Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι

Με το "κιτρινόμαυρο" ρόστερ συμπληρωμένο, το Contra.gr επιχειρεί να σκιαγραφήσει το αγωνιστικό προφίλ της νέας ΑΕΚ. Η επιλογή να μείνει ο Ντράγκαν Σάκοτα, ο σχεδιασμός από το μηδέν, η πληρότητα στην περιφέρεια, οι ψηλοί παλιάς κοπής και έλλειψη ποιοτικού 4αριού.

Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι
ΑΕΚ

Δεν είναι μυστικό ότι η ΑΕΚ σκοπεύει να γίνει (ξανά) ο τρίτος ισχυρός πόλος του ελληνικού μπάσκετ. Όταν ο Άρης (του Λάσκαρη) και ο ΠΑΟΚ (των βετεράνων με ολίγον από Σαββίδη) παλεύουν να σταθούν στα πόδια τους, να πατήσουν γερά για να νιώσουν σταθερότητα και μετά ν' αρχίσουν να τρέχουν προς την κορυφή, η Ένωση έχει τη διάθεση, το χρήμα και τον τρόπο να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον "πορτοκαλί" χάρτη. Μαζί θ' ανακτήσει τη λάμψη-αίγλη που της έλειψε στα πέτρινα χρόνια του υποβιβασμού και της μιζέριας του τμήματος μπάσκετ και θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί απέναντι στο δίπολο των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού.

Η περυσινή, πειραματική εν μέρει, προσπάθεια του "Δικεφάλου" ήταν ημιτελής, διότι και πολύτιμος χρόνος χάθηκε στο ξεκίνημα της σεζόν και στο φινάλε ξέμεινε από βενζίνη, κυρίως από... Μπονσού. Τώρα η κατάσταση είναι διαφορετική. Όλα σχεδιάστηκαν με μολύβι και χαρτί από την αρχή. Όχι στο πόδι. Υπήρχε σχέδιο που ακολουθήθηκε στο βαθμό που επέτρεπαν οι διαμορφωθείσες συνθήκες και το τρένο έχει μπει από την αφετηρία στις ράγες.

Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι
Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι

Ο Μάκης Αγγελόπουλος και όσοι τον συνεπικουρούν σε αυτό το εγχείρημα περιμένουν πλέον ανταπόδοση. Αγωνιστικό κέρδος δηλαδή, διότι η ΑΕΚ, με ιδίαν πρωτοβουλία, ανέβασε ψηλά τον πήχη και προκάλεσε απαιτήσεις. Και δικαιολογημένα γιατί και ανάγκη το έχει, μετά την ταλαιπωρία των τελευταίων ετών, και ανάγκη την έχουν όλοι οι υπόλοιποι.

Ο Σάκοτα κρίνει και κρίνεται

Κάμποσοι (από τον κόσμο της) περίμεναν ότι η μετάβαση από τον μικρόκοσμο της Β' Εθνικής στην ελίτ της Ευρωλίγκας θα συμβεί χωρίς τον Ντράγκαν Σάκοτα στο τιμόνι. Περίμεναν πως η ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ θα συνδυαστεί με την έλευση ενός "φρέσκου" κόουτς που θα αντιπροσωπεύει το καινούριο που γεννάται. Επειδή όμως ο Σέρβος ξέρει το περιβάλλον, τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και το παρελθόν μοιάζει ως η κατάλληλη μεταβατική επιλογή.

Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι
Σάκοτα ΑΕΚ INTIME SPORTS

Μια επιλογή βέβαια που θα κριθεί από τα αποτελέσματα στο φινάλε από της σεζόν. Από τον Σάκοτα ξέρουμε τι θα δούμε, γνωστή η φιλοσοφία του, την επανεμφάνισε στο διάστημα που η ΑΕΚ έπαιζε στο φουλ και κατακτούσε διαδοχικές νίκες στο πρωτάθλημα και πριν "αδειάσει" στα πλέι οφ. Δεν θ' αλλάξει τώρα στα προπονητικά "γεράματα". Οι παίκτες είναι αυτοί που οφείλουν να (υπο)ταχθούν σε αυτό που θα τους ζητήσει να κάνουν και να το υπηρετήσουν. Από αυτούς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία της ανασυγκρότησης.

Οι επιλογές για τη διάρθρωση του ρόστερ έγιναν για να εξυπηρετηθεί το πλάνο που θέλει την Ένωση να έχει πληρότητα στην περιφέρεια και να επιβάλει το ρυθμό της.

Ο Κρις Ουόρεν θα έχει το ρόλο του γενικού κουμανταδόρου. Αυτός θα έχει τα γκέμια, αυτός θα δίνει το σύνθημα για παιχνίδι στο ανοικτό γήπεδο, αυτός πρώτος απ' όλους θα τρέχει με την μπάλα. Δεν αποκτήθηκε όμως μόνο ο Αμερικανός. Ο Δημήτρης Κατσίβελης και ο Φίλιπ Σκραμπ θα έχουν συμπληρωματική, αλλά κομβική παρουσία που χρειάζεται κάθε βασικός πόιντ γκαρντ για να έχει διάρκεια. Ο ένας είναι αθλητικός, ακούραστος, μυαλωμένος. Ο άλλος είναι καλός σουτέρ και πασέρ, αλλά του λείπει η εμπειρία από επαγγελματικό επίπεδο. Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για έναν έτοιμο παίκτη που θ' ανταποκριθεί άμεσα. Θα αλληλοσυμπληρώνονται σίγουρα και θα συμπληρώνουν τον Ουόρεν στο σχήμα που θα επιλέγεται κάθε φορά.

Στο... φτερό θα παίζει επίσης ο Μαρκ Κάρτερ περιμένοντας οπλισμένος για να εκτελέσει. Ο πρώην γκαρντ του Ρεθύμνου, του Πανιωνίου και του ΠΑΟΚ ξέρει τις ανάγκες στο ελληνικό πρωτάθλημα και η δική του συμβολή, ιδίως στο σετ παιχνίδι, θα είναι καταλυτική προκειμένου να είναι πιο απελευθερωμένοι οι οργανωτές. Προφανώς και είναι επιλογή του Σάκοτα να πορευτεί με πολλά γκαρντ, αφού υπάρχει πλέον ο Νώντας Παπαντωνίου μετά την εξέλιξη της υπόθεσης του Νίκου Δίπλαρου, και να πάει σε διάφορες παραλλαγές που θα του προσφέρουν ευελιξία, απαλλασσόμενη από την περυσινή μονοτονία

Αντίστοιχη ευελιξία δημιουργείται στη θέση "5". Ο Ντάνιελ Όρτον του ΝΒΑ (Μάτζικ, Θάντερ, Σίξερς) θα έχει το ρόλο του κέρβερου. Το παρελθόν του επιτρέπει ασφαλή συμπεράσματα για τη χρησιμότητά του σε άμυνα και εν μέρει επίθεση. Εξαιρετικός ριμπάουντερ πίσω, θα πάρει καλές θέσεις μπροστά προκειμένου να τελειώσει με... καρφώματα τις μπάλες που θα του αναλογούν, όχι περισσότερες.

Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι
Μαυροκεφαλίδης Σαρικόπουλος INTIME SPORTS

Επιθετικά η ΑΕΚ θα θέλει να πάρει περισσότερα από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη. Η ευχέρειά του να παίζει με πρόσωπο και να κινείται μακριά από το καλάθι θα προσφέρει επιπλέον επιθετικές διεξόδους. Η εμπειρία του θα είναι καθ' όλα χρήσιμη στα μεγάλα παιχνίδια, εντός ή εκτός συνόρων. Ο Ζήσης Σαρικόπουλος θα λειτουργήσει ως μαξιλαράκι ασφαλείας, ο ψηλός που θα παίξει όταν χρειαστεί να δώσει ανάσες, να κάνει τη δουλειά και των δύο, ενώ ο ταλαντούχος Γιώργος Τσαλμπούρης άφησε το αμερικάνικο όνειρο και να προσγειωθεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα ψάχνοντας βελτίωση μέσα από επαγγελματικές συνθήκες και σκληρούς αγώνες.

Το 4άρι άργησε ένα καλοκαίρι

Αλήθεια είναι βέβαια ότι η πληρότητα στο "5" είναι πιθανό να αυτοαναιρεθεί από τη ριψοκίνδυνη απόφαση να μην αποκτηθεί... κανονικό 4άρι. Ο Μίλαν Μιλόσεβιτς ανανέωσε, ο Βόσνιος όμως όσο φιλότιμος είναι, δεν είναι στο επίπεδο ενός δυνατού ξένου. Το ρίσκο του Σάκοτα είναι μεγάλο, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκτεθεί και να βρεθεί εν μέσω κριτικής. Εμπιστεύεται τον υιό Ντούσαν για εκεί. Δεκτόν και δικαίως μετά τις περυσινές εμφανίσεις, αφού πιστεύει ότι μπορεί να του δώσει σκορ τόσο από κοντά όσο και από μακριά.

Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι
Χέρστον ΑΕΚ INTIME SPORTS

Δεκτόν επίσης ότι θα κατεβάζει πότε-πότε χαμηλά το πολυεργαλείο Μαλίκ Χέρστον για να κερδίζει ακόμη έναν γκαρντ, αλλά ο Αμερικανός δεν είναι ταγμένος γι' αυτή τη δουλειά. Η ποιότητα του αδιαμφισβήτητη, έχει την ικανότητα ν' ανταπεξέλθει σε κάθε ανάγκη ή εντολή. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες όμως και για μικρά διαστήματα, χωρίς να μπορεί να ματσάρει ως δίμετρος με τον Πρίντεζη από τη μία ή τον Γκιστ από την άλλη. Ο Χέρστον, και λόγω ποιότητας και λόγω εμπειριών, θα έχει το ρόλο του κεντρικού άξονα λειτουργίας, γύρω από τον οποίο θα περιστρέφονται οι υπόλοιποι, αλλά στα 29 του δεν μπορεί και δεν πρέπει γίνει άνθρωπος για όλες τις δουλειές.

Στοιχήματα με υψηλή απόδοση

Ιδίως στην άμυνα, το στήσιμο της οποίας θ' αποτελέσει ένα από μεγάλα στοιχήματα της χρονιάς. Από πέρυσι υπήρχε εμφανές ζήτημα γιατί οι παίκτες που είχαν επιλεγεί στην πορεία δεν ήταν... αμυντικογενείς. Εφέτος υπάρχει ο Κατσίβελης και ο Παπαντωνίου περιμετρικά, ο Μιλόσεβιτς και ο Όρτον. Λείπει όμως ο υψηλού επιπέδου πάουερ φόργουορντ που θα δουλέψει ως συνδετικός κρίκος στα μετόπισθεν. Αναγκαστικά και ελλείψει ενός τέτοιου παίκτη, οι προσαρμοσμένες ζώνες θα είναι αναπόφευκτη επιλογή με στόχο την επιτυχία.

Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι
Παύλος Ουόρεν Όρτον INTIME SPORTS

Στοίχημα επίσης είναι ο Νικ Παύλος. Ο ομογενής δίμετρος σουτέρ δεν έχει δοκιμαστεί σε υψηλό επίπεδο και η παρουσία του είναι μεγάλο ερωτηματικό. Τον πιστεύουν στην Ένωση και γι' αυτόν τον επέλεξαν ποντάροντας στην καλή επαφή του με το καλάθι από μακριά. Αν συνεχίσει με υψηλά ποσοστά στο τρίποντο, θα είναι από τους παίκτες - έκπληξη που θα κάνουν τη διαφορά σε πολλά παιχνίδια, μια επιπλέον λύση στα χέρια του Σάκοτα για να "σπάνε" οι άμυνες. Αν όχι, ο Χέρστον θα είναι πολύ μόνος.

Πιθανοί συνδυασμοί

Δεδομένων όλων των παραπάνω και της πληρότητας των επιλογών στο ρόστερ, ο Σάκοτα θα μπορεί να χρησιμοποιεί διάφορα σχήματα αποτελούμενα από διαφορετικά πρόσωπα κάθε φορά. Όπως...

Σχήμα 1

Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι

Σχήμα 2

Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι

Σχήμα 3

Η νέα ΑΕΚ (2015-16): Έρχεται χωρίς 4άρι

News 24/7

24MEDIA NETWORK