Η απόλυση Μπέντο θυμίζει... Κάτανετς

Οι δηλώσεις του Πάουλο Μπέντο μετά την ήττα στην Τούμπα από τον ΠΑΟΚ (2-0) ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε στην απόλυσή του. Το Retro Stories επανέρχεται και σας θυμίζει την απόλυση του Σρέτσκο Κάτανετς το 2003 που η περίπτωσή της μοιάζει αρκετά.

Η απόλυση Μπέντο θυμίζει... Κάτανετς

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2003. Ο Ολυμπιακός με μια ανακοίνωση, ενημερώνει πως ο προπονητής Σρέτσκο Κάτανετς αποτελεί παρελθόν από την ομάδα. Η τότε ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός:

"Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ γνωστοποιεί τη διακοπή της συνεργασίας της με τον προπονητή Σρέτσκο Κάτανετς. Οι λόγοι που την οδήγησαν σε αυτή την απόφαση έχουν να κάνουν με το κακό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ομάδα, με αποτέλεσμα τις τελευταίες εμφανίσεις της ομάδας, αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κάτανετς οι οποίες κρίνονται απαξιωτικές για το Σύλλογο και τους ποδοσφαιριστές και δείχνουν την έλλειψη πίστης από την πλευρά του,σε ό,τι αφορά το στόχο της ομάδας που είναι η κατάκτηση του έβδομου συνεχόμενου πρωταθλήματος, όπως επιθυμούν η Διοίκηση, οι ποδοσφαιριστές και τα εκατομμύρια των φιλάθλων του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ. Την ευθύνη της τεχνικής ηγεσίας αναλαμβάνει ο Ολέγκ Προτάσοφ

Ποιες ήταν οι δηλώσεις που οδήγησαν στην διακοπή της συνεργασίας του Κάτανετς με τον Ολυμπιακό;

"Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτή η πίεση για το έβδομο πρωτάθλημα. Δεν θα την έλεγα καν πίεση, πιο πολύ ψύχωση είναι και δεν εξελίσσεται καλά για μένα και την ομάδα. Η ομάδα θα είναι πρώτη εφόσον αξίζει να είναι πρώτη και πάντα είσαι πρωταθλητής, εφόσον το αξίζεις να είσαι πρωταθλητής. Psychosa, psychosa…". Δηλώσεις που δεν άρεσαν καθόλου στον τότε πρόεδρο της ΠΑΕ, Σωκράτη Κόκκαλη.

Όπως είχε γράψει και ο Zastro σε παλαιότερο κείμενό του στο Contra.gr με τίτλο " Σρέτσκο Κάτανετς: Psycho (sa)":

Ο Σρέτσκο όταν έμαθε την απόφαση της διοίκησης του Ολυμπιακού – περίπου – τρελάθηκε. Θεώρησε απίστευτο ότι τον απέλυσε ο ίδιος άνθρωπος που τον κυνηγούσε επί μια τριετία σχεδόν και του έταζε λαγούς με πετραχήλια προκειμένου να αναλάβει τον Ολυμπιακό "για την ευρωπαϊκή υπέρβαση".

Πράγματι, ο Σωκράτης Κόκκαλης, τον μάρκαρε στενά για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τον θεωρούσε ιδανική περίπτωση για την ομάδα, τον είχε χρίσει φυσικό διάδοχο τεράστιων μορφών όπως ο Βούγιαντιν Μπόσκοφ και ο Σβεν Γκόραν Έρικσον με τους οποίους ο Κάτανετς είχε συνεργαστεί ως ποδοσφαιριστής και τον είχε παρουσιάσει λίγους μήνες πριν ως τον φιλόδοξο προπονητή που συμπλέει με τις φιλοδοξίες των ερυθρόλευκων και θα τους οδηγούσε σε τελικό (!) ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

"Psychosa"

Αντ’ αυτού όμως… psychosa. Το επανέλαβε πολλές φορές ο Κάτανετς σε εκείνη τη θρυλική όπως αποδείχτηκε συνέντευξη Τύπου, οι ρεπόρτερ κοιτάζονταν μεταξύ τους, άλλοι κρυφογελούσαν, άλλοι – οι παλαιότεροι – έτρεμαν στην ιδέα της αντίδρασης του Κόκκαλη "όταν του πάνε τα μαντάτα". Του τα πήγε ο Λούβαρης τα μαντάτα και ο Σωκράτης αυτοστιγμή τον απέλυσε. Τόσο απλά, τόσο "ολυμπιακά".

Ήταν ίσως από τις ελάχιστες φορές που ο Πρόεδρος του Ολυμπιακού αδιαφόρησε για την αποζημίωση, που δεν σκέφτηκε καν ότι ο Σλοβένος έχει συμβόλαιο δυόμισι ετών με τον Ολυμπιακό και επρόκειτο να διεκδικήσει τα χρήματά του μέχρι δεκάρας. Δεν τον απασχόλησε τον Κόκκαλη. Τον πλήρωσε και ούτε λίγο ούτε πολύ όπως αποδείχτηκε από τα μελλούμενα, του κατέστρεψε την όποια καριέρα είχε προσπαθήσει να χτίσει – κυρίως – με την παρουσία του στην εθνική ομάδα της Σλοβενίας.

Είναι γεγονός ότι εκείνη την περίοδο στον Ολυμπιακό, πιθανόν να αποτύγχανε και ο Μουρίνιο, ήταν τέτοιο το περιβάλλον, τόσο θέσφατο "το έβδομο" που θυσιάστηκαν καριέρες. Ο Πατσατζόγλου φερειπείν κατέστρεψε την υγεία του, ο Λεμονής απολύθηκε, δοκιμάστηκε και το απίθανο πείραμα "Κόλλιας" με τον κύριο Γιάννη, από scout της ομάδας να ξαναβάζει φόρμα και να θυμάται την προπονητική καριέρα του στα μικρά εθνικά κλιμάκια.

Ο Ολυμπιακός είχε (ξανα)αποτύχει στην Ευρώπη, στην ομάδα κυριαρχούσαν φατρίες και "παρέες", γενικότερα το κλίμα ήταν νοσηρό κι ας παρουσιαζόταν εύκρατο. Ο Κόκκαλης είχε βαλθεί να αποδείξει επί της ουσίας ότι μπορούσε και… χωρίς προπονητή, για να πιστωθεί εξ ολοκλήρου το ρεκόρ "του Γουλανδρή" και όλος ο οργανισμός έχει πέσει πάνω από το έβδομο.

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017. Ο Ολυμπιακός με ανακοίνωση ενημερώνει πως ο προπονητής Πάουλο Μπέντο αποτελεί παρελθόν από την ομάδα και ο Βασίλης Βούζας αναλαμβάνει χρέη υπηρεσιακού προπονητή. Κοινός παρονομαστής των δύο απολύσεων;

Και για τις δύο αφορμή ήταν οι δηλώσεις των προπονητών. Μετά το ντέρμπι της Τούμπας που ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 2-0 από τον ΠΑΟΚ, ο Πορτογάλος κόουτς πέταξε μπηχτές για τις αποφάσεις τις διοίκησης λέγοντας πως:

"Αυτό που συνέβη δεν θέλαμε να συμβεί. Δεν έχει σημασία αν έχει να συμβεί για πολύ ή λίγο καιρό. Είναι μια πραγματικότητα η οποία συμβαίνει μέσα σε μια σεζόν".

Ακολούθως σχολίασε: " Όταν μια ομάδα χάνει δύο και τρεις ποδοσφαιριστές βασικούς, σταματάει να είναι ίδια ομάδα. Το είχαμε σχολιάσει τότε, κανένας οργανισμός, δεν συνεχίζει να είναι ο ίδιος και κυρίως πιο δυνατός. Δεν το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία, είναι όμως μια πραγματικότητα και πρέπει να προχωρήσουμε".

News 24/7

24MEDIA NETWORK