Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League

Για την ΑΕΚ και τον κόσμο της τα δύο χρόνια μακριά απ'τη Super League ήταν σαν το άσχημο όνειρο απ'το οποίο πασχίζεις να βγεις, σαν να βλέπεις πως είσαι στο βυθό και προσπαθείς με αγωνία να βγεις στην επιφάνεια, να αναπνεύσεις. Το Contra.gr καταγράφει όλα όσα θα μείνουν στην ιστορία.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
Αφιέρωμα ΑΕΚ Contra.gr

Οι 21 στιγμές της ΑΕΚ στη Football League

1. Η ανηφόρα στο Πήλιο

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League

Η ΑΕΚ πραγματοποίησε για δεύτερη συνεχόμενη -και τελευταία- χρονιά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της στα Χάνια του Πηλίου. Η συμμετοχή της «Ένωσης» στις μικρότερες κατηγορίες έδωσε έναν… ρετρό τόνο και στις προετοιμασίες της οι οποίες πραγματοποιούνταν μετά από πολλά χρόνια εντός συνόρων. Η ανηφόρα από το γήπεδο στο ξενοδοχείο, η μικρή πισίνα που χαλάρωναν οι ποδοσφαιριστές μετά τις προπονήσεις, οι ευγενέστατοι ντόπιοι-εργαζόμενοι και οι ήχοι της… φύσης έδιναν έναν ακόμα cult τόνο στην προσωρινά λιτή ζωή της ΑΕΚ.

2. Η ιδέα του Δέλλα

Στο… παραδοσιακό φιλικό ανάμεσα στους ρεπόρτερ της ΑΕΚ και στο τεχνικό τιμ, ο τεχνικός της «Ένωσης» ήθελε να αλλάξει την παράδοση. Θέλοντας προφανώς να τρομάξει τους ρεπόρτερ, ο Δέλλας εισηγήθηκε να βαθμολογηθούν οι δημοσιογράφοι από τους ποδοσφαιριστές, προκειμένου να γίνει για μία φορά το… αντίστροφο απ'την καθιερωμένη διαδικασία. Ένας φόβος για… αντίποινα υπήρξε είναι η αλήθεια, ωστόσο τέλος καλό όλα καλά και το ματς έγινε χωρίς να κριθούν για πρώτη φορά οι κρίνοντες απ'τους κρινόμενους.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

3. Το φιλικό στον Βόλο με τη Νίκη

Crash test απέναντι σε ομάδα που ετοιμαζόταν να παίξει στη Σούπερ Λιγκ. Όταν την προηγούμενη χρονιά έχεις μαζέψει τρία μπαλάκια στο ίδιο γήπεδο, με την ίδια αντίπαλο δεν γίνεται παρά να είσαι κάπως… κουμπωμένος, παρότι οι δύο εκδόσεις της ΑΕΚ δεν είχαν καμία απολύτως σχέση. Τελικά η ποιότητα της «Ένωσης» ξεχώρισε από το πρώτο λεπτό όταν και πήρε το προβάδισμα με τον Χρήστο Αραβίδη. Τελικό σκορ 1-2, με πολλές αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο και με τη βεβαιότητα ότι η φετινή ΑΕΚ ήταν πολύ βελτιωμένη. Πάρα πολύ…

4. Το φιλικό με τη Ρόμα

Όταν μπαίνεις σε μια διαδικασία να συνηθίζεις ότι ο ηλεκτρονικός πίνακας του ΟΑΚΑ δίπλα στον Δικέφαλο της ΑΕΚ φιλοξενεί το σήμα της Τριγλίας Ραφήνας, της Θύελλας-Διασταύρωσης και του Περαμαϊκού, η λύκαινα της Ρόμα σε βάζει -όπως και να το δεις- σε ευρωπαϊκό μουντ. Ο κόσμος έκανε μία ειρηνική -αυτή τη φορά- μπούκα, το φιλικό διακόπηκε ενώ το σκορ ήταν 1-2 υπέρ των Ρωμαίων ωστόσο αυτό που μέτρησε ήταν η αύρα που έλειπε καιρό. Αντίπαλος της ΑΕΚ ήταν αυτή τη φορά ο Τότι και όχι ο Κορδονούρης του ΠΑΟ Κρουσώνας, και οι διψασμένοι ΑΕΚτζήδες μαζεύτηκαν τον Αύγουστο στην Καλογρέζα σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την προσέλευση που είχε -το ίδιο βράδυ- συνολικά η επίσημη πρεμιέρα της Σούπερ Λιγκ.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

5. Η γενικότερη εικόνα της ομάδας

Το έβλεπες καθημερινά ότι ξεκίνησε να γίνεται σιγά-σιγά και πάλι… ΑΕΚ. Φαινόταν στις προπονήσεις, στις συνεντεύξεις, στην καθημερινότητα της ομάδας στο Πήλιο, στις προσωπικότητες που μαζεύτηκαν σε αυτή. Οι ποδοσφαιριστές ήταν ξανά… ποδοσφαιριστές και δεν θύμιζαν σε τίποτα την αύρα των τελευταίων «κιτρινόμαυρων» εκδόσεων που παρέπεμπαν σε σχολική ομάδα χάντμπολ. Σοβαρότητα όταν πρέπει, οικογενειακό κλίμα -επίσης- όταν πρέπει. Επιστροφή στην κανονικότητα…

6. Το ματς με τον Πανθρακικό για το Κύπελλο

Πρώτος επίσημος αγώνας της ΑΕΚ ως ομάδα μικρής κατηγορίας απέναντι σε αντίπαλο Σούπερ Λιγκ. Όσοι ήταν εκεί δεν θα ξεχάσουν ποτέ πως ακόμα και το γραφικό-συμπαθητικό γήπεδο της Κομοτηνής παρέπεμπε σε Μπερναμπέου στη στιγμιαία αναπόφευκτη σύγκριση του μυαλού με τα γήπεδα που όργωσαν οι «κιτρινόμαυροι» την προηγούμενη χρονιά. Στα δημοσιογραφικά για τη μετάδοση, Αλέξης Σπυρόπουλος. Τσάμπιονς Λιγκ! Η ομάδα τα πάει αρκετά καλά στο πρώτο ημίχρονο, στο δεύτερο κλατάρει ελλείψει αγωνιστικού ρυθμού και επιστρέφει στην Αθήνα με χαμόγελα ικανοποίησης γιατί έδειξε -έστω και λίγο- για πρώτη φορά τα δόντια της με τη νέα της μορφή.

7. Η πρεμιέρα στο Αίγιο

Εντυπωσιακή μέρα στην ίσως πιο ήσυχη -σε ρυθμούς- πόλη στην Ελλάδα. Δείγμα των συγκεκριμένων -κάτι παραπάνω από- ήπιων ρυθμών, το γεγονός ότι μεσημέρι Κυριακής ήταν κλειστά σχεδόν όλα τα φαγάδικα του κέντρου, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν νηστικοί οι περισσότεροι εκδρομείς φίλοι της ΑΕΚ που δεν υπολόγισαν καλά την κατάσταση. Βέβαια η εικόνα στο γήπεδο του Παναιγιάλειου δεν είχε καμία σχέση με τους ρυθμούς της πόλης αφού τα ντεσιμπέλ ανέβαιναν και δημιουργούνταν η αίσθηση ότι η «Ένωση» αντιμετώπιζε μία ιστορική ομάδα με αρκετό κόσμο. Στα του ματς, αξιοσημείωτος για τους «κιτρινόμαυρους» ήταν ο δυνατός (καμιά φορά και σκληρός) τρόπος παιχνιδιού των αντιπάλων τους ο οποίος τους προσγείωσε άμεσα στην πραγματικότητα της κατηγορίας. Πολύ ξύλο…

8. Εκείνη η Παρασκευή στα Χανιά

Μεγάλη μέρα. Η χώρα πλήττεται από ισχυρές καταιγίδες και η ΑΕΚ φιλοξενούνταν παρασκευιάτικα στα Χανιά από το αξιόμαχο σύνολο του Σούλη. Κλασική μέτρια στα εκτός έδρας ματς ΑΕΚ που πήρε στο τέλος τη νίκη χάρη σε δύο εκτελέσεις στημένων από τον Μάνταλο. Μία κατά λάθος, απευθείας μέσα και μία συστημένη στο κεφάλι του Κολοβέτσιου. Βροχή τουλούμι και στο αεροδρόμιο για την επιστροφή ήταν και ο Στέλιος Μανωλάς ο οποίος ταξίδεψε αυθημερόν για να παρακολουθήσει τον γιο του (Κωνσταντίνο) αγωνιζόμενο απέναντι στην ΑΕΚ. Στο μεταξύ λίγο νωρίτερα Λαμπρόπουλος και Σούλης παραλίγο να πλακωθούν εξαιτίας μιας παρεξήγησης που είχαν από πιο παλιά στο Χαριλάου σε ένα Άρης-Πανιώνιος. Όπως και να έχει, οι οιωνοί επικράτησαν και η ταμπέλα στην κεντρική πλατεία των Χανίων έλεγε την αλήθεια.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League

9. Η ανατροπή στη Ριζούπολη με τον Αχαρναϊκό

Από τις μέρες που ξεκινάει κανείς να πανηγυρίζει και στα πρώτα δευτερόλεπτα του τσιτώματος της φωνής συνειδητοποιεί ποιος είναι, πού είναι, με ποιος παίζει και μετά απλά φεύγει. Εν πάση περιπτώσει, η ΑΕΚ ανέτρεψε το γρήγορο γκολ του Γέσιτς, πήρε τη νίκη σε ένα επεισοδιακό φινάλε αλλά η εικόνα που έβγαλε σε εξέδρα και αγωνιστικό χώρο ήταν ιδιαιτέρως ντεφορμέ. Από τις κακές μέρες της ΑΕΚ. Σημασία έχει όμως ότι η παρτίδα σώθηκε με τα γκολ των Μπρέσεβιτς και Ντακόλ.

10. Το φιλικό με τον Παναθηναϊκό

Ζήσαμε για να το δούμε κι αυτό. Η ΑΕΚ κόντρα στον παραδοσιακό «εχθρό» των ΑΕΚτζήδων των 70s, Παναθηναϊκό σε φιλικό ματς με Πειραιώτη διαιτητή ο οποίος στη συνέχεια τιμωρήθηκε. Κεκλεισμένων των θυρών αφού στην εξέδρα δεν έχει φιλικά και αναμνηστικές φωτογραφίες. Οι «κιτρινόμαυροι» παρότι πέρασαν ένα δύσκολο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου αλλά στο τέλος πήραν τη νίκη με 3-2. Στα αγωνιστικά κέρδη το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Πλατέλλας από εκείνο το φιλικό και μετά πήρε τα πάνω του. Κατά τα άλλα αμηχανία…

11. Το ροντέο με την Παναχαϊκή και τον Αλέξη Κούγια

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

Σουρεάλ. Ο Κούγιας θέλει να βραβεύσει τον Μπάγεβιτς μπροστά σε 5.000 ΑΕΚτζήδες. Στη συνέχεια ανοίγει μέτωπο με την ΑΕΚ, ο Μπάγεβιτς ενημερώνει ότι δεν επιθυμεί να βραβευτεί και η ΠΑΕ αρνείται να πάρει εισιτήρια παροτρύνοντας τον κόσμο να μην ακολουθήσει την ομάδα στην Πάτρα. Τελικά μετά από αναβολές το ματς γίνεται και η ΑΕΚ παίρνει μία πανεύκολη νίκη με 1-3 σε ένα από τα καλύτερα ματς του Μπαρμπόσα στη σεζόν. Ο κόσμος ακολουθεί την ομάδα στην Πάτρα και δε συμβαίνει το παραμικρό με εξαίρεση την πιο γραφική επίθεση σε επόπτη όλων των εποχών στην Αφρική, από τον γενικό αρχηγό της Παναχαϊκής.

Στα play-off και στο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες στην Κόρινθο η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο σουρεάλ. Ένας φίλος της ΑΕΚ περιλαμβάνει τον Αλέξη Κούγια ο οποίος ζητά από έναν αστυνομικό να συλλάβει τον οπαδό της «Ένωσης». Κουβέντα στην κουβέντα ο Κούγιας τα βάζει και με το όργανο της τάξης με αποτέλεσμα ο τελευταίος να προσπαθήσει να τον συλλάβει, ο γνωστός ποινικολόγος τον αποφεύγει και πέφτει ξύλο στα VIP (και χημικά) ανάμεσα στην παρέα του μεγαλομετόχου της πατρινής ομάδας και στην Αστυνομία!

12. Το μεσημέρι στο Κρανίδι

Θα ερχόταν και η πρώτη γκέλα. Ποδόσφαιρο είναι. Κόντρα στην Ερμιονίδα στο Κρανίδι απλά δε βγήκε τίποτα στην ΑΕΚ. Ο Δέλλας έχασε τον Μπαρμπόσα από νωρίς, το ματς στράβωσε, η «Ένωση» περισσότερο κινδύνευσε παρά απείλησε και έχασε με τον Πλατέλλα να κλέψει στο τέλος το ματς. Όλα αυτά με τον Σωτήρη Γεωργούντζο να δοκιμάζει το νευρικό σύστημα του Ντούσαν Μπάγεβιτς κάνοντάς του τη μυθική ερώτηση για το αν τον θυμάται από ένα Καλαμάτα-ΠΑΟΚ. Σημειολογικά πρέπει να πω ότι ο δρόμος για το Κρανίδι είναι ίσως ένας από τους χειρότερους που έχει συναντήσει η ομάδα σε όλη τη διάρκεια του αγροτικού της, ενώ η διαδρομή έγινε ακόμα πιο βαριά εξαιτίας του πρώτου κακού αποτελέσματος.

Αξιοσημείωτη η παρουσία περίπου 150 οπαδών της ΑΕΚ που κατάφεραν και τρύπωσαν στο γήπεδο παρότι η Αστυνομία είχε στήσει μπλόκα και έκοβε την είσοδο στην πόλη σε αυτοκίνητα με αθηναϊκές πινακίδες. Mεγάλο μαρτύριο οι απίστευτες στροφές στον κάκιστο δρόμο, κλου οι παραδοσιακές αφίσες του τύπου «Ελάτε να δείτε την ΑΕΚ» σε καφέ-μπαρ της περιοχής και προβληματισμός για την ομάδα που έδειξε να τα βρίσκει μπαστούνια σε γήπεδα-στρούγκες απέναντι σε ομάδες που έπαιζαν με το μαχαίρι στα δόντια.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League

13. Το ματς με τον Πανηλειακό

Ήταν το μόνο που θυμάμαι να πήρε η ΑΕΚ στα χαρτιά.

14. Τη ματσάρα με τον Ατρόμητο

To πρωί εκείνης της μέρας το φάγαμε στην Κουμουνδούρου για τη συνάντηση των παλαιμάχων με τον υποψήφιο -τότε- πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το γηπεδικό. Άσχετο. To μεσημέρι, στη Φιλαδέλφεια με μία από τις πολλές πορείες των οπαδών της ΑΕΚ κατά του Δημάρχου για το πολύπαθο ζήτημα του γηπέδου. Κλούβες μπροστά από το Δημαρχείο, ΜΑΤ κλπ. Η ουσία του 24ώρου, όμως ήταν όλη μαζεμένη το βράδυ. Μεγάλο crash test για τη Super League. Για να δει η ΑΕΚ πού βρίσκεται. Παράλληλα και κόντρα της λογικής Κατσουράνη-Γιόχανσον. Του Κατσουράνη που απορρίφθηκε και του Σουηδού που αποκτήθηκε. Τελικά η ΑΕΚ επικράτησε σε όλα. Στο γήπεδο με 3-0 και με τον Γιόχανσον έπιασε τζακ-ποτ απ’ τα λίγα, πετυχαίνοντας χειμερινή μεταγραφή από την εποχή του Σαβέβσκι. Που λέει ο λόγος.

Μεγάλο ματς, άνετη νίκη με ένα γκολ 100% Αραβίδης, μία γυριστή κεφαλιά του Λαμπρόπουλου που θύμισε… κοντό και με το σφράγισμα της θετικότατης εμφάνισης του Άνταμ. Αρκετοί το είδαν σαν ένα είδος εκδίκησης αφού ο Ατρόμητος ήταν ο τελευταίος αντίπαλος της ΑΕΚ στη Σούπερ Λιγκ. Αυτός που της έδωσε τη χαριστική βολή με το γκολ του Γιαννούλη. Ενδεχομένως να είναι και έτσι. Πάντως, με την τετράγωνη λογική που προσπαθεί να περάσει εδώ και δύο χρόνια ο Δέλλας, αυτό το ματς ήταν περισσότερο η βάση μιας νέας αρχής για μεγαλύτερα πράγματα.

15. Η διπλή αναμέτρηση με την Κέρκυρα

Όχι ότι ήταν τίποτα σπουδαίο για τα κανονικά στάνταρ της ΑΕΚ μια συνάντηση με την Κέρκυρα, ωστόσο ήταν ένα συνεχόμενο αντάμωμα με ομάδα Σούπερ Λιγκ. Ευκαιρία για ένα νέο crash test μετά τους αγώνες με Πανθρακικό και Ατρόμητο. Στο νησί των Φαιάκων η ΑΕΚ απέδειξε ότι και στην κακή της μέρα μπορεί να πάρει αυτό που θέλει, ενώ στη ρεβάνς της Καλογρέζας έδειξε ότι στην έδρα της γίνεται και πάλι ΑΕΚ. Εύκολο εισιτήριο πρόκρισης χωρίς εντυπωσιακά πράγματα. Στα αξιοσημείωτα του πρώτου ματς το γεγονός ότι ξεκίνησε να βρέχει το επόμενο δευτερόλεπτο μετά το τελευταίο σφύριγμα ενώ μετά την προσγείωση του αεροσκάφους της αποστολής στην Αθήνα, Αραβίδης και Δημητριάδης βρέθηκαν στον ιστορικό χώρο του «Νίκος Γκούμας» συμπαραστεκόμενοι στον απεργό πείνας οπαδό της ΑΕΚ, Πάρη Βάκη. Άσχετο, αλλά συνέβη, το επισημαίνουμε.

16. Tα ματς με τον Ολυμπιακό

Η εικόνα του ΑΕΚτζή να ουρλιάζει μπροστά στην τηλεόραση στο γκολ του Αραβίδη δεν ήταν μία εικόνα αρκετά συνηθισμένη στα χρόνια που προηγήθηκαν. Απέναντι στον Ολυμπιακό που κάνει μεγάλο αντίπαλο γκελ στην ευρύτερη κοινωνία της ΑΕΚ, η ένταση ανέβηκε και το νευραλγικό σύστημα θυμήθηκε τα παλιά. Η ΑΕΚτζήδικη έκρηξη εκείνη τη βραδιά έγινε αντιληπτή και μέσω της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, αφού στην εκπομπή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου κάποιος, κάπου, κάποτε ξέχασε το κουμπί πατημένο, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να δραπετεύσει από τα μικρόφωνα το ουρλιαχτό «Έλα μωρή ΑΕΚάρα» ενός συμπαθούς φίλου της «Ένωσης», τεχνικού στον σταθμό. Η ΑΕΚ κράτησε μέχρι το τέλος, αδικήθηκε μάλιστα από το σκορ στη γενικότερη εικόνα του ματς και έφυγε από το Καραϊσκάκη αποτελώντας σημείο αναφοράς και έχοντας δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία του Λαμπρόπουλου.

Στην καθυστερημένη λόγω ΕΠΟ, ρεβάνς, τα όνειρα που χτίστηκαν μετά κόπων και βασάνων φέρνοντας στην Καλογρέζα 70.000 κόσμο, γκρεμίστηκαν στο τελευταίο λεπτό με το αμφισβητούμενο γκολ του Χάρα. Περέιρα και Κασάμι έκαναν χειρονομίες στην εξέδρα, ακολούθησε η μπούκα και μεγάλη συζήτηση. Κανείς δε λέει ότι η εξέδρα των φανατικών της ΑΕΚ αδικείται που δεν έγινε η πρέσβειρα του ευ αγωνίζεσθαι και της μεταλαμπάδευσης του φίλαθλου πνεύματος, ωστόσο το να προκαλεί επαγγελματίας του ποδοσφαίρου οπαδούς που πληρώνουν για να δουν ένα ματς από την εξέδρα δεν είναι το καλύτερο που μπορεί να συμβεί. Εν πάση περιπτώσει μια δύσκολη νύχτα με αρκετά κοντράστ που θύμισαν περίληψη απ’ τα παλιά. Καλά και κακά. Γεμάτο γήπεδο, γιορτινή ατμόσφαιρα, γκολ στο τέλος, μπούκα, μπάχαλο, διακοπή. Και μπόνους για την ΑΕΚ ο σοβαρός τραυματισμός του Μάνταλου.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

17. Το πρώτο ματς μετά τον Ολυμπιακό, στον Ταύρο

Όταν παίζεις δύο χρόνια με την Τριγλία Ραφήνας, τη Θύελλα Διασταύρωση, τον Αχαρναϊκό, τη Μάνδρα, τον Περαμαϊκό και τα άλλα παιδιά, είναι φυσιολογικό να αποτελεί ορόσημο το ματς με τον Ολυμπιακό. Το κοντράστ της απογοήτευσης της εικόνας του ΟΑΚΑ να αδειάζει ήταν πιο δύσκολο αν σκεφτόταν κάποιος την επόμενη -κυριολεκτικά- αγωνιστικά μέρα. Και η επόμενη μέρα βρήκε την ΑΕΚ στον Ταύρο, να παίζει με τον Φωστήρα σε ένα εγκαταλελειμμένο γήπεδο-χωράφι με ελάχιστο κόσμο στις ξύλινες εξέδρες. Ελάχιστοι από εκείνους τους 70.000 που βρέθηκαν εκείνο το βράδυ στην Καλογρέζα μπορούν να αντιληφθούν το μέγεθος της μετάβασης και της δυσκολίας να μην καταρρεύσει κανείς ψυχολογικά. Στο φινάλε, με τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ δεν έχασε μία απλή πρόκριση στον ημιτελικό, ούτε τη δυνατότητα να διεκδικήσει έναν τίτλο. Κυρίως έχασε τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα σημείο αναφοράς για την Ιστορία του Συλλόγου. Αν απέκλειε τον Ολυμπιακό από τη Β’ Εθνική θα είχε ένα καλό επιχείρημα όταν η κουβέντα την έφερνε στη δύσκολη θέση. Όπως και να ’χει, Ταύρος checked. Καθάρισαν Πλατέλλας, Γιόχανσον και Ζόριτς με τους δύο τελευταίους να σημειώνουν το πρώτο τους γκολ με τα «κιτρινόμαυρα», παρότι η ΑΕΚ βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 4ο λεπτό με γκολ του Μπελέρη.

18. Ο Ιβάν Μπρέσεβιτς

Ίσως η πιο άδικη από τη μοίρα ιστορία που έχει εκτυλιχθεί στην ΑΕΚ τα τελευταία 30 χρόνια. Σαν παιδί ο Ιβάν είναι ότι καλύτερο έχει περάσει από τα αποδυτήρια. Χαμόγελο 24 ώρες το 24ωρο σε σημείο που σε κάνει να απορείς αν το ευτυχισμένο αυτό παιδί αυτό έχει πάρει κάτι. Ευγενέστατος, χαμογελαστός και μια καλή κουβέντα με όλους. Σαν ποδοσφαιριστής ήταν -τουλάχιστον μέχρι πριν το τελευταίο χειρουργείο- το απόλυτο συνώνυμο του μαχητή. Με 23 γκολ σε 26 αγώνες πρωταθλήματος Γ’ και Β’ Εθνικής, ο «Μπρέλε» ξεπέρασε το ταβάνι του και δικαίωνε τις συστάσεις του Ίλια Ίβιτς που τον έφεραν στην ΑΕΚ. Του σκάει το περσινό χειρουργείο, μια θλάση που ακολούθησε στην αποθεραπεία και ακολούθησε μία συγκλονιστική μάχη που έδωσε ο ίδιος κάνοντας συγκινητικό come back.

Στις 8 Φλεβάρη παίζει για τελευταία φορά στον αγώνα με τα Χανιά στο ΟΑΚΑ, βγάζει 90λεπτο αλλά το γόνατο πρηζόταν… Η συνέχεια γνωστή. Δεύτερο χειρουργείο στο γόνατο, λεπτή επέμβαση και αποθεραπεία που χρειάζεται αρκετό χρόνο και προσοχή. Μακάρι να πάνε όλα καλά για τον Ιβάν γιατί το αξίζει να συνεχίσει το ποδόσφαιρο και σαν παιδί και σαν αθλητής. Όπως και να έχει όμως, ότι κι αν γίνει, μετά από χρόνια, όταν η ΑΕΚ θα έχει πάρει ξανά το δρόμο της, τη φιγούρα του Μπρέσεβιτς θα τη θυμάται με αρκετά εγκάρδιο τρόπο, αφού με τον Κροάτη θα τη συνδέουν πάντα αρκετά δύσκολα μεσημέρια στις μικρές κατηγορίες, με πολλά γκολ και -κυρίως- με μία διαρκή κατάθεση ψυχής.

19. Οι θλάσεις

Γενικότερα οι τραυματισμούς. Οι συνηθισμένους στο ποδόσφαιρο και οι πιο σοβαροί. Απ’ όλα είχε το πανέρι, όλα δυσκόλεψαν το έργο της ΑΕΚ. Ο Σοϊλέδης μετά από μία θλάση που έπαθε τον Ιούλιο έχασε τη μισή σεζόν, ο Κορδέρο υπολογιζόταν να είναι έτοιμος στα μέσα Φεβρουαρίου και έχασε όλη την υπόλοιπη σεζόν, ο Μπρέσεβιτς δεν ξέρει αν θα φτάσει ποτέ το 100% της προεπεμβατικής πορείας του, Μάνταλος και Μπακάκης έπαθαν χοντρή ζημιά. Γκαντεμιά; Σίγουρα. Αλλά όχι μόνο. Η αλήθεια είναι ότι ορισμένοι ποδοσφαιριστές άργησαν υπερβολικά να επιστρέψουν από τραυματισμούς, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην κάνει κάτι καλά η ίδια η ΑΕΚ.

20. Ο τραυματισμός του Μάνταλου

Αποτέλεσε τον ηγέτης της ΑΕΚ στο μεγαλύτερο διάστημα του πρωταθλήματος, παίζοντας καταλυτικό ρόλο σε όλα τα κρίσιμα παιχνίδια κατά τη διάρκεια της σεζόν. Όμως, στο κρισιμότερο όλων απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ η τύχη δεν ήταν με το μέρος του. Ο Έλληνας διεθνής υπέστη ρήξη χιαστών, έγινε αναγκαστική αλλαγή στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου και η απώλειά του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον αποκλεισμό των "κιτρινόμαυρων".

21. Ο κόσμος

Ιεροσυλία που τον αφήσαμε και τελευταίο. Αυτός τράβηξε το μεγαλύτερο λούκι της περιπέτειας της ΑΕΚ στην προσωρινή ζωή της στις μικρές κατηγορίες. Από το πρώτο φιλικό το 2013 στο αξέχαστο Διμήνι μέχρι την τελευταία μέρα στον Βόλο για τα play-off της Football League λίγο πριν την άνοδο, συνέχεια δίπλα. Ακόμα και όταν οι καταστάσεις λόγω υπουργικών απαγορεύσεων γίνονταν λίγο πιο… extreme, υπήρξε κόσμος που πήρε το ρίσκο του και ακολούθησε με την ελπίδα να μπει στο γήπεδο, ακόμα και -κάποιες φορές- χωρίς επιτυχία. Έστω κι αν ορισμένες φορές, όπως στο Καυτατζόγλειο δεν το έμαθε ποτέ η ΑΕΚ. Το εμπέδωσε όμως σε όλες τις υπόλοιπες -φτωχότερες λόγω κατηγοριών- Κυριακές οι οποίες είχαν μεγάλες ομοιότητες με εκείνες του παρελθόντος από άποψη θετικής αύρας.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League

Τα INFOGRAPHIC

Μετά τον υποβιβασμό της ΑΕΚ οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές εγκατέλειψαν τον Σύλλογο αφού λίγοι ήταν εκείνοι που ήταν διατεθειμένοι να αγωνιστούν στην ερασιτεχνική κατηγορία. Συγκεκριμένα οκτώ. Ο Φούντας υπέγραψε στη Σάλτσμπουργκ, ο Κατίδης μετακόμισε στην ιταλική Νοβάρα, ο Κουτρουμπής στον Παναθηναϊκό, ο Μητρόπουλος στον Πανιώνιο, ο Κωνσταντόπουλος στην Αγγλία, ο Φέτσης στη Δόξα Βύρωνα και ο Αραμπατζής στην Κύπρο.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε την περιπέτειά της στις μικρές κατηγορίες με τους ποδοσφαιριστές που συμφώνησαν με το… καλημέρα να την ακολουθήσουν και με αρκετούς ακόμα που αποκτήθηκαν στη συνέχεια. Ο Δημήτρης Ανάκογλου και ο Τάσος Τσουμάγκας ήταν οι πρώτοι ποδοσφαιριστές που υπέγραψαν το ιδιωτικό συμφωνητικό με την… ερασιτεχνική ΑΕΚ, ενώ αδιαπραγμάτευτα ακολούθησε και ο Μιχάλης Παυλής.

Το να ακολουθούσε ο ΑΕΚτζής Παυλής την ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική ήταν το φυσιολογικό. Το να την ακολουθούσε ο Σερραίος Ανάκογλου ήταν επίσης κατανοητό. Έλληνας είναι, ήταν σε θέση να αντιληφθεί πως η ζωή του Συλλόγου θα βελτιωνόταν μετά τον υποβιβασμό. Τι πιο αναμενόμενο από το να θέλει ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής να λάβει μέρος στο ξεκίνημα μιας φυσιολογικής ΑΕΚ. Για έναν Ισπανό τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Βέβαια, για τον Κορδέρο δεν ήταν.

Έγινε ο μοναδικός ξένος που ακολούθησε στη Γ’ Εθνική, έγινε αρχηγός της ομάδας και αποτέλεσε για δύο χρόνια μία από τις πιο αξιόπιστες και συνεπείς μονάδες της ΑΕΚ.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League

Πέραν από τους Παυλή, Τσουμάγκα, Ανάκογλου και Κορδέρο στην ΑΕΚ παρέμειναν και οι Σωκράτης Τσουκαλάς, Κώστας Τσούπρος, Δημήτρης Γροντής και Αινείας Καλογερής. Από την τελευταία τετράδα μόνο ο Δημήτρης Γροντής παρέμεινε στην «Ένωση» και στη Football League.

Οι δύο ενδεκάδες

Την 22α Σεπτέμβρη του 2013 η ΑΕΚ δε θα την ξεχάσει ποτέ. Ήταν η πρώτη επίσημη μέρα της στην ερασιτεχνική κατηγορία και η ομάδα του Δέλλα τέθηκε αντιμέτωπη με τον Μανδραϊκό στο γήπεδο του Θρασύβουλου στη Φυλή. Κοσμοσυρροή στο γήπεδο, περιέργεια για τη νέα πραγματικότητα και ο Δέλλας παρατάσσει την πρώτη ερασιτεχνική ενδεκάδα της ΑΕΚ μετά το 1979 με μόλις τέσσερις παλιούς παίκτες και εφτά νέους. Αν βγάλει κανείς από την παρακάτω ενδεκάδα τον -συνήθως τραυματία- Τσουμάγκα και βάλει τον Πεταυράκη στη θέση του αφού τοποθετήσει πρώτα τον Ρόβα στη θέση του Τζανετόπουλου, τότε θα έχει μπροστά του τους 11 πιο τακτικούς παίκτες της «Ένωσης» στη Γ’ Εθνική. Και με συχνό ροτέισον στους τερματοφύλακες (Καραγκιολίδης, Βούρας, λίγο προς το τέλος Ντούνης) και στο δεξί μπακ (Τσουκαλάς, Αργυρίου, Γεωργέας).

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League

Στη Β’ Εθνική τα πράγματα βελτιώθηκαν αισθητά. Ο δείκτης ποιότητας της ΑΕΚ ξεκόλλησε από την εικόνα που έβγαζε η -φιλότιμη- πιτσιρικαρία της ερασιτεχνικής κατηγορίας και οι «κιτρινόμαυροι» κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή του κοινού μετά από χρόνια λόγω της ωραίας μπάλας. Στην πιο συνηθισμένη φετινή ενδεκάδα, ο Ανέστης ήταν στα γκολπόστ, αριστερό μπακ ο Σοϊλέδης, δεξί ο Μπακάκης, στα στόπερ οι Τζανετόπουλος ή ο Λαμπρόπουλος με τον Κολοβέτσιο, στα χαφ Ανάκογλου και Γιόχανσον ή Κορδέρο (στο ξεκίνημα) και ο Μάνταλος μπροστά τους στο 4-2-3-1. Στα φτερά Μπαρμπόσα και Πλατέλλας (αριστερά-δεξιά αντίστοιχα), με τον Αραβίδη στην κορυφή της επίθεσης και φυσικά με τον Ιβάν γκεστ σταρ μέχρι το σημείο της επέμβασης.

Πάγκος με… διάρκεια

Ο Τραϊανός Δέλλας έκατσε στον πάγκο της ΑΕΚ για 77 αγώνες. Δύο μόλις εξ αυτών ήταν αγώνες Σούπερ Λιγκ (με Πανθρακικό και Ατρόμητο) ενώ στη συνέχεια ο «Τράι» ήταν ο κόουτς που οδήγησε την ομάδα σε όλη τη διάρκεια της πορείας της στις υποδεέστερες εθνικές κατηγορίες. Σαφέστατα και το επίπεδο δυσκολίας της παραμονής Δέλλα στην ΑΕΚ είναι αρκετά χαμηλότερο σε σχέση με όλους τους προκατόχους του, ωστόσο έχει ένα ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Έλληνας τεχνικός κατάφερε να παραμείνει στον πάγκο της ομάδας για μεγαλύτερο χρονικά διάστημα σε σχέση με όλους τους τεχνικούς που έμειναν σε αυτή τα τελευταία 10ετία.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε στο παρακάτω γράφημα, τα τελευταία χρόνια μόνο ο Λορένσο Σέρα Φερέρ είχε καταφέρει να ξεπεράσει το φράγμα των 70 παρουσιών στον πάγκο της ΑΕΚ, ενώ ακολουθεί ο σημερινός εκτελεστικός διευθυντής της ΠΑΕ, Ντούσαν Μπάγεβιτς με 66 αγώνες, στο τελευταίο του πέρασμα από τον «κιτρινόμαυρο» πάγκο.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League

Άνετο πέρασμα από τις κατηγορίες

Το πέρασμα της ΑΕΚ από τις μικρές κατηγορίες ήταν επώδυνο ψυχολογικά, αλλά εύκολο ως εγχείρημα αγωνιστικά. Μόλις για τέσσερις-πέντε μέρες (και με αγώνα λιγότερο) δεν ήταν στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της κατηγορίας που συμμετείχε η ομάδα του Δέλλα, κάτι που αποτυπώνεται και στους αριθμούς της.

Πέραν από τα στατιστικά της «Ένωσης» συγκεντρώσαμε -στατιστικά- μερικά από τα περάσματα ορισμένων μεγάλων κλαμπ παγκοσμίως που υποβιβάστηκαν στις μικρότερες κατηγορίες. Ο πίνακας δεν περιλαμβάνει φυσικά όλες τις μεγάλες ομάδες του κόσμου που έχουν υποβιβαστεί, ωστόσο είναι ενδεικτικός -και με δυνατότητα σύγκρισης αντίστοιχων περιπτώσεων- της εύκολης ανόδου της ΑΕΚ.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League

Το πρόσωπο της διετίας: Βαγγέλης Πλατέλλας

Αν μου μείνει ιστορικά μια φιγούρα από το πέρασμα της ΑΕΚ από τις μικρές κατηγορίες τότε θα είναι εκείνη του Βαγγέλη Πλατέλλα. Ο Πλατέλλας ήταν για την ΑΕΚ αυτό το διάστημα ότι ο Τάκης Καραγκιοζόπουλος στο πρωτάθλημα του ’89 και οι περίφημοι Μπουρμποκρασσάδες στο ξεκίνημα της εποχής Ντέμη. Σήμα κατατεθέν.

Προσωπικά νομίζω πως, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κάθε φορά που θα αντικρίζω τον Πλατέλλα θα θυμάμαι πάντα τα μεσημέρια στο Μενίδι, τη… μανούρα για το πέναλτι στον αγώνα με τον ΠΑΟ Κρουσώνα, το τρομερό γκολ στο Ηράκλειο κόντρα στον Ηρόδοτο και το πιο αντιπροσωπευτικό γκολ για τον ίδιο στο Αλκαζάρ απέναντι στη Λάρισα στα play-off της Football League. Σε όλη τη διάρκεια του αγροτικού δηλαδή.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

Για την ακρίβεια όχι σε όλη. Ο Πλατέλλας αποκτήθηκε μετά την πραγματοποίηση του πρώτου βασικού σταδίου της προετοιμασίας στο Πήλιο, το καλοκαίρι του ’13. Εγκαταλείποντας -τότε- τη Μαγνησία η ΑΕΚ εμφανώς απογοητευμένη από την εικόνα της στο φιλικό με τη Νίκη Βόλου (έχασε με 3-1) έτρεξε να ενισχυθεί προχωρώντας σε 3+1 προσθήκες. Η μία εξ αυτών ήταν ο Πλατέλλας και οι υπόλοιπες οι Πόποβιτς, Ντακόλ συν τον Φαγιέ που θα ακολουθούσε την επόμενη σεζόν.

Ντεμπούτο έκανε με γκολ στο φιλικό της Καλλιθέας, φοβερή και τρομερή σεζόν στη Γ’ Εθνική (που δεν αποτελεί βέβαια κριτήριο) και μια πολύ συμπαθητική χρονιά στη Β’ Εθνική. Έδωσε πολλές βοήθειες στην ομάδα σε όλη την πορεία της και για αυτό επιβραβεύτηκε πριν από μερικούς μήνες με την ανανέωση συμβολαίου.

Σαφέστατα ο Πλατέλλας δεν είναι σε καμία περίπτωση ο ποδοσφαιριστής που ονειρεύεται η ΑΕΚ για το δεξί φτερό της επίθεσής της, ωστόσο αποτελεί μία συνεχώς βελτιωμένη μονάδα σε διαδικασία διαρκούς κατάθεσης ψυχής στο τερέν. Αξιόμαχος, φιλότιμος και με διάθεση μάχης για όποιο ρόλο του ανατεθεί. Είτε αυτός είναι μια τίμια μπούκα στην αντίπαλη περιοχή, είτε αν χρειαστεί να βοηθήσει στα μαρκαρίσματα όπως συνέβη με τον Περόνε στο Καυτατζόγλειο, όταν ο Πλατέλλας έμεινε τελευταίος παίκτης και μάρκαρε τον Αργεντίνο μπροστά από την περιοχή του Ανέστη.

Η σχέση ΑΕΚ και Πλατέλλα

Ο Πλατέλλας στην Ξάνθη δεν πήγαινε όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι και αυτός ήταν ο λόγος για τον οποίο η ΑΕΚ τον πήρε εύκολα από την ακριτική ομάδα. Ο Έλληνας μεσοεπιθετικός πήρε την απόφαση να ακολουθήσει την «Ένωση» στην ερασιτεχνική κατηγορία αποχαιρετώντας τη Σούπερ Λιγκ.

ΑΕΚ και Πλατέλλας κάλυψαν ο ένας το πλάνο του άλλου. Η μεν ΑΕΚ βρήκε έναν ποδοσφαιριστή… σκυλί για το δεξί φτερό της επίθεσής της που θα την ξελάσπωνε σε δύο κατηγορίες και ο δε Πλατέλλας φορώντας για πρώτη φορά φανέλα μεγάλης ομάδας θα έκανε το δικό του restart αφήνοντας πίσω τη μέτρια εμπειρία της Ξάνθης.

Τελικά όλα εξελίχθηκαν ομαλά, η συνεργασία συνεχίζεται, επεκτάθηκε και ο Πλατέλλας αναμένεται να αποτελέσει μία αξιοπρεπέστατη εναλλακτική για την ΑΕΚ της Σούπερ Λιγκ.

Ο σοβαρός τραυματισμός

Στο πρώτο στραβοπάτημα της ΑΕΚ στις μικρές κατηγορίες στον αγώνα με τον Α.Ο. Περιστερίου στο «Ελ Πάσο» ο Πλατέλλας τραυματίστηκε σοβαρά στην σπονδυλική στήλη σε μια σύγκρουση με τον τερματοφύλακα της ομάδας των δυτικών προαστίων για την οποία δόθηκε επιθετικό φάουλ! Παρά τον σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε πίσω στη Γ’ Εθνική έκανε εξαιρετική σεζόν, την οποία ολοκλήρωσε με 15 γκολ στο πρωτάθλημα και 1 στο Κύπελλο.

Τζογάρισες το όνειρο και είσαι έτοιμος για όλα!

To μεγαλύτερο στοίχημα της ΑΕΚ κατά την παρουσία της στις μικρές κατηγορίες ήταν εκείνο του προπονητή. Ο Δέλλας μπήκε κατευθείαν στα βαθιά, έκανε την… πρακτική του στο αγροτικό της «Ένωσης» και πλέον ετοιμάζεται να την οδηγήσει στη Σούπερ Λιγκ.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

Στα μέσα του Απρίλη του 2013, στην κορύφωση της πιο άσχημης περιόδου στην Ιστορία του Συλλόγου, ο Τραϊανός Δέλλας είπε ναι στον Ανδρέα Δημητρέλο, πήρε τον Αντώνη Κέζο, τον Άκη Ζήκο, τον Βασίλη Μπορμπόκη και βρέθηκαν στα Σπάτα για να "σώσουν οτιδήποτε, αν σώζεται". Σοβαρός προγραμματισμός δεν μπορούσε να γίνει, τα όπλα ήταν μία σφεντόνα και αυτή… μπανταρισμένη, ενώ τα χρονικά περιθώρια ελάχιστα καθώς οι παραπάνω έφτασαν στα Σπάτα Τετάρτη μεσημέρι και το ματς ζωής και θανάτου ήταν Κυριακή.

Το πιο δύσκολο βάπτισμα του πυρός

Τελικά η ζωή κούνησε μαντίλι, ο θάνατος ακολούθησε και η ΑΕΚ ζούσε στην εποχή του απόλυτου «μηδέν». Ο Δέλλας έκανε τον προπονητή, τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό αρχηγό αφού η πραγματική διοίκηση και τα υπόλοιπα μέλη είχαν λακίσει βλέποντας την οργή να ξεχειλίζει στην Καλογρέζα.

Όταν ξημέρωσε η Δευτέρα στην ΑΕΚ δεν υπήρχε σχεδόν τίποτα. Βασικά υπήρχαν ορισμένες μπάλες, το πούλμαν, τα εμβλήματα στα Σπάτα και από… έμψυχο υλικό μόνο ο προπονητής. Οι ποδοσφαιριστές λόγω απειλητικών μηνυμάτων έφυγαν για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους, οι υπάλληλοι αντιλήφθηκαν ότι δεν θα υπάρχει εταιρεία, η υποτιθέμενη διοίκηση εξαφανίστηκε από προσώπου γης και ένας προπονητής με ένα τηλέφωνο στο χέρι καλεί έναν-έναν τους απολύτως απαραίτητους για να γίνει το ματς με τον Ατρόμητο για την τελευταία αγωνιστική για να εξαντληθούν οι πιθανότητες.

Τελικά η ομάδα μαζεύτηκε αλλά οι τελευταίες πιθανότητες δεν εξαντλήθηκαν απλώς. Εξατμίστηκαν. Το γκολ του Γιαννούλη έστειλε την ΑΕΚ στον υποβιβασμό και ο Δέλλας παρέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή δίπλα και… παγωμένος. Επέλεξε να ξεκινήσει την καριέρα του αγκαλιά με μια βόμβα, με το χρονόμετρο να κάνει τα τελευταία μπιμπ-μπιμπ.

Η επόμενη μέρα βρήκε τη νέα τάξη πραγμάτων να βελτιώνει σημαντικά την εικόνα της ΑΕΚ και να επιλέγει τον Δέλλα για τον «ηλεκτρικό» κιτρινόμαυρο πάγκο. Κάτι σαν στοίχημα «να βγάλουμε τον… Γκουαρντιόλα της ΑΕΚ». Κάλυπτε αρκετές προϋποθέσεις ο «Τράι». Ποδοσφαιριστής που έπαιξε αρκετά χρόνια στην ΑΕΚ, έπαιξε στο εξωτερικό, έγινε πρωταθλητής Ευρώπης και επέστρεψε στην ομάδα για να κλείσει την καριέρα του. Καλό πακέτο. Κι αν σου κάτσει…

Η προπόνηση και το πλάνο

Ο Δέλλας κάνει την πρώτη του προετοιμασία με την ομάδα το καλοκαίρι του ’13 στο Πήλιο. Στο πρόγραμμα που ετοίμαζε μαζί με τον γυμναστή Αντώνη Κέζο υπό την επίβλεψη του Δημήτρη Μπουρουτζίκα υπήρχε αρκετή μπάλα και μία προπόνηση ευχάριστη για τους ποδοσφαιριστές λόγω της μεγάλης ποικιλίας. Από την αρχή έδειξε το… -αυτονόητο- κόλλημα με την καλή κυκλοφορία και το παιχνίδι κατοχής. Την πρώτη χρονιά στην ερασιτεχνική κατηγορία, αρκετά πρόσωπα στο ρόστερ δεν ήταν σε θέση να υποστηρίξουν το πλάνο του προπονητή. Όταν όμως η ΑΕΚ ανέβηκε στη Football League, οι ποιοτικές προσθήκες αυξήθηκαν και έγινε εφικτό να δημιουργηθεί η ομάδα που πνίγει τον αντίπαλο, ξεκινάει με ηρεμία το παιχνίδι της από πίσω και έχει σαν βασικό κανόνα της το «δεν ματώνουμε ποτέ τη μπάλα».

Η ΑΕΚ του Δέλλα στη Football League πορεύτηκε με ένα μόνο σχήμα σε όλη τη διάρκεια της σεζόν. Με ελάχιστες εξαιρέσεις ένα φιλικό στη Λαμία και ορισμένα ματς στα play-off, καθαρά ελλείψει επιτελικού. Σε όλες τις υπόλοιπες φορές το 4-2-3-1 του Δέλλα τηρήθηκε με θρησκευτική ευλάβεια. Συνήθως ο Ανέστης στα γκολπόστ, ο Σοϊλέδης (από το δεύτερο μισό και μετά) στο αριστερό άκρο της άμυνας, οι Κολοβέτσιος-Λαμπρόπουλος ή ο Άνταμ στα στόπερ και ο Μπακάκης δεξί μπακ. Στα χαφ αρχικά ο Ανάκογλου με τον Κορδέρο και στη συνέχεια με τον Γιόχανσον. Δεκάρι ο Μάνταλος, αριστερά ο Μπαρμπόσα, δεξιά ο Πλατέλλας και φορ ο Αραβίδης (για κάποιες φορές ο Μπρέσεβιτς).

Το σημαντικότερο στην ΑΕΚ του Δέλλα ήταν το πλάνο της. Η ικανότητα -ορισμένων- στόπερ να βγάζουν την μπάλα από πίσω, να δίνουν σωστά την πρώτη πάσα, η δυνατότητα του Μάνταλου να μοιράζει σωστά το παιχνίδι, το killer instinct των επιθετικών και η πολλή δουλειά στα στημένα.

Μια καλή ομάδα που έβγαλε διάρκεια κι ας κλάταρε κατά διαστήματα στο τέλος λόγω της πολύμηνης φουλ δράσης. Ωραία μπάλα κατά διαστήματα, αυτοματισμοί που ενθουσίασαν την απαιτητική εξέδρα και αξιοπρεπέστατη εικόνα απέναντι σε αντιπάλους από την πάνω κατηγορία.

Ένα από τα σοβαρά στοιχεία της φετινής ΑΕΚ ήταν το γεγονός ότι όποιος ποδοσφαιριστής με λιγότερο χρόνο συμμετοχής έμπαινε στην ενδεκάδα -στα καλά διαστήματα- εναρμονιζόταν πλήρως με το κλίμα και την αγωνιστική ταυτότητα της υπόλοιπης ομάδας. Κάτι που αποδεικνύει ότι η φετινή «Ένωση» ήταν περισσότερο ομάδα συνόλου και όχι μονάδων, παρότι στο ρόστερ υπήρχαν πραγματικά ποιοτικοί ποδοσφαιριστές.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

Η εικόνα προς τα έξω και η επαφή με τον Τύπο

Ο κόουτς Δέλλας δεν είχε μεγάλες διαφορές με τον ποδοσφαιριστή ως προς την εικόνα του προς τα έξω, κι ας λέει ο ίδιος ότι το μεγαλύτερο στοίχημα για έναν προπονητή είναι να σκοτώσει τον ποδοσφαιριστή μέσα του. Το όλο κόνσεπτ πάντως σε έψηνε από την πρώτη στιγμή. Άνθρωπος που ξέρει το ποδόσφαιρο, απόλυτα συγκροτημένος, προσγειωμένος, ήρεμος ακόμα κι αν γίνεται πόλεμος στο ένα μέτρο και δουλειά. Πολλή δουλειά. Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα με τα λιγότερα ρεπό σε όλες κατηγορίες της χώρας αυτά τα δύο χρόνια, κάτι που έφερε γκρίνια στις τάξεις των ποδοσφαιριστών ορισμένες φορές, σε πολύ χαλαρή όμως ένταση.

Ο Δέλλας δεν είναι και ο πιο… δημοσιογραφικός προπονητής ωστόσο αυτό είναι καλό, όχι κακό, αφού δεν αφορά την ΑΕΚ. Για προπονητή τον πλήρωνε τον Δέλλα, διευθυντή επικοινωνίας όταν ήθελε πήρε τον Ανδρέα Δημάτο. Ο Δέλλας είναι ένας άνθρωπος που σε γενικές γραμμές δεν αφιέρωσε ούτε ένα λεπτό με την εικόνα που θα περάσει προς τα έξω, προτιμώντας να σπαταλήσει τον χρόνο του δουλεύοντας.

Δέλλας, ΑΕΚ και… τεχνολογία

Η τεχνολογία έχει μπει στο ποδόσφαιρο και το προπονητικό μοντέλο Δέλλα ακολούθησε την εξέλιξη και σε αυτό το κομμάτι. Σε όλο το διάστημα της μέχρι τώρα παρουσίας του στην ΑΕΚ ο «Τράι» είχε στο πλευρό του τον Γιάννη Αντωνόπουλο. Στατιστικολόγος. Παντού σε όλα τα ματς, σε όλες τις προπονήσεις καταγράφει τα πάντα στο λάπτοπ που τον συνοδεύει όλη τη μέρα και έχει μεγάλο κόλλημα με τη δουλειά του, αφού ακόμα και στα αεροδρόμια ξεψαχνίζει στατιστικά, συστήματα και ταχύτητες. Ο Αντωνόπουλος πέραν των υπολοίπων είναι και ο δημιουργός του περιβόητου βίντεο που έδειξε ο Δέλλας στους παίκτες για να τους ανυψώσει το ηθικό ενόψει πρεμιέρας, το οποίο συνδύαζε την ΑΕΚ με τον… Ρόκι Μπαλμπόα.

Οι συνεργάτες του προπονητή

Βασίλης Μπορμπόκης: Φίλος του Δέλλα και συνέταιρος σε μία επιχείρηση στα νότια προάστια. Και στις δύο κατηγορίες ο Μπορμπόκης ήταν βοηθός και πιο κοντινός άνθρωπος του προπονητή στα αποδυτήρια.

Δημήτρης Μπουρουτζίκας: Πρώτος γυμναστής της ΑΕΚ, συνυπήρξε την πρώτη χρονιά στη Γ’ Εθνική με τον Αντώνη Κέζο αναλαμβάνοντας το κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Αρχικά με πιο συμβουλευτικό ρόλο και στη συνέχεια με πιο ενεργό, ο Μπουρουτζίκας έχει τον πρώτο λόγο σε θέματα φυσικής κατάστασης.

Παναγιώτης Βούλγαρης: Ο Βούλγαρης είναι ο δεύτερος γυμναστής της ομάδας στην οποία ήρθε κατόπιν εισήγησης του προπονητή. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στη Ρόδο στα σεμινάρια για το UEFA PRO, ανέπτυξαν φιλική σχέση, με τον Βούλγαρη να επισκέπτεται αρκετές φορές τα Σπάτα την περασμένη χρονιά για να παρακολουθήσει τον τρόπο προπόνησης των Μπουρουτζίκα-Κέζου. Έχει αρκετές γνώσεις για το αντικείμενο και θεωρείται εξελίξιμος.

Κώστας Καμπόλης: Προπονητής τερματοφυλάκων, ο οποίος έχει παραμείνει στην ΑΕΚ με αρκετούς προπονητές. Χιμένεθ, Κωστένογλου, Βλάχος, Λίνεν και Δέλλας του εμπιστεύονται την προπόνηση και τη βελτίωση των πορτιέρο της «Ένωσης». Έχει κι αυτός μερίδιο στην ετοιμότητα των γκολκίπερ που έδωσαν βαθμούς στους «κιτρινόμαυρους» μέσα στη σεζόν.

Μιχάλης Κασάπης: Η μεγάλη δόξα της ΑΕΚ επέστρεψε στον σύλλογο και ανέλαβε την παρακολούθηση και την ανάλυση των αντιπάλων της ομάδας, διευκολύνοντας το έργο του νυν προπονητή και άλλοτε συμπαίκτη του στην «Ένωση», Τραϊανού Δέλλα.

Το ρόστερ της διετίας

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

Οι κολόνες

Γιάννης Ανέστης: Ο 24χρονος Χαλκιδαίος τερματοφύλακας που ήρθε στα Σπάτα από τον Πανιώνιο, ήταν η βασική λύση της ΑΕΚ για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της σεζόν που εξέπνευσε. Πολύ καλή περίπτωση, μάστερ στα ενστικτώδη ωστόσο και… χτυπητές αδυναμίες όπως το… μπλοκάρισμα της σκέψης, δυσκολία με την μπάλα στα πόδια και αδικαιολόγητη -για το ύψος του- αδυναμία στις εξόδους. Φαίνεται πως θα μείνει χρόνια στην ΑΕΚ με τη διαφορά ότι στις επόμενες χρονιές θα πρέπει να δώσει αγώνα για να καθιερωθεί.

Ηλίας Βούρας: Στη Football League πήρε μονοψήφιο αριθμό ευκαιριών. Παρόλα αυτά όταν του ζητήθηκε ήταν πάντα εκεί και βοήθησε την ομάδα, κάνοντας πολύ καλό ματς στον αγώνα που η ΑΕΚ εξασφάλισε μαθηματικά την άνοδό της στη μεγάλη κατηγορία. Ήρθε στην «Ένωση» ως ο καλύτερος τερματοφύλακας της Β’ Εθνικής την περίοδο 2012-13. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για αξιοπρεπέστατο τέρμα.

Άνταμ Τζανετόπουλος: Όταν η ΑΕΚ συμφώνησε με τον Βούρα, άνθρωπός της ρώτησε τον πρώην τερματοφύλακα της Νίκης Βόλου για κάποιο ταλεντάκι της περιοχής. Το ταλεντάκι είχε ονοματεπώνυμο. Άνταμ Τζανετόπουλος. Μειονέκτημά του η ταχύτητα, προτερήματά του όλα τα υπόλοιπα. Ξέρει μπάλα, προσπαθεί να γίνει γρήγορος σε σκέψη, είναι ο μόνος που μπορεί να στείλει συστημένη μπαλιά μπροστά ενώ παίζει άνετα και κάθετα. Ο Δέλλας τον βάφτισε αμυντικό χαφ (από στόπερ) σε μία έμπνευση που στέφθηκε με επιτυχία και βγήκε στο χόρτο.

Άρης Σοϊλέδης: Ένα από τα πιο μπαρουτοκαπνισμένα αριστερά μπακ της περσινής Football League. Πανηγύρισε την άνοδο με τη Νίκη Βόλου και αποκτήθηκε -και- για τον ρόλο του… αντι-Τσουμάγκα λόγω της μεγάλης δυνατότητάς του στις μεταβιβάσεις. Λόγω συνεχόμενων προβλημάτων τραυματισμών έκανε ντεμπούτο με την ΑΕΚ στις 18 Ιανουαρίου 2015, στον αγώνα με τον Άλιμο. Η αλήθεια είναι ότι έδειξε ότι υπερτερεί του Πεταυράκη σε αρκετούς τομείς, ωστόσο αντιμετωπίζει αρκετά αμυντικά προβλήματα αφού οι φορές που του έφυγαν στην πλάτη αντίπαλοι δεν ήταν λίγες.

Μιχάλης Μπακάκης: Ολοκλήρωσε την παρουσία του στη σεζόν με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Η ρήξη χιαστού δεν είναι μικρή υπόθεση αλλά στην ΑΕΚ περιμένουν να τον έχουν πάλι πίσω υγιή σε έξι περίπου μήνες από τώρα. Πρόλαβε πάντως να εξαργυρώσει τις εμφανίσεις του με κλήση στην Εθνική. Εκπληκτική ταχύτητα, μεγάλες αντοχές, ελάχιστη βελτίωση -όμως- στις μεταβιβάσεις, στο κοντρόλ και στο σπάσιμο της μπάλας.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

Βασίλης Λαμπρόπουλος: Είχε γεμάτη σεζόν για την ΑΕΚ, επιστρατεύτηκε πολλές φορές για τον Δέλλα προκειμένου ο Έλληνας τεχνικός να «παντρέψει» ένα βαρύ στόπερ (Άνταμ) με ένα πιο γρήγορο (Λαμπρόπουλος). Έκανε αρκετά καλά ματς στο πρωτάθλημα με καλύτερο εκείνο της πρεμιέρας στο Αίγιο κόντρα στον Παναιγιάλειο.

Δημήτρης Κολοβέτσιος: Ίσως το πιο αξιόπιστο στόπερ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο ρόστερ. Αντιμετώπισε έναν τραυματισμό τον περασμένο Γενάρη και από τότε έχει… χάσει αρκετό δρόμο, τουλάχιστον σε ότι έχει να κάνει με την εικόνα του Κολοβέτσιου που είδαμε στην αρχή της σεζόν. Όλα είναι ανοιχτά, ωστόσο θέτει την πιο γερή υποψηφιότητα για το βασικό σχήμα της ΑΕΚ της Σούπερ Λιγκ.

Σταύρος Πεταυράκης: Τον είχε… πρωτοσταμπάρει ο Στέλιος Μανωλάς στο γήπεδο του Ταύρου με τη φανέλα του Φωστήρα. Μετά το restart της ΑΕΚ ήταν από τους πρώτους παίκτες που είχαν αποκτηθεί. Στις προπονήσεις στην προετοιμασία (πριν τη Γ’ Εθνική) στο Πήλιο έδειχνε να είναι ένα κλικ πιο μπροστά από πολλούς. Όχι βέβαια ότι εκείνο το επίπεδο, είχε κάποια σχέση με τα παραδοσιακά στάνταρ της «Ένωσης», αλλά μια ελπίδα δημιουργήθηκε. Στη Β’ Εθνική ξεκίνησε βασικός, μετά τον ερχομό του Σοϊλέδη έδειξε να χάνει την αυτοπεποίθησή του και μετά το πειθαρχικό παράπτωμα έπεσε το μαύρο σκοτάδι.

Δημήτρης Ανάκογλου: Ήταν ο πρώτος παίκτης που υπέγραψε στην ΑΕΚ της νέας εποχής. Στη Γ’ Εθνική έπαιξε ως 10άρι αρκετές φορές ενώ στη Football League έγινε κάτι σαν 8άρι. Στην αρχή στο πλάι του Μιγκέλ Κορδέρο και μετά τον τραυματισμό του Ισπανού δίπλα στον Γιάκομπ Γιόχανσον. Σε γενικές γραμμές φέτος έκανε καλή χρονιά, αφήνοντας μακριά τον περσινό άνευρο κακό εαυτό του. Βοήθησε την ομάδα τόσο ανασταλτικά όσο και δημιουργικά και από τη νέα σεζόν φαίνεται πως θα είναι μία πολύ καλή λύση για το βάθος του ρόστερ.

Μιγκέλ Κορδέρο: Μακράν ο καλύτερος παίκτης του ρόστερ του υποβιβασμού. Άλλοι θεωρούν ότι έχει ταβάνι ενώ κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος και στο νέο ξεκίνημα στη Σούπερ Λιγκ. Όπως και να το δει κανείς και μόνο το γεγονός ότι ο Ισπανός δέχτηκε να ακολουθήσει την ομάδα στις μικρές κατηγορίες, δεδομένου του ότι δεν μεγάλωσε με την «κιτρινόμαυρη» αφίσα του Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς πάνω από το κρεβάτι του, λέει αρκετά. Αν ο Δέλλας τον είχε στη διάθεσή του στη ρεβάνς με τον Ολυμπιακό στο τελευταίο 20λεπτο ενδεχομένως η ΑΕΚ να αύξανε τις πιθανότητές της να πάρει την πρόκριση.

Βαγγέλης Πλατέλλας: Στην Ξάνθη δεν πέρναγε καλά. Τον έφερε στην ΑΕΚ ο Νίκος Λυμπερόπουλος και από το πρώτο φιλικό με τη φανέλα της «Ένωσης» στο «Ελ Πάσο» κόντρα στην Καλλιθέα έδειξε ότι μπορεί να βοηθήσει. Στις μικρές κατηγορίες βοήθησε σε τεράστιο βαθμό, η ΠΑΕ τον επιβράβευσε ανανεώνοντας το συμβόλαιό του. Χαρακτηριστικές για το αγροτικό της ΑΕΚ οι μπούκες και τα… μονοκόμματα τούβλα που έστελνε στο αντίπαλο τέρμα έξω από την περιοχή. Πολλή δουλειά, μεγάλη προσπάθεια ωστόσο σε καμία περίπτωση ο εξτρέμ με την ποιότητα που μπορεί να σηκώσει το βάρος του φτερού της ΑΕΚ.

Έλντερ Μπαρμπόσα: Ήρθε στην ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι και έγινε δεκτός με ενθουσιασμό. Πρώτο του ματς το φιλικό στην Ξάνθη και με το που μπήκε έστειλε ένα απίστευτο τούβλο στο δοκάρι της ακριτικής ομάδας. Ο ενθουσιασμός μεγάλωσε, αλλά από εκεί και πέρα στασιμότητα. Κανείς δεν μπορεί να του χρεώσει ότι δεν προσπαθεί. Το παλεύει πάντα, αλλά όταν τα ματς δεν του βγαίνουν εκνευρίζεται. Χώρια που στην πρώτη κλωτσιά θολώνει. Η αλήθεια είναι πως η σκληρή Football League δεν προσφέρεται για τους τεχνίτες Πορτογάλους.

Πέτρος Μάνταλος: 11 ασίστ και 7 γκολ σε 15 ματς πρωταθλήματος και 2 γκολ και 5 ασίστ σε 8 ματς Κυπέλλου. Σημαντική μονάδα της φετινής ΑΕΚ η οποία όταν χάθηκε, χάθηκε και η συνοχή της ομάδας. Άλλο 10άρι επιπέδου Μάνταλου δεν ήταν δυνατό να βρει η ΑΕΚ εντός του ρόστερ της για τους υπόλοιπους αγώνες της σεζόν (εδώ δεν ήταν δυνατό να βρει για καμιά εξαετία μετά την εποχή του Ριβάλντο) κάτι που είχε άμεσο αντίκτυπο στην κακή εικόνα της «Ένωσης» στο τέλος του πρωταθλήματος. Άλλη ομάδα με τον Μάνταλο η ΑΕΚ, αφού ακόμα και στη χειρότερη μέρα ο διεθνής άσος έχει την ικανότητα να δώσει τη λύση μέσω μιας απλής κίνησης, ενός στημένου κλπ.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

Γιάκομπ Γιόχανσον: Απλά κομπιούτερ! Από την εποχή του… Τόνι Σαβέβσκι είχε η ΑΕΚ να πετύχει χειμερινή μεταγραφή, αλλά στην περίπτωση του Σουηδού βρήκε θησαυρό. Έχοντας γεμάτες χρονιές με τη -βαριά- φανέλα της Γκέτεμποργκ, ο Γιόχανσον ταξίδεψε στην Ελλάδα μετά από φουλ σεζόν, χωρίς προετοιμασία και μπήκε με το καλησπέρα στο πνεύμα. Τεράστια κίνηση για την ΑΕΚ η οποία βρήκε ένα ισχυρό όπλο και για τη Σούπερ Λιγκ.

Ιβάν Μπρέσεβιτς: Ιβάν, τι να λέμε τώρα… Ο πιστός στρατιώτης της ΑΕΚ στα απογεύματά της στις μικρές κατηγορίες. Αυτός που την έπαιρνε από το χέρι και σκόραρε κατά ριπάς ενώ στη συνέχεια χαμογελούσε άνευ λόγου. Ο ορισμός του σέντερ φορ-παλαιστή μέσα στην περιοχή. 15 γκολ σε 16 ματς στη Γ’ Εθνική και 8 γκολ σε 10 ματς στη Football League. Όλα αυτά, με μπόνους δύο χειρουργεία στο γόνατο σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Άγνωστο είναι το αν θα επανέλθει ποτέ στο 100%, αλλά όπως και να έχει στην «Ένωση» θα τον θυμούνται πάντα με καλή διάθεση. Στα αξέχαστα το γεγονός ότι άπαντες στην προετοιμασία έτριβαν τα μάτια τους όταν τον είδαν να μπαίνει σε διπλά και φιλικά μετά από μία τόσο σημαντική επέμβαση στο γόνατο (την πρώτη). Μακάρι για το παιδί να γίνει κάτι ανάλογο και στο προσεχές μέλλον, αν και η αλήθεια είναι πως οι πιθανότητες δεν είναι υπέρ του.

Άλεξ Ντακόλ: Ο Βραζιλιάνος ήταν χρήσιμος για την ΑΕΚ από το πέρασμά της από τις μικρές κατηγορίες. Στη Γ’ Εθνική ήταν πολυτέλεια. Απόδειξη, ο αγώνας στον Άγιο Νικόλαο την 1η Μαρτίου 2014. Ο Ντακόλ πέρασε στο ματς σαν αλλαγή στο 40ό λεπτό στη θέση του Τσουκαλά και σε 50 αγωνιστικά λεπτά πρόλαβε να σκοράρει τέσσερις φορές βγάζοντας την ομάδα του από τη δύσκολη θέση. Στη Football League ήταν σημαντικός όταν ήταν υγιής και έδωσε καθοριστικά γκολ στην ΑΕΚ. Η ανατροπή με τον Απόλλωνα τη δεύτερη αγωνιστική πέρασε από το… κεφάλι του, η ανατροπή με τον Αχαρναϊκό στη Ριζούπολη (στο 90’) επίσης. Από εκεί και πέρα για να καθιερωθείς σε ομάδες όπως η ΑΕΚ χρειάζονται κι άλλα πράγματα (όπως π.χ. το πάθος) τα οποία ο Ντακόλ δεν διαθέτει.

Χρήστος Αραβίδης: Ένας επιθετικός της ΑΕΚ είναι πετυχημένος μόνο αν θέτει γερή υποψηφιότητα για το βραβείο του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος που συμμετέχει η ομάδα. Στην περίπτωση του Αραβίδη ο συγκεκριμένος στόχος έχει ήδη τσεκαριστεί. Όμως δεν ήταν μόνο το γκολ. Ήταν και ένα -ενδεικτικά- σπριντ μεταξύ κέντρου και μεγάλης περιοχής του αντιπάλου για να πιέσει ψηλά στις καθυστερήσεις του αγώνα ανάμεσα στην ΑΕΚ και την Παναχαϊκή και ενώ το σκορ ήταν ήδη 3-0. Η εξέδρα (η οποία δε θυμάται ούτε αυτή ποια ήταν η τελευταία φορά που φώναξε ρυθμικά όνομα εν ενεργεία παίκτη) τον έκανε τραγούδι στα χείλη της επιβραβεύοντάς τον και βλέποντας στο πρόσωπό του ένα… αρρωστάκι της διπλανής πόρτας που πραγματοποιεί το όνειρό του σκοράροντας φορώντας τη σωστή -ως προς τις συλλογικές του προτιμήσεις- φανέλα.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

Ξεχωριστή κατηγορία

Νίκος Γεωργέας: Στη Γ’ Εθνική έπαιξε ίσως την πιο… δημιουργική σεζόν της ζωής του. Έπαιρνε ακόμα και πρωτοβουλίες 10αριού. Στα 38 του ο «Φούλης» έπαιξε 26 ματς για το πρωτάθλημα και 4 για το ερασιτεχνικό κύπελλο. Στη χρονιά της Football League τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το μυαλό ήθελε αλλά το σώμα δεν μπορούσε να ακολουθήσει, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν δύσκολες στιγμές όπως εκείνες με την Ερμιονίδα στο Κρανίδι και με τον Ηρακλή στο ΟΑΚΑ.

Μπρούνο Τσιρίλο: Αποκτήθηκε πάνω στην αναμπουμπούλα που προέκυψε λόγω των προβλημάτων στο κέντρο της άμυνας. Έπαιξε 11 ματς στη Γ’ Εθνική και έπεσε και αυτός… θύμα του περιορισμού με τους ξένους, τρώγοντας αρκετή… εξέδρα. Μετά το τέλος της σεζόν στην ερασιτεχνική κατηγορία χαιρέτισε και η συνέχεια τον βρήκε στην Ινδία.

Μιχάλης Παυλής: Μια από τις πιο ιδιόμορφες και φορτισμένες συναισθηματικά περιπτώσεις σε όλη την Ιστορία της ΑΕΚ. Το καλοκαίρι του ’13 μετά τον υποβιβασμό είχε πρόταση αρκετά μεγαλύτερη από εκείνη της «Ένωσης» αλλά ορισμένα πράγματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Έμεινε στην ΑΕΚ, πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, το ήξερε, το πάλεψε να παίξει ποδόσφαιρο ωστόσο τον Γενάρη του 2014 το πήρε οριστικά απόφαση: Δεν γινόταν. Σε ένα δωμάτιο του Ιατρικού Κέντρου έκοψε οριστικά τη μπάλα και η διοίκηση της «Ένωσης» του έδωσε πόστο προπονητή στα τμήματα υποδομής. Σήμερα είναι βοηθός του Σταύρου Λέτσα στην Κ15.

Αφιέρωμα-οδοιπορικό στην επιστροφή της ΑΕΚ στη Super League
INTIME SPORTS

Δεν ακούμπησαν

Φώτης Καραγκιολίδης: Λίγο οι υποχρεώσεις του με τον στρατό, λίγο ένας τραυματισμός στον ώμο που τον άφησε πίσω, ο Καραγκιολίδης χάθηκε κι αυτός κάπου στην πορεία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίας της ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική έκανε 11 συμμετοχές σε πρωτάθλημα και Κύπελλο ενώ τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου στο άδειο ΟΑΚΑ απέναντι στον Άλιμο. Έπαιξε και στα play-off συμμετέχοντας στο... remake του γκολ του Μηνά Χατζίδη σε ένα ματς της ΑΕΚ στη Ριζούπολη και ένα στην Κόρινθο.

Φώτης Κέζος: Στην ΑΕΚ πήρε 2 μόλις συμμετοχές στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής απέναντι σε Περαμαϊκό και Ερμή Ζωνιανών όταν όλα είχαν κριθεί. Μετά το τέλος της σεζόν στην ερασιτεχνική κατηγορία αποχώρησε από την ομάδα, δοκιμάστηκε στον Απόλλωνα Σμύρνης και τελικά κατέληξε στον Οθέλο Αθηαίνου στην Κύπρο.

Χριστόφορος Ντούμπερετ: Δεν έγινε εφικτό να πάρει συμμετοχή σε επίσημο ματς λόγω ενός προβλήματος για το διαβατήριό του. Ο περιορισμός στους ξένους δεν τον… βόλεψε και η ΑΕΚ τον παραχώρησε δανεικό αρχικά στον Περαμαϊκό (πέρσι) και στη συνέχεια στην Τριγλία Ραφήνας (φέτος). Ως παίκτης του Περαμαϊκού αντιμετώπισε την «Ένωση», σε ματς με φόντο τα… καζάνια του Περάματος με τον Αφρικανό αμυντικό να πηγαίνει αρκετά καλά και να τραβάει την προσοχή του Δέλλα.

Σταύρος Σταθάκης: Ένα από τα πιο συμπαθητικά παιδιά που πέρασαν από την ΑΕΚ τα τελευταία χρόνια που σε καμία -περίπτωση- όμως δεν είχε τα φόντα για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις που δημιουργούνται για το κέντρο της άμυνας της «Ένωσης». Ακόμα και στους ερασιτεχνικούς αγώνες η άμυνα της ΑΕΚ θύμιζε σχολική ομάδα και παρότι υπήρχε συμφωνία για μεγαλύτερη χρονική διάρκεια, το συμβόλαιό του λύθηκε. Ο ίδιος κατέληξε στην Αγία Νάπα Κύπρου και στη συνέχεια στη Λάρισα.

Σωκράτης Τσουκαλάς: Λίγα πράγματα όσα χρόνια παρέμεινε στην ΑΕΚ. Ακόμα και η παραμονή του ενόψει της Γ’ Εθνικής προξένησε εντυπώσεις σε αρκετό κόσμο. Και στην ερασιτεχνική κατηγορία δεν έδειξε κάτι ιδιαίτερο, έμεινε ελεύθερος με συνοπτικές διαδικασίες και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα Κυπέλλου ανάμεσα στον Φωκικό και την ΑΕΚ τον περασμένο Σεπτέμβρη, ανακοινώθηκε η απόκτησή του από την ομάδα της Άμφισσας. Κανένας δε χάνεται.

Κώστας Τσούπρος: Ένα ακόμα μέλος της… γενιάς του υποβιβασμού που ακολούθησε την ομάδα και στη Γ’ Εθνική. Στην ΑΕΚ πίστεψαν το θεόρατο μπόι του (1.98) και θεώρησαν ότι ενδεχομένως να τους βγει ένα γερό κορμί ενόψει της συνέχειας. Είχε στα… υπέρ του ένα πολύ καλό ματς στο Χαριλάου στη Σούπερ Λιγκ στο οποίο πάλεψε αρκετά καλά τον Αγκάνθο. Τελικά ο τρόπος παιχνιδιού του Τσούπρου δεν ήταν ακριβώς αυτό που ονειρευόταν ο Δέλλας για τα στόπερ του με τη σίγουρη πρώτη πάσα και γενικότερα με τον προσεκτικό τρόπο ανάπτυξης από πίσω. Έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ, συνέχισε στον Αστέρα Μαγούλας και ακολούθως βρέθηκε στον Ηρακλή Ψαχνών.

Τάσος Τσουμάγκας: Οι σέντρες του τη σεζόν 2012-13 αποτέλεσαν το διαβατήριό του για να υπογράψει στην ΑΕΚ και να αποτελέσει -μαζί με τον Ανάκογλου- τους πρώτους παίκτες του νέου ξεκινήματος. Ένα πρόβλημα στους κοιλιακούς, μία επέμβαση και το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στο 100% έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στο να διαπιστωθεί πως δεν μπορούσε να βοηθήσει. Έμεινε ελεύθερος, έπαιξε στον Πανελευσινιακό (με συμπαίκτη Ιβάν Ρούσεφ) και η συνέχεια τον βρήκε στην Κατερίνη και στον Πιερικό (με συμπαίκτη Ανδρέα Σταματή).

Γιώργος Σαρρής: Δεν κατάφερε και αυτός να ενταχθεί στον τρόπο παιχνιδιού του προπονητή για τον απλούστατο λόγο ότι είναι άλλης κοπής στόπερ. Ενδεχομένως να ταιριάζει σε ομάδα που αμύνεται περισσότερο και «κουμπώνει» καλύτερα με το δυνατό παιχνίδι του και με τη λογική «να φύγει η μπάλα». Λίγα πράγματα στη σεζόν που μας πέρασε.

Αλέξανδρος Δημγκιόκας: Δεν κατάφερε να φορέσει ποτέ τη φανέλα της ΑΕΚ σε επίσημο αγώνα. Ελάχιστα πράγματα στις προπονήσεις, μετριότητα στα φιλικά πριν την έναρξη της Γ’ Εθνικής, κόπηκε από το ρόστερ. Παραχωρήθηκε ως δανεικός στον Περαμαϊκό και τώρα αγωνίζεται στη Νέα Ιωνία με την οποία έχει κάνει 15 συμμετοχές στην ερασιτεχνική κατηγορία.

Ρομπέρτο Κάτσικας: Είναι ορισμένοι ποδοσφαιριστές που τους βλέπεις μετά από χρόνια σε ένα κάδρο π.χ. ομαδικής φωτογράφισης και σπας το κεφάλι σου να θυμηθείς το όνομα αλλά δε σου ’ρχεται με τίποτα. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και ο Ρομπέρτο Κάτσικας που έκανε δύο συμμετοχές με την ΑΕΚ και η συνέχεια τον βρήκε να παίζει ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο στον Μανδραϊκό.

Ορέστης Παληαρούτας: Ένας από τους πολλούς πιτσιρικάδες της ΑΕΚ που πέρασαν από την ομάδα στη Γ' Εθνική, δεν έδειξαν πολλά πράγματα και παραχωρήθηκαν ως δανεικοί. Έπαιξε ελάχιστα και η συνέχεια τον βρήκε στην Κηφισιά.

Ρενάλντο Ράμα: Ο Αλβανός στην προετοιμασία του 2013 στο Πήλιο έδειξε εξαιρετικά στοιχεία στις μισές προπονήσεις στις οποίες συμμετείχε. Στη συνέχεια χάθηκε. Το διαβατήριο δεν ήταν σύμμαχός του για να πάρει περισσότερες ευκαιρίες δεδομένου και του γνωστού περιορισμού στη Γ’ Εθνική. Όταν όμως πήρε ευκαιρίες τις σπατάλησε με χαρακτηριστική άνεση και η ΑΕΚ κατέληξε με βεβαιότητα στο συμπέρασμα πως ο Ράμα δεν είναι αυτό που ψάχνει. Η σεζόν που εξέπνευσε τον βρήκε στον Φωστήρα. Στο πρόσφατο ματς απέναντι στην «Ένωση» στον Ταύρο (1-3) πέρασε ως αλλαγή στο 62ο λεπτό και άκουσε τα εξ αμάξης από τους φίλους των γηπεδούχων για την αγωνιστική του προσφορά.

Βασίλης Ρόβας: Στη Γ’ Εθνική δεν είχε σε καμία περίπτωση την εικόνα ενός έμπειρου επαγγελματία ποδοσφαιριστή που ξεχωρίζει ανάμεσα σε μεροκαματιάρηδες που παίζουν μπάλα από χόμπι. Πολλά τσαφ, μέτρια εικόνα. Μπορεί να φταίει και το γεγονός πως αγωνίστηκε σε άλλη θέση (είναι αμυντικό χαφ και έπαιζε συχνά ως στόπερ). Στη Football League βελτίωσε την παρουσία του, αγωνιζόμενος αρκετές φορές ως δεξί μπακ. Εκεί που όλα έδειχναν ότι θα μείνει για μπακ-απ… έσκασε το ξενύχτι και το πειθαρχικό παράπτωμα το οποίο -όπως όλα δείχνουν- αποτελεί την αιτία του τερματισμού της καριέρας του στην ΑΕΚ.

Μάρκος Ντούνης: Περίπτωση για μελέτη. Από τη μία ένας ποδοσφαιριστής χωρίς… ποδοσφαιρική σκέψη αφού δεν έχει κανένα θέμα να πάρει την ευθεία, να φτάσει κοντά στην αντίπαλη εστία και να σπάσει τη μπάλα στο πέναλτι αδιαφορώντας για το αν υπάρχει ή όχι συμπαίκτης του εκεί γύρω. Από την άλλη βάζει 5 γκολ και δίνει 4 ασίστ παίρνοντας λίγες ευκαιρίες. Έτυχε να είναι και ο παίκτης που αφήνει τον Αφελάι (στην πρώτη μπαλιά στην επίθεση κατά την οποία ο Ολυμπιακός σκοράρει την 11η Μαρτίου μέσα στο ΟΑΚΑ) για να… διαμαρτυρηθεί για πλάγιο. Γενικότερα έδειξε ότι οι ρυθμοί του δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους… απαιτητικούς ρυθμούς της ΑΕΚ της νέας σεζόν.

Αμπλαγιέ Γιαρέ Φαγέ: Η εικόνα που είχε στην πρώτη του συμμετοχή στο φιλικό με την Ξάνθη το περασμένο καλοκαίρι τον κολάκεψε και δημιούργησε προσδοκίες. Τουλάχιστον στον πρώτο χρόνο της παρουσίας του στην ΑΕΚ, ο Φαγιέ δεν κατάφερε να τις εκπληρώσει ωστόσο τα ποδοσφαιρικά στοιχεία που έχει εξακολουθούν να υπάρχουν. Όπως και η πεποίθηση ότι αν δουλευτεί μπορεί κάποια στιγμή να γίνει χρήσιμη μονάδα για την «Ένωση».

Λάμπρος Θαναηλάκης: Σεντερφορίσιο κορμί που σου γεμίζει το μάτι αλλά μέχρι εκεί. Στη Γ’ Εθνική έκανε προετοιμασία με την ομάδα αλλά δεν κατάφερε να πείσει προκειμένου να πάρει έστω και ένα λεπτό συμμετοχής σε επίσημο ματς. Η χρονιά της παρουσίας της ΑΕΚ στη Football League τον βρήκε στον Ηλυσιακό να σημειώνει 4 γκολ σε 18 ματς του ερασιτεχνικού πρωταθλήματος.

Ζντράβκο Πόποβιτς: Μετά την ήττα της ΑΕΚ στο φιλικό με τη Νίκη Βόλου τον Αύγουστο του ’13 οι άνθρωποι της ομάδας διαπιστώνουν μεγάλες τρύπες στο ρόστερ και αποφασίζουν να δράσουν δραστικά με μία σειρά κινήσεων. Η πρώτη από αυτές τις κινήσεις ήταν ο Ζντράβκο Πόποβιτς. Συνολικά ο Κροάτης φάνηκε κατώτερος των περιστάσεων και η ΑΕΚ διέκοψε τη συνεργασία μαζί του. Σκόραρε 4 φορές σε 16 ματς πρωταθλήματος.

Νικολά Ζιβάνοβιτς: Δημιούργημα των ακαδημιών της ΑΕΚ, δεν αγωνίστηκε καθόλου στη Γ’ Εθνική και στη συνέχεια παραχωρήθηκε ως δανεικός στην ΑΕ Ιεράπετρας στην οποία δεν παίζει. Μέτρησε μόλις 3 συμμετοχές για το πρωτάθλημα και μία για το Κύπελλο.

Αινείας Καλογερής: Ίσως ο πιο άτυχος παίκτης της ΑΕΚ όλων των εποχών. Στην προετοιμασία στο Τσέστερ της Αγγλίας επί Βαγγέλη Βλάχου έκανε… παπάδες, δείχνοντας ότι θα αποτελούσε ένα αξιόπιστο όπλο στη φαρέτρα του Έλληνα τεχνικού ενόψει της δύσκολης χρονιάς που ακολουθούσε. Τελικά, τον Αύγουστο του 2013 καλείται πριν από την έναρξη της προπόνησης να πάει στα γραφεία (τότε ήταν ακόμα στα Σπάτα) για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Περίπου 20 λεπτά μετά την υπογραφή του υπέστη ρήξη χιαστών. Με την ΑΕΚ δεν κατάφερε να αγωνιστεί ούτε λεπτό σε επίσημο παιχνίδι και η συνέχεια τον βρήκε στη Θήβα.

Έντιν Μούργκα: Η ιδέα να αποτελέσει τη βασική λύση του Δέλλα για το ένα φτερό της επίθεσης στη Γ’ Εθνική, εγκαταλείφθηκε νωρίς. Ο Βόσνιος δεν έδωσε ούτε έναν λόγο στην ΑΕΚ προκειμένου να σκεφτεί να τον κρατήσει ενόψει της Football League. Χαιρέτισε με συνοπτικές διαδικασίες ενώ στο διάστημα που παρέμεινε στα Σπάτα η παρουσία του δεν ήταν ιδιαίτερα αισθητή. Θα θυμάται για πάντα ότι σε 5 επίσημα ματς κατάφερε να φορέσει τη φανέλα της ΑΕΚ και ένα φιλικό τουρνουά στη Ραφήνα όταν σκόραρε δύο φορές -κυριολεκτικά στο ημίφως- απέναντι στην Κ20 του Απόλλωνα Σμύρνης.

Τρύφωνας Καζβιρόπουλος: Εντυπωσίασε με ορισμένες προσωπικές ενέργειες στην προετοιμασία του 2013. Στη συνέχεια εξαφανίστηκε γιατί είχε… καεί από το σκληρό -για τον ίδιο- πρόγραμμα του Πηλίου. Στην ΑΕΚ του πρότειναν να πάει δανεικός, ο ίδιος αρνήθηκε θέλοντας να κάνει το βήμα για το εξωτερικό. Υπέγραψε στην Ελλάς Βερόνα ταλαιπωρήθηκε από ορισμένους τραυματισμούς και κατέληξε στα τμήματα υποδομής του Πανιωνίου…

Μακόλεϊ Κρισάντους: To πάλεψε σε πολλά ματς, έδειξε ότι έχει τελειώματα κανονικού φορ και δημιούργησε ένα ενδιαφέρον σε ότι αφορά την εικόνα που μπορεί να έχει αν κάνει κανονική προετοιμασία με την ομάδα. Την εικόνα, πάντως, του ποδοσφαιριστή που δικαιολογεί ένα από τα πιο βαριά συμβόλαια του ρόστερ, δεν την είχε σε καμία περίπτωση. Έφαγε μεγάλη λέζα από την αρχή ενδεχομένως γιατί ο τελευταίος Αφρικανός επιθετικός που ήρθε στην ΑΕΚ ήταν ο Εμίλιο Φουρτάδο. Πέρα για πέρα άδικο, δεν το συζητάμε καν. Και εκείνος όμως θα μπορούσε να βοηθήσει -πολύ- περισσότερο αγωνιστικά για να βελτιώσει την κατάσταση.

Ίσως στο μέλλον

Παναγιώτης Ντούνης: Πρόκειται για τον τερματοφύλακα του οποίου το λάδι… έβγαλε ο προπονητής των πορτιέρο της ΑΕΚ, Κώστας Καμπόλης σε δύο συνερχόμενες προετοιμασίες στο Πήλιο. Ντεμπούτο με την «Ένωση» έκανε στις 4 Μαϊου 2014 στη Γ’ Εθνική στο ματς κόντρα στο Αιγάλεω στο Ολυμπιακό Στάδιο. Τον πιστεύουν στην ΑΕΚ ωστόσο ο Ντούνης είναι ακόμα πολύ μικρός για να αναλάβει ένα τόσο νευραλγικό ρόλο όπως είναι η υπεράσπιση της εστίας.

Νίκος Αργυρίου: Στη Γ’ Εθνική έπαιξε 15 ματς. 11 για το πρωτάθλημα και 4 για το Κύπελλο. Πρόκειται για ένα αθλητικό δεξί μπακ, τον πίστεψε ο Δέλλας και -δεδομένης της αδυναμίας της ΑΕΚ στο αριστερό άκρο την πρώτη χρονιά- του έδωσε ευκαιρίες. Στη συνέχεια προτιμήθηκε να δοθεί δανεικός για να πάρει ματς. Πρώτα στη Νίκη Βόλου και μετά το… κανόνι της ΠΑΕ μετακόμισε στην Κρήτη και στην Επισκοπή. Με την ομάδα του Ρεθύμνου, μάλιστα, αντιμετώπισε και την «Ένωση» (στην οποία ανήκει) στον αγώνα της 1ης Μαρτίου στο γήπεδο του Γάλλου (0-2).

Στράτος Σβάρνας: Η συμμετοχή του στη σεζόν ήταν ελάχιστη, ωστόσο όσοι τον παρακολουθούν γενικά θεωρούν ότι μελλοντικά μπορεί να αποτελέσει κεφάλαιο για την ΑΕΚ. Και στις προπονήσεις της ομάδας στην προετοιμασία άπαντες του συμπεριφέρονταν σαν… μεγάλο προκειμένου να μπει στα βαθιά όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Δημήτρης Γροντής: Η αλήθεια είναι ότι έπαιξε ελάχιστες φορές στη θέση του, γεγονός που ενδεχομένως να τον αποσυντόνισε. Έπαιξε ακόμα και ως αριστερό μπακ. Μπάλα ξέρει, αλλά το soft προφίλ που βγάζει στο γήπεδο δύσκολα δεν θα αποτελέσει ανυπέρβλητο εμπόδιο για να καθιερωθεί κάποια στιγμή σε μια ομάδα όπως η ΑΕΚ. Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δημιούργημα των ακαδημιών του Συλλόγου.

Δημήτρης Τζάθας: Αγωνίστηκε σε ελάχιστα ματς στη Γ’ Εθνική και δεν μπορεί να κριθεί. Φέτος είναι βασικός στην Κ20 ωστόσο η εικόνα του δεν ήταν αυτή που θα περίμεναν οι άνθρωποι στα τμήματα υποδομής της ΑΕΚ.

Ηλίας Τσέλιος: Έπαιξε μια φορά με την πρώτη ομάδα στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής με τον Πανναξιακό. Μικροκαμωμένο δεκαράκι, ξέρει μπάλα, βασικός στην Κ20 του Μανωλά και όσοι ζουν από κοντά τις μικρές ομάδες της ΑΕΚ θεωρούν ότι έχει όλα τα φόντα να κάνει καριέρα.

Βασίλης Τσεβάς: Από όλη την πιτσιρικαρία της ΑΕΚ στη Γ’ Εθνική, ο Τσεβάς ήταν ο ποδοσφαιριστής που ξεχώρισαν οι άνθρωποι του τεχνικού τιμ για την αποτελεσματικότητά (4 γκολ σε 14 συμμετοχές, με σχετικά λίγα ωστόσο λεπτά συμμετοχής) του και για τη βελτίωση μέσα από τη δουλειά. Η περιπέτεια με τον δανεισμό του στη Νίκη Βόλου το περασμένο καλοκαίρι τον πήγε αρκετά πίσω ενώ τον… αποτέλειωσε ένας σοβαρός τραυματισμός που ακολούθησε. Στη συνέχεια κατάφερε να το «γυρίσει» και το δεύτερο μισό της σεζόν τον βρήκε δανεικό στον Ηρακλή Ψαχνών με τον οποίο έκανε 7 συμμετοχές.

Γιάννης Βιδάλης: Μία και μοναδική συμμετοχή με τον Πανναξιακό στην τελευταία αγωνιστική της Γ’ Εθνικής με τον Πανναξιακό. Δεξί μπακ. Καλά στοιχεία, αθλητικό κορμί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές θέσεις της άμυνας (ο Μανωλάς στην Κ20 τον έχει βάλει και στόπερ). Η ταχύτητα δεν είναι το δυνατό του σημείο αλλά έχει άλλες δυνατότητες που τον κάνουν χρήσιμο. Καλός στο ψηλό παιχνίδι, κάτι που τον καθιστά και σκόρερ. Στο περσινό πρωτάθλημα Κ20 σημείωσε 5 γκολ.

Ντάρκο Ζόριτς: Έχει κερδίσει 3 πέναλτι, έχει σκοράρει 3 φορές, έχει δώσει μία ασίστ και έχει κερδίσει τρία πέναλτι. Ξέρει καντάρια μπάλα ωστόσο δεν έχει μπει ακόμα τακτικά στο κλίμα της ΑΕΚ. Η μετάβαση από το πρωτάθλημα του Μαυροβουνίου (που είναι μια χώρα σαν το… Γαλάτσι) στην ελληνική πραγματικότητα είναι χαώδης. Όταν βρει πατήματα, δυναμώσει και μπει στο… πετσί του ρόλου θα αποτελεί μία αξιόπιστη λύση. Για την ώρα δεν είναι ακόμα έτοιμος, κάτι που φάνηκε στις περισσότερες φορές που ο Δέλλας του έδωσε φανέλα βασικού και εκείνος κάποιες φορές δεν πήγε καλά, ενώ κάποιες άλλες ήταν ο χειρότερος παίκτης της ομάδας. Περνώντας σαν αλλαγή έχει δώσει περισσότερες βοήθειες στην ομάδα.

Ανδρέας Βλαχομήτρος: Έκανε ντεμπούτο με την αντρική ομάδα της ΑΕΚ στις 21 Μαϊου 2014, στον αγώνα της τελευταίας αγωνιστικής της Γ’ Εθνικής κόντρα στον Πανναξιακό στο ΟΑΚΑ. Σκόραρε στο ντεμπούτο του και γνώρισε την αποθέωση από τον κόσμο και την οικογένειά του που είχε βρεθεί σύσσωμη στα επίσημα του ΟΑΚΑ. Έπαιξε και σκόραρε επίσης, σε ένα φιλικό στο AEL Arena κόντρα στη Λάρισα, με ένα διαγώνιο σουτ στο απέναντι «Γ» που είχε δουλευτεί τις προηγούμενες μέρες στην προπόνηση. Στη σεζόν της Football League αποτέλεσε ένα βασικό και αναντικατάστατο κομμάτι της Κ20 του Μανωλά.

News 24/7

24MEDIA NETWORK