Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Θεωρείται -κι όχι άδικα- ένας από τους καλύτερους Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών. Για τη Μίλαν είναι σύμβολο, ενώ έχει εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον πλανήτη. Δεν θα είχε πετύχει τίποτα όμως χωρίς την βοήθεια του Ιησού. Ο λόγος για τον Κακά, ο οποίος κλείνει τα 34 του χρόνια και το Contra.gr κάνει ένα flash back στην σπουδαία καριέρα του.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Κάθε παιδί στην ηλικία των 7-8 ετών αρχίζει και κάνει τα πρώτα του όνειρα για τη ζωή. Βάζει στόχους, συνήθως άπιαστους και ονειρεύεται πως θα τους πετύχει.

Στη συγκεκριμένη όμως ιστορία, ένας πιτσιρικάς από τη Βραζιλία είχε βάλει στόχο να παίξει μια μέρα ποδόσφαιρο στην Ευρώπη και να φορέσει τη φανέλα της Εθνικής ομάδας της χώρας του σε ένα Μουντιάλ. Όχι μόνο το κατάφερε, αλλά έκανε πολλά περισσότερα!

Ο λόγος φυσικά για τον Ρικάρντο Ίζακσον Ντος Σάντος Λέιτε, κατά κόσμον Κακά, ο οποίος κλείνει σήμερα τα 34 χρόνια ζωής και το Contra.gr κάνει ένα flash back στην σπουδαία καριέρα του.

Τα πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε στις 22 Απριλίου του 1982 στην πόλη Γκάμα, κοντά στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας. Ο πατέρας του, Μπόσκο Ίζακσον Περέιρα Λέιτε, ήταν πολιτικός μηχανικός και η Σιμόνε Ντος Σάντος, η μητέρα του, εργαζόταν ως δασκάλα σε δημοτικό σχολείο.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Η αλήθεια είναι πως δεν μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, όπως άλλοι συμπατριώτες του, καθώς η οικογένειά του ανήκε στη μεσαία τάξη. Αυτό του επέτρεψε να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο, παράλληλα με το σχολείο, χωρίς να αντιμετωπίζει προβλήματα επιβίωσης.

Το παρατσούκλι, "Κακά", μπήκε πολύ γρήγορα στη ζωή του. Κι αυτό γιατί ο μικρότερος αδερφός του, Ροντρίγκο (γνωστός ως Ντιγκάο), δεν μπορούσε να προφέρει το όνομα Ρικάρντο. Έτσι συνήθιζε να τον φωνάζει, Κακά, κάτι που έμεινε στη συνέχεια. Στα επτά του χρόνια, μετακόμισε στις ακαδημίες της Σάο Πάολο, όπου άρχισε να ξετυλίγει σιγά σιγά το πλούσιο ταλέντο του.

Το ατύχημα που τον "μεταμόρφωσε"

Το 2000 ο Κακά ήταν 18 ετών και αγωνιζόταν στη μικρή ομάδα της Σάο Πάολο. Σε ένα ματς λοιπόν δέχθηκε την κίτρινη κάρτα που του στερούσε τη συμμετοχή από το επόμενο παιχνίδι. Έτσι λοιπόν βρήκε την ευκαιρία το σαββατοκύριακο μαζί με την οικογένειά του να επισκεφτεί τους παππούδες του που ζούσαν στο Κάλντας Νόβας.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Όλοι μαζί πήγαν σε ένα water park όπου ο 18χρονος Κακά μαζί με τον αδερφό του έπαιζαν ανέμελοι. Ώσπου κάποια στιγμή ο πρώτος χτύπησε δυνατά το κεφάλι του στο πάτο της πισίνας. Μόλις βγήκε από το νερό, ο αδερφός του είδε ότι είχε ματώσει και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο για ακτινογραφίες. Αν και αρχικά οι γιατροί του είπαν πως δεν είχε κάτι σοβαρό, οι δυνατοί πόνοι που ένιωθε στο λαιμό του, τον έκαναν να επιστρέψει στο νοσοκομείο για νέες ακτινογραφίες.

Τότε ήταν που κατάλαβαν πως ο Βραζιλιάνος είχε τραυματιστεί σοβαρά στο λαιμό, ενώ το χτύπημα θα μπορούσε να τον είχε αφήσει παράλυτο! "Πιστεύω δεν ήταν τύχη, ο Θεός με προστάτεψε εκείνη τη στιγμή από κάτι πιο σοβαρό. Πολλοί πιστεύουν ότι έγινα Χριστιανός μετά από αυτό το ατύχημα. Οι γονείς μου ήταν Χριστιανοί και μεγάλωσα διαβάζοντας τη Βίβλο", δήλωσε ο ίδιος αργότερα. Η αλήθεια πάντως είναι πως το ατύχημα τον άλλαξε. Τον έκανε να πιστεύει ακόμη περισσότερο στον Ιησού. Για περίπου δύο μήνες φόρεσε ένα ειδικό κολάρο στο λαιμό και έμεινε μακριά από τις προπονήσεις. Περνούσε τις ημέρες του κάνοντας προσευχή και περίμενε την επιστροφή του στα γήπεδα.

Το κεφάλαιο Μίλαν

Τον Ιανουάριο του 2001 έπαιξε και πάλι ποδόσφαιρο και λίγες ημέρες αργότερα οι ιθύνοντες της Σάο Πάολο τον φώναξαν στα γραφεία τους, προκειμένου να υπογράψει στην πρώτη ομάδα. Την 1η Φεβρουαρίου έκανε το ντεμπούτο του, ενώ ολοκλήρωσε την πρώτη του χρονιά με 27 συμμετοχές και 12 γκολ. Ένα αστέρι γεννιόταν.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Την αμέσως επόμενη χρονιά, ο Κακά κάνει απίστευτα πράγματα στο γήπεδο και πετυχαίνει 10 γκολ σε 22 παιχνίδι, κάτι που δεν πέρασε φυσικά απαρατήρητο από τους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους. Σκάουτ πολλών ομάδων βρίσκονταν στο γήπεδο της ομάδας και κατέγραφαν κάθε κίνηση του νεαρού τότε Κακά.

Τελικά, η Μίλαν ήταν αυτή που κέρδισε την κούρσα της διεκδίκησής του και απέκτησε τα δικαιώματά το 2003 έναντι 8.500.000 ευρώ. Προσαρμόστηκε άμεσα στο Μιλάνο, ενώ μέσα σε ένα μήνα κατάφερε να μπει στην βασική ενδεκάδα, αντικαθιστώντας τον Ρουί Κόστα στη θέση του 10αριού, πίσω από επιθετικούς όπως οι Γιον Νταλ Τόμασον, Φιλίπο Ιντζάγκι και Αντρέι Σεφτσένκο.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Η πρώτη του χρονιά στους "ροσονέρι" ήταν ονειρική, αφού ο Βραζιλιάνος πέτυχε 10 γκολ σε 30 συμμετοχές, ενώ μοίρασε πολλές και καθοριστικές ασίστ στους συμπαίκτες του. Η συνεργασία του δε με τον Σεφτσένκο ήταν άριστη και είχε ως αποτέλεσμα η Μίλαν να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Εξαιτίας των τρομερών του εμφανίσεων στην πρώτη του κιόλας χρονιά, ανακηρύχθηκε ως παίκτης της σεζόν στη Serie, ενώ τέθηκε υποψήφιος και για τη Χρυσή Μπάλα το 2004. Τερμάτισε όμως στην 15η θέση.

Η επόμενη χρονιά είναι εξίσου εντυπωσιακή. Έχοντας πίσω του τους Τζενάρο Γκατούζο και Κλάρενς Ζέεντορφ να "κόβουν", ο Κακά είχε μεγάλη ελευθερία να ξεδιπλώσει το ταλέντο του εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου. Η Μίλαν έφτασε μέχρι τον τελικό του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, με απόλυτους πρωταγωνιστές του Σεφτσένκο και Κακά. Εκεί ωστόσο η Λίβερπουλ έφερε τα πάνω κάτω και της στέρησε το τρόπαιο. Ο Βραζιλιάνος όμως και πάλι ήταν ανάμεσα στους υποψήφιους για τη Χρυσή Μπάλα, η οποία τελικά κατέληξε στον Ροναλντίνιο. Πήρε όμως το βραβείο του καλύτερου μέσου του Champions League.

Άλλη μια σεζόν (2005-06), άλλη μια συμμετοχή του Κακά στις υποψηφιότητες της Χρυσής Μπάλας. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Βραζιλιάνος εντυπωσίαζε με τις εμφανίσεις του και κατάφερε να πετύχει 17 γκολ στη Serie A. Η φυγή του Σεφτσένκο το επόμενο καλοκαίρι, έκανε τον Κακά τον απόλυτο ηγέτη της Μίλαν και το 2007 έγινε η χρονιά του. Η Μίλαν κατάφερε να φτάσει ξανά στον τελικό του Champions League που διεξήχθη στο ΟΑΚΑ και βρήκε απέναντί της τη Λίβερπουλ σε ένα remake του 2005. Ωστόσο αυτή τη φορά ο νικητής ήταν διαφορετικός.

Οι "ροσονέρι" επικράτησαν με 2-1 και σήκωσαν την κούπα, με τον Κακά να είναι ο απόλυτος πρωταγωνιστής της σεζόν. Ήταν ο πρώτος σκόρερ του Champions League με 10 γκολ, ενώ παράλληλα ήταν δεύτερος στη λίστα με τις περισσότερες ασίστ. Αναδείχθηκε καλύτερος παίκτης της διοργάνωσης και λίγους μήνες αργότερα, τον Δεκέμβριο ήρθε η απόλυτη καταξίωση. Αυτό που κυνηγούσε τόσα χρόνια και δεν είχε πετύχει.

Ricardo Kaka avec le ballon d or - Milan AC /Celtic Glasgow- Champions League C1 - 04.12.2007 - Foot Football - largeur attitude pose portrait profil trophee coupe bisou baiser embrasser  Bona/alfa
Ricardo Kaka avec le ballon d or - Milan AC /Celtic Glasgow- Champions League C1 - 04.12.2007 - Foot Football - largeur attitude pose portrait profil trophee coupe bisou baiser embrasser Bona/alfa ALFA / PANORAMIC

Νίκησε στην ψηφοφορία για τη Χρυσή Μπάλα τον Κριστιάνο Ρονάλντο και αναδείχθηκε καλύτερος ποδοσφαιριστής στον κόσμο. Το όνειρό του είχε γίνει πραγματικότητα.

Η τρελή πρόταση της Σίτι και η μεταγραφή στη Ρεάλ

Οι τρομερές εμφανίσεις του Κακά όμως συνεχίστηκαν κι έτσι τον Ιανουάριο του 2009 η Μάντσεστερ Σίτι που είχε αποκτηθεί από Άραβες μεγιστάνες πήγε να κάνει το "κόλπο γκρόσο", αρπάζοντάς τον έναντι του εξωφρενικού ποσού των 125.000.000 ευρώ. Παράλληλα, πρότεινε στον Βραζιλιάνο συμβόλαιο που θα τον έκανε πλουσιότερο κατά 630.000 ευρώ την εβδομάδα, κάτι που θα τον έκανε φυσικό τον πιο ακριβοπληρωμένο ποδοσφαιριστή του κόσμου.

Όπως ανακοίνωσε στις 19 Ιανουαρίου ο ίδιος ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η πρόταση της Σίτι ήταν επίσημη, όμως ο Κακά προτίμησε να δείξει την πίστη του στο σύλλογο και να παραμείνει. Μια απόφαση που τον έκανε σύνθημα στα χείλη των οπαδών, οι οποίοι πήγαν κάτω από το σπίτι του για να τον αποθεώσουν.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Μόλις λίγους μήνες αργότερα όμως, ο Κακά άφησε το Μιλάνο και μετακόμισε στη Μαδρίτη για χάρη της Ρεάλ. Η πρόταση αυτή τη φορά ήταν πολύ μικρότερη, όμως ο κύκλος είχε κλείσει και ο Κακά ήθελε την πρόκληση. H Mίλαν τον παραχώρησε για 68.500.000 ευρώ (σχεδόν το μισό ποσό από εκείνο που είχε προσφέρει η Σίτι) και ο Βραζιλιάνος υπέγραψε συμβόλαιο εξαετούς διάρκειας με τους "μερένγκες". Βέβαια μετά από λίγες ημέρες μετακόμισε στη Μαδρίτη ο Κριστιάνο Ρονάλντο με μεταγραφή ρεκόρ, κάτι που επισκίασε την απόκτηση του Κακά.

Η πτώση και οι τραυματισμοί

Η πρώτη του σεζόν ήταν σχετικά καλή. Αγωνίστηκε σε 25 ματς πρωταθλήματος, σκοράροντας 8 τέρματα και μοιράζοντας 6 ασίστ στους συμπαίκτες του. Το καλοκαίρι όμως και μετά το Μουντιάλ του 2010 πέρασε την πόρτα του χειρουργείου, κάτι που τον άφησε πολύ πίσω. Η Ρεάλ απέκτησε τον Μεσούτ Οζίλ, προκειμένου να τον αντικαταστήσει και κάπως έτσι έχασε τη θέση του στο αρχικό σχήμα.

Μετά από αρκετούς μήνες επέστρεψε και πάλι στην αγωνιστική δράση, όμως στη Μαδρίτη δεν μπορούσε να κάνει όσα έκανε στη Μίλαν. Ήταν πιο περιορισμένος. Μετά και τις μεταγραφές των Ντι Μαρία και Μόντριτς, ο χρόνος συμμετοχής του Κακά μείωνε όλο και περισσότερο. Στάθηκε βέβαια και άτυχος, καθώς τον "χτύπησαν" αρκετοί τραυματισμοί, ώσπου το καλοκαίρι του 2013 εξέφρασε δημόσια την επιθυμία του να αποχωρήσει.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Συνολικά έμεινε 4 σεζόν στη Ρεάλ και συμμετείχε σε 120 παιχνίδια, σκοράροντας 29 τέρματα και μοιράζοντας 32 ασίστ. Παράλληλα, κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2012, το Κύπελλο το 2011 και το Σούπερ Καπ Ισπανίας το 2012.

Επιστροφή στο "σπίτι"

Η σχέση αγάπης μεταξύ Μίλαν και Κακά υπήρχε πάντα. Από τη στιγμή που ο Βραζιλιάνος ήθελε να αποχωρήσει από τη Ρεάλ, η πόρτα των "ροσονέρι" άνοιξε διάπλατα για να υποδεχθεί το πρώην αστέρι της. Ο Βραζιλιάνος ασφαλώς και είπε το "ναι" και στις 2 Σεπτεμβρίου του 2013 επέστρεψε στο "σπίτι" του. Μετακόμισε ως ελεύθερος και υπέγραψε για δύο χρόνια έναντι 4.000.000 ευρώ το χρόνο. Παράλληλα του δόθηκε το νούμερο "22" στη φανέλα, αυτό που φορούσε και στην πρώτη του θητεία στο σύλλογο.

AC Milan's Brazilian forward Kaka adjusts the captain arm band during the Italian Serie A football match Torino vs AC Milan on September 14, 2013 at the Olympic Stadium in Turin.  AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO        (Photo credit should read MARCO BERTORELLO/AFP/Getty Images)
AC Milan's Brazilian forward Kaka adjusts the captain arm band during the Italian Serie A football match Torino vs AC Milan on September 14, 2013 at the Olympic Stadium in Turin. AFP PHOTO / MARCO BERTORELLO (Photo credit should read MARCO BERTORELLO/AFP/Getty Images) AFP/GETTY IMAGES

Όπως αποδείχθηκε όμως, η δεύτερη θητεία του ήταν πιο σύντομη από αυτό που αναμενόταν. Η Μίλαν δεν κατάφερε να κερδίσει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο και το συμβόλαιο του Κακά ήταν τεράστιο. Έτσι σύλλογος και παίκτης αποφάσισαν να το "σπάσουν" και ο Βραζιλιάνος να μετακομίσει στις ΗΠΑ και στο MLS για χάρη του Ορλάντο Σίτι. Πρόλαβε ωστόσο στην μία χρονιά που έμεινε στο Μιλάνο να πάρει μέρος σε 37 ματς σε όλες τις διοργανώσεις, να πετύχει 9 γκολ και να μοιράσει 5 ασίστ. Συνολικά (μαζί με την πρώτη θητεία), ο Κακά ξεπέρασε τις 300 συμμετοχές με τη φανέλα της Μίλαν και τα 100 γκολ!

Η νέα ζωή στις ΗΠΑ

Με τη μεταγραφή στο Ορλάντο το καλοκαίρι του 2014, ο Κακά έγινε ο πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης στην ιστορία του MLS, αφού γέμισε τον τραπεζικό του λογαριασμό με περισσότερα από 6.000.000 ευρώ το χρόνο. Με το πρωτάθλημα όμως να αρχίζει μετά από κάποιους μήνες, δόθηκε δανεικός στην πρώην ομάδα του, τη Σάο Πάολο, προκειμένου να έχει παιχνίδια στα πόδια του.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Αγωνίστηκε σε συνολικά 24 ματς (3 γκολ, 4 ασίστ), πριν κληθεί να επιστρέψει στην Ορλάντο Σίτι, όπου παραμένει μέχρι σήμερα. Αποτελεί τον κορυφαίο παίκτης της ομάδας, ενώ κατά καιρούς θυμίζει τον παλιό καλό Κακά με τις ενέργειες και τα γκολ του. Συνολικά έχει φορέσει τη φανέλα της ομάδας 31 φορές, σκοράροντας 11 τέρματα και μοιράζοντας 9 ασίστ.

Σάμπα με Βραζιλία

Ο Κακά αποτελεί έναν από τους καλύτερους και πιο επιτυχημένους παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της Εθνικής Βραζιλίας. Πολλοί μάλιστα τον θεωρούν και εκ των κορυφαίων 10αριών στην ιστορία της ομάδας.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Όντας μόλις 20 ετών, το 2002 στέφθηκε πρωταθλητής κόσμου. Μπορεί να μην ήταν εκ των πρωταγωνιστών της επιτυχίας, καθώς τότε έκανε τα πρώτα του βήματα στο ποδοσφαιρικό στερέωμα, όμως αγωνίστηκε 25 λεπτά στο ματς του ομίλου με την Κόστα Ρίκα. Δύο χρόνια αργότερα όμως, στο Confederations Cup, όπου συμμετείχε και η Ελλάδα, ο Κακά ήταν βασικό στέλεχος της Βραζιλίας που κατέκτησε τον τίτλο.

Όπως επίσης βασικό μέλος της ήταν και στο Μουντιάλ της Γερμανίας το 2006, όπου όμως οι Βραζιλιάνοι αποκλείστηκαν από τους Γάλλους στα προημιτελικά. Το 2007, όντας εξαντλημένος από την χρονιά που έκανε με τη Μίλαν, προτιμήθηκε να μείνει εκτός αποστολής από το Κόπα Αμέρικα, το οποίο και κέρδισε η Εθνική του. Πήρε επίσης μέρος στο Confederations Cup του 2009, όπως και στο Μουντιάλ του 2010.

Από τότε, έπρεπε να περιμένει περίπου δύο χρόνια για να ξανακληθεί στην Εθνική. Κάτι οι τραυματισμοί του, κάτι η αγωνιστική του πτώση με τη φανέλα της Ρεάλ τον κράτησαν πίσω και μακριά από τον καλό του εαυτό. Ωστόσο ο τότε προπονητής της χώρας του καφέ, Λουίς Φελίπε Σκολάρι, του έδωσε ξανά την ευκαιρία να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο στο στήθος. Συνολικά με τη Βραζιλία έχει αγωνιστεί 91 φορές και έχει πετύχει 29 γκολ.

Ο άνθρωπος Κακά

Στην τρυφερή ηλικία των 16 ο Κακά γνώρισε την μετέπειτα σύζυγό του, Καρολίν Σελίκο Λέιτε. Εκείνη ήταν 14 και ξεκίνησαν αρχικά να κάνουν παρέα, ώσπου σιγά σιγά φανέρωσαν τα αισθήματά τους ο ένας για τον άλλο. Όταν ο Βραζιλιάνος αποκάλυψε πως απέχει από τη σεξουαλική πράξη και θα περιμένει μέχρι την πρώτη νύχτα του γάμου του, η αλήθεια είναι πως πολλοί σοκαρίστηκαν.

Ο ίδιος όμως πίστευε σε αυτό που έλεγε και όντως το τήρησε, κάνοντάς το γνωστό δημόσια. "Άξιζε τελικά να περιμένω", αποκάλυψε αργότερα. Παντρεύτηκε με τη γυναίκα του δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα του 2005 στο Σάο Πάολο σε μια παραδοσιακή τελετή.

Μαζί έχουν δύο παιδιά, τον Λούκα που γεννήθηκε το 2008 και την Ισαμπέλα που ήρθε στον κόσμο το 2011. Ωστόσο, το 2015 αποφάσισαν να πάρουν διαζύγιο και το έκαναν γνωστό μέσω social media.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Kάτι που ίσως δεν ξέρουν ορισμένοι, είναι πως ο Βραζιλιάνος έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής παγκοσμίως που ξεπέρασε τους 10.000.00 followers στο twitter, πιο γρήγορα δηλαδή από τον Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Λιονέλ Μέσι ή οποιονδήποτε άλλο. Σήμερα βρίσκεται στην 5η θέση, πίσω από Ρονάλντο, Μέσι, Μπέκαμ και Νεϊμάρ.

Η Βίβλος είναι το αγαπημένο του βιβλίο, το οποίο διαβάζει από μικρός. Θεωρεί φυσικά πως όλα στη ζωή γίνονται με θέλημα Θεού και νιώθει ευγνώμων για όλα όσα έχει πετύχει. Γι' αυτό και μετά από κάθε γκολ δείχνει προς τον ουρανό, ευχαριστώντας τον Μεγαλοδύναμο.

Μετά από κάθε επιτυχία δε, εμφανίζει μπλουζάκια με θρησκευτικά μηνύματα, τα οποία γράφουν συνήθως "Ο Ιησούς σε αγαπάει", ή "Ανήκω στον Ιησού". Σε παλαιότερη συνέντευξή του μάλιστα είχε δηλώσει πως μετά το ποδόσφαιρο, του έχει περάσει από το μυαλό η σκέψη να γίνει ιερέας.

Κακά: Ο άνθρωπος του Θεού

Γιατί όπως λέει και ο ίδιος, "δεν είμαι σε θέση να κρίνω τις επιλογές κανενός. Οι γυναίκες και τα αυτοκίνητα ποτέ δεν ήταν προτεραιότητα για μένα. Η οικογένεια μου και η πίστη μου στον Θεό και τον Ιησού ήταν πάντα οι παράγοντες που καθόριζαν τη ζωή μου. Θέλω να τη ζήσω με το σωστό τρόπο και αυτός είναι δίπλα στο Θεό".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τα καλύτερα "Νο 10" της εθνικής Βραζιλίας

News 24/7

24MEDIA NETWORK