ο Πατ Ράιλι είχε παραδεχθεί την εύνοια των διαιτητών στο συγκεκριμένο σημείο, αντίθετα ο Τζαμπάρ επιμένει ότι υπάρχει επαφή που δικαιολογούσε το σφύριγμα. "Κοιτάξτε ξανά το βίντεο. Ήταν μια δίκαιη απόφαση", υποστηρίζει σταθερά μέχρι σήμερα.

Άσχετα πάντως με το τι συνέβη σ' εκείνη τη φάση και το τι έκρινε, οι επικές μάχες της εν λόγω σειράς έχουν γράψει τη δική τους ιστορία.

The phantom foul: η ιστορία ενός σφυρίγματος που έκρινε τον τίτλο

News 24/7

24MEDIA NETWORK