Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Αίμα και άμμος στα ντέρμπι του Κυπέλλου

Γυρίζουμε το χρόνο πίσω, αρκετά πίσω, και θυμόμαστε τα ντέρμπι Ολυμπιακού και ΑΕΚ για το Κύπελλο.

Ολυμπιακός-ΑΕΚ: Αίμα και άμμος στα ντέρμπι του Κυπέλλου

Κύπελλο χωρίς Ολυμπιακός-ΑΕΚ είναι σαν Πάσχα... χωρίς οβελία. Οι δύο ομάδες που κοντράρονται για τα ημιτελικά της διοργάνωσης, έχουν τεθεί αντιμέτωπες ουκ ολίγες φορές τα τελευταία 30 και βάλε χρόνια με την ΑΕΚ να έχει την υπέρ της παράδοση. Η τελευταία ήταν πέρυσι στον περιβόητο τελικό του άδειου ΟΑΚΑ, για τον οποίο περιμέναμε τον Σταύρο Κοντονή να ορίσει την ημερομηνία του. Εφέτος είναι η τρίτη συνεχόμενη φορά που έχουμε το συγκεκριμένο ντέρμπι, αφού το 2015 προηγήθηκαν τα δύο επεισοδιακά ραντεβού για τα προημιτελικά.

Έχει κι άλλο. Μαζί με το εφετινό ντέρμπι, φτάσαμε πλέον τις 9 φορές που Ολυμπιακός και ΑΕΚ θα αναμετρηθούν στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση στη δεκαετία '00.

Το 2000 η Ένωση πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά (1-1 εκτός, 3-0 στη Ν. Φιλαδέλφεια), την επόμενη σεζόν ο Ολυμπιακός πήρε εκδίκηση με το επιβλητικό 6-1 του ΟΑΚΑ, το 2005 είχαμε το ντέρμπι... των δοκαριών στο Ολυμπιακό Στάδιο, στο οποίο οι "κιτρινόμαυροι" δεν την έβαζαν με τίποτα και ο Ολυμπιακός έφευγε με το 1-0 (2-1 στη ρεβάνς, στην παράταση), το 2006 είχαμε τον θριαμβευτικό, για τον Ολυμπιακό, τελικό του Παγκρήτιου (3-0), το 2009 είχαμε τον "τελικό του αιώνα" που ξεκίνησε Σάββατο και τελείωσε Κυριακή (με νικητή τον Ολυμπιακό στην ατελείωτη διαδικασία των πέναλτι) και έπειτα ακολούθησαν τα δύο ντέρμπι που αναφέραμε πιο πάνω.

ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ

Αυτά τα τελευταία 17 χρόνια. Τη δεκαετία του '90 ξεχωρίζει η πρόκριση του Ολυμπιακού στον τελικό τη σεζόν 1992-93. Όπως και τώρα, οι Πειραιώτες έπαιζαν με την ΑΕΚ στα ημιτελικά. Ο Βαϊτσης όρισε το 1-0 του πρώτου αγώνα στο (τότε) στάδιο Καραϊσκάκη (στην περιγραφή ο αείμνηστος Λάζαρος Μουρκάκος) και στη ρεβάνς η ΑΕΚ νωρίς-νωρίς με τον Δημητριάδη μπήκε στην ίδια αφετηρία.

Το ματς πήγε στην παράταση, ο Ολυμπιακός το γύρισε, η ΑΕΚ απάντησε με 3-2, αλλά η ομάδα του Λίμπρεχτς πήρε το "εισιτήριο" για τον τελικό. Εκεί περίμενε ο Παναθηναϊκός, ο οποίος πήρε και την κούπα με το γκολ του Βαζέχα (απέναντι στους... φρεσκοκουρεμένους "ερυθρόλευκους").

Τη δεκαετία του '90 είχαμε ακόμα δύο ραντεβού, όπου και στα δύο η ΑΕΚ ήταν η νικήτρια. Η πρώτη φορά ήταν η... τελευταία του Μπάγεβιτς στον "κιτρινόμαυρο" πάγκο και η δεύτερη ήταν η... πρώτη φορά χωρίς τον Μπάγεβιτς στον "κιτρινόμαυρο" πάγκο. Αμφότερες οι φορές βρήκαν την έΝΩΣΗ θριαμβεύτρια και με το "εισιτήριο" της επόμενης φάσης στα χέρια.

Ο ΦΟΥΝΕΣ

Στην προηγούμενη δεκαετία είχαμε το ραντεβού της σεζόν 1982-83 με την ΑΕΚ νικήτρια, αλλά και αυτό του 1988 όπου με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο Φούνες, ο Ολυμπιακός προκρίθηκε με θρίαμβο (3-1) στη Νέα Φιλαδέλφεια. Γι' αυτό έχει γράψει πλούσιο αφιέρωμα και ο Zastro.

Για την ιστορία, Ολυμπιακός και ΑΕΚ έχουν συναντηθεί συνολικά 13 φορές στο παρελθόν στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, με τους "κιτρινόμαυρους" να φεύγουν νικητές τις επτά, ενώ όσον αφορά στους τελικούς το άτυπο σκορ είναι στο 2-2.

Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ας θυμηθούμε σε μια ντουζίνα από videos, δώδεκα στο σύνολο, κάποια από τα χορταστικά και (σχεδόν πάντα) επεισοδιακά ντέρμπι των δύο ομάδων για το Κύπελλο:

ΣΕΖΟΝ 1987-88:

ΣΕΖΟΝ 1992-93:

ΣΕΖΟΝ 1995-96:

ΣΕΖΟΝ 2000-01:

ΣΕΖΟΝ 2001-02:

ΣΕΖΟΝ 2004-05:

ΣΕΖΟΝ 2005-06:

ΣΕΖΟΝ 2008-09:

ΣΕΖΟΝ 2015-16:

News 24/7

24MEDIA NETWORK