ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει

Η ΑΕΚ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία με την επιθυμία να επανέλθει το συντομότερο δυνατό στην παραδοσιακή της μορφή. Οι... σίγουρες λύσεις, τα στοιχήματα και το σταθερό πλάνο του προπονητή. Ο Άκης Γεωργίου ανοίγει τον φάκελο των "κιτρινόμαυρων" στην επιστροφή τους στη Super League.

ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει

Μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια στα οποία η δυναμική του κλαμπ δοκιμάστηκε μπροστά δε δυσανάλογες προς αυτό εικόνες, η ΑΕΚ επέστρεψε στη μεγάλη κατηγορία καθαρή και με βλέψεις για να γίνει πολύ σύντομα ανταγωνιστική. Ο προπονητής Τραϊανός Δέλλας παραμένει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο τιμόνι της ομάδας και το πλάνο που είχε τεθεί σε εφαρμογή στις αλάνες της Ραφήνας, του Αγίου Νικολάου και του Φωστήρα, συνεχίζεται στο παραπάνω επίπεδο και για την ώρα ανταποκρίνεται καλά.

Συν και πλην μεταγραφών

Η ΑΕΚ -για το μπάτζετ που διατέθηκε- κινήθηκε πολύ ουσιαστικά στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Αφού είχε… κάβα τον Σιμόες που ανακοινώθηκε από τον χειμώνα, η «Ένωση» προχώρησε σε άλλες 9 αποκτήσεις ποδοσφαιριστών, οι οποίοι πιστεύεται ότι θα βοηθήσουν στην επιστροφή της ομάδας της Σούπερ Λιγκ. Το μεγάλο κέρδος που αφήνει στην ΑΕΚ η μεταγραφική περίοδος του καλοκαιριού, είναι το γεγονός ότι η ομάδα είναι μετά από αρκετά χρόνια πλήρης, αφού στο ρόστερ υπάρχει -πλέον- βάθος.

Τα αρνητικά που -όπως όλα δείχνουν- θα μείνουν στην «Ένωση» μετά τη συγκεκριμένη μεταγραφική περίοδο αφορούν τη θέση του φορ και του στόπερ. Ο Ράφικ Τζιμπούρ τουλάχιστον μέχρι πριν τον τραυματισμό δεν ήταν στο σημείο που περίμεναν αρκετοί στην ΑΕΚ, ενώ ο Θέσαρ Άρθο που θεωρητικά αποκτήθηκε για βασικός, είναι η τελευταία λύση του Δέλλα στα στόπερ του ρόστερ, πίσω από Κολοβέτσιο, Τζανετόπουλο και Λαμπρόπουλο.

Ευχάριστη έκπληξη του ξεκινήματος

Στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, οι πιο βελτιωμένοι ποδοσφαιριστές του ρόστερ της περασμένης περιόδου ήταν οι Δημήτρης Γροντής και Μακόλεϊ Κρισάντους. Άγνωστο το κατά πόσο και το αν βοηθήσουν την ΑΕΚ στη σεζόν οι δύο ποδοσφαιριστές, ωστόσο όπως και να το δει κανείς, πάλεψαν αρκετά για να εξαντλήσουν τις πιθανότητές τους, κάτι που μετράει αρκετά για έναν προπονητή. Από την άλλη υπήρχε μεγάλη αγωνία στις τάξεις τις «Ένωσης» για τον τρόπο με τον οποίο θα… κούμπωναν στον χώρο της μεσαίας γραμμής Γιόχανσον και Σιμόες. Στους αγώνες με Σεβίλλη και Πλατανιά, οι δύο μέσοι της ΑΕΚ έδειξαν να δένουν αρμονικά. Ο Γιόχανσον κόβει, ο Σιμόες τρέχει και η μεσαία γραμμή της ΑΕΚ αποτελεί μετά από χρόνια ένα γερό χαρτί για τους «κιτρινόμαυρους». Οι καλύτερες μεταγραφές των τελευταίων ετών. Από εκεί και πέρα σχεδόν συγκινητική ήταν και η παρουσία του Βαγγέλη Πλατέλλα με Σεβίλλη και Πλατανιά.

ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει
INTIME SPORTS

Πολλοί πίστευαν ότι οι βοήθειες που μπορεί να δώσει στην ομάδα εξαντλήθηκαν στις μικρές κατηγορίες, αλλά ο ίδιος τους διέψευσε με το σπαθί του, δείχνοντας ότι παραμένει μια αξιόπιστη επιλογή για τον Δέλλα. Σε ότι έχει να κάνει με τη γενικότερη αγωνιστική προσφορά του Χρήστου Αραβίδη -και- στη φετινή σεζόν αλλά και τη συνέπεια του Έλληνα επιθετικού στο σκοράρισμα, είναι σίγουρα ευχάριστο, αλλά δεν αποτελεί έκπληξη.

Δυσάρεστη έκπληξη του ξεκινήματος

Λίγα αρνητικά μπορεί να βρει κανείς στην αγωνιστική λειτουργία της ΑΕΚ, τουλάχιστον στο ξεκίνημα. Ο παραγκωνισμός του Θέσαρ Άρθο που -όπως είπαμε και πριν- αποκτήθηκε για βασικός στόπερ και αποτελεί τέταρτη επιλογή, δεν είναι φυσικά το καλύτερο που θα μπορούσε να συμβεί. Η ανετοιμότητα του Ράφικ Τζιμπούρ στα περισσότερα ματς της προετοιμασίας, τα πειθαρχικά παραπτώματα και ο τραυματισμός του Αλγερινού ο οποίος θα τον αφήσει δύο μήνες έξω, είναι μερικά ακόμα από τα αρνητικά στοιχεία της φετινής «Ένωσης», τα οποία θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί με καλύτερο τρόπο.

Τι θέλουμε να δούμε από πέρσι

Κυρίως τα στοιχεία που έβγαλε η ομάδα του Δέλλα (έχει σημασία) στο χρονικό διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου σε Football League και Κύπελλο Ελλάδας. Είναι τα ίδια στοιχεία που η ΑΕΚ με τον Τραϊανό Δέλλα στον πάγκο της κατάφερε να βγάλει διατηρώντας την ίδια εικόνα στο χορτάρι είτε απέναντί της ήταν ο Ολυμπιακός και ο Ατρόμητος είτε η Ερμιονίδα και ο Αχαρναϊκός.

Μια συμπαγής, δηλαδή, ομάδα η οποία ασκεί πίεση ψηλά στον αντίπαλο από την πρώτη πάσα, είναι καλά απλωμένη στο χορτάρι και έχει γρήγορη και καλή κυκλοφορία. Με τη μία δηλαδή. Τα συγκεκριμένα στοιχεία βγήκαν και στο ματς με τον Πλατανιά στο Ολυμπιακό Στάδιο για την πρεμιέρα, ωστόσο ενδιαφέρον θα έχει να φανούν οι αντοχές της ΑΕΚ όταν ο δείκτης δυσκολίας θα ανέβει.

Τι πρέπει να αφήσει πίσω από πέρσι

ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει
INTIME SPORTS

Δεδομένου του γεγονότος ότι η περσινή, ήταν μια ακόμα ιδιαίτερη χρονιά για την ΑΕΚ λόγω της συμμετοχής της στη Football League, νομίζω ότι… πρέπει να την αφήσει ολόκληρη πίσω για να γίνει ευκολότερο να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα την οποία γνωρίζει πολύ καλά απ’ τα παλιά. Στην κανονικότητά της, όπως λέει και ο προπονητής της. Από εκεί και πέρα, πέραν από τον αποκλεισμό με τον Ολυμπιακό που ήταν μια κακή στιγμή, η ΑΕΚ θέλει να αφήσει πίσω και την πολύ κακή αγωνιστική εικόνα της στα Play Off. Παρότι κέρδιζε δεν έπαιζε καλή μπάλα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί ακόμα και θέμα προπονητή!

Τι θα μετανιώσει στη διάρκεια της σεζόν

Η ΑΕΚ επέλεξε να προχωρήσει στην απόκτηση του Θέσαρ Άρθο στο κέντρο της άμυνας, έχοντας ως κεντρική ιδέα ότι ο Ισπανός που ήρθε στην «Ένωση» από την Μπέιταρ Ιερουσαλήμ προορίζεται ως βασικός. Τελικά ο Άρθο δεν κατάφερε να περάσει κανένα στόπερ του ρόστερ με συνέπεια να μην πάρει ούτε λεπτό συμμετοχής στα πρώτα ματς της ομάδας στο νέο πρωτάθλημα.

Ενδεχομένως να χρειαζόταν μία καλύτερη εναλλακτική η ΑΕΚ στα στόπερ. Από την άλλη η κουβέντα που γίνεται τις τελευταίες μέρες αφορά τον φορ. Λείπει ο σέντερ φορ που θα δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορεί να σκοράρει 20 γκολ στο πρωτάθλημα, στοιχείο που υπήρχε πάντα στα καλά χρόνια της ομάδας στο παρελθόν όταν ήταν απόλυτα ανταγωνιστική. Ενδεχομένως να μετανιώσει κάτι από τα παραπάνω η ΑΕΚ.

Τα μυστικά που δεν έχουν γραφτεί

Δεν είναι θέμα… μυστικού, ωστόσο αποτελεί την ισορροπία της φετινής ΑΕΚ: Όλα εξαρτώνται στην κατάσταση που θα βρεθούν οι σημαντικοί ποδοσφαιριστές που αποκτήθηκαν των οποίων η καριέρα είχε πτωτική τάση. Ντίντακ Βιλά, Ντιέγκο Μπουονανότε, Ρόναλντ Βάργκας και Ράφικ Τζιμπούρ ανάλογα με το φεγγάρι που θα βρεθούν φέτος, θα κρίνουν πολλά για την ΑΕΚ είτε θετικά, είτε αρνητικά.

Παράλληλα πολλά θα κριθούν και από την κατάσταση από την οποία θα βρίσκονται οι παίκτες που θα επιστρέψουν από μακροχρόνιο τραυματισμό. Οι Πέτρος Μάνταλος και Μιχάλης Μπακάκης δηλαδή, γιατί στην περίπτωση του Ιβάν Μπρέσεβιτς τα πράγματα είναι -δυστυχώς- δύσκολα.

Τα πρόσωπα που θα κρίνουν τη σεζόν

ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει

Κάθε σοβαρή ομάδα ξεκινάει από τον τερματοφύλακα. Ο Μπαρόχα για την ώρα δεν έχει δώσει το παραμικρό δικαίωμα, ενώ έχει το πολύ καλό αβαντάζ ότι μπορεί να παίξει πολύ καλά τη μπάλα με πόδια και χέρια βγάζοντας την ομάδα μπροστά. Στοιχείο που έλειπε από τους τερματοφύλακες της ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια. Ο Σιμόες ήταν ακριβώς αυτό που έλειπε από το πλευρό του Γιάκομπ Γιόχανσον και για την ώρα ο Δέλλας τρίβει τα χέρια του από τη λειτουργία της μεσαίας γραμμής της «Ένωσης».

Με δεδομένο ότι στην τριπλέτα πίσω από τον φορ υπάρχει… πολύ πράγμα με ποιότητα, οπότε όλο και κάποιος θα καταφέρνει να περάσει τη μπάλα μπροστά, αυτό που μένει είναι ο φορ που θα τελειώνει τις φάσεις, όποιος και αν είναι αυτός. Πολλά πράγματα θα κριθούν στην αποτελεσματικότητα.

Ο κόουτς μέχρι τώρα

Ο κόουτς παραμένει το μεγαλύτερο στοίχημα της ομάδας. Αυτός που τη συνόδευσε από την απόλυτη καταστροφή (χωρίς δική του ευθύνη φυσικά) μέχρι την αναγέννηση (με την υπογραφή του). Ορθολογικός και πάνω από όλα πιστός στο αγωνιστικό πλάνο που υπάρχει από την πρώτη μέρα στη Γ’ Εθνική. Βέβαια τότε η ΑΕΚ δεν είχε τις μονάδες για να υποστηρίξουν και να κάνουν πραγματικότητα το σκεπτικό του Δέλλα.

ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει
INTIME SPORTS

Στη Β’ Εθνική και στη Σούπερ Λιγκ η απόκτηση παικτών με ποιότητα έβγαλε σε μεγαλύτερο βαθμό αυτό που είχε στο μυαλό του ο προπονητής, μέσα στον γρασίδι. Η ΑΕΚ παίζει καλή μπάλα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ο κόσμος ευχαριστιέται και πλέον αυτό που απομένει να βρεθεί είναι η διάρκεια. Η σοβαρότητα του Δέλλα εγγυάται ότι τουλάχιστον θα γίνει ότι είναι δυνατό για να βρεθεί και αυτή.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Τα μεγάλα όπλα της ΑΕΚ είναι οι πολλές επιλογές που δίνει στον προπονητή το ρόστερ και ο ενθουσιασμός. Σίγουρα ο κόσμος περίμενε ένα πιο δυναμικό… «ερχόμαστε» και η ΑΕΚ πήγε σε μία λογική λιτότητας στις μεταγραφές. Ωστόσο από μόνη της η επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία έχει δημιουργήσει μια κεκτημένη ταχύτητα που μεταφράζεται στην ατμόσφαιρα που επικρατεί στα ματς της ΑΕΚ.

Υπάρχει ένας ενθουσιασμός που δεν υπάρχει στους αντιπάλους, άσχετα με το αν σημαντική μερίδα του κόσμου ήθελε την ομάδα πιο δυνατή. Το μεγάλο ντεζαβαντάζ είναι πάγιο από το 2003: Η ΑΕΚ χωρίς έδρα χάνει ένα σημαντικό ποσοστό της δυναμικής της. Το αιώνια ξένο ΟΑΚΑ περισσότερο με κατάρα παρά με ευχή μοιάζει ωστόσο όταν η ομάδα έχει προσωπικότητες μπορεί να τα βγάλει πέρα και με αυτό. Όπως συνέβη στο πρωτάθλημα του 2008 που αποκτήθηκε στο γήπεδο και χάθηκε στα χαρτιά...

Η τακτική

Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής της ΑΕΚ στη Football League ο Δέλλας έμεινε πιστός στο 4-2-3-1. Στην προετοιμασία δούλεψε για λίγο και με το 4-3-3 ωστόσο δεν το εφάρμοσε σχεδόν ποτέ. Είτε ο αντίπαλος λεγόταν Ερμιονίδα Κρανιδίου, είτε Ολυμπιακός η ΑΕΚ παρατασσόταν με το ίδιο σχήμα και με τον ίδιο προσανατολισμό στο γήπεδο. Φέτος ο προπονητής της ΑΕΚ παραμένει πιστός στο 4-2-3-1 ωστόσο έδωσε περισσότερη έμφαση στο 4-3-3 το οποίο χρησιμοποίησε στο φιλικό με την Ίντερ στην Ανκόνα, όταν η ομάδα έβγαλε καλά στοιχεία στην ανασταλτική της λειτουργία. Η πίεση που ξεκινάει ψηλά από τον σέντερ φορ, η καλή κυκλοφορία της μπάλας και η προσπάθεια να παίξει με τη μία για να… μην προλάβει ούτε να σκεφτεί ο αντίπαλος, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το παιχνίδι της ΑΕΚ του Δέλλα.

Το διάστημα φωτιά

ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει
INTIME SPORTS

Το δύσκολο φεγγάρι της ΑΕΚ στο φετινό πρωτάθλημα, είναι το ξεκίνημα. Προερχόμενη από δύο χρόνια απουσίας από τη μεγάλη κατηγορία η «Ένωση» καλείται να κάνει… δυναμική επιστροφή στη Σούπερ Λιγκ. Τη 2η αγωνιστική ταξίδεψε στην Ξάνθη, την 4η θα πάει στην Τούμπα, την 7η στο Καραϊσκάκη και την 9η στη Λεωφόρο. Crash test για την ομάδα και τον προπονητή τόσο για τα αποτελέσματα που θα φέρουν όσο και για τον τρόπο με τον οποίο θα τα διαχειριστούν.

ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει

Το πάρε-δώσε

ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει

ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει

ΑΕΚ: Καταδικασμένη να πρωταγωνιστήσει

* Ο Σταύρος Πεταυράκης αν και αρχικά δόθηκε δανεικός στον Άρη, τελικά επέστρεψε στην ΑΕΚ.

Διαβάστε ακόμα:

Τον Φάκελο του Ολυμπιακού

Τον Φάκελο του Παναθηναϊκού

Τον Φάκελο του ΠΑΟΚ

News 24/7

24MEDIA NETWORK