Ο μύθος του καβγά Γιαννάκη και Μαγκί

Οι Mythbusters συνεχίζουν τις μπασκετοκουβέντες, καταπιάνονται με το περίφημο επεισόδιο Γιαννάκη-Μαγκί στο F4 του Μονάχου που έλαβε διαστάσεις μύθου και απαντούν στην ερώτηση: φρέναρε ή όχι τον Άρη στο δρόμο για την ευρωκούπα;

Ο μύθος του καβγά Γιαννάκη και Μαγκί

Πριν από τρεις εβδομάδες ο δαιμόνιος Zastro αφιέρωσε ένα από τα κείμενά του στη στήλη Photostop στον Κέβιν Μαγκί, στο μαύρο πάνθηρα της Μακάμπι. Η... βιογραφία του θηριώδη Αμερικάνου πάουερ φόργουορντ της Μακάμπι Τελ Αβίβ ήταν η αφορμή για να διερευνήσουμε τι ακριβώς συνέβη στον αλησμόνητο καβγά με τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

Χάρη στη δύναμη του διαδικτύου ξαναείδαμε από την αρχή όλο το ματς, "ακτινογραφήσαμε" κάθε φάση και εξετάσαμε το ποσοστό που διακοπή συνέβαλε στην ανατροπή των ισορροπιών στο παρκέ στερώντας -ενδεχομένως- από τον Άρη το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Μια διακοπή που άλλαξε την ιστορία

Στις 4 Απριλίου του 1989 στην "Ολίμπα Χάλε" του Μονάχου ο Άρης συμμετείχε για δεύτερη σερί σεζόν στο Final-4 του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών και, πιο ώριμος πια σε σχέση με την παρθενική παρουσία του στη Γάνδη ένα χρόνο πριν, στόχευε/ονειρευόταν την κορυφή. Μαζί του (εκτός από τους 7.000 ταξιδιώτες & ομογενείς) και όλη η Ελλάδα που είχε ταυτιστεί παντοιοτρόπως μαζί του.

Ο μύθος του καβγά Γιαννάκη και Μαγκί

Όπως ήταν λογικό, το "Τρίποντο", το... Ευαγγέλιο του μπάσκετ, είχε αφιερώσει το εξώφυλλό του στην προσπάθεια των "κίτρινων" να ολοκληρώσουν ό,τι είχαν αφήσει στη μέση την προηγούμενη σεζόν.

Αντίπαλός τους η ισραηλινή Μακάμπι Τελ Αβίβ, η οποία μόνο από τύχη δεν βρέθηκε στο δρόμο τους. Στο τελευταίο ματς του ομίλου ο Γιάννης Ιωαννίδης είχε... επιλέξει η ομάδα του (χωρίς τον Γκάλη που έμεινε στη Θεσσαλονίκη) να χάσει στο Πέζαρο και ν' αποφύγει την Μπαρτσελόνα στον πρώτο ημιτελικό. Οι Ισραηλινοί ήταν δις φιναλίστ την προηγούμενη διετία, αλλά τούτο δεν τρόμαζε τον "Ξανθό", ο οποίος πίστευε πως με την απόφασή του αυτή αύξανε τις πιθανότητες επιτυχίας.

Έως το 66-60 του Άρη, στα μέσα περίπου του β' ημιχρόνου (αφού τότε το ματς ήταν χωρισμένο σε 20λεπτα) ένιωθε σίγουρα δικαιωμένος. Ήταν τότε που το επεισόδιο Γιαννάκη-Μαγκί-Μπάρλοου διέκοψε για λίγα λεπτά την κανονική ροή του αγώνα. Μετά το αντίπαλο λάθος ο "Δράκος" επιχείρησε να πάρει την μπάλα για να παίξει γρήγορα, αλλά δέχθηκε τις προκλήσεις Μαγκί και Μπάρλοου (μετέπειτα παίκτη του ΠΑΟΚ). Ο διεθνής πλέι μέικερ, παρορμητικός ως παίκτης, αντέδρασε και στις επόμενες στιγμές επικράτησε αναταραχή. Αναπληρωματικοί και συνοδοί εισέβαλαν στο παρκέ, ο ίδιος ο Ιωαννίδης δέχθηκε ένα χτύπημα, αντίστοιχα και ο Σερφ, ο Φιλίππου απώθησε τον Μπάρλοου.

Με την επέμβαση των ψυχραιμότερων η κατάσταση ηρέμησε και το παιχνίδι συνεχίστηκε μετά από υποχρεωτικό τάιμ άουτ των διαιτητών Φιορίτο-Μαϊλαμπιό προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. Από την επανέναρξη πάντως του αγώνα και μέχρι το άκουσμα της κόρνας λήξης οι "κίτρινοι" δέχθηκαν ένα επιμέρους 39-20, το οποίο διαμόρφωσε το τελικό 99-86 για τη Μακάμπι. Η ομάδα του λαού είχε προκριθεί για τρίτη σερί χρονιά στον τελικό και ο Άρης έμενε εκτός διεκδίκησης του τροπαίου της διοργάνωσης σπαταλώντας τη δεύτερη ευκαιρία κατάκτησης της ευρωπαϊκής κορυφής.

Δημιουργία: Περιγραφή και Τύπος

Την τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα είχε φυσικά η ΕΡΤ, δεδομένου ότι τα πρώτα ιδιωτικά κανάλια μπήκαν στην καθημερινότητα λίγους μήνες αργότερα, και πίσω από το μικρόφωνο βρισκόταν ο αείμνηστος Φίλιππος Συρίγος, η "φωνή" όλων των μεγάλων μπασκετικών γεγονότων της εποχής. Αφού περιέγραψε το συμβάν προσπαθώντας να είναι όσο πιο ακριβής γίνεται μέσα στο γενικό χαμό και υπό το χαρακτηριστικό σύνθημα της εξέδρας "εδώ θα γίνει ο τάφος σας", υποστήριξε πως "αυτό το επεισόδιο, αυτή η διακοπή μπορεί να μην ωφελήσει τον Άρη που πραγματικά ήταν στις καλύτερες του στιγμές".

Δίπλα του, σε ρόλο σχολιαστή, ο Βασίλης Σκουντής, ο οποίος υπερθεμάτισε συμπληρώνοντας από την πλευρά του ότι "αυτή η διακοπή λογικά έτσι όπως εξελίσσεται το παιχνίδι δεν συμφέρει τον Άρη που έχει βρει έναν εξαιρετικό ρυθμό" και εξέφρασε την ελπίδα του "δεν θα τον επηρεάσει".

Παρόμοιες και οι αποδόσεις των εφημερίδων την επόμενη, ρίχνοντας το βάρος ακριβώς εκεί. "Μοιραίο το επεισόδιο Γιαννάκη-Μαγκί", είχε ως "χτύπημα" το "Εθνοσπόρ" μεταφέροντας ακόμη και σ' εκείνους που δεν παρακολούθησαν τηλεοπτικά τον αγώνα την εντύπωση πως αλλοιώθηκε η μορφή του ημιτελικού και η ελληνική ομάδα έχασε τον προσανατολισμό της, βγήκε από το δρόμο της και αποκλείστηκε. Το παράδοξο μάλιστα ήταν πως είχε καταγραφεί στα ρεπορτάζ ότι η διακοπή συνέβη στο 36', τέσσερα λεπτά πριν από τη λήξη, χωρίς φυσικά να ισχύει κάτι τέτοιο.

Ο μύθος του καβγά Γιαννάκη και Μαγκί

Το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω ήταν να γιγαντωθεί τόσο πολύ το εν λόγω επεισόδιο που κάθε παρόμοιο συμβάν έκτοτε σε μπασκετικό παρκέ λειτουργεί υπέρ της ομάδας που κυνηγάει στο σκορ και εις βάρος εκείνης που έχει μέχρι τότε τον έλεγχο, χωρίς να συνυπολογίζονται όλοι οι υπόλοιποι παράγοντες.

Πήγε στο +8, συνέχισε να σκοράρει

Μετά τη διακοπή το παιχνίδι άρχισε με την μπάλα στην κατοχή του Άρη (αφού είχε προηγηθεί το λάθος του Μαγκί) και εξελίχθηκε σε χαμένη επίθεση από τον Βασίλη Λυπιρίδη, τον άνθρωπο που είχε ζήσει τον μύθο. Στον αιφνιδιασμό ωστόσο της Μακάμπι ο Γιαννάκης με περίσσια αυτοπεποίθηση έκοψε στα ίσα τον Τζάμσι στο αριστερό λέι απ, ενώ οι παίκτες του Σερφ "ξόδεψαν" ακόμη τρεις διαδοχικές προσπάθειες μετά από φάουλ ή επιθετικά ριμπάουντ για να μειώσουν, χάνοντας δύο εύκολα σουτ κάτω από το καλάθι και ένα ανοικτό τρίποντο από την κορυφή.

Αντίθετα λίγα δευτερόλεπτα μετά ο Νίκος Γκάλης, με μια χαρακτηριστική κίνησή του, εφόρμησε στην αντίπαλη ρακέτα σκοράροντας με ταμπλό, και η ελληνική ομάδα ξέφυγε για πρώτη και μοναδική φορά με οκτώ πόντους (68-60).

Μάλλον ωφελημένος δηλαδή βγήκε ο Άρης, έχοντας ολοκληρώσει ένα επιμέρους 10-2. Μολονότι μάλιστα η Μακάμπι άρχισε να βγάζει αντίδραση, έχοντας μπροστάρη τον Τζάμσι, οι Θεσσαλονικείς συνέχισαν να σκοράρουν με την ίδια συνέπεια στα επόμενα λεπτά, κρατώντας το προβάδισμα (69-64, 71-68, 75-74) έως το 79-76. Σε αυτό το διάστημα ο Σούμποτιτς ήταν εκείνος που "φόρτωνε" με πόντους το καλάθι των Ισραηλινών έχοντας φτάσει συνολικά τους 19 προσωπικούς με εξαιρετικά ποσοστά εντός πεδιάς. Είχαν περάσει περίπου έξι αγωνιστικά λεπτά από τη διακοπή και ο Άρης είχε σκοράρει 13 πόντους, όχι και λίγους, για μια ομάδα που παρουσιάστηκε πως έχασε τον οίστρο της μετά το επεισόδιο που συνέβη.

Κακές επιλογές και αργές επιστροφές

Από το τελευταίο καλάθι του Άρη, δια χειρός Σούμποτιτς, ακολούθησε ένας εφιάλτης. Με απαρχή το τρίποντο του Μόντι Ντάνιελ για την ισοφάριση (79-79) τα φώτα έσβησαν και οι παίκτες του Άρη χάθηκαν από προσώπου γης, χωρίς να ευθύνεται η διακοπή γι' αυτό.

Με τον Φιλίππου εκτός πνεύματος αγώνα από τις πρώτες φάσεις του ματς τόσο στην άμυνα πολύ περισσότερο στην επίθεση, αλλά τον Ιωαννίδη να τον κρατά στο παρκέ, και τον Γιαννάκη εξουθενωμένο, η ελληνική ομάδα έμπαζε από παντού. Τα φάουλ που είχαν φορτωθεί οι παίκτες του "Ξανθού" εξασθένισαν την αμυντική προσπάθεια των "κιτρίνων", οι οποίοι έγιναν ευάλωτοι στη ρακέτα, ενώ αργοπορούσαν πάρα πολύ στις επιστροφές.

Πάνω εκεί πάτησε η πιο Μακάμπι των Αμερικανών και του Τζάμσι για να "τρέξει" σερί 8-0 σε 97'', να ξεφύγει 84-79 στο 36' και σταδιακά να ολοκληρώσει ένα (μοιραίο για τον Άρη) 18-0. Το οποίο της χάρισε φυσικά τη νίκη-πρόκριση για τον τελικό, αφού το σκορ είχε γίνει 94-79 και ο χρόνος που απέμενε για τη λήξη ήταν μονάχα 1'20''.

Όταν ο Σούμποτιτς ξανασκόραρε, λύνοντας το "γόρδιο δεσμό", ήταν πλέον αργά. Μέχρι και εσκεμμένο φάουλ χρεώθηκε ο Νίκος Γκάλης στο κομμάτι του απόλυτου μπλακ άουτ για την ελληνική ομάδα!

Πιο εύστοχος ο Γκάλης στο β' ημίχρονο

Ο Νικ ήταν το υπερόπλο του Άρη, μια μηχανή παραγωγής πόντων. Και για να έχει σοβαρή τύχη η ελληνική ομάδα στη διεκδίκηση της πρόκρισης όφειλε ο ίδιος να κάνει ένα πολύ μεγάλο ματς. Από τα αναρίθμητα στην καριέρα του. Δεν είναι παράδοξο ότι στη διάρκεια του "μαύρου" ήταν άστοχος με 0/2 προσπάθειες, πολύ λίγες για όσο διάστημα ο Άρης αναζητούσε τρόπο απεγκλωβισμού από το "δωμάτιο πανικού".

Τουναντίον μεταξύ της διακοπής και του μπλακ άουτ, ο Γκάλης είχε 2/3 επιθέσεις παρά το στενό μαρκάρισμα με χέρια και... πόδια πολλές φορές, μαρκάρισμα που γινόταν διπλό και τρίδιπλο σε κάποιες περιπτώσεις. Το κομμάτι αυτό του αγώνα ήταν το δεύτερο πιο παραγωγικό του διεθνούς γκαρντ στον ημιτελικό μετά τα 3/3 σουτ που είχε στην έναρξη του β' ημιχρόνου και τους 8/12 πόντους του Άρη έως το "κίτρινο" 60-58. Αυτά ήταν και τα πρώτα εύστοχα του Νικ στο ματς, αφού ναι μεν τελείωσε το πρώτο μισό με 7 πόντους, αλλά μονάχα με βολές (7/8). Την ίδια ώρα είχε χάσει οκτώ επιθέσεις (0/8), έχοντας ν' αντιπαρέλθει τα γρήγορα πόδια και την υψομετρική διαφορά των 25 πόντων που τον χώριζε από τον Μπάρλοου, τον σταθερά προσωπικό αντίπαλό του στο πρώτο 20λεπτο.

Ο μύθος του καβγά Γιαννάκη και Μαγκί
Γκάλης Μαγκί

Ήταν το τρικ του Σερφ προκειμένου ν' αφοπλίσει τον Γκάλη και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε, παρόλο που ο ηγέτης του Άρη ολοκλήρωσε το ματς 21 πόντους. Είχε όμως 6/19 σουτ και αρκετά κενά διαστήματα. Ούτε πάντως τον Γκάλη επηρέασε η διακοπή. Αντίθετα με τον Σιμς απέναντί του, που τον ανέλαβε εναλλάξ με τον Μπάρλοου ή τον Ντάνιελ στο δεύτερο μισό του αγώνα, ένιωθε μάλλον καλύτερα.

Λιγότεροι πόντοι η Μακάμπι παρά το σερί

Παραπάνω στο κείμενο εστιάσαμε στο απίθανο 18-0 που έκανε η Μακάμπι σε πέντε αγωνιστικά λεπτά. Μέχρι ν' αρχίσει το σερί των Ισραηλινών, ο Άρης ή καλύτερα η άμυνά του είχε δεχθεί μονάχα 26 πόντους σε 14'30'' λεπτά αγώνα στο δεύτερο μισό, τους 16 εκ των οποίων στο 6λεπτο μετά τη διακοπή. Επίδοση ικανοποιητική, αν συνολογιστούν τα διαφορετικά δεδομένα της εποχής, η υποτυπώδης πίεση πάνω στην μπάλα και οι πολλές αλλαγές στα σκριν. Ο Γουίλτζερ "καθάριζε" τα ριμπάουντ, ο Λυπιρίδης είχε φρενάρει τη δράση του Μαγκί και επί της ουσίας ο Τζάμσι, πάνω στον οποίο έπαιζε για κάποιο λόγο ο Γκάλης, ήταν εκείνος που κρατούσε τη Μακάμπι μέσα στο ματς.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η αμυντική επίδοση των "κίτρινων" στο πρώτο μισό. Ο Φιλίππου χρεώθηκε με δύο φάουλ στις πρώτες άμυνές του και άλλο ένα μετά χωρίς να βοηθήσει, ο Γουίλτζερ και ο Σούμποτιτς είχαν από τρία από το πρώτο μισό, ενώ ο Κατσούλης τέσσερα. Μοιραία οι Ισραηλινοί πήγαιναν στις βολές και ευστοχούσαν, ανεξάρτητα από το "ρουφιάνο-ρουφιάνο ιταλιάνο" της κερκίδας για τον διαιτητή Φιορίτο, πετυχαίνοντας συνολικά 50 πόντους σε 20 λεπτά. Δηλαδή ο Άρης δέχθηκε λιγότερους πόντους στο καλό διάστημα της Μακάμπι! Ούτε η άμυνα ατόνησε οπότε, ανεξαρτήτως του γεγονός πως οι Ισραηλινοί βελτίωσαν την επίδοσή τους στον ίδιο τομέα και από τους 48 του πρώτου ημιχρόνου έπεσαν στους 38 - τεράστια η διαφορά για το τότε επίπεδο.

Έχασε για όλους τους άλλους λόγους

Το επεισόδιο και η διακοπή δεν στοιχειοθετούν την ήττα του Άρη. Σαφώς και ήταν ένας αστάθμητος παράγοντας, ένα εμπόδιο, στην κανονική ροή του ματς. Αγωνιστικά πάντως δεν έβλαψε τους "κίτρινους" ούτε έπαιξε ρόλο στην τελική έκβαση που έφερε τον αποκλεισμό.

- Ο Άρης έχασε αυτό το ματς γιατί σε σχεδόν πέντε λεπτά έμεινε χωρίς πόντο, αφού πρώτα είχαν μεσολαβήσει έξι λεπτά από το συμβάν και είχε σκοράρει 13 έναντι 16 της Μακάμπι. Αμελητέα η διαφορά σ' ένα μπάσκετ σύντομων επιθέσεων, παρά το 30άρι στο χρονόμετρο, και υψηλών σκορ.

- Ο Άρης έχασε αυτό το ματς γιατί ο Γιαννάκης των 22 πόντων στο πρώτο ημίχρονο, τελείωσε το ματς με 25 παίρνοντας τραβηγμένες προσπάθειες στο δεύτερο μισό, βγάζοντας στο παρκέ έλλειψη ενέργειας.

- Ο Άρης έχασε αυτό το ματς γιατί ο Γκάλης δεν βρήκε τρόπο να "πληγώσει" με συνέπεια το αντίπαλο καλάθι και να φθείρει την άμυνα της Μακάμπι έχοντας συνολικά 6/19 σουτ.

- Ο Άρης έχασε γιατί ο πιο σταθερός σε απόδοση παίκτης του, ο Σούμποτιτς, δεν πήρε όσες επιθέσεις του αναλογούσαν στο διάστημα που η Μακάμπι έκανε το ξέσπασμά της.

- Ο Άρης έχασε γιατί ο Μαγκί τέλειωσε το ματς με 29 πόντους, ενώ στον τελικό με τη Γιουγκοπλάστικα είχε μόνο 10.

- Ο Άρης έχασε γιατί ο Ιωαννίδης προτίμησε να παίξει με τον Φιλίππου και να μην ρισκάρει το πέμπτο φάουλ του Κατσούλη, μολονότι ο βετεράνος ψηλός ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικός στο πρώτο ημίχρονο.

- Ο Άρης έχασε γιατί ο Ξανθός επέλεξε να έχει αντίπαλο τη Μακάμπι των Αμερικανών και της γεμάτης φροντ λάιν, από την οποία είχε 0/2 στον όμιλο, και όχι την Μπαρτσελόνα, την οποία ο Άρης στο μικρό τελικό νίκησε πολύ εύκολα (88-71).

Συμφωνεί και ο κόουτς

Στην επετειακή εκπομπή για τη συμπλήρωση 15 χρόνων από τη διαδικτυακή πρεμιέρα του Contra.gr, ο Παναγιώτης Γιαννάκης μίλησε, μεταξύ άλλων, για το περιστατικό. Επί της ουσίας ο "Δράκος" επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω λέγοντας χαρακτηριστικά: "Αρκετές φορές το έχω ακούσει και πολλές το ακούω και από παιδιά που ήταν συμπαίκτες μου, αλλά δεν έπαιξαν. Δεν μπορώ να είμαι σίγουρος ότι αυτό ήταν το ζητούμενο. Είναι μια πολύ εύκολη προσέγγιση. Γίνεται αυτό το συμβάν και υπάρχουν 20 κατοχές ακόμα υπέρ και 20 κατοχές κατά. Σημαίνει ότι αυτό συνέβαλε στο να είμαστε 10-15 φορές άστοχοι και οι άλλοι να είναι 10 φορές ακόμα εύστοχοι;" Ο κόουτς είχε δίκιο...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Mythbusters: Ο Σπανούλης εναντίον του Παναθηναϊκού

Mythbusters: Οι βολές του Διαμαντίδη κόντρα στον Ολυμπιακό

News 24/7

24MEDIA NETWORK