Gonna Fly now: ο μεγαλύτερος αθλητικός ύμνος

O Ζastro γράφει για τον μεγαλύτερο αθλητικό ύμνο. Για το τραγούδι των ανομολόγητων ονείρων. Για το τραγούδι της αδρεναλίνης, τον μουσικό ήχο της καρδιάς που χτυπά στα "κόκκινα". Για τη μελωδία του Rocky, μίας από τις μεγαλύτερες αθλητικές ταινίες, με το σημαντικότερο τραγούδι όλων των εποχών.

Gonna Fly now: ο μεγαλύτερος αθλητικός ύμνος

Σκεφτείτε πόσες φορές έχουμε χτίσει τη δική μας ιστορία ακούγοντας απλώς ένα τραγούδι, πόσες φορές ειδικά εκείνα τα χρόνια, τα αγνά και παιδικά, κάναμε όνειρα κοιτώντας το ταβάνι. Είτε για να κερδίσουμε το κορίτσι είτε για να ταξιδέψουμε σε αυτό που εύστοχα ο Καστοριάδης αναφέρει ως "φαντασιακή θέσμιση" και τότε ήταν απλώς ο σούπερ ήρωας, μετά η ταύτιση με ένα είδωλο, το κυνήγι των ονείρων και της επιτυχίας.

Ο καθένας μας έχει το soundtrack της ζωής του και ο αθλητισμός έχει πραγματικά προσφέρει άπειρα ερεθίσματα για την ανθρώπινη φαντασία. Αυτή η κατεξοχήν δύναμη να φανταζόμαστε τον κόσμο και να τον επινοούμε μέσα από μια ατέλειωτη ποικιλία μορφών που φανταζόμαστε και συνιστούν το "νέο", το "σούπερ ηρωικό", την αλλοίωση ή την εξιδανίκευση της πραγματικότητας, μας δίνει τη δυνατότητα να γινόμαστε καλύτεροι.

Πόσα ανομολόγητα όνειρα έχει ο καθένας, πόσοι από εμάς δεν είχαν φανταστεί ότι γίνονται οι ήρωες του τελευταίου σουτ, ο σκόρερ του τελευταίου γκολ, ο παγκόσμιος πρωταθλητής. Και συνήθως το σενάριο δεν μας πηγαίνει απ’ ευθείας στο τελικό αποτέλεσμα, προηγείται η διαδικασία του δράματος πριν την κορύφωση. Η πάλη και οι μικρές νίκες που καταλήγουν στο θρίαμβο. Ειδικά οι μεγαλύτεροι, εκείνοι που μεγαλώσαμε στις δεκαετίες του ’70 και του ’80 και δεν είχαμε απλόχερα ούτε την πληροφορία ούτε το βομβαρδισμό με γεγονότα που ισούνται με ερεθίσματα. Γι’ αυτό και το μεγαλύτερο παραμύθι ήταν ο κινηματογράφος. Κι όταν το 1976 βγήκε ο Rocky στις αίθουσες και ακούσαμε το "Gonna Fly Now" του τιτάνα Bill Conti, ξέραμε.

Ξέραμε ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερος αθλητικός ύμνος που γράφτηκε ποτέ και το εφαλτήριο για να γραφούν και οι επόμενοι. Ξέραμε ότι το τρέξιμο του αντι-ήρωα Rocky Balboa τα χαράματα στη Philadelphia θα καταλήξει σε ένα θριαμβευτικό τέλος. Το καταλαβαίνεις από τον ήχο των πνευστών, από τις τρομπέτες που μπαίνουν και αγαλιάζουν την ψυχή σου, από το chorus του "trying hard now" που προκαλεί την αντίδραση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος κάνει τους μύες να συστέλλονται και υποχρεώνει τους θύλακες της τρίχας να προεξέχουν από το δέρμα. Αυτή η έντονη συγκίνηση, η ανατριχίλα, το thrill, η κλεισμένη φωνή από το γήπεδο, ο πόνος από τις κραυγές, η αδρεναλίνη στα κόκκινα, είναι τα παιδικά μας χρόνια, είναι η αγνότητα και αυτό που αναζητούμε στoν αθλητισμό.

Gonna Fly now: ο μεγαλύτερος αθλητικός ύμνος
UNITED ARTISTS

Η Carol Conners τραγουδίστρια των Teddy Bears και στιχουργός αυτού του έπους, σκέφτηκε τους στίχους στο ντους. Ναι, στο ντους. Η ροή του νερού έφερε και τη ροή του λόγου. Σταμάτησε επί τόπου και βγήκε να τηλεφωνήσει στον Conti. Ο Ιταλοαμερικανός συνθέτης της σταμάτησε ακριβώς στη στιγμή που άκουσε το "Gonna fly now...". Κατάλαβε ότι αυτό είναι, κούμπωνε στη μουσική, στο σενάριο, στην ιστορία, στο χαρακτήρα. Για το μεγαλειώδες του πράγματος, το έκανε και chorus και το απογείωσε. Μετά φρόντισαν ο μοντέρ και ο Σταλόνε: χάραμα, γκρι φόρμα, ωμά αυγά, φτωχογειτονιά της Philly. Τρέξιμο, δυο-τρεις μεροκαματιάρηδες να σε χαιρετούν και μόνος σου με το όνειρό σου. Διότι αυτό είναι το νόημα, μόνοι μας εναντίον όλων, μόνοι μας κόντρα στους δαίμονές μας ή για να φύγουμε από τη μιζέρια, να πετύχουμε κάτι, να βρούμε τη γαλήνη.

Έχει μιλήσει πολλές φορές ο Conti γι’ αυτό το κομμάτι που σημάδεψε γενιές και γενιές. Για το αναπάντεχο Οscar, για την πρωτιά στο billboard, για τη σχολή που ξεκίνησε με τα scores στις ταινίες. Δεν υπάρχει ο "Rocky" χωρίς τη μουσική, όπως δεν υπάρχει αθλητικό γεγονός χωρίς ιαχές, χωρίς τα τραγούδια του κόσμου να ντύνουν την ιερουργία. Πόσο διαφορετικό θα ήταν το θαύμα του 1987 χωρίς το Final Countdown; Πόσοι από εμάς δεν ανατριχιάζουν όταν μπαίνει το "τιρινίνι"; Και παγκοσμίως, θα υπήρχε Charriots of fire αν δεν υπήρχε το Gonna Fly Now; Δεν θα υπήρχε, διότι αυτό το κομμάτι άνοιξε το δρόμο και έθεσε στο περιθώριο τον καθωσπρεπισμό για να συστήσει στο κοινό την "πόρωση".

Θυμηθείτε τη σκηνή: είναι απλώς ένας αντιτουριστικός τύπος που τρέχει, κάδοι που καίγονται, μια γέφυρα δίπλα στο ποτάμι, η προπόνηση στο γυμναστήριο, ο μόχθος, τα κρέατα. Όλα είναι περιτύλιγμα. Όλη η εσάνς είναι η μουσική επένδυση. Το σπριντ με φόντο το ιστιοφόρο και ασφαλώς η κορύφωση όταν ολομόναχος ανεβαίνεις τα σκαλιά δυο-δυο και τα καταφέρνεις. Υψώνεις τα χέρια και είσαι γραφικός για τους υπόλοιπους επειδή φαντάστηκες πρώτος αυτό που θα πετύχεις. Έχει πολύ μεγάλη σημασία το "μόνος". Είναι εντελώς προσωπικές οι στιγμές. Ο αθλητισμός, το μποξ, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, είναι στην ουσία πολύ προσωπικές υποθέσεις.

Gonna Fly now: ο μεγαλύτερος αθλητικός ύμνος

Και πότε κλείνει το κομμάτι; Όταν υψώνεις σε αργή κίνηση τα χέρια ψηλά και κραυγάζεις, όταν ζεις στη νιρβάνα σου και ξέρεις ότι είσαι εσύ εναντίον όλων. Πόσο μεγαλύτερη γοητεία έχει η νίκη ενός αουτσάιντερ, ενός αντι-ήρωα, εκείνου που στη ζωή δεν τα βρήκε όλα έτοιμα; Δεν είμαστε τίποτα χωρίς τα όνειρά μας και τα όνειρα θέλουν μουσική υπόκρουση για να γίνουν λίγο περισσότερο αληθινά, να τα αισθανθούμε "doable". Δέκα χρόνια κράτησε η επική διάσταση εκείνου του τραγουδιού, δέκα χρόνια συντρόφευε παιδικές καρδιές τα βράδια, την καθεμιά με το δικό της σενάριο. Και μετά ήρθε ο... "Πατίστας" και το κατέστρεψε με εκείνη τη διαφήμιση με τα καλλίγραμμα μοντέλα να χορεύουν σε περιβάλλον "τετράγωνα των αστέρων". Ας είναι.

Trying hard now

it's so hard now

trying hard now

Getting strong now

won't be long now

getting strong now

Gonna fly now

flying high now

gonna fly, fly, fly...

Ιδού και το video, χωρίς τη μουσική

Το τραγούδι για τον Mickey

Ακούστε το ορχηστρικό που έγραψε ο Bill Conti για την πολύ δυνατή στιγμή στο "Rocky 3", όταν πεθαίνει ο προπονητής του Mickey. Ίσως η πιο δυνατή εικόνα απ' όλες τις ταινίες:

Going The Distance

Ακούστε ακόμη ένα πολύ δυνατό κομμάτι από τις ταινίες "Rocky" που παιζόταν κυρίως όταν ο Σιλβέστερ Σταλόνε έκανε σκληρή προπόνηση σε ρινγκ και δρόμους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Νοσταλγία: Αδημοσίευτες PHOTOS από τα "Ρόκι"

Ο Rocky λέει την αλήθεια

News 24/7

24MEDIA NETWORK