Αντόνιο Κόντε: Η ανοικοδόμηση της "νέας Γιουβέντους" με τη συνταγή Μουρίνιο

Το κίνητρο για νίκη που είναι πιο σημαντικό από οτιδήποτε άλλο, οι φωνές του στους ποδοσφαιριστές, οι τακτικές που ακολουθεί, τα μαθήματα αγγλικών στο φροντιστήριο και η δίαιτα, τα εγκώμια από Λίπι, Πίρλο και οι αναρίθμητες ομοιότητες με Μουρίνιο. Ο Κώστας Μπράτσος σκιαγραφεί το προπονητικό προφίλ του Αντόνιο Κόντε, του επόμενου προπονητή της Τσέλσι που επανέφερε τη Γιουβέντους στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου με τρεις σερί τίτλους και απίθανα ρεκόρ.

Αντόνιο Κόντε: Η ανοικοδόμηση της "νέας Γιουβέντους" με τη συνταγή Μουρίνιο
Κόντε-Ιταλία IMAGE PHOTO AGENCY S.A.S. VIA EMILIO DE MARCHI 19 20135 MILANO P. IVA E C.F. 06603430965 [email protected]

Ο συγγραφέας του "Metodo Conte" ("Η Μέθοδος Κόντε), Αλεσάντρο Αλτσιάτο, τον περιγράφει ως "αυστηρό", "τελειομανή" και "φανατικό της τακτικής". Ο ίδιος έχει δηλώσει μετά από την επιστροφή του στους πάγκους ότι κατά το διάστημα της απουσίας του "η ομάδα αποκρίθηκε με εξαιρετικό τρόπο. Δείχνει ότι έχω ξεχωριστούς παίκτες και ξεχωριστή ομάδα. Και ίσως είμαι κι εγώ ξεχωριστός". Παρά τις ομοιότητες, ο Special One αυτήν τη φορά δεν είναι Πορτογάλος, παρότι πρόκειται για προπονητή της Τσέλσι. Δεν είναι ο Ζοζέ Μουρίνιο, είναι ο Αντόνιο Κόντε...

Μόνο ένας Ιταλός θα μπορούσε να προσληφθεί τη μία μέρα από τους πρωταθλητές Αγγλίας και την αμέσως επόμενη να προταθεί από τον εισαγγελέα ποινή φυλάκισής του για έξι μήνες με αναστολή, για εμπλοκή σε "κολοσσιαίο" σκάνδαλο στημένων αγώνων. Μόνο ένας Ιταλός θα μπορούσε να προσληφθεί ως προπονητής της εθνικής ομάδας από την Ομοσπονδία που τον είχε τιμωρήσει μόλις 20 μήνες νωρίτερα για τον ρόλο του στο ίδιο σκάνδαλο. Μόνο ένας Ιταλός θα μπορούσε να μην επιτρέπει στους παίκτες του στη Γιουβέντους να ξοδεύουν περισσότερο από τον προαπαιτούμενο χρόνο με τις εθνικές ομάδες, αλλά να απειλεί με παραίτηση όταν ανέλαβε την Ιταλία και οι προπονητές των συλλόγων δεν του προσέφεραν τους παίκτες τους για προπονητικό καμπ εντός της σεζόν.

Ο καυγάς με τον Μπουφόν για μία... νίκη

Η λίστα των αντιθέσεων που συνοδεύουν το προπονητικό βιογραφικό του 46χρονου προπονητή είναι μακρά. Υπάρχουν, όμως, και πολλές σταθερές στην πορεία του. Σταθερές που τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο και ως επαγγελματία. "Θεωρώ την ήττα ως εικονικό θάνατο", είναι μία από τις φράσεις που σταθερά επαναλαμβάνει στους παίκτες του, καταδεικνύοντας με περιεκτικό τρόπο τη φιλοσοφία του.

Δεν αποδέχεται την ήττα με κανέναν τρόπο, ακόμα κι αν η Γιουβέντους του έχει συγκεντρώσει 99 πόντους μία αγωνιστική πριν από το τέλος της Serie A, έχει εξασφαλίσει το τρίτο σερί σκουντέτο και υποδέχεται την αδύναμη Κάλιαρι στο Τορίνο. Το περιστατικό που προκύπτει από το βιβλίο του Αλτσιάτο με αρνητικό πρωταγωνιστή τον Τζιανλουίτζι Μπουφόν, έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών, κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικό.

Ο αρχηγός της "γηραιάς κυρίας" διέκοψε την προβολή βίντεο του Κόντε στους παίκτες, συνοδεία του γενικού διευθυντή του συλλόγου, Μπέπε Μαρότα. "Συγγνώμη για ένα κόουτς. Ο διευθυντής θέλει να ξεκαθαρίσει το ζήτημα των μπόνους κατάκτησης τίτλου που μας οφείλεται". Ο Κόντε εξερράγη και άρχισε να διώχνει τους παίκτες από την αίθουσα προβολής βίντεο: "Αρκετά με σένα. Έξω. Δεν θέλω να σε βλέπω", του είπε και όταν ο Μπουφόν προσπάθησε να απαντήσει, ο Κόντε δεν του το επέτρεψε: "Σκάσε. Είσαι ο αρχηγός, Τζίτζι, και δεν καταλαβαίνεις ούτε ένα γαμημένο πράγμα. Από εσένα δεν περίμενα τέτοιο πράγμα. Είσαι μία απογοήτευση, μία ήττα από τη στιγμή που ανοίγεις το στόμα σου. Όπως και όλοι αυτοί οι βλαμμένοι. Ντροπή σου".

Η Γιουβέντους νίκησε 3-0, έπιασε τους 102 πόντους τη σεζόν 2013-2014 και έγινε η πρώτη ομάδα με τριψήφιο αριθμό στην Ιταλία, ενώ ο Μπουφόν που μίλησε στον Αλτσιάτο για τις ανάγκες του βιβλίου, τόνισε: "Είναι κάτι που ίσως να έχω κάνει. Εάν τον εξυπηρέτησε, εγώ δεν έχω πρόβλημα".

Αντόνιο Κόντε: Η ανοικοδόμηση της "νέας Γιουβέντους" με τη συνταγή Μουρίνιο
Κόντε-Μπουφόν

VIDEO ανάλυση μέχρι τέλους για να... εκθέτει τους παίκτες

Ο εμβληματικός πορτιέρε των "μπιανκονέρι", ο μοναδικός παίκτης που συνδέει την τωρινή σπουδαία ομάδα με εκείνη πριν από το Calciopoli, υπέπεσε σε ένα... θανάσιμο αμάρτημα για τον Κόντε: διέκοψε το βίντεο. Πρόκειται για μία ιερή στιγμή του Ιταλού τεχνικού, ο οποίος δίνει μεγαλύτερη βάση στην ανάλυση μέσω οπτικοακουστικού υλικού, σε σχέση με τα όσα πράττει στο χορτάρι κατά τη διάρκεια των προπονήσεων.

Ένας από τους βοηθούς του καταγράφει με κάμερα κάθε προπόνηση, ενώ συχνά στους αγώνες στέλνει τον αδερφό του, Τζιανλούκα, στα δημοσιογραφικά θεωρεία, ώστε να συλλέξει διαφορετικές προοπτικές στις προσεγγίσεις του. Στην 38σέλιδη διατριβή του κατά τη διάρκεια των εξετάσεων για το προπονητικό δίπλωμα, είχε καταπιαστεί με την ανάλυση βίντεο και το σύστημα 4-3-1-2. Μεταξύ άλλων, εξηγούσε ότι "το βίντεο αποτελεί μία εγγύηση για τους προπονητές και σημαίνει ότι οι παίκτες δεν μπορούν να βρίσκουν δικαιολογίες".

Ως εκ τούτου, η καθημερινότητα των παικτών της εθνικής Ιταλίας, όταν η "σκουάντρα ατζούρα" έχει υποχρεώσεις, αναλώνεται σε παρακολούθηση βίντεο κάποιες φορές και για περισσότερο από μία ώρα, την ώρα που η προπόνηση επί χόρτου στο ιταλικό ποδόσφαιρο συνήθως διαρκεί 15-30 λεπτά.

Μανιακός αλλά και προσαρμοστικός με την τακτική

Σε αυτές τις πολύωρες και εξαντλητικές αναλύσεις μπροστά σε οθόνες τηλεόρασης και υπολογιστών, ο Κόντε αξιοποιεί και αναπτύσσει τις ικανότητές του ως tactitian. Ο (γεννημένος στην Αργεντινή, αλλά πολιτογραφημένος Ιταλός) Φράνκο Βάσκες δήλωσε πρόσφατα εντυπωσιασμένος από τα μαθήματα του Κόντε στην αίθουσα προβολής βίντεο της εθνικής Ιταλίας, ενώ ο Λεονάρντο Μπονούτσι παραδέχθηκε ότι ο επί τρία χρόνια προπονητής του στη Γιουβέντους τον "ανέβασε στο επόμενο επίπεδο ως ποδοσφαιριστή από την ημέρα που ήρθε στην ομάδα" και "μου έμαθε πολλά σε θέματα τακτικής, παρότι είχαμε διαφωνίες από την αρχή".

Ο Κόντε δεν διδάσκει μόνο, αλλά διδάσκεται συνεχώς. Μαθητής του Αρίγκο Σάκι, προτιμά οι ομάδες του να έχουν συμπαγή διάταξη, με τους παίκτες σε κοντινή απόσταση ο ένας με τον άλλον. Παρ' όλα αυτά, στις πρώτες επαγγελματικές επιτυχίες του σε Μπάρι και Σιένα που οδήγησε στη Serie A, πέτυχε χάρη σε σύστημα 4-2-4.

Αυτό επιχείρησε να υιοθετήσει και στις πρώτες μέρες του στη Γιουβέντους, δίνοντας έμφαση στο παιχνίδι από τα άκρα. Υπολόγιζε χωρίς δύο σημαντικούς παράγοντες, τον έναν εκ των οποίων τον ομολογεί και ο ίδιος: "Όταν πήγα στη Γιουβέντους, ήθελα να χρησιμοποιήσω 4-2-4, αλλά μετά πήραμε τον Αρτούρο Βιδάλ και αντιλήφθηκα ότι θα ήταν καλύτερα να έχουμε τρεις κεντρικούς μέσους και δύο ακραίους παίκτες".

Αντόνιο Κόντε: Η ανοικοδόμηση της "νέας Γιουβέντους" με τη συνταγή Μουρίνιο
Κόντε

Μαζί με τον Χιλιανό μέσο αποκτήθηκε ως ελεύθερος και ο Αντρέα Πίρλο το ίδιο καλοκαίρι, με συνέπεια να είναι αδύνατο να σταθεί σε ανταγωνιστικό επίπεδο μεσαία γραμμή (τουλάχιστον στα ανασταλτικά καθήκοντά της) με μόλις αυτούς τους δύο παίκτες.

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος της βέβαιης αποτυχίας του 4-2-4 στη Γιουβέντους ήταν οι ακραίοι παίκτες που είχε στη διάθεσή του. "Ο Ελιέρο Ελία και ο Μαρσέλο Εστιγαρίμπια δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα στις ιδέες μας", είχε δηλώσει μετά από μία εκτός έδρας ισοπαλία με την Κιέβο, με τον Μίλος Κράσιτς να αποτελεί ακόμα έναν χαμηλής ποιότητας ακραίο ποδοσφαιριστή για την "αναγέννηση" της Γιουβέντους.

Το 4-2-4 έγινε γρήγορα 4-1-4-1, με το οποίο νίκησε τη Μίλαν στο πρώτο μεγάλο ντέρμπι του ως προπονητής και γρήγορα ήρθε η μετεξέλιξη σε 3-5-2, όταν κατάφερε να έχει υγιής και σε αγωνιστικό επίπεδο τους Τζιόρτζιο Κιελίνι, Αντρέα Μπαρτσάλι και Μπονούτσι. "Έχω ακούσει τον κόσμο να λέει ότι το 3-5-2 είναι αμυντικό σύστημα, όμως δεν είναι έτσι. Όταν οι ομάδες μου επιτίθενται, το κάνουν με πέντε παίκτες. Ήταν τέσσερις, αλλά τώρα είναι πέντε. Επίθεση με πέντε, άμυνα με πέντε", εξήγησε σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις Τύπου, την οποία απρόσμενα συγκάλεσε ο ίδιος το φθινόπωρο του 2014, για να εξηγήσει τα πλάνα του στους ρεπόρτερ της εθνικής Ιταλίας την οποία μόλις είχε αναλάβει.

Στη φιναλίστ του τελευταίου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, πάντως, δείχνει να κατασταλάζει σε μία διαφορετική διάταξη, έχοντας δοκιμάσει τόσο στα προκριματικά όσο και σε φιλικούς αγώνες τα 4-2-4, 4-1-4-1 και 4-3-3, προτιμώντας ωστόσο το 3-3-4.

Τα "μηχανάκια" και η υπεράσπιση του "άσφαιρου" Τέβες

Η τριάδα του κέντρου, μετά από τη συνεργασία με τον Πίρλο σε Γιουβέντους και Ιταλία, οφείλει να περιλαμβάνει και δύο incursori, δηλαδή δύο "μαραθωνοδρόμους" που θα παίρνουν σειρά για το ποιος θα προωθηθεί και το ποιος θα μείνει πίσω για να προφυλάξει, όταν η ομάδα επιτίθεται. Στο Τορίνο, ο Βιδάλ από τη μία και ο Κλάουντιο Μαρκίζιο (ένας παίκτης που θυμίζει τον ποδοσφαιριστή Κόντε, "μόνο που είναι καλύτερος", όπως είχε δηλώσει τότε ο τεχνικός της Γιουβέντους), δρούσαν κατ' αυτόν τον τρόπο, ενισχύοντας την επιθετική λειτουργία της ομάδας. "Εάν δεν τρέχεις στο ποδόσφαιρο, είσαι νεκρός", υπογραμμίζει συχνά στις προπονήσεις.

Αντιστοίχως, απαιτεί από τους επιθετικούς του να ενισχύουν το αμυντικό πλάνο. Γι' αυτόν τον λόγο αρέσκεται σε κινητικούς και δυναμικούς φορ, που μπορούν να συνεισφέρουν σε όλες τις εκφάνσεις ενός αγώνα. Όταν ο μοναδικός προωθημένος του ήταν ο συνήθως ράθυμος Μίρκο Βούτσινιτς, κατάφερε να τον πείσει να επιστρέφει πίσω όταν η ομάδα του αμυνόταν και να μαρκάρει και ο ίδιος ο Μαυροβούνιος.

Ο Κάρλος Τέβες, ένα υπόδειγμα "εργάτη" επιθετικού, δεν κατάφερε να σκοράρει σε κάποιο από τα παιχνίδια της φάσης των ομίλων του Champions League το 2013-2014, με συνέπεια να δεχθεί έντονες επικρίσεις από τον Τύπο. "Δεν κρίνω έναν επιθετικό με βάση τα γκολ που σημειώνει. Είμαι εδώ τρία χρόνια και νομίζω ότι ξέρετε πλέον πώς κρίνω τους επιθετικούς μου. Όταν ένας φορ σκοράρει, αλλά δεν κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει, τότε δεν είμαι χαρούμενος μαζί του. Κρίνω με βάση την ομάδα, εσείς κρίνετε μεμονωμένες εμφανίσεις", είχε πει στους δημοσιογράφους.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην πρώτη χρονιά του στη Γιουβέντους, πρώτος σκόρερ της πρώτης ομάδας του πρώτου πρωταθλήματος της χώρας ήταν ο μέσος Βιδάλ μαζί με τον επιθετικό Βούτσινιτς με μόλις 10 γκολ. Συνολικά, στη Serie A αυτή ήταν η 23η καλύτερη επίδοση ποδοσφαιριστή. Ο Χιλιανός, μάλιστα, προσπέρασε τον συμπαίκτη του σε όλες τις διοργανώσεις της σεζόν, αφού έφτασε τα 15 γκολ και με το all around παιχνίδι του καθιερώθηκε στην ελίτ.

Αντόνιο Κόντε: Η ανοικοδόμηση της "νέας Γιουβέντους" με τη συνταγή Μουρίνιο
Κόντε

Η αποθέωση από τον Πίρλο και το κάζο Μπαλοτέλι

Εάν, πάντως, υπάρχει κάτι που να υποσκελίζει τις οδηγίες τακτικής του, είναι οι ομιλίες ψυχολογίας του. Στην πρώτη συγκέντρωση όταν πρωτοανέλαβε τη Γιουβέντους, η ομιλία του ήταν ενδεικτική, θυμάται ο Πίρλο: "Χρειάστηκε μόνο μία ομιλία, με πολλές απλές λέξεις, για να κατακτήσει τόσο εμένα όσο και τη Γιουβέντους. Είχε φλόγα και κινούταν σαν κόμπρα. 'Αυτό το ρόστερ, αγαπητά παιδιά, προέρχεται από δύο σερί έβδομες θέσεις. Είναι τρελό, σοκαριστικό. Δεν είμαι εδώ γι' αυτό, οπότε είναι καιρός να σταματήσουμε να είμαστε τόσο σκατά'".

Ο Ιταλός μέσος υποκλίνεται στην αυτοβιογραφία του "Andrea Pirlo: Penso quindi gioco" ("Αντρέα Πίρλο: Σκέφτομαι, άρα παίζω", την οποία συνέγραψε ο Αλτσιάτο): "Όταν ο Κόντε μιλάει, οι λέξεις του σου επιτίθενται, γκρεμίζουν τις πόρτες του μυαλού σου. Έχω χάσει το μέτρημα από τις φορές που είπα 'διάολε, ο Κόντε είπε κάτι ξανά σήμερα στο οποίο έπεσε διάνα".

Στην αντίστοιχη πρώτη συγκέντρωση της εθνικής Ιταλίας μετά από την ανάληψη των "ηνίων" από τον Τσέζαρε Πραντέλι και την αποτυχημένη πορεία στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπου η ομάδα αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων, ο Κόντε είπε στους παίκτες: "Θα καλώ μόνο όσους το αξίζουν. Να θυμάστε ότι δεν χρειάζεται να εξηγώ τις επιλογές μου σε κανέναν".

Έκανε πράξη τα λόγια του ουκ ολίγες φορές, με πιο τρανό παράδειγμα τον αποκλεισμό του Μάριο Μπαλοτέλι, του κορυφαίου πελάτη της "Puma", η οποία πληρώνει μέρος του συμβολαίου του Κόντε στην Ιταλία, αλλά παρ' όλα αυτά ο Super Mario μένει μόνιμα εκτός αποστολής. "Δεν μπορεί να περιμένει για ποιο πράγματα; Να παίξω στο Euro 2016 ή να το δει από την τηλεόραση", ήταν η απάντηση του Κόντε τον Δεκέμβριο του 2015, σε ερώτηση για το ποστάρισμα... προσμονής του επιθετικού της Μίλαν μετά από την κλήρωση της Ιταλίας. "Είναι στο χέρι του, όπως με τους υπολοίπους, αλλά έχει πολλά να αποδείξει", πρόσθεσε για το αστέρι της χώρας στη διοργάνωση του 2012.

"Θα φτύσετε αίμα"

Στόχος του Κόντε ήταν να επαναφέρει την εικόνα νικητή της Γιουβέντους, αλλά παράλληλα να κάνει πιο "κακούς" τους παίκτες του. Το πέτυχε από τους πρώτους μήνες, κρατώντας την αμείωτη την ένταση σε όλη τη διάρκεια των αγώνων, με τους ποδοσφαιριστές να δίνουν μάχη για κάθε μπάλα. Στο πρώτο Derby d' Italia, απέναντι στην Ίντερ του Κλάουντιο Ρανιέρι, βλέποντας ότι με τον Βούτσινιτς αριστερά στο 4-2-3-1 οι "νερατζούρι" ασκούσαν μεγάλη πίεση στον Τζιόρτζιο Κιελίνι, άλλαξε πλευρά τον Σιμόνε Πέπε και κράτησε τη νίκη. "Ο Σιμόνε είναι ένας πολύπλευρος παίκτης και ήταν εξαίσιος. Επιπλέον, έχω ένα μικρό μυστικό: έχω ένα ρόπαλο με καρφιά. Όταν πέφτει η ένταση του Πέπε, απειλώ ότι θα τον χτυπήσω μ' αυτό".

Πριν από ένα ταξίδι στο Παλέρμο τον Απρίλιο του 2012 κι ενώ η "γηραιά κυρία" όδευε στην επιστροφή στους τίτλους, ούσα 31 αγώνες αήττητη στο πρωτάθλημα, δεν χάιδεψε τους ποδοσφαιριστές του: "Μας επαινούν και αυτό με ανησυχεί, διότι φοβάμαι ότι κάποιοι από εσάς θα χαλαρώσουν. Θέλετε να κερδίσετε τον τίτλο; Πρέπει να φτύσετε αίμα μέχρι το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν". Η Γιουβέντους νίκησε την Παλέρμο και κατέκτησε μαθηματικά τον τίτλο αήττητη την προτελευταία αγωνιστική.

Παρόμοια συνταγή και τον Φεβρουάριο του 2014, όταν ακύρωσε το ρεπό της Δευτέρας μετά από την ισοπαλία με τη Βερόνα. Όταν είπε στους ποδοσφαιριστές του "σηκώστε το χέρι εάν πιστεύετε ότι θα κατακτήσετε τον τίτλο", το έκαναν όλοι και δικαιώθηκαν στο τέλος της σεζόν, με το ρεκόρ των 102 βαθμών.

Εμμονή με τη διατροφή

Ούτε η τακτική ούτε η "οργή που απαιτεί η νίκη στα μεγάλα παιχνίδια" (όπως υποστηρίζει) αρκεί για έναν προπονητή στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Απαραίτητη είναι και η συμβολή της επιστήμης, με συνέπεια να εκπλήξει ευχάριστα τους ποδοσφαιριστές της Ιταλίας μία ημέρα στο προπονητικό κέντρο του Κοβερτσιάνο, που αποτελεί την έδρα της "σκουάντρα ατζούρα".

Οι παίκτες πήγαν να πάρουν το πρωινό τους σε μία από τις πρώτες μέρες του Κόντε στη θέση και βρήκαν ένα σημείωμα στον τοίχο στο οποίο έγραφε: "Η δίαιτα μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας". Κοιτάζοντας τα τραπέζια, είδαν τέσσερα διαφορετικά. Το ένα περιείχε φαγητά με πρωτεΐνη, το δεύτερο με λιπαρά, το τρίτο με υδατάνθρακες και το τέταρτο τσάι, καπουτσίνο και χυμούς φρούτων.

Σε ένα άλλο σημείωμα, καρφιτσωμένο στον τοίχο, κάτω από την επικεφαλίδα "ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ", ο (φαν της υγιεινής διατροφής και των... γκότζι μπέρι) Κόντε είχε δακτυλογραφήσει: "Άρχισε τη μέρα σου με ένα καλό πρωινό. Εάν δεν είναι ικανοποιητικό, τότε τα αποθέματα γλυκόζης μπορεί να εξαντληθούν".

Τα μεταγραφικά "όπλα" που του δόθηκαν απλόχερα στο ξεκίνημα

Ο Κόντε είχε το πακέτο και οι επιτυχίες ήταν αναμενόμενες. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Αντρέα Ανιέλι δαπάνησε 100.000.000 ευρώ σε μεταγραφές την πρώτη σεζόν του, η οποία συνέπεσε με την είσοδο στο νέο, ιδιόκτητο γήπεδο 41.000 θέσεων της ομάδας. Η Γιουβέντους επιχείρησε να μαζέψει την "αφρόκρεμα" της Ιταλίας επί Κόντε, έστω κι αν ο Ιταλός τεχνικός δεν είχε τον μεγαλύτερο λόγο στις μεταγραφές, αρμοδιότητα του Μαρότα.

Αλεσάντρο Μάτρι, Φάμπιο Κουαλιαρέλα, Στέφαν Λίχτσταϊνερ, Σιμόνε Πέπε, Εμανουέλε Τζιακερίνι, Σιμόνε Παντοΐν, Μάρκο Μότα, Βούτσινιτς, Βιδάλ, Ελία και φυσικά Πίρλο αποκτήθηκαν την πρώτη σεζόν και οδήγησαν την ομάδα στο αήττητο σκουντέτο (αλλά και στον τελικό κυπέλλου για πρώτη φορά από το 2006, ήττα 2-0 από τη Νάπολι).

Η πρώτη ήττα ήρθε την επόμενη σεζόν, στο Derby d' Italia κόντρα στην Ίντερ και μάλιστα μέσα στο "Γιουβέντους Στέιντιουμ". Μετά από 49 αγώνες δίχως αποτυχία, οι "μπιανκονέρι" ηττήθηκαν από την ομάδα του Αντρέα Στραματσόνι, ωστόσο ενισχυμένη με τους Κουάντουο Ασαμόα, Μαουρίσιο Ίσλα, Πολ Πογκμπά, Σεμπαστιάν Τζιοβίνκο και Μαρτίν Κάσερες, έφτασε στον τίτλο με περισσότερους πόντους ακόμα και από την αήττητη σεζόν (87 έναντι 84) και προχώρησε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, όπου αποκλείστηκε με δύο ήττες από τη μετέπειτα πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν Μονάχου.

Το καλοκαίρι της τρίτης σεζόν, ο Κόντε είχε σχηματίσει ήδη μία ομάδα φόβητρο στην Ιταλία και έψαξε απλά τις "πινελιές" στο πρόσωπο του Τέβες και του Φερνάντο Γιορέντε, ενώ προστέθηκε κι ο Άντζελο Ογκμπόνα στην άμυνα. Το αποτέλεσμα ήταν το απόλυτο ρεκόρ πόντων στην Ιταλία με 102 και η τρίτη σερί διάκρισή του ως ο κορυφαίος προπονητής της χώρας.

Η κόντρα με την οικογένεια Ανιέλι και η θανάσιμη απειλή

Τα προβλήματα δεν έλειψαν, πάντως, στην προπονητική καριέρα του Κόντε. Στη Γιουβέντους, δέχθηκε αρκετή κριτική ανά διαστήματα και από πολλούς θεωρήθηκε ανεπαρκής για να την επαναφέρει και στη θέση που βρισκόταν στην Ευρώπη προ Calciopoli μετά από τον αποκλεισμό στη φάση των ομίλων του Champions League 2013-2014.

Οι τραυματισμοί από τις πολύ σκληρές προπονήσεις ήταν συχνό φαινόμενο και μάλιστα τον Μάρτιο δέχθηκε απειλητικά μηνύματα από φιλάθλους για τον τραυματισμό του Μαρκίζιο με την εθνική, που αρχικά θεωρήθηκε ότι θα τον κρατήσει εκτός δράσης μέχρι τέλους της σεζόν. Ο τραυματισμός αυτός "πυροδότησε" κόντρα με τον πρόεδρο της εταιρίας στην οποία ανήκουν Γιουβέντους και FIAT και ο "εκλεκτός" κληρονόμος του Τζιάνι Ανιέλι, ο εγγονός του Τζον Έλκαν, ο οποίος τον κατηγόρησε για "κάψιμο" των διεθνών παικτών, με τον Κόντε να διερωτάται γιατί δεν άκουγε το ίδιο όσο ήταν προπονητής της Γιουβέντους. "Είναι απλώς εκλέκτορας" απάντησε ο Έλκαν.

Οι σχέσεις του με την οικογένεια Ανιέλι δεν είναι οι καλύτερες, μετά από την απόφαση να αποχωρήσει το καλοκαίρι του 2014 κι ενώ μήνες νωρίτερα είχε συμφωνήσει για συμβόλαιο μέχρι το 2015. Οι απανωτές δηλώσεις του ιδιοκτήτη Αντρέα Ανιέλι πως η Γιουβέντους δεν έχει τη δύναμη να συμπεριφέρεται όπως οι κορυφαίοι σύλλογοι και δεν έχει τη δύναμη να κρατήσει παίκτες όπως ο Πογκμπά ή ο Βιδάλ, έπεισαν τον Κόντε πως δεν είναι το Τορίνο ο τόπος στον οποίο θα κάνει πραγματικότητα το όνειρό του.

Αντόνιο Κόντε: Η ανοικοδόμηση της "νέας Γιουβέντους" με τη συνταγή Μουρίνιο
Κόντε

"Σκοπός μου είναι να στοχεύω όσο ψηλά γίνεται και η κατάκτηση του Champions League είναι το υψηλότερο σημείο. Θα ήθελα να το κάνω αυτό με τη Γιουβέντους", είχε δηλώσει τον Μάιο του 2013, μετά από τον δεύτερο σερί τίτλο, πριν αρχίσουν οι συναντήσεις για την ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού με αυτόν τον σκοπό. Το καλοκαίρι δεν εξελίχθηκε όπως θα ήθελε ο Ιταλός προπονητής, ο αποκλεισμός από τους ομίλους του Champions League λίγους μήνες αργότερα προστέθηκε στα επιχειρήματά του για εναρμόνιση της φιλοσοφίας της διοίκησης με τη δική του και όταν αυτό αποδείχθηκε ότι δεν θα συμβεί για ακόμα ένα καλοκαίρι, αποφάσισε να φύγει.

Το timing τον έφερε στο στόχαστρο της ομάδας, αφού υπέβαλε την παραίτησή του την πρώτη μέρα έναρξης της καλοκαιρινής προετοιμασίας, με συνέπεια να καταστρέψει όλο τον προγραμματισμό του καλοκαιριού. Μάλιστα, η πρόσληψή του από την εθνική Ιταλίας 35 ημέρες αργότερα με ετήσιες απολαβές 4.100.000 ευρώ ουσιαστικά "φούντωσε" τις φήμες που τον ήθελαν να είχε συμφωνήσει πολύ νωρίτερα με την ομοσπονδία και να διεκδικούσε εκτός από μεγαλύτερο μπάτζετ, και καλύτερο συμβόλαιο.

Ακόμα και σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο ετοιμάζεται να αλλάξει εργοδότη, τον έχει φέρει στο "επίκεντρο" των ΜΜΕ. Οι φήμες για την Τσέλσι κυκλοφορούσαν από την ημέρα της απόλυσης του Μουρίνιο, με τον Κόντε να φέρεται να κάνει μαθήματα αγγλικών τον περασμένο Ιανουάριο στο κέντρο γλωσσών " Cheney Court" που παρέδιδε ταχύρρυθμα μαθήματα για επαγγελματίες σε μία μανσιόν στο χωριό Ντιτριτζ, λίγο έξω από το Μπαθ. Δύο μήνες αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου πριν από τα φιλικά με Ισπανία και Γερμανία, ρωτήθηκε για το "φλερτ" με τον αγγλικό σύλλογο και δεν το αρνήθηκε: "Όλοι θέλουν να δουλέψουν στην Premier League. Είναι φυσιολογικό και για μένα. Μπορώ να μιλήσω για την Τσέλσι, κανένα πρόβλημα, αλλά τώρα είμαι συγκεντρωμένος στην Ιταλία".

Η εμπλοκή σε σκάνδαλο στημένων αγώνων

Το πιο μελανό σημείο στην καριέρα του ως προπονητής, βέβαια, είναι εξωαγωνιστικό και έχει να κάνει με την υπόθεση που άνοιξε το 2012 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα στο δικαστήριο της Κρεμόνα, την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Calcioscommesse που ξέσπασε το 2011 και αφορά χειραγωγημένα παιχνίδια με βασικό σκοπό τα κέρδη από στοιχηματισμό.

Στην υπόθεση εμπλέκονται ονόματα όπως ο Τζιουζέπε Σινιόρι, ο Μάουρο Μπρεσάν, ο Στεφάνο Μπεταρίνι και ο Κριστιάνο Ντόνι, αλλά και προπονητές όπως ο... Κόντε. Ο τότε προπονητής της Σιένα, την οποία οδήγησε στη δεύτερη θέση της Serie B και την επιστροφή στα "μεγάλα σαλόνια", ενεπλάκη μετά από ομολογία του παίκτη του στους Τοσκανούς, Φίλιπο Καρόμπιο, ο οποίος φέρεται να έστηνε αγώνες με αντιπάλους.

Ο Καρόμπιο μίλησε με ονόματα στις αρχές για να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στις δικές του δικαστικές περιπέτειες και ένα από αυτά που χρησιμοποίησε ήταν του νυν ομοσπονδιακού τεχνικού της Ιταλίας. Δύο ήταν τα επίμαχα παιχνίδια για τα οποία ο Κόντε βρέθηκε ενώπιον του αθλητικού δικαστηρίου: η ισοπαλία 2-2 με τη Νοβάρα και η ήττα 1-0 από την Αλμπινολέφε.

Για το πρώτο παιχνίδι, ο Καρόμπιο υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της επεξήγησης της τακτικής που θα ακολουθούσε η ομάδα στον αγώνα, ο πρόεδρος της Σιένα, Μάσιμο Μετσαρόμα, προώθησε ένα μήνυμα στα αποδυτήρια ότι έχει παίξει ένα "μεγάλο στοίχημα" στο αποτέλεσμα. "Υπήρξε συμφωνία το παιχνίδι να λήξει ισόπαλο. Συζητήθηκε κατά τη διάρκεια των οδηγιών, οπότε ήμασταν όλοι ενήμεροι για το πεσυμφωνημένο αποτέλεσμα, ώστε να δράσουμε όπως έπρεπε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Ο ίδιος ο προπονητής, ο Αντόνιο Κόντε, μας είπε να μην ανησυχούμε, διότι είχαμε συμφωνία για την ισοπαλία", ισχυρίστηκε ο Καρόμπιο στη μαρτυρία του ενώπιον του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Κρεμόνα.

Η Σιένα όδευε για τον τίτλο της δεύτερης κατηγορίας, όταν αντιμετώπισε την Αλμπινολέφε, η οποία βρισκόταν στην 18η θέση και κινδύνευε με υποβιβασμό. Σύμφωνα με τον Καρόμπιο, ο βοηθός του και πρώην παίκτη του στην Μπάρι, Κριστιάν Στελίνι, κάλεσε τον ίδιο και έναν συμπαίκτη του, τον Κλάουντιο Τέρτζι, μετά από το παιχνίδι των δύο ομάδων στον 1ο γύρο, ζητώντας τους "να επικοινωνήσουμε με κάποιον από την Αλμπινολέφε και να συμφωνήσουμε για τον αγώνα του 2ου γύρου. Η σκέψη ήταν οι πόντοι να καταλήξουν σε όποια ομάδα τους χρειαζόταν περισσότερο".

"Συμφωνήσαμε να τους δώσουμε στην Αλμπινολέφε, η οποία τους χρειαζόταν για να εξασφαλίσει μαθηματικά τα πλέι οφ παραμονής, αλλά τους ζητήσαμε να μείνει η διαφορά στο ένα γκολ. Υπήρχε πολλή συζήτηση για τη συμφωνία με την Αλμπινολέφε μεταξύ των παικτών, του προπονητή και του συλλόγου. Μερικοί ήθελαν να πάμε για τη νίκη με την ελπίδα να τερματίσουμε στην κορυφή και να εξασφαλίσουμε το ανάλογο χρηματικό μπόνους της πρώτης θέσης, εάν η Αταλάντα δεν νικούσε, αλλά στο τέλος όλοι μας συμφωνήσαμε να αφήσουμε να νικήσει η Αλμπινολέφε. Όπως γνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, τα περισσότερα παιχνίδια των τελευταίων αγωνιστικών είναι στημένα".

Αντόνιο Κόντε: Η ανοικοδόμηση της "νέας Γιουβέντους" με τη συνταγή Μουρίνιο
Κόντε PHOTOGRAPH: VASSIL DONEV/EPA

Η άρνηση ενοχής και η καταδίκη

Κατόπιν συμβουλής από τους δικηγόρους του και για να αποφύγει περαιτέρω κουραστικές και ταπεινωτικές έρευνες, ο Κόντε κινήθηκε για συμβιβασμό στο αθλητικό δικαστήριο, ζητώντας ποινή απαγόρευσης ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για 3 μήνες και πρόστιμο 200.000 ευρώ, με την προϋπόθεση να μην αποδεχθεί ενοχή, βάσει του σχετικού νόμου. Το δικαστήριο δεν δέχθηκε αυτήν την πρόταση και σε πρώτο βαθμό επέβαλε τιμωρία αποκλεισμού 10 μηνών στον Κόντε. Μετά από δύο εφέσεις, αθωώθηκε για τον αγώνα με τη Νοβάρα, διότι όπως τόνισε μέλος της έδρας "μοιάζει παράλογο ένας τόσο σημαντικός και έμπειρος προπονητής να λέει στα αποδυτήρια 'θα φέρουμε ισοπαλία εδώ' μπροστά σε 25 παίκτες". Αντιθέτως, παρέμεινε ένοχος για τη μη καταγγελία της χειραγώγησης του αγώνα με την Αλμπινολέφε, με το δικαστήριο να κρίνει ότι "δεν θα μπορούσε να μην γνωρίζει" το σχέδιο του άμεσου συνεργάτη του, ο οποίος τιμωρήθηκε με 2,5 χρόνια απαγόρευση.

Η τιμωρία ήταν τέσσερις μήνες απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, ήτοι 122 ημέρες μακριά από τους πάγκους. Όχι και από τις προπονήσεις, βέβαια, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για τον ίδιο. "Είναι αναπόφευκτο, όταν σου λείπει ο αγωνιστικός χώρος, η μυρωδιά του γρασιδιού, θα υπάρχει πόνος. Πέρασα τέσσερις μήνες πόνου, αλλά βγαίνω δυνατότερος. Ακόμα κι αν δουλεύεις ολόκληρη την εβδομάδα με την ομάδα, το αίσθημα του αγώνα είναι σημαντικό", τόνισε στην "C Day", τον αγώνα με την Παλέρμο τον Δεκέμβριο του 2010, όταν εξέτισε την ποινή του, αστειευόμενος, μάλιστα, ότι η σύζυγός του Ελιζαμπέτα Μουσκαρέλο (με την οποία έχει μία κόρη, τη Βιτόρια, και παντρεύτηκαν το 2013, ωστόσο γνωρίζονται από το 1991 ως γείτονες) εγκατέστησε έναν... πάγκο στο σπίτι τους.

Η περιπέτεια θα συνεχιζόταν στα ποινικά δικαστήρια, έχοντας αιτηθεί ταχεία εκδίκαση της υπόθεσής του, ώστε να μην συμπέσει με τις υποχρεώσεις της εθνικής Ιταλίας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2016. Ως εκ τούτου, οι ανακρίσεις άρχισαν τον Φεβρουάριο και η δίκη μία ημέρα μετά από την ανακοίνωση της πρόσληψής του από την Τσέλσι. Αν και απών ο ίδιος, οι νομικοί εκπρόσωποί του ξεκαθάρισαν ότι δεν αλλάζει στάση και δεν αποδέχεται καμία ενοχή. Ο εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης έξι μηνών με αναστολή, εάν αποδειχθεί ότι είχε γνώση των δράσεων του βοηθού του για χειραγώγηση του αγώνα με την Αλμπινολέφε, όπερ μεθερμηνευόμενον δεν απειλείται στην πράξη ούτε η συμμετοχή του στο Euro 2016 (η απόφαση θα εκδοθεί στο πρώτο μισό του Μαίου) ούτε η θητεία του στην Τσέλσι.

Τσέλσι όπως Πόρτο όπως Γιουβέντους

Ο προπονητής που κατά τον Μαρτσέλο Λίπι (τον τεχνικό του όταν ως αρχηγός της Γιουβέντους σήκωνε το Champions League του 1996) "έχει επαναφέρει το στιλ της Γιουβέντους", τώρα καλείται να πράξει το ίδιο με τους "μπλε". "Η ομάδα του έχει ταχύτητα, στιλ, αποφασιστικότητα και είναι πολύ καλά οργανωμένη. Οι παίκτες κοπιάζουν ο ένας για τον άλλον και όλα αυτά είναι στοιχεία του DNA της Γιούβε, τα οποία είχε απολέσει", συνεχίζει ο πολύπειρος προπονητής, αναφερόμενος στον ιταλικό σύλλογο, αν και κάλλιστα τα ίδια λόγια θα μπορούσαν να αφορούν στις καλές περιόδους της Τσέλσι του Μουρίνιο.

Εξάλλου, ο ίδιος ο... αυθεντικός Special One είχε εγκωμιάσει το έργο του Κόντε τον Φεβρουάριο του 2013 και είχε παρομοιάσει τη Γιουβέντους με μία δική του ομάδα. "Είναι εξαιρετικά συμπαγές σύνολο και σε αυτό βοηθάει το ότι δεν έχουν κάποιο αστέρι. Μου θυμίζει την Πόρτο του 2004".

"Μετά από τρεις μήνες δουλειάς, δεν μπορείς να μιλήσεις για ένα τελειωμένο σπίτι, με έτοιμη οροφή. Ένα σπίτι τέτοιου είδους θα καταρρεύσει με τον πρώτο τριγμό. Τα θεμέλιά μας είναι δύο έβδομες θέσεις και αυτό δεν πρέπει να λησμονιέται. Απαιτούνται χρόνος και υπομονή από όλους, καθώς και πολύ δουλειά. Η Μάντσεστερ Σίτι μόλις τώρα άρχισε να γεύεται τους καρπούς της επένδυσης τεσσάρων ετών και 480.000.000 ευρώ", είχε δηλώσει στην προηγούμενη απόπειρα ανοικοδόμησης, αυτήν της Γιουβέντους, μετά από τον αρχικό ενθουσιασμό για τις νίκες επί της Μίλαν και της Ίντερ.

Όπως τότε, έτσι και τώρα, ο Κόντε αναλαμβάνει μία ομάδα με υψηλές βλέψεις που όμως θα τερματίσει εκτός Champions League ίσως και εκτός Ευρώπης. Μόνο που αυτήν τη φορά θα έχει χρόνο για να "χτίσει" ακόμα μία σπουδαία ομάδα όπως θέλει ο ίδιος, στον χρόνο που θέλει ο ίδιος και με τα χρήματα που θέλει ο ίδιος, όπως διαφαίνεται από τα μεταγραφικά σενάρια τα οποία κυκλοφορούν ήδη και στα οποία πρωταγωνιστούν μεταξύ άλλων Πογκμπά και Κώστας Μανωλάς. Με στόχο πάντα την κορυφή, την κατάκτηση και ως προπονητής του Champions League...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Φάκελος Μουρίνιο-Τσέλσι: Η τρίτη σεζόν είναι θανάσιμη
Θέμης Καίσαρης: Προπονητής για one night stand, όχι για σχέση ο Μουρίνιο

News 24/7

24MEDIA NETWORK