Κώστα, εδώ και έτσι να μείνεις!

Ο Διονύσης Βερβελές σκιαγραφεί το προφίλ του Κώστα Φορτούνη και φέρνει στο "φως" ανέκδοτες ιστορίες και παρασκήνια από τη μέχρι τώρα καριέρα του.

Κώστα, εδώ και έτσι να μείνεις!
Φορτούνης-Ολυμπιακός INTIME SPORTS

Είναι το πρόσωπο των ημερών… Οδηγεί τον Ολυμπιακό στο τεράστιας σημασίας "διπλό" επί της Άρσεναλ στο Emirates. Κάνει την Ευρώπη (και όχι μόνο) να ασχοληθεί μαζί του, μπαίνει στην καλύτερη ενδεκάδα της 2ης αγωνιστικής του Champions League και στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση. Στην Τούμπα κάνει αυτά που χρειάζονται για να βάλει η ομάδα τις βάσεις για ένα ακόμη σημαντικό "διπλό". Στέλνει τους οπαδούς του Ολυμπιακού στα ύψη, τους κάνει περήφανους, τους χαρίζει χαρά που τους κάνει να ξεχνούν τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους περισσότερους Έλληνες. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο και αυτό μπορεί να στο χαρίσει ένας ποδοσφαιριστής με ποιότητα, με την… ποικιλία κινήσεων του Κώστα Φορτούνη.

Τα αφιερώματα που θα έχετε διαβάσει αυτές τις ημέρες πολλά. Πώς μεγάλωσε ο Φορτούνης, πώς ξαναγύρισε στον Ολυμπιακό, τι κάνει μέσα στο γήπεδο, να μιλούν άνθρωποι που τον γνωρίζουν, κλέβοντας και αυτοί λίγη από τη δόξα του μέσου των "ερυθρολεύκων". Καταστάσεις γνωστές όταν ένας παίκτης τα πάει περίφημα. Τι γίνεται τώρα, όμως; Ποιο είναι το άμεσο μέλλον του και ποια η άποψη αυτών που ζουν από κοντά πρόσωπα και καταστάσεις; Μια διαφορετική προσέγγιση μαζί με πέντε ιστορίες που μπορείτε να μάθετε για τον Κώστα Φορτούνη κι επειδή στον αθλητισμό τίποτα δεν είναι τυχαίο…

Η κοινή λογική λέει "άλλο συμβόλαιο"

Τα πρώτα σενάρια κυκλοφορούν ήδη και δεν είναι… φαντασία κάποιων για να ανεβάσουν τις μετοχές του Φορτούνη. Δεν το έχει ανάγκη. Αυτό το κάνει με την αξία του. Η Τότεναμ, παραδέχεται πως τον παρακολουθεί. Τον είδε και στην Τούμπα, περιμένει να τον ξαναδεί και δεν αποκλείει να εμφανιστεί με πρόταση. Ο Ολυμπιακός δεν χρειάζεται να αποδείξει κάτι, αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις η κοινή λογική φωνάζει "άλλο συμβόλαιο". Στο παρελθόν οι "ερυθρόλευκοι" και επί προεδρίας του Βαγγέλη Μαρινάκη έχουν δείξει ότι τέτοιες κινήσεις τις έχουν, ξέρουν να εισπράξουν το κλίμα που διαμορφώνεται και να βάλουν τα πράγματα σε μία τάξη.

Το εύκολο αυτή τη στιγμή είναι να στηθεί στα πόδια του Φορτούνη ένας χορός εκατομμυρίων ευρώ. Ο ένας να δίνει 7, άλλος 8, άλλος 10 και να περιμένεις να ανέβει η τιμή του. Μιλώντας χθες στον SPORT24 RADIO 103,3 με ακροατές, κατάλαβα πολύ απλά ότι οι περισσότεροι θεωρούν πως όσο περνάει ο καιρός, η τιμή του θα ανεβαίνει και πως αργά η γρήγορα θα αποτελέσει παρελθόν. Ο Ολυμπιακός σε επαφή με τον μάνατζέρ του είναι και σίγουρα αν καθίσει στο τραπέζι, δεν θα βρει… βουνό. Και ο ίδιος ο παίκτης είναι μια χαρά τώρα εδώ, θεωρεί πως έχει πολλά ακόμη να προσφέρει και γνωρίζει πως μπορεί να φτιάξει και άλλο το όνομά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Και τι τιμή να του βάλεις;

Το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Ολυμπιακός ακολούθησε μια διαφορετική τακτική στην κοστολόγηση των ποδοσφαιριστών του. Πριν την έναρξη των μεταγραφών θα έβαζες μια περιουσία στοίχημα πως Ρομπέρτο και Μαζουακού δεν θα είναι φέτος εδώ. Όπως και ο Μιλιβόγεβιτς που εξελίχθηκε ως την μεγάλη καψούρα του Περέιρα. Ο Ολυμπιακός δεν… έπεσε. Δεν κάμφθηκε. Είπε "όχι" σε πολλές και σημαντικές προτάσεις, περνώντας ένα μήνυμα στην πιάτσα των ατζέντηδων για να το μεταφέρουν με τη σειρά τους στους συλλόγους που ενδιαφέρονταν. "ΔΕΝ ΠΟΥΛΑΜΕ ΜΕ ΛΙΓΑ", ήταν το μοτό με… κεφαλαία!

Κώστα, εδώ και έτσι να μείνεις!
INTIME SPORTS

Αυτό φυσικά δεν αλλάζει ούτε τώρα. Και αν λες πως ο Ολυμπιακός απάντησε αρνητικά σε 8.000.000 ευρώ των Τούρκων για τον Μιλιβόγεβιτς τι τιμή μπορεί να βάλει στον πολύ πιο ελκυστικό στην αγορά, Κώστα Φορτούνη; Αυτή τη στιγμή, τιμή δεν μπαίνει και ο λόγος είναι απλός. Ο Ολυμπιακός επενδύει στον Φορτούνη και δεν τον βλέπει σαν τον… Σάμαρη ή άλλη περίπτωση. Το ποδόσφαιρο έχει διδάξει πως δεν μπορείς να γυρίζεις την πλάτη όταν σου παρουσιάζονται τέτοιες περιπτώσεις. Οι "ερυθρόλευκοι" στην περίπτωση του Φορτούνη τράβηξαν τον πρώτο αριθμό του λαχείου. Όταν για παράδειγμα τονίζεται ότι χρειάστηκε ένα ποσό της τάξης των 500.000 ευρώ για να επιστρέψει από τη Γερμανία, 15 μήνες μετά να το έχει κάνει Χ16 (τουλάχιστον) για… πλάκα, λέει πολλά.

Ηγέτης για πολλά χρόνια!

Αν κάνεις μια απόπειρα να μπεις στον ψυχισμό του κάθε φίλου του Ολυμπιακού, ένα πράγμα θα σου πουν για τον Φορτούνη. Πράγμα που λένε και άνθρωποι κοντά στην ομάδα, πως "ναι, αυτός είναι μια περίπτωση για να στηριχθείς πάνω του για πολλά χρόνια". Δεν έχουν άδικο. Κάθε άλλο. Έχει όλα τα φόντα για να είναι ο πρωταγωνιστής. Ακόμη και όταν ανανέωνε το συμβόλαιό του ο Τσόρι, το όλο σκεπτικό ήταν όπως ακριβώς πάει. Ο Φορτούνης να είναι η συνέχεια του Αργεντίνου άσου, να μάθει δίπλα του, να πάρει τα ματς, το χρόνο του και να εξελιχθεί στον νέο ηγέτη της ομάδας. Ναι, αν σου αναλύσει ένας προπονητής τον παίκτη, θα βρεις στοιχεία που του λείπουν. Τα περισσότερα, όμως, δεν τα έχουν άλλοι Έλληνες, αλλά και ξένοι με παρουσίες στο πρωτάθλημά μας.

Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Να μείνει εδώ ο Φορτούνης. Να μην μπει τιμή πώλησής του, αρκεί και ο ίδιος βέβαια να μην… τρελαθεί αύριο-μεθαύριο από μια πρόταση που θα του μεταφερθεί. Η κακή (όπως εξελίχθηκε) εμπειρία του στη Γερμανία, ίσως… τρενάρει το μυαλό του για ομάδες που δεν έχουν τη βαριά φανέλα. Η προσέγγιση που κάνει το περιβάλλον του, λέει πως "μια χαρά είμαστε εδώ και μπορούμε περισσότερα". Ναι, όλοι παίζουν για ένα καλύτερο μέλλον, για ένα καλύτερο συμβόλαιο, αλλά ο Ολυμπιακός των επόμενων ετών μπορεί να παρέχει τα πάντα στον Φορτούνη.

Σε ποια άλλη ομάδα μπορεί να έπαιρνε φανέλα βασικού και να μπει στην καλύτερη ενδεκάδα της αγωνιστικής μετά το "διπλό" στο Emirates; Υποθετικά ερωτήματα, αλλά με απαντήσεις αναμενόμενες και… οδηγό για το μέλλον του. Αν μπει μια κάλπη έξω από το Καραϊσκάκη και με επιλογή "να μην πωληθεί", να είστε σίγουροι πως ούτε… Καμμένο ούτε τίποτα άλλο θα χρειαζόταν για να κυβερνήσει!

Κώστα, εδώ και έτσι να μείνεις!
INTIME SPORTS

Ο Φορτούνης αυτή τη στιγμή είναι σαν να παίζει στην εντεκάδα ένας οπαδός του Ολυμπιακού. Ήταν στις Ακαδημίες, έχει παρελάσει από το Καραϊσκάκη ως ball boy, δοκίμασε στο εξωτερικό και γύρισε για να δείξει ποιος πραγματικά είναι και την αξία του. Είναι Έλληνας. Δεν το συζητά αυτό ο κόσμος; Δεν λέει συνεχώς πως θέλει να δει το ελληνικό στοιχείο να μπαίνει στην ομάδα. Εδώ όχι απλά μπαίνει, αλλά πρωταγωνιστεί κιόλας. Δεν έχει προκαλέσει, είναι χαμηλών τόνων, κάνει ακόμη και τους φίλους άλλων ομάδων να αναγνωρίζουν την αξία του. Δεν έχει συμβεί και με πολλά παραδείγματα τα τελευταία χρόνια και με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο ποδόσφαιρό μας.

Το στοίχημα να μείνει εδώ ο Φορτούνης είναι μεγάλο. Όπως και η πρόκληση. Το τι θα γίνει θα φανεί στο μέλλον. Αυτό και το γήπεδο κρίνει άπαντες, αν πήγαν καλά, αν έκαναν σωστή επιλογή, αν… αν… Ως τότε ο Ολυμπιακός μπορεί να περηφανεύεται ότι στήριξε ένα παιδί που όταν παρουσιάστηκε από την ομάδα, δήλωνε: "Είμαι πολύ χαρούμενος, έρχομαι σε μία μεγάλη ομάδα. Ήμουν και μικρός εδώ και θέλω να δικαιώσω μέσα στο γήπεδο τους ανθρώπους που με εμπιστεύθηκαν και με έφεραν εδώ". Λίγους μήνες μετά, το καταφέρνει… Όπως δικαιώνεται και για την ατάκα του για τον κόσμο: "Τους οπαδούς μας θέλω να τους δικαιώσω μέσα στο γήπεδο για την αγάπη που μου δείχνουν".

Να μην ξεχνάτε ποτέ πως έχουμε να κάνουμε με έναν ποδοσφαιριστή που δεν ποζάρει με… νέα αμόρε στα περιοδικά, που δεν απασχολεί καν για την εξωγηπεδική του ζωή, που δεν ανεβάζει στα social media το… δέκατο τατουάζ του, που όταν καλείται να κάνει δηλώσεις κοιτάζει το… πάτωμα στη μικτή ζώνη. Μικρές λεπτομέρειες για ορισμένους, αλλά την αλήθεια μου θα την γράφω. Κώστα, εδώ και έτσι να μείνεις…

Γκολ με το… χειριστήριο!

Στην Τούμπα ο Κώστας Φορτούνης -όσο παίχτηκε ποδόσφαιρο- έδειξε και πάλι ποιος είναι, ένα μέρος των δυνατοτήτων του και γιατί οδηγεί τον Ολυμπιακό τη φετινή περίοδο. Η φάση που δεν σκοράρει, αλλά ο Γιάχος θα μπορούσε να δώσει πέναλτι και να αποβάλλει τον Τζαβέλλα, είναι απλά το μήνυμα. Στον πάγκο του Ολυμπιακού, συνεργάτης του Μάρκο Σίλβα, πριν το γκολ του Ιντέγε τόλμησε να πει "γκολ είναι", από τη στιγμή που ο Κώστας Φορτούνης έκανε το κοντρόλ!

Ο τρόπος που υποδέχεται την μπάλα και την βάζει μπροστά του, είναι η ξεχωριστή ενέργεια και η πάσα στον Νιγηριανό για το πρώτο του γκολ με την φανέλα του Ολυμπιακού, απλά το… κερασάκι στην τούρτα. Τόση σιγουριά προσφέρει στην υπόλοιπη ομάδα πλέον ο 23χρονος μέσος, τόση αυτοπεποίθηση σε όλους. Γιατί ναι, το κοντρόλ κάνει τη διαφορά, αλλά και η πάσα του είναι το… κάτι άλλο, όλα υπολογισμένα σαν να πάτησε το ένα από τα κουμπιά του χειριστηρίου του playstation.

Και όμως, θα χάλαγε η μεταγραφή…

Μία ήταν η επιθυμία του Κώστα Φορτούνη, όταν "ψηνόταν" η επιστροφή του στην Ελλάδα και στον Ολυμπιακό. Το πέρασμα από τη Γερμανία δεν ήταν το καλύτερο, το περιβάλλον του, του φώναζε να πάει στον Ολυμπιακό. Και, όμως, ο ίδιος ήταν επιφυλακτικός, μέχρι και λίγες ώρες πριν τελικά βάλει την υπογραφή του στο συμβόλαιο συνεργασίας. Ήθελε να του εξασφαλίσουν χρόνο συμμετοχής, να του μιλήσει κάποιος από την ομάδα και να τον πείσει πως στο Ρέντη θα τον δουν όπως πρέπει και θα του δώσουν επίσημα ματς για να δείξει την αξία του. Τώρα, όλα αυτά αποτελούν απλά μια όμορφη ιστορία…

Ο Φορτούνης είναι δικαιωμένος για την επιλογή του, όπως δικαιωμένοι είναι και αυτοί που τον στήριξαν, που τον πίστεψαν για να τον ντύσουν στα "ερυθρόλευκα". Άνθρωποι που ήταν κοντά στις διαπραγματεύσεις πάντως, έλεγαν πως δεν άρεσε τότε στους ανθρώπους του Ολυμπιακού αυτή η εικόνα του Φορτούνη, η επιμονή του να του εξασφαλιστεί ο χρόνος. Από την άλλη, όμως, στην ανάλυση των… δεύτερων σκέψεων, τους εντυπωσίαζε η πίστη του πως θα τα καταφέρει. Για… πλάκα θα μπορούσε να έχει χαλάσει η μεταγραφή αλλά όλα πήγαν καλά και φτάσαμε να ζούμε αυτές τις στιγμές…

Προπόνηση (ΚΑΙ) το βράδυ!

Λένε πολλοί πως τίποτα δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Αυτό φαίνεται πως ισχύει και στην περίπτωση του Κώστα Φορτούνη. Θυμάμαι ακόμη τον Ριβάλντο για παράδειγμα σε προετοιμασία του Ολυμπιακού. Έβρεχε στο Ζέεφελντ, ο Μιχάλης Κωνσταντίνου φώναζε τους υπόλοιπους να πάνε στο λεωφορείο και ο… τρελός από τη Βραζιλία καθόταν να εκτελεί φάουλ και να κάνει κάμψεις. Μέχρι και οι πιο… σκύλοι της προπόνησης είχαν πάθει την πλάκα τους.

Κώστα, εδώ και έτσι να μείνεις!
INTIME SPORTS

Λένε πολλοί για τον Φορτούνη πως δεν δίνει δικαιώματα, δεν ξενυχτάει, είναι παιδί που του αρέσει η προπόνηση. Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως ακόμη και στο σπίτι του ο Φορτούνης έκανε προπόνηση! Με τα βάρη του, να προσπαθήσει να βοηθήσει και άλλο τον εαυτό του. Τι και αν ορισμένοι του έλεγαν "άσε τώρα αυτά, πάνε για ένα ποτό", ο Φορτούνης δεν… καταλάβαινε και δεν καταλαβαίνει. Έχει βάλει το δικό του στοίχημα και είναι αποφασισμένος να το κερδίσει.

Το παράπονο του γείτονα…

Ιστορία πέρα για πέρα αληθινή, με γείτονα του Φορτούνη στη Νέα Σμύρνη να μας την εξιστορεί. Είναι η περσινή σεζόν. Ο Φορτούνης δεν παίζει, δεν παίρνει ευκαιρίες. Έχει βγει στο μπαλκόνι και μιλάει με κάποιον. Τι… τρέλανε τον γείτονα; Ότι ήταν αργά το βράδυ, γι’ αυτό και κατάφερε να ακούσει εύκολα και άκουγε τον Φορτούνη να λέει και ξαναλέει, "εγώ μια ευκαιρία θέλω να μου δώσει, μία ευκαιρία, δεν ζητάω πολλά". Αυτό έψαχνε ο Φορτούνης την περσινή σεζόν. Την πρώτη του ευκαιρία. Αυτή ήρθε, έφερε τη δεύτερη, την τρίτη και λίγους μήνες μετά την καθιέρωση. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Μα τίποτα. Γιατί ακόμη και η γειτονιά του Κώστα Φορτούνη περίμενε αυτή την ευκαιρία. Το αποτέλεσμα γνωστό…

Το "τρικ" για να φύγει από τον Ολυμπιακό!

Προς το τέλος του 2007 ο Κώστας Φορτούνης φεύγει από τις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Πολλά είχαν ακουστεί για το τι έγινε τότε. Μια άγνωστη ιστορία, όμως, είναι το "τρικ" που χρησιμοποίησε τότε η πλευρά του νεαρού ποδοσφαιριστή για να καταφέρει να… επιστρέψει στο ποδόσφαιρο. Στον Ολυμπιακό φοβήθηκαν πως κάποια ομάδα κρύβεται πίσω από την επιμονή να αποχωρήσει. Και πώς να μην πιστεύουν κάτι τέτοιο; Περίεργα και εκείνα τα χρόνια, από τα πρώτα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που γινόταν ο σχετικός ντόρος για το τι βγάζει η Ακαδημία του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού.

Συγκρίσεις, αναφορές πολλές σε ταλέντα της εποχής και ο… τρελός Φορτούνης θέλει να φύγει. Όντως, από τον Ολυμπιακό εξασφαλίζει την ελευθέρας του, με έναν όρο. Πως δεν θα πάει σε επαγγελματική ομάδα που θα είναι ως και την Β’ Εθνική κατηγορία. Την… κάνει ο Φορτούνης για το χωριό! Στη Δήμητρα Τρικάλων πήγε για λίγους μήνες, πριν ενταχθεί μετά (το καλοκαίρι του 2008) στην ομάδα των Τρικάλων που ήταν στην Γ’ Εθνική κατηγορία. Έτσι "έκαψε" τον όρο με τον… τρόπο του και λίγο αργότερα καταλήγει στον Αστέρα Τρίπολης. Για να ξέρετε, αργότερα υπήρχε αρκετός κόσμος στην πλατεία Αλεξάνδρας που ρωτήθηκε για το πώς και γιατί έγινε αυτό. Όλα, όμως, είχαν γίνει νόμιμα και χωρίς κάποιος να… αποκλίνει της αρχικής συμφωνίας.

Κώστα, εδώ και έτσι να μείνεις!
INTIME SPORTS

Με τον Φορτούνη τώρα να μαγεύει με την ερυθρόλευκη φανέλα, όλα αυτά αποτελούν ωραίες ιστορίες. Αν σήμερα φορούσε άλλη φανέλα, θα διαβάζατε αυτή την ιστορία και θα υπήρχε έντονη κριτική. Όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις, αλλά και σε άλλες ομάδες. Έτσι είναι αυτά. Πάντα ο νεαρός ποδοσφαιριστής έχει και το ρίσκο του. Στα Τρίκαλα άλλωστε αν ρωτούσες ποιος θα είχε το λαμπρό μέλλον, όλοι τον Νικλητσιώτη θα σου έδειχναν και όχι τον Φορτούνη. Άτυχος για πολλούς λόγους ο πρώτος, τυχερός μα πάνω από όλα ικανός ο δεύτερος και η ζωή συνεχίζεται…

Διαβάστε ακόμη:

Συνάντηση για ανανέωση του Φορτούνη

Θέμης Καίσαρης: Κώστας Φορτούνης - Ένας leader γεννημένος 10αρι

News 24/7

24MEDIA NETWORK