Ο Μήτρογλου θέλει να τον αγαπούν

Από τη Γερμανία στον Ολυμπιακό και στην "αγκαλιά" του Ντάρκο Κοβάσεβιτς. Οι δανεισμοί, τα "πιστόλια", η μεταγραφή-ρεκόρ και η Μπενφίκα που φαίνεται ότι θα στεριώσει για πολλά χρόνια. Κώστα Μήτρογλου, αυτή είναι η ιστορία σου.

Ο Μήτρογλου θέλει να τον αγαπούν

Ήρθε στην Ελλάδα το 2007 και δεν ήξερα καλά-καλά να λέει "καλησπέρα". Βρέθηκε από μωρό στη Γερμανία όπου αναγκάστηκαν οι μετανάστες γονείς του να μετακομίσουν εκεί για να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που τους ταλάνιζαν. Ο πατέρας του άνθρωπος της εργατιάς, έκανε ό,τι δουλειά μπορούσε για να ζήσει τη φαμίλια και να τους προσφέρει τα καλύτερα. Όνειρό του ήταν να πραγματοποιήσει το όνειρο του Κώστα: να τον δει ποδοσφαιριστή και να φορέσει κάποτε τη φανέλα του αγαπημένου του Ολυμπιακού.

Από τη Γερμανία στον Ολυμπιακό

Ο Μήτρογλου θέλει να τον αγαπούν

Από νωρίς ο Μήτρογλου τζούνιορ ξεκίνησε το ποδόσφαιρο σε διάφορες ομάδες της Γερμανίας, για να φτάσει στη Γκλάντμπαχ, όπου με την ομάδα U-19 άρχισε να ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του. Εκεί τον ανακάλυψε ένας Έλληνας μάνατζερ, ο οποίος τον πρότεινε στον Ολυμπιακό κι αφού πρώτα πέρασε από το απαραίτητο σκάουτινγκ, ήρθε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 2007 για 100 χιλιάρικα. Κάπως έτσι άρχισαν όλα...

Ο τότε προπονητής των "ερυθρολεύκων", Τάκης Λεμονής, τον πήρε μαζί του στην προετοιμασία και όσοι παρακολούθησαν από κοντά την ομάδα εκείνο το καλοκαίρι έχουν να λένε τα καλύτερα για τον Κώστα Μήτρογλου.

Χωρίς να ξέρει γρι ελληνικά, προσπάθησε να μάθει τα απαραίτητα για να μπορεί να συνεννοείται με τους συμπαίκτες του, ενώ στις μακροσκελείς ερωτήσεις των δημοσιογράφων που ήταν σε εκείνη στην προετοιμασία της ομάδας, κοιτούσε με αμήχανο χαμόγελο, χωρίς να καταλαβαίνει αυτά που τον ρωτούν. Μέχρι να γίνει αυτό, οι ερωτήσεις ήταν απλές όπως απλές και οι απαντήσεις του 19χρονου, τότε, επιθετικού. "Είσαι χαρούμενος που είσαι στον Ολυμπιακό;" "Ναι". Τόσο απλά.

Σε ένα φιλικό κόντρα στην Εσπανιόλ του Ερνέστο Βαλβέρδε ο Ολυμπιακός επικρατεί 3-2 και ο Μήτρογλου βρίσκει δίχτυα, φανερώνοντας τα πρώτα δείγματα του ταλέντου του. Όπως είναι λογικό, το όνομά του άρχισε να ακούγεται πιο έντονα και τα εξώφυλλα των εφημερίδων έδιναν ολοένα μεγαλύτερο χώρο στον Έλληνα στράικερ που είχε όλα τα φόντα να διαγράψει μια λαμπρή καριέρα.

Κόουτς, μη φοβάσαι. Εγώ είμαι καλύτερος από αυτούς

Βέβαια, αν υπάρχει ένας που είχε ανακαλύψει το ταλέντο του και γνώριζε ότι στα χέρια του είχε ένα ακατέργαστο διαμάντι, αυτός είναι ο Νίκος Νιόπλιας, προπονητής του Μήτρογλου στην Εθνική Νέων: " Μας πήρε τηλέφωνο ένας άνθρωπος από την Γερμανία ο οποίος αρχικά μίλησε με τον συνεργάτη μου Μιχάλη Ιορδανίδη. Μας ενημέρωσε για έναν ταλαντούχο πιτσιρικά που πήρε μεταγραφή 50.000 ευρώ από τα μικρά της Ντούισμπουργκ στην Γκλάντμπαχ. Του είπα: "Φίλε μου επειδή η Ομοσπονδία δεν έχει τη δυνατότητα να πληρώσει για κάθε παιδί από την Αυστραλία ως την Αμερική που ο μπαμπάς του το θεωρεί ταλέντο, στείλε τον με δικά σας έξοδα για να τον δούμε και αν μας αρέσει τα αναλαμβάνουμε όλα εμείς. Πράγματι ανέλαβε ο ίδιος τα έξοδα διότι οι γονείς του Κώστα δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα", θυμάται ο νυν προπονητής του ΟΦΗ, σε παλαιότερη συνέντευξή του και συμπληρώνει:

Ο Μήτρογλου θέλει να τον αγαπούν
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

"Στην πρώτη προπόνηση που συμμετείχε με παίκτες μεγαλύτερους από αυτόν ήταν εξαιρετικός. Στην προπόνηση που κάναμε στα τελειώματα των φάσεων "έγραφε" συνεχώς γκολ και γενικώς έπαιζε σαν μεγάλος. Γύρισα και είπα στον Ιορδανίδη: "Μιχάλη αυτός είναι πολύ καλός παίκτης". Την επομένη τον χρησιμοποίησα για ένα ημίχρονο σε ένα φιλικό παιχνίδι στο γήπεδο της Προοδευτικής και πάλι ήταν καλός και το βράδυ τον κάλεσα για να μιλήσουμε και για να τον "ψυχολογήσω". Του λέω: "Κώστα πως βλέπεις την ομάδα, τους παίκτες; Μπορείς να ανταποκριθείς;". Και με τα λίγα ελληνικά που ήξερε τότε μου απάντησε: "Εγώ είμαι καλύτερος από αυτούς". Εκεί κατάλαβα ότι το παιδί ήταν φτιαγμένο για μεγάλα πράγματα".

Αυτά που διαπίστωσε ο Νιόπλιας, τα διαπίστωσαν και όσοι τον είδαν σε εκείνο το φιλικό με την Εσπανιόλ. Πόσο μάλλον ο Ντάρκο Κοβάσεβιτς, ο οποίος από την πρώτη στιγμή τον πήρε δίπλα του δείχνοντας τα μυστικά της θέσης: τελειώματα, κεφαλιές, κινήσεις μέσα στο γήπεδο. Ιδιαίτερο φροντιστήριο από τον σπουδαίο επιθετικό στον Μήτρογλου, ο οποίος όντας καλός μαθητής, προσπάθησε να μάθει όσα του έδειχνε ο "Ντάρκογκολ".

Ο ΠΙΣΤΟΛΕΡΟ

Στην πρώτη του θητεία στους Πειραιώτες, προτού αρχίσει η περίοδος των δανεισμών σε Πανιώνιο και Ατρόμητο, αν κάτι ξεχωρίζει από τα πεπραγμένα του Κώστα Μήτρογλου στον Ολυμπιακό, είναι τα... περίφημα πιστόλια.

Είναι η χρονιά που ο Ολυμπιακός ξεκινά με τον Ζίκο και με προσδοκίες για ακόμη ένα πρωτάθλημα και καταλήγει χωρίς τίτλο και τελευταίος στα πλέι οφ. Προτού, όμως, έρθει ο καταστροφικός επίλογος, πολλά ήταν τα σημάδια πως εκείνη τη σεζόν -αναφερόμαστε στην περίοδο 2009-2010- που έδειχναν πως ο Ολυμπιακός δεν θα είναι το ίδιο ανταγωνιστικός με άλλες χρονιές και ίσως δούμε άλλον πρωταθλητή στον θρόνο.

"Κι εσύ σταμάτα τα πιστόλια επιτέλους, δεν είσαι καουμπόι!"

Για παράδειγμα, δύο αγωνιστικές πριν το ντέρμπι του πρώτου γύρου στο γήπεδο Καραϊσκάκη, εκεί όπου ο Κώστας Μήτρογλου με προσωπικό ρεσιτάλ και δύο γκολ "σκοτώνει" τον Παναθηναϊκό, ο Ολυμπιακός πετάει τέσσερις βαθμούς. Δύο με τον Ηρακλή (1-1) και άλλους δύο με τον ΠΑΣ Γιάννινα (2-2). Ε, λογικό ήταν η γκέλες να προκαλέσουν την οργή του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος πηγαίνει στο προπονητικό κέντρο και μιλά σε έντονο ύφος στους ποδοσφαιριστές:

"Θα με αρρωστήσετε, θα τρελαθώ μʼ αυτά που βλέπω! Τρώμε γκολ στο 94' με τον Ηρακλή, δυο γκολ από τα Γιάννενα σε οκτώ λεπτά. Με ποιους παίζαμε; Με τη Μπαρτσελόνα; Με ομάδες που έχουν 15 φορές πιο μικρό μπάτζετ παίζαμε! Θα πάθω καρδιακό με εσάς! Ούτε πάθος δεν δείχνετε. Χρειάζεται να έχουμε παίκτες για να κερδίσουμε τον Ηρακλή; Σας έφταιγε ο Κετσπάγια, τον έδιωξα. Φέραμε τον κ. Ζίκο για να παίξει η ομάδα καλύτερο ποδόσφαιρο, αλλά δεν το βλέπω. Μη με αναγκάσετε να πάρω μέτρα, γιατί να ξέρετε ότι η ζωή σας θα γίνει δύσκολη! Κοιτάξτε να νικήσετε τον Παναθηναϊκό. Να τον νικήσουμε για να μη χρειαστεί να ξανάρθω στου Ρέντη".

Το μέγεθος του εκνευρισμού του Σωκράτη Κόκκαλη ήταν το σχόλιό που έκανε για τον τρόπο που πανηγυρίζει ο Μήτρογλου. Απευθυνόμενος στον Ελληνα επιθετικό, του είπε σε αυστηρό τόνο: "Κι εσύ σταμάτα τα πιστόλια, δεν είσαι καουμπόι!".

Κάπου εκεί ήταν το ξεκίνημα μιας ωραίας ιστορίας. Ο "πιστολέρο" Μήτρογλου με τον χαρακτηριστικό τρόπο πανηγυρισμού, τον οποίο διατηρεί έως και σήμερα, δέχεται αυστηρή κριτική από τον Σωκράτη Κόκκαλη και όπως είναι λογικό η επικαιρότητα της μέρες πριν το ντέρμπι επικεντρώνονται ακριβώς σε αυτό.

Η μέρα της αναμέτρησης φτάνει. Ο Ολυμπιακός πετυχαίνει τον Παναθηναϊκό... ζαλισμένο από την πολύωρη αναμονή στο πούλμαν μέχρι να φτάσει στο γήπεδο και με περίσσια δίψα επικρατεί εύκολα με 2-0. Σκόρερ και των δύο τερμάτων ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος μπορεί στο πρώτο γκολ να είναι... εγκρατής αποφεύγοντας προκλητικούς πανηγυρισμούς που θα... εκνευρίσουν τον Σωκράτη Κόκκαλη που παρακολουθεί από την σουίτα, στο δεύτερο γκολ όμως δεν μπορεί να κρατηθεί και κάνει τον χαρακτηριστικό πανηγυρισμό με τα πιστόλια.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, όχι μόνο... συγχώρεσε τον τρόπο που πανηγύρισε τα γκολ επί του Παναθηναϊκού ο Κώστας Μήτρογλου, αλλά τώρα το διασκέδασε με την ψυχή του", έγραφαν τα ρεπορτάζ των επόμενων ημερών.

Η ιστορία είχε χτιστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκτά με την πάροδο των ετών τον χαρακτήρα του "μύθου". Ο "καουμπόι" Μήτρογλου είχε γίνει το αγαπημένο παιδί του προέδρου από τη στιγμή που "πυροβόλησε" τον "αιώνιο" αντίπαλο και έδιωξε τα μαύρα σύννεφα πάνω από το Καραϊσκάκη.

Ο Μήτρογλου πρέπει να νιώσει σημαντικός και τότε θα βγάλει πράγματα που ούτε καν τα φαντάζεται κανείς!

Το 2011 ο Μήτρογλου φεύγει για τον Πανιώνιο όπου αγωνίστηκε για μία σεζόν με τη μορφή δανεισμού, σκοράροντας 8 φορές σε 11 παιχνίδια. Την επόμενη χρονιά, η στάση γράφει "Περιστέρι". Με τον Γιώργο Δώνη στον πάγκο ο Έλληνας επιθετικός κάνει σούπερ χρονιά, σκοράροντας 17 φορές σε 34 παιχνίδια. Ο Δώνης έχει βρει το κουμπί του και μαζί του ο Μήτρογλου κάνει... παπάδες.

Όπως θα αποκαλύψει ο Έλληνας τεχνικός: "Ο Μήτρογλου πρέπει να νιώσει σημαντικός. Είναι ανθρώπινο αυτό. Σ' αυτήν την περίπτωση μπορεί να βγάλει πράγματα στον αγωνιστικό χώρο που ούτε καν τα φαντάζεται κανείς. Στον Ατρόμητο ένιωσε σημαντικός και μας έδωσε και άλλα πράγματα και όχι μόνο αυτά που δίνει ένας επιθετικός. Πολλές φορές κοντοστεκόταν μέσα στο γήπεδο σαν να χτυπούσε ένα κουδούνι στο κεφάλι του και προσπαθούσε να κάνει σε δεύτερο χρόνο να κάνει όσα ζητούσαμε. Μετά από ένα σημείο όχι μόνο τα έκανε αλλά παρακινούσε και τους άλλους να τα κάνουν!".

Όταν ο δανεισμός του στον Ατρόμητο ολοκληρώθηκε, επέστρεψε στον δυναμικό του Ολυμπιακού. Πιο έτοιμος και αποφασισμένος να πετύχει. Την επόμενη περίοδο (2012-13), σε 25 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, σκόραρε 11 φορές ενώ είχε 3 και 4 γκολ αντίστοιχα σε 6 συμμετοχές κυπέλλου και 8 ευρωπαϊκές. Από την περίοδο 2013-14 ο Μήτρογλου λογιζόταν ως βασικός επιθετικός της ομάδας, έχοντας ένα δυναμικό ξεκίνημα τόσο στο πρωτάθλημα και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Τον Οκτώβριο απέναντι στην Άντερλεχτ, κάνει το μεγάλο μπαμ: πέτυχε ο ίδιος και τα τρία γκολ στην εκτός έδρας νίκη με 3-0 και ουσιαστικά βάζει το κερασάκι στην τούρτα μία εξαιρετικής χρονιάς.

Η Φούλαμ έρχεται με δυναμική πρόταση για να τον αποκτήσει. Δίνει πάνω από 15 εκατομμύρια ευρώ για να τον κάνει δικό της, αν και ο Μήτρογλου είχε ενδοιασμούς όχι για το αγγλικό πρωτάθλημα, αλλά για τη δυναμική της ομάδας. Ήθελε κάτι καλύτερο, ήθελε κάτι που θα πλησίαζε το ταβάνι που ο ίδιος είχε βάλει. Η πρόταση, όμως, ήταν τέτοια που δεν μπορούσε να ειπωθεί "όχι".

ΣΤΗ ΜΠΕΝΦΙΚΑ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ

Ο Μήτρογλου θέλει να τον αγαπούν

Πηγαίνει στην Αγγλία, γίνεται η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή, αλλά -εκ των υστέρων- η επιλογή αυτή αποτελεί τροχοπέδη. Ουδέποτε στέριωσε στη Φούλαμ κι έχασε τον παλιό καλό εαυτό. Λίγους μήνες μετά, τον Αύγουστο του 2014, επιστρέφει στον Ολυμπιακό, αλλά αυτή τη φορά ως δανεικός. Δεν τα πήγε άσχημα (24 συμμετοχές και 16 γκολ).

Επόμενος σταθμός: Μπενφίκα. Συνέχισε εκεί ως δανεικός από τη Φούλαμ ευελπιστώντας ότι θα βρει το λιμάνι του. Ήθελε να πάει σε μια ομάδα που θα περνάει καλά. Το "because i like it", ήταν ό,τι πιο αληθινό και αγνό έχει πει τα τελευταία χρόνια. Λίγα λόγια και καλά γιατί έτσι το αισθάνεται.

Οι "αετοί" τον αγόρασαν από τη Φούλαμ βλέποντας ότι αυτός είναι ο επιθετικός της επόμενης δεκαετίας. Εξάλλου, εφέτος τους πήρε από το χέρι και τους έδωσε το πρωτάθλημα, ενώ λίγο έλειψε να γίνει η ευχάριστη έκπληξη του Champions League, αλλά έπεσε στο μεγαθήριο της Μπάγερν Μονάχου.

Ο Κώστας Μήτρογλου είναι παιδί. Με την καλή έννοια. Θέλουν να τον αγαπάνε, δεν ζητά κάτι παραπάνω. Κι όταν αυτό γίνεται, ξέρει να το ανταποδίδει. Όπως του έμαθε ο Ντάρκο: τελείωμα, γκολ και... πιστόλια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK