Το "πράσινο" DVD διαμαρτυρίας του Παναθηναϊκού

Το Retro Stories επανέρχεται και σας θυμίζει την πρωτοποριακή κίνηση διαμαρτυρίας της ΠΑΕ Παναθηναϊκός το 2006 όταν και μάζεψε σε DVD τα εις βάρος του "τριφυλλιού" διαιτητικά σφάλματα. Τι είχαν υποστηρίξει οι "πράσινοι" και πώς το σχολίασε στο Contra.gr ο Δημήτρης Κριτής;

Το "πράσινο" DVD διαμαρτυρίας του Παναθηναϊκού
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Από τις πρώτες κιόλας μέρες του 2006 η ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποφάσισε να ταράξει λίγο τα νερά του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι "πράσινοι" έχοντας φτάσει σε οριακή κατάσταση από τα διαιτητικά λάθη που ισχυρίζονταν ότι γινόντουσαν εις βάρος της ομάδας τους, μάζεψαν όλες τις φάσεις σε ένα DVD με το οποίο ζητούσαν δικαιοσύνη. Έχουμε δει πολλά στην Ελλάδα, αυτό δεν θα βλέπαμε.

Το Retro Stories έρχεται να σας θυμίσει τι είχε γράψει το "μπλε" σάιτ στις 5 Ιανουαρίου 2006 πριν ακριβώς 11 χρόνια, όταν και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοίνωνε τη δημιουργία του "DVD διαμαρτυρίας", καθώς και το σχόλιο του Δημήτρη Κριτή για την παρακάτω είδηση.

Τι είχε γράψει στις 05/01/2006 το Contra.gr:

Το "πράσινο" DVD διαμαρτυρίας του Παναθηναϊκού

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός, παρακινούμενη από δηλώσεις θεσμικών οργάνων σχετικά με την βελτιωμένη εικόνα την οποία παρουσιάζει η ελληνική διαιτησία, προέβη σε μία πρωτοποριακή κίνηση και μάζεψε σε DVD τα εις βάρος του "τριφυλλιού" σφάλματα.

Ακολουθεί η ανακοίνωση, στην οποία ξεκαθαρίζεται πως μέσω της συγκεκριμένης ενέργειας δεν αναζητάται άλλοθι για την όχι και τόσο καλή αγωνιστική παρουσία της ομάδας. Αναλυτικά...

" Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός συγκέντρωσε σε ένα DVD τις επίμαχες φάσεις με διαιτητικά σφάλματα από ολόκληρο, πλην μιας αγωνιστικής, τον πρώτο γύρο του φετινού πρωταθλήματος.

Αφορμή για την ενέργειά μας αυτή αποτέλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις εκπροσώπων των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου για την «βελτίωση» και την «καλή» κατάσταση της διαιτησίας.

Προσπαθήσαμε να μην υποκαταστήσουμε τους ειδικούς γι’ αυτό και αξιοποιήσαμε σχεδόν το σύνολο των απόψεων των πλέον αξιόπιστων καθηγητών διαιτησίας όπως αυτές καταγράφηκαν στις τηλεοπτικές εκπομπές.

Όπως ήταν εύλογο εστιάσαμε στις εις βάρος μας αποφάσεις διαιτητών και βοηθών.
Πέρα από το γεγονός αυτό όμως η αλήθεια της τηλεοπτικής εικόνας είναι αμείλικτη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαιτησία αυτή τη στιγμή.

Το πρόβλημα είναι υπαρκτό και η διάστασή του αναδεικνύεται περίτρανα από το οπτικό υλικό.

Οι θεσμικά υπεύθυνοι για τη διαιτησία δεν μπορούν πλέον να υπεκφεύγουν μπροστά στην αλήθεια που αναγνωρίζει κάθε καλοπροαίρετος φίλαθλος.

Επιβάλλεται τα αρμόδια θεσμικά όργανα να ευαισθητοποιηθούν άμεσα προχωρώντας στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Μόνο με αυτόν τον τρόπο η διαιτησία θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή της και να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ποδοσφαίρου.

Υ. Γ. Ως εκ περισσού, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός δεν συνδέει την αγωνιστική της παρουσία με τα εις βάρος της διαιτητικά σφάλματα ούτε πολλώ μάλλον διανοείται να αναζητήσει άλλοθι σε αυτά".

Αδικήθηκε ή όχι;

Σχόλιο: Δημήτρης Κριτής

Με σκωπτική διάθεση αντιμετωπίζεται ήδη η απόφαση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός να διαθέσει μέσω του επίσημου περιοδικού του συλλόγου ένα DVD με τις φάσεις, στις οποίες διαιτητικές αποφάσεις αλλοίωσαν το τελικό αποτέλεσμα στους αγώνες των "πρασίνων", στον πρώτο γύρο του τρέχοντος πρωταθλήματος.

Προηγουμένως, πριν το σαββατιάτικο εντός έδρας παιχνίδι με τη Λάρισα, το εν λόγω DVD θα παραλάβουν οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν την ειδησεογραφία του Παναθηναϊκού και ένα ερωτηματικό είναι ο χρόνος που θα αφιερώσουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί -αν αφιερώσουν- στο περιεχόμενό του.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι λάθος timing, να διαθέτεις DVD με φάσεις στις οποίες αδικήθηκες, όταν την ίδια ώρα ο "αιώνιος" αντίπαλός σου προσφέρει DVD με τα 7+1 πρωταθλήματα που κατέκτησε τα τελευταία εννιά χρόνια...

Άλλοι πάλι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνάδει με το προφίλ μιας μεγάλης ομάδας, όπως ο Παναθηναϊκός και θυμίζει προηγούμενες κινήσεις ομάδων του περιφερειακού πρωταθλήματος.

Το οξύμωρο είναι ότι ουδείς σχολιάζει και αναπαράγει ειδησεογραφικά το περιεχόμενο, αν και δεν διαφωνεί με αυτό!

Η λογική του "αδιαφορώ για το περιεχόμενο γιατί δεν μου αρέσει το περιτύλιγμα", δεν μπορεί να είναι δημοσιογραφική προσέγγιση.

Ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε η ΠΑΕ Παναθηναϊκός να δημοσιοποιήσει την δυσφορία της για μία σειρά διαιτητικών αποφάσεων που εκτόξευσαν την διαφορά της από την κορυφή στους εννέα βαθμούς (αν και η γενικότερη αγωνιστική της παρουσία θα μπορούσε να την δικαιολογεί - άλλωστε υπάρχει σχετική παραδοχή στην επίσημη ανακοίνωση), είναι αποτέλεσμα του επικοινωνιακού της εγκλωβισμού σε μία εφημερίδα περιορισμένης -ως προς το μέγεθος του συλλόγου- κυκλοφορίας και ένα ψηφιακό κανάλι το οποίο δεν έχει την δυνατότητα να παρακολουθεί η πλειονότητα του κοινού της.

Ούτε όμως η λογική του "τα 'θελαν και τα 'παθαν" δικαιολογεί την αποσιώπηση μιας πραγματικότητας, που μπορεί να διατίθεται σε ψηφιακή μορφή, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι εικονική.

Ασφαλώς και η διαφορά από το κορυφαίο βαθμολογικό σκαλί θα μπορούσε -και έπρεπε βάσει γεγονότων- να είναι μικρότερη και η απλή παραδοχή του αδιαμφισβήτητου δεν βλάπτει...

News 24/7

24MEDIA NETWORK