Κοντονής στο Contra.gr: "Eκδίδουν ανακοινώσεις και γελοιοποιούνται"

Κεντρικό πρόσωπο των προηγούμενων εβδομάδων ο Σταύρος Κοντονής, μιλάει στο Contra.gr για όλα όσα απασχολούν τον ελληνικό αθλητισμό, την πρόοδο της ανακριτικής διαδικασίας και τις σχέσεις με την ΕΠΟ. Ακόμη και τους ΟΑ του 2004. Κυρίως δε αναφέρεται στους επικείμενους τελικούς του πρωταθλήματος μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, τις εκατέρωθεν ανακοινώσεις και το κλίμα πόλωσης, χωρίς ν' αναφέρεται στον ιδιώτη Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Κοντονής στο Contra.gr: "Eκδίδουν ανακοινώσεις και γελοιοποιούνται"
kontonis

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής υποδέχθηκε στο γραφείο του το Contra.gr. Έχοντας βγει "αλώβητος" από τη μάχη που έδωσε επί αρκετές εβδομάδες με όσους "πολέμησαν" εξ αρχής το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή, μίλησε για εκείνα που πέρασαν και αναφέρθηκε με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα γι' αυτά που θ' ακολουθήσουν.

Προανήγγειλε νέα μέτρα κατά της διαφθοράς στις ΠΑΕ, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στο έργο της Δικαιοσύνης, περιμένοντας άμεσα αποτελέσματα, στάθηκε στον πολύτιμο ρόλο της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού και έστειλε μήνυμα σ' εκείνους που χρησιμοποιούν τον αθλητισμό για να εξυπηρετήσουν ίδια συμφέροντα.

Ξεχωριστή κεφάλαιο της συζήτησης με τον Σταύρο Κοντονή αποτέλεσαν οι τελικοί του μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, η σχέση των παραγόντων των δύο ΚΑΕ και το ενδεχόμενο επιβολής ποινών, όπως προβλέπει ο νέος νόμος, σε περίπτωση εκτροπής.

Επανήλθαμε στην κανονικότητα

Πριν από λίγες εβδομάδες η ηγεσία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας σάς κουνούσε το δάχτυλο και απειλούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο με αποκλεισμό. Ποια αίσθηση αποκομίζετε τώρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου και της σύλληψης υψηλόβαθμων στελεχών της;

"Να πει κάποιος ότι αισθάνεται δικαιωμένος ή όχι είναι μια αλυσιτελής τοποθέτηση. Το σημαντικό είναι να κατανοήσουμε όλοι ότι ο τρόπος που έχει δομηθεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα και παντού είναι προβληματικός. Διότι αντιμετωπίζει στον πυρήνα του το ποδόσφαιρο ως εμπόριο, ενώ ο αθλητισμός είναι κάτι το οποίο δίνει χαρά, δίνει πολλαπλές δυνατότητες, αναπτύσσει αισθήματα αλληλεγγύης αλλά και ανταγωνισμού συγχρόνως μέσα στο πλαίσιο του ευ αγωνίζεσθαι. Επομένως θα πρέπει να δούμε πώς θα διαμορφωθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο επαγγελματικός αθλητισμός ούτως ώστε να μην βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις.

Το λέω αυτό διότι η ακραία εμπορευματοποίηση του αθλητισμού και κυρίως τρόπος διαχείρισης μεγάλων χρηματικών ποσών από αυτούς που είναι εντεταλμένοι να το διοικούν, αλλά και τις εθνικές ομοσπονδίες είναι προβληματικός. Θα πρέπει πλέον να γίνει μια ειλικρινή συζήτηση, στα ευρωπαϊκά όργανα, με τις εθνικές ομοσπονδίες και με τον κόσμο που ασχολείται με τον αθλητισμό γενικότερα. Χωρίς αυτήν και αν δεν καταλήξουμε σε τομές, τέτοια φαινόμενα θα αναπαράγονται. Τουλάχιστον στην περίπτωση της FIFA είναι καλό ότι ξεσκεπάστηκαν, υπάρχουν όμως πάρα πολλά άλλα που "τρέχουν" στα δημοσιογραφικά γραφεία, υπάρχουν ρεπορτάζ και τοποθετήσεις, τα οποία όμως δεν έχουν φτάσει μέχρι τέλους".

Εκ του παραπάνω συμπεραίνουμε ότι αντίστοιχα φαινόμενα, σε μικρότερη κλίματα, πιστεύετε ότι έχουν αναπτυχθεί και εντός των συνόρων.

"Αυτό είναι βέβαιο. Υπάρχει πρόβλημα σοβαρό στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Αν δεν υπήρχε, δεν θα αντιμετωπιζόταν αυτή η κατάσταση από τη δικαιοσύνη. Δεν μπορεί να έχουμε εγκληματικές οργανώσεις, ανεξάρτητα από το ποιοι θα κριθούν αθώοι ή ένοχοι - αυτό το αφαιρώ, αλλά το γεγονός ότι ασχολείται σε αυτό το βαθμό η ελληνική δικαιοσύνη μάς κάνει να πιστεύουμε ακράδαντα ότι υπάρχει πρόβλημα που έχει αναδειχθεί και με τον τρόπο διοίκησης και με τα στημένα και με το πώς έχει οργανωθεί το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα".

Αισθανθήκαμε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου οποιαδήποτε ανησυχία ή ακόμη και φόβο ότι στο τέλος οι ελληνικές ομάδες θ' αποκλειστούν από τις διεθνείς διοργανώσεις;

"Φοβισμένος δεν ένιωσα ποτέ, γιατί όποιος φοβάται έχει χάσει ένα μεγάλο μέρος της ελευθερίας του, αλλά και τις δυνατότητες να διαμορφώσει με τις κινήσεις του αυτό το πεδίο. Αυτή η κυβέρνηση δεν φοβάται και το έχει αποδείξει. Ανήσυχος αντίθετα είμαι πάντα για όλα τα ζητήματα. Το ίδιο ήμουν και για την έξοδο των ελληνικών ομάδων. Εμείς όμως θέλαμε δύο πράγματα και τα πετύχαμε. Αφενός να κάνουμε ένα πρώτο βήμα και το τονίζω το πρώτο, γιατί δεν είναι κάτι που επιλύει το πρόβλημα ούτε θα είναι και το τέλος μιας προσπάθειας για να μπει επιτέλους ο χώρος του επαγγελματικού αθλητισμού, κυρίως του ποδοσφαίρου, σε μια κανονικότητα. Διότι υπήρχε ένα καθεστώς απαράδεκτο, νομικά και ηθικά, η ΕΠΟ να διέπεται από ένα καθεστώς αυτονομίας που δεν επιτρέπει το Σύνταγμα. Επανήλθαμε επομένως σε μια κανονικότητα.

Κοντονής στο Contra.gr: "Eκδίδουν ανακοινώσεις και γελοιοποιούνται"
kontonis

Αφετέρου θεσπίστηκαν κανόνες που δίνουν τη δυνατότητα στο Κράτος να επεμβαίνει ουσιαστικά στα θέματα της βίας και των γενικότερων παθογενειών του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού. Υπάρχουν σε εξέλιξη κινήσεις που κάνουμε. Παρουσιάσαμε ήδη με τον πλέον πανηγυρικό τη νέα σύνθεση της ΕΕΑ, η οποία θα επιτελέσει ένα σοβαρό και αυστηρό έργο στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού, θα δημοσιοποιήσουμε τη σύνθεση της ΔΕΑΒ, έχουμε ξεκινήσει ελέγχους σε όλες τις ομοσπονδίες και στα σωματεία για οικονομική διαφάνεια και το σημαντικότερο όλων είναι ότι υπάρχει συνεργασία με την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Οικονομικών για τον έλεγχο των ποδοσφαιρικών ΑΕ. Θα ελέγχονται κι αυτές, όπως όλες".

Επί του ελέγχου θα θέλατε να μπείτε σε περισσότερες λεπτομέρειες;

"Θα είναι ένας οικονομικός έλεγχος, ένας έλεγχος νομιμότητας. Κατά πόσο δηλαδή αυτές οι εταιρίες λειτουργούν νόμιμα και κατά πόσο τα στοιχεία που εμφανίζουν είναι πραγματικά και όχι εικονικά. Θα επιβληθεί ο νόμος προς πάσα κατεύθυνση".

Τους λέω να μην αισθάνονται άνετα

Τι θα αλλάξει στην ουσία; Γιατί θεωρείται ότι ο ρόλος της ΕΕΑ θα μεταβληθεί, όταν έχουν καταγγελθεί πιέσεις προς τα μέλη της;

"Κανένας ο οποίος τηρεί το νόμο δεν έχει λόγο να απειλεί ή πιέζεται. Ο νόμος θα τηρηθεί από μία κρατική επιτροπή που θα λειτουργεί στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της και κανένας δεν πρέπει να φοβάται. Το κράτος είναι εδώ για να προασπίζει τη νομιμότητα και την ευνομία. Είχε βρεθεί η Επιτροπή σε μία δυσχερή θέση την προηγούμενη περίοδο, διότι υπήρχε από τη μία το νομικό πλαίσιο υπό το οποίο λειτουργούσε και από την άλλη υπήρχε το καθεστώς αυτονομίας που με νόμο είχε ψηφιστεί υπέρ της ΕΠΟ. Τώρα αυτό δεν υπάρχει. Η ΕΠΟ, όπως όλες οι Ομοσπονδίες. θα λειτουργούν ως αυτοδιοίκητες, αλλά από εκεί και πέρα η ΕΕΑ θα κάνει τη δουλειά της όπως προβλέπεται. Δεν υπάρχει πλέον, μετά την κατάργηση της περιβόητης αυτονομίας, κανένα πεδίο σύγκρουσης καθηκόντων".

Το μεγάλο αθλητικό νομοσχέδιο έχει προγραμματιστεί για το φθινόπωρο;

"Θα δούμε. Σκέφτομαι επειδή υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα με τα οικονομικά των αθλητικών ανωνύμων εταιριών, όπως μου το παρουσίασε ο αρμόδιος διευθυντής του Υπουργείο Οικονομικών, ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση για να δούμε ζητήματα αυτού του επιπέδου. Ίσως προχωρήσουμε σε ένα νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει επείγοντα μέτρα για τη διαφάνεια έτσι ώστε να μην υπάρξουν κενά και δυσλειτουργίες. Χρειάζεται νομοθέτημα που θα ρυθμίσει ζητήματα που -κατά τη γνώμη μου- αν δεν ρυθμιστούν θα βρεθούν πάρα πολλές ομάδες στο κενό. Εξαιτίας παραλήψεων και ενδεχομένως και λαθών".

Αυτή τη στιγμή ίσως κάποιοι να μην αισθάνονται άνετα.

"Εγώ τους λέω να μην αισθάνονται άνετα, αν δεν τηρούν το νομό σε κάθε περίπτωση".

Μήπως η διαφθορά δεν είναι μόνο ποδοσφαιρικό φαινόμενο;

"Η διαφθορά είναι ένα στοιχείο της εποχής που συνάδει με τον καπιταλιστικό τρόπο οργάνωσης της οικονομίας. Αναπτύσσεται όπου υπάρχει εμπορευματοποίηση και μάλιστα ακραία. Όπου υπάρχουν τέτοια φαινόμενα τα εντοπίζουμε και τα αντιμετωπίζουμε".

Οι σχέσεις με την ΕΠΟ έχουν αποκατασταθεί; Υπάρχει επικοινωνία ή συνεργασία; Γιατί προσφάτως σας απαθανάτισαν με τον κ.Γκιρτζίκη στον τελικό του κυπέλλου.

"Το Κράτος και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν αντίκεινται καμία ομοσπονδία. Αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις τις λύνει η Βουλή με έναν τρόπο απόλυτο: με ψήφιση ή όχι των προτάσεων της Κυβέρνησης. Η ΕΠΟ, όπως και κάθε Ομοσπονδία, κινείται στα πλαίσια της έννομης τάξης οπότε σε κάθε περίπτωση να εφαρμόζει το νόμο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κανένα πεδίο αντιδικίας με κανέναν".

Η προσφυγή της ΕΠΣ Θεσσαλίας κατά του ΔΣ της ΕΠΟ σάς έχει απασχολήσει καθόλου;

"Δεν θέλω να σχολιάσω την εξέλιξη αυτή, γιατί εντάσσεται σε μια εσωτερική λειτουργία. Να ξέρετε πάντως ότι και εγώ προσωπικά και η ΓΓΑ παρακολουθούμε τις εξελίξεις και, αν χρειαστεί, στο πλαίσιο του νόμου θα παρέμβουμε".

Μοιάζει μάλλον πιο πιθανό το ενδεχόμενο grexit τώρα.

"Αφού ολοκληρωθούν αυτές οι διαδικασίες, θα εξετάσουμε τα πάντα".

Ας προσέξουν πολύ καλά

Σημείο τριβής κατά τη διάρκεια της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου αποτέλεσε το άρθρο 5 που αφορούσε τους τακτικούς δικαστές. Επειδή και στους κόλπους της δικαιοσύνης έχουν παρατηρηθεί παρεκτροπές, πιστεύετε ότι οχυρώνεται το ποδόσφαιρο;

Κοντονής στο Contra.gr: "Eκδίδουν ανακοινώσεις και γελοιοποιούνται"
kontonis

"Το πιστεύω ακράδαντα. Διότι θα πρέπει να γνωρίζεται πολύ καλά ότι σε μια κοινωνία όλοι οι κρατικοί θεσμοί και κοινωνικοί θα παρουσιάσουν παθογένειες. Κανένας δεν λέει ότι ένας θεσμός είναι υπεράνω ελέγχου ή απολύτως αδιάβλητος.

Μπορεί να υπάρξουν επίορκοι δικαστές, έχουν υπάρξει και από την εσωτερική διαδικασία έχουν τιμωρηθεί. Όμως οι Έλληνες δικαστές έχουν το τεκμήριο της ορθής κρίσης και την εμπιστοσύνη της κοινωνίας, διότι έχουν εκείνες τις συνταγματικές εγγυήσεις για να κρίνουν κατά τρόπο αδιάλειπτο και δίκαιο. Εμείς δε στο νομοσχέδιο φροντίσαμε να περιλάβουμε μια σοβαρή διάταξη που πιστεύω ότι θεμελιώνει την αδιάβλητη κρίση: ότι ο κάθε δικαστής ή ο εισαγγελέας πειθαρχικής δίωξης θα έχει μόνο μία θητεία: τριετή, αλλά μία. Επομένως κανένας δεν θα μπει σε δεύτερη σκέψη να βάλει σε μία δοκιμασία μια ανανέωση για να παραμείνει, πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές που αυταπάρνηση εκτελούν το καθήκον τους. Μην ξεχνάμε ότι ήταν οι πρώτοι που επλήγησαν οικονομικά από τη μνημονιακή επέλαση".

Στο μπάσκετ, που δικάζουν τακτικοί λειτουργοί, γιατί αμφισβητούνται οι αποφάσεις;

"Δεν έχω την άποψη της προβληματικής εικόνας για τους δικαστές στον ΕΣΑΚΕ. Το γεγονός ότι στον πρώτο βαθμό απονέμεται δικαιοσύνη από Πρωτοδίκες και στο δεύτερο από Εφέτες έχει δημιουργήσει αίσθηση ασφάλειας στο κοινό του μπάσκετ και δεν υπάρχουν έντονες αμφισβητήσεις αυτών των αποφάσεων. Αντίθετα στο ποδόσφαιρο υπάρχουν αντιδράσεις. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι αποφάσεις αυτές προσβάλλουν το περί κοινού δικαίου αίσθημα. Ήταν πρόσφατα τα παραδείγματα που είδαν το φως στα οποία επενέβη ευτυχώς ο αρμόδιος αθλητικός εισαγγελέας και η υπόθεση που εκρίθη προσφάτως θα οδηγηθεί σε δεύτερο βαθμό".

Τέτοιες δικαστικές αποφάσεις όμως οδηγούν σε ανακοινώσεις παραγόντων.

"Δεν είναι θέμα, αν οδηγούν σε ανακοινώσεις επειδή δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων. Το θέμα αν είναι νόμιμες και δίκαιες".

Πώς σχολιάζετε εσείς το εν λόγω φαινόμενο;

"Εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι ανακοινώσεις. Όποιοι εκδίδουν ανακοινώσεις να είναι πιο προσεκτικοί σε αυτά που λένε. Οι δικαστικές αποφάσεις δεν κρίνονται από το αν είναι αρεστές σε κάποιους. Κρίνονται αν είναι δίκαιες και κρίνονται σε βάθος χρόνου. Ας προσέξουν πολύ καλά όσοι εκδίδουν ανακοινώσεις αυτού του τύπου. Να προσέξουν. Τους καλώ κατ' αρχήν να προσέξουν. Τίποτα άλλο για την ώρα".

Είναι μήνυμα δικό σας ενόψει των τελικών του πρωταθλήματος μπάσκετ;

"Έχω ήδη επισημάνει στις ομάδες ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές και στον τρόπο που εμφανίζονται και στον τρόπο που προβαίνουν σε ανακοινώσεις. Καλό θα είναι μάλιστα να μην έχουμε τέτοιες τοποθετήσεις για να μην πυροδοτείται κι ένα κλίμα έντασης".

Έχετε κατά νου κάποια κοινή συνάντηση μεταξύ των δύο φιναλίστ, σε επίπεδο διοικήσεων; (σ.σ προγραμματίστηκε για το Σάββατο)

"Θα το δω. Αν υπάρχει ανάγκη θα το κάνω. Ελπίζω να μην υπάρξει ανάγκη. Γιατί έχω συναντηθεί και με τους ιδιοκτήτες/προέδρους της ΚΑΕ Ολυμπιακός και με τον πρόεδρο της ΚΑΕ Παναθηναϊκός πριν από λίγες ημέρες".

Εννοείται, να υποθέσουμε, τον κ.Παπαδόπουλο;

"Εγώ όταν λέω κάτι ακριβολογώ".

Για τον κ.Γιαννακόπουλο έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

"Δεν κρίνω τη στάση ιδιωτών".

Κοντονής στο Contra.gr: "Eκδίδουν ανακοινώσεις και γελοιοποιούνται"
kontonis

Εγώ δεν είμαι παρατηρητής αγώνων

Σκέφτεστε διακοπή ή αναβολή κάποιου τελικού, αν υπάρξει παρεκτροπή;

"Για τη διακοπή ενός αγώνα δεν μπορεί να πάρει πρωτοβουλία ο Υφυπουργός. Είναι απόφαση του διαιτητή του αγώνα. Κανένας άλλος δεν έχει αρμοδιότητα. Ο Υφυπουργός μπορεί να προβεί σε άλλες ενέργειες με βάση το νέο νόμο όταν κρίνει όταν τα πράγματα έχουν ξεφύγει. Να είστε σίγουροι ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί από το Α μέχρι το Ω".

Προσφάτως λάβατε το φύλλο αγώνα του ματς Άρης-ΑΕΚ.

"Και όχι μόνο. Η ΚΑΕ Άρης θα υποβάλει το απολογητικό υπόμνημα και μου ζήτησαν να με δουν. Και φυσικά θα τους ακούσω".

Κληθήκατε να παρευρεθείτε στους τελικούς. Θα είστε παρών;

"Όχι βέβαια. Η ΓΓΑ θα έχει εντεταλμένα όργανα στους αγωνιστικούς χώρους και αυτοί θα είναι οι παρατηρητές της ΔΕΑΒ. Ο Υφυπουργός αθλητισμού δεν είναι παρατηρητής και αυτό ενδεχομένως θα πρέπει να το πληροφορηθούν οι ομάδες. Και καλό θα είναι, για να μην εκδίδουν ανακοινώσεις για να μην γελοιοποιούνται. Όταν ο καλείται ο Υφυπουργός να παίξει το ρόλο του παρατηρητή, νομίζω ότι ξεπερνάμε κάθε όριο".

Μήπως γίνεται προσπάθεια να σας φέρουν προ τετελεσμένων γεγονότων;

"Το Κράτος δεν θα έρθει ποτέ προ τετελεσμένων γεγονότων. Η Κυβέρνηση θα διαμορφώσει τα γεγονότα. Έτσι πρέπει και έτσι είναι".

Κακή νοοτροπία στην Αστυνομία

Με το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπάρχει συχνή επικοινωνία;

"Βεβαίως. Και με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και με το παλιό Υπουργείο Δημοσίας Τάξης".

Επειδή προσφάτως βρεθήκατε στην ημερίδα κατά της βίας, πόσο απέχουμε από ένα καθεστώς γηπέδων χωρίς αστυνομία;

"Υπάρχει και είναι στις σκέψεις μας. Θέλουμε οι ομάδες να αναλάβουν τη φύλαξη του χώρου που γίνεται ένας αγώνας, είτε ποδοσφαιρικός είτε του μπάσκετ. Για να πάρουμε βέβαια την απόφαση πρέπει να διασφαλιστούν σημαντικές παράμετροι. Ότι η φύλαξη θα είναι αποτελεσματική και ότι θα μπορεί να λειτουργήσει στην κατεύθυνση της προστασίας του πολίτη που πηγαίνει για να παρακολουθήσει έναν αγώνα και όχι για να βρεθεί στο νοσοκομείο. Δεν σας κρύβω ότι έχω εντοπίσει δυσλειτουργίες στον τρόπο που η ΕΛΑΣ παρίσταται και ασκεί τα καθήκοντά της στα γήπεδα γιατί θεωρώ ότι ορισμένες καταστάσεις δεν είναι δικαιολογημένες απ' όσα τουλάχιστον βλέπουμε".

Επιρρίπτεται ευθύνες και στην Αστυνομία δηλαδή;

"Και η ίδια η Αστυνομία έχει. Όπως διαχειρίζεται η Αστυνομία το δυναμικό που έχει, και έχει τεράστιο, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό. Το έχω θέσει στον κ. Πανούση. Ενδεχομένως να είναι μία κακή νοοτροπία που μπορεί υπάρχει στη σκέψη των επικεφαλής της Αστυνομίας".

Κοντονής στο Contra.gr: "Eκδίδουν ανακοινώσεις και γελοιοποιούνται"

Η πορεία των δικαστικών υποθέσεων που αφορούν το ποδόσφαιρο σάς αφήνει ευχαριστημένο;

"Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο. Διότι η δικαιοσύνη λειτουργεί με τον τρόπο που λειτουργεί πέρα από κάθε επιρροή η παρέμβαση. Αυτή η Κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το γεγονός ότι η δικαιοσύνη είναι ένας ανεξάρτητος πυλώνας του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι η τρίτη εξουσία, η οποία λειτουργεί αυτοδύναμα. Κανένα σχόλιο παραπάνω και επιμένω. Θα πω μόνο ότι ήταν πολύ σημαντική ότι η παρέμβαση της κυβέρνησης να επιτευχθούν όλες αυτές οι εκκρεμείς δίκες και το λέω με την ευρεία έννοια του, η ανακριτική διαδικασία δηλαδή, και να οδηγηθεί σε εκκαθάριση αυτή η κατάσταση".

Ως φίλαθλο σας "πονάει";

"Φυσικά και με πονάει. Ποιος φίλαθλος είναι ευχαριστημένος με αυτήν την κατάσταση; Να διαπιστώνει δηλαδή ότι επί σειρά ετών υπήρχε μια κατάσταση σήψης και διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανένας φίλαθλος δεν είναι ευχαριστημένος ακόμη και των ομάδων που είχαν ένα προβάδισμα. Διότι όταν βλέπει ένας υγιώς σκεπτόμενος φίλαθλος, όχι τυφλωμένος, ότι υπάρχει πρόβλημα σήψης και διαφθοράς δεν μπορεί να χαίρεται".

Κατηγορείτε για συγκάλυψη προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου;

"Δεν θα μιλήσω για συγκάλυψη. Θέλω μόνο να πω ότι η δική μας Κυβέρνηση έκανε μέσα σε τρεις μήνες πράγματα που δεν είχαν γίνει σε 30 χρόνια. Γεγονός που σημαίνει ότι σε μας υπάρχει πολιτική βούληση να δώσουμε λύσεις σε σοβαρά ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού ενώ από άλλους δεν υπήρχε".

Μήπως υπήρχε βούληση, αλλά οι πιέσεις ήταν αφόρητες;

"Δεν υπήρχε βούληση και επιμένω. Διότι πιέσεις και σε μας ασκήθηκαν, αλλά δεν αποσύραμε κανένα νομοσχέδιο".

Χυδαίες επιθέσεις εφημερίδων

Ήταν πιέσεις πολιτικές, παραγοντικές, μιντιακές;

"Απ' όλη την γκάμα υπήρξε πίεση, κυρίως δε από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Οι οποίες είχαν κατ' αρχήν μια απολύτως αρνητική στάση στις νομοθετικές πρωτοβουλίες".

Δεχθήκατε ποτέ κάποιο τηλέφωνο από παράγοντες που ζητούσαν να κάνετε πίσω;

Κοντονής στο Contra.gr: "Eκδίδουν ανακοινώσεις και γελοιοποιούνται"
kontonis

"Ποτέ δεν χτύπησε το τηλέφωνο γιατί ήξεραν ποια θα είναι η απάντηση που θα λάβουν. Και ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρχε δημοσιοποίηση. Τέτοιες πιέσεις δεν ασκήθηκαν, αντιθέτως μπορώ να πω ότι η πλειοψηφία των παραγόντων των ομάδων, αν κάτι είπε, ήταν ότι συμμερίζεται την προσπάθεια της κυβέρνησης. Για τις πιέσεις που ασκούν είτε εφημερίδες μ' έναν χυδαίο τρόπο είτε άλλα μέσα ενημέρωσης έχω ξαναπεί ότι δεν ιδρώνει το αυτί μου. Όταν είναι να κάνουμε με το σωστό, θα το κάνουμε και θα το ολοκληρώσουμε".

Και τα γήπεδα πάντως εξελίχθηκαν σε χώρους αντιπαράθεσης.

"Αν μερικοί νομίζουν ότι θα κάνουν τα γήπεδα πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης να ξέρουν ότι μόνο να χάσουν έχουν. Εγώ τους λέω να κοιτάξουν τι έπαθαν όποιοι προσπάθησαν να το κάνουν στο παρελθόν".

Μέχρι και συγκεκριμένα τραγούδια ακούστηκαν σε γήπεδα μετά από παιχνίδια.

"Ασχολείται η δικαιοσύνη με το ζήτημα και θα αποφανθεί. Δεν χρειάζεται να καταναλώνουμε περισσότερη φαιά ουσία όταν οι αρμόδιοι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Και η δικαιοσύνη την κάνει καλά. Πάρα πολύ καλά. Να μην ανησυχεί κανένας".

Πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου είχατε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. Αληθεύει ότι σας ζήτησε να πορευθείτε με μοναδικό κριτήριο το μη αποκλεισμό των ομάδων;

"Με ρωτάτε, αν συζητούσα με τον Πρωθυπουργό για τα ζητήματα αυτά; Ναι, συζητούσαμε. Ο Πρωθυπουργός όμως αυτό και μόνο μου είχε τονίσει: ότι η υπόθεση αυτή είναι της αποκλειστικής διαχείρισης της Γενικής Γραμματείας και του Υπουργείου. Αν δεν είχα τη στήριξή του, δεν θα ήμουν εδώ. Αυτό είναι αυτονόητο. Όλοι οι υπουργοί χαίρουν της εμπιστοσύνης του.

Δεν χρειαζόταν να μου πει ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει ν' αποφύγουμε τον αποκλεισμό. Προσωπικά έκανα ό,τι μπορούσα στα πλαίσια του νόμου για να καταλάβουν οι πάντες και κυρίως η κοινή φίλαθλη γνώμη πως κάναμε το παν για μην υπάρξει έξοδος από τα διεθνή πρωταθλήματα, Ήθελα να πειστούν πιο πολύ οι διεθνείς ομοσπονδίες ότι κάνουμε μια ειλικρινή προσπάθεια για τον ελληνικό αθλητισμό, πράγμα που έπρεπε να τους ενδιαφέρει και όφειλαν να βοηθήσουν. Ειδάλλως δεν θα τους καλούσα συνεχώς.

Η προσπάθεια που κάναμε ήταν ειλικρινής. Δεν θέλαμε να τεθούν εκτός οι ομάδες. Μόνο να εξυγιανθεί το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο ελληνικός αθλητισμός. Οι πάντες το κατάλαβαν γι' αυτό υπήρχε ένα αίσιο τέλος χωρίς και το νομοσχέδιο να τροποποιηθεί στις βασικές κατευθύνσεις του και χωρίς να υπάρχει έξοδος. Πετύχαμε και τα δύο και γι΄αυτό είναι ευχαριστημένος".

Τεράστιο το λάθος με τον ΟΠΑΠ

Ο μαζικός αθλητισμός ποια θέση έχει στην ατζέντα του Υπουργείου;

"Τον έχουμε σε προτεραιότητα. Εμπράκτως μας ενδιαφέρει και το έχουμε αποδείξει. Στη διαμόρφωση του προϋπολογισμού δώσαμε διπλάσια χρήματα στο μαζικό αθλητισμό και στο πρόγραμμα άθλησης για όλους, δείχνοντας το ενδιαφέρον μας. Παράλληλα κάναμε μια αναμόρφωση υπέρ των ομοσπονδιών που παρουσιάζουν θετικό έργο, που είναι νοικοκυρεμένες και φέρνουν διακρίσεις, μετάλλια και κάνουν σοβαρή δουλειά τη βάση".

Αλήθεια έχει υπολογίσει τη ζημιά που έκαναν τα μνημόνια στον ελληνικό αθλητισμό;

"Τεράστια. Διότι εφαρμόστηκαν πολιτικές καταστροφικές για τον ελληνικό αθλητισμό. Υπήρξε απόλυτη αδιαφάνεια στο θέμα διαχείρισης τεράστιων ποσών με τα οποία επιχορηγούνταν οι ομοσπονδίες επί έτη. Εμείς αυτό που κάναμε ήταν να επαναλειτουργήσουμε την επιτροπή ελέγχου που διενεργεί ενδελεχείς σε ελέγχους σε ομοσπονδίες και σε αθλητικά κέντρα μετά από εντολές που έχει λάβει. Σας πληροφορώ ότι η εικόνα δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη".

Κοντονής στο Contra.gr: "Eκδίδουν ανακοινώσεις και γελοιοποιούνται"
kontonis

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ επηρέασε τον αθλητισμό;

"Ήταν ένα πρόβλημα για την ίδια την ελληνική οικονομία και κατ' επέκταση για τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ο ΟΠΑΠ ήταν μια κερδοφόρα επιχείρηση που μόνο έσοδα έφερνε και νομίζω ότι όλοι σήμερα καταλαβαίνουν το τεράστιο αυτό λάθος, τη λανθασμένη αυτή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία διακατεχόταν από μια ακραία νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία που θέλει τα πάντα να λειτουργούν στη σφαίρα του ιδιωτικού. Είναι μια λάθος αντίληψη".

Η σχέση ΟΠΑΠ-Δημήτρη Μελισσανίδη-ΑΕΚ σας απασχολεί;

"Δεν θα κάνω κάποιο σχόλιο διότι αυτό το ζήτημα έχει καταγγελθεί στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Θα το ελέγξει η ΕΕΑ με το κύρος που έχει και θεωρώ ότι η απόφασή της θα εκδοθεί σύντομα".

Αλήθεια έχετε υπολογίσει πόσο κόστισαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες; Γιατί οι σκιές είναι πολλές.

"Θα μάθουμε ακριβώς και το διερευνούμε. Το λέω με απόλυτη λύπη και στεναχώρια, ακόμα και αυτές τις ημέρες έρχονται αποφάσεις δικαστηρίων σχετικά με έργα του 2003 και του 2004. Και καλείται η σημερινή κυβέρνηση μέσα στο υπάρχον οικονομικό πλαίσιο να αποπληρώσει υποχρεώσεις που έρχονται για 13, 12, 11 χρόνια πριν. Αντιλαμβάνεστε τι είναι αυτό το πράγμα για το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων".

Θα πρέπει όμως να αποδοθούν και ευθύνες.

"Εδώ έχουμε ένα σοβαρό ζήτημα γιατί μετά από τόσα χρόνια οι ευθύνες που μπορούν να αποδοθούν είναι λίγες, ενώ άλλες έχουν παραγραφεί. Το χειρότερο δε είναι ότι οι πράξεις αυτές εκτελέστηκαν μέσα σ' ένα πλαίσιο που είχε προσδιοριστεί νομίμως.

Πιστεύω ακράδαντα ότι αν δεν είχαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το σκάνδαλο των εξοπλιστικών και την εκτεταμένη διαφθορά στο δημόσιο τομέα με τη διαπλοκή που τη συνδέει με ιδιωτικά συμφέροντα η Ελλάδα δεν θα ήταν στα μνημόνια. Είναι προσωπική άποψη και εκτίμηση, αλλά όλη αυτή η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος συν βέβαια του γεγονότος ότι μπήκαμε στο ευρώ εντελώς απροετοίμαστοι και με μια οικονομία που δεν είχε σχέση με την πραγματικότητα μάς οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση. Είναι τεράστιες οι πολιτικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ-ΝΔ".

Ο καθένας θα αποφασίσει μόνος

Από εσάς ποια συμφωνία με τους εταίρους θα είναι αποδεκτή;

"Ο Έλληνα Πρωθυπουργός δίνει μια μάχη για να υπάρξει συμφωνία με βάση τις αποφάσεις της Κυβέρνησης και των κομμάτων που τη στηρίζουν. Είναι κρίσιμες οι στιγμές. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος και τα οποία οδήγησαν τη χώρα εδώ. Δίνει μία μάχη με αποφασιστικότητα έχοντας υπ' όψιν τις τεράστιες ευθύνες που έχει επωμιστεί".

Μπορείτε ν' αντιπαραβάλλετε τη δική σας διαπραγμάτευση με αυτή του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου;

"Ήταν μια μικρογραφία η δική μου διαπραγμάτευση. Στην κυριολεξία όμως, γιατί ο Πρωθυπουργός μάχεται για το έθνος, για την πατρίδα και για το λαό".

Συγκεκριμένα κέντρα σας καλούν να υπογράψετε ανεξαρτήτως κόστους.

"Η ελληνική κυβέρνηση δεν θα υπογράψει όπως και να 'χει. Γιατί αν υπογράψει μέτρα και ρυθμίσεις που αναβιώνουν τις πολιτικές της ακραίας λιτότητας, των υπερβολικών πλεονασμάτων και της μείωσης των μισθών ή των συντάξεων θα είναι μια πολιτική που θα οδηγήσει στην ανακύκλωση του προβλήματος. Δηλαδή θα παραμείνει η πατρίδας μας αποικία χρέους. Κάτι που ούτε το θέλουμε ούτε έχουμε πάρει εντολή από τον ελληνικό λαό".

Εσείς θα ψηφίσετε τη συμφωνία;

"Αυτό θα κριθεί από το σύνολο και τα κέρδη που έχουμε αποκομίσει. Μια συμφωνία κρίνεται στο σύνολό της και βάσει αυτής θα αποφασίσουμε ο καθένας ξεχωριστά και όλα τα κόμματα".

Κοντονής στο Contra.gr: "Eκδίδουν ανακοινώσεις και γελοιοποιούνται"
kontinis

*Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

News 24/7

24MEDIA NETWORK