Μαρακάκης: "H KAE Ολυμπιακός φέρει βαρύτατες ευθύνες για τον ακρωτηριασμό του Κούκιου"

Ο Γιάννης Μαρακάκης, νομικός εκπρόσωπος του άτυχου φιλάθλου, Γιώργου Κούκιου, μιλάει αποκλειστικά στο Contra.gr και παρουσιάζει άγνωστες πτυχές της δικαστικής διαμάχης με την ΚΑΕ Ολυμπιακός, ενώ παράλληλα αποκαλύπτει τα επόμενα βήματα του πελάτη του. Τι λέει για τους Αγγελόπουλους.

Μαρακάκης: "H KAE Ολυμπιακός φέρει βαρύτατες ευθύνες για τον ακρωτηριασμό του Κούκιου"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Η ζωή πολλές φορές είναι απρόβλεπτη. Μία κακή στιγμή, ένα λάθος timing κι όλα μπορούν να ανατραπούν μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Έτσι συνέβη και στην περίπτωση του Γιώργου Κούκιου. Ο 31χρονος Γεωτεχνολόγος - Μηχανικός κόντεψε να "πληρώσει" την αγάπη του για τον Ολυμπιακό με την ίδια τη ζωή του.

Η 14η Ιουνίου δεν θα είναι ποτέ πια ίδια για τον άτυχο φίλαθλο. Λίγο πριν τη λήξη του τελευταίου τελικού πρωταθλήματος μπάσκετ μεταξύ του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ, κι εν μέσω πανηγυρισμών, ο κ. Κούκιος δέχθηκε μία κροτίδα, η οποία δευτερόλεπτα αργότερα εξερράγη δίπλα του και τον άφησε ανάπηρο. Έχασε τρία δάκτυλα, την μισή παλάμη, υπέστη ολική ρήξη δεξιού τυμπάνου και μερικό ράγισμα στο αριστερό.

Εφτά μήνες αργότερα, ο κ. Κούκιος "παλεύει" να σταθεί στα πόδια του, ζητώντας τα αυτονόητα. Την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την έμπρακτη αποκατάστασή του από την ΚΑΕ Ολυμπιακός, η οποία ως γηπεδούχος, είχε την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της αναμέτρησης. Παρόλα αυτά, οι δύο πλευρές παραμένουν σε αντιδικία, χωρίς -μέχρι στιγμής- να έχει βρεθεί η "χρυσή τομή".

Γι' αυτό το λόγο, το Contra.gr συνάντησε το δικηγόρο του, Γιάννη Μαρακάκη, ο οποίος αποκάλυψε άγνωστες πτυχές της δικαστικής διαμάχης των δύο πλευρών, ενώ ανέλυσε τα επόμενα βήματα του πελάτη του.

Μαρακάκης: "H KAE Ολυμπιακός φέρει βαρύτατες ευθύνες για τον ακρωτηριασμό του Κούκιου"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

H ΠΑΕ Ολυμπιακός συμπαραστάθηκε στον Γιώργο, όχι η ΚΑΕ

Αρχικά, θα θέλαμε να μας περιγράψετε τις εφιαλτικές στιγμές που έζησε ο κ. Κούκιος εκείνο το βράδυ στο κλειστό του ΣΕΦ, αλλά και την πορεία της υγείας του.

Στις 14 Ιουνίου του 2015, έλαβε χώρα ο τρίτος τελικός του ελληνικού πρωταθλήματος μπάσκετ μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο ΣΕΦ. Περίπου 20 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα, άρχισαν οι γνωστοί πανηγυρισμοί από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του τίτλου. Το παράδοξο ήταν πως σ' ένα κλειστό χώρο, όπως είναι το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ξεκίνησε ένα καταιγισμός από κροτίδες και φωτοβολίδες, κυρίως από τα πάνω διαζώματα, προς τα κάτω. Συνήθως οι οπαδοί σημαδεύουν τον περιβάλλοντα χώρο του παρκέ, εκεί δηλαδή που βρίσκεται το ταρτάν.

Όμως, όπως θα δείτε και σε VIDEOS, το γήπεδο μετατράπηκε για λίγα λεπτά σε... πολεμικό πεδίο. Εν μέσω πανηγυρισμών, ο Γιώργος Κούκιος, ο οποίος βρισκόταν στη θέση του, μπροστά-μπροστά στο κάτω διάζωμα, δέχθηκε μία κροτίδα, η οποία δεν είχε "σκάσει" ακόμα. Αρχικά τον χτύπησε στη δεξιά πλευρά, στο ύψος του γόνατου και στη συνέχεια κατέληξε στο έδαφος, δίπλα στο παπούτσι του. Μόλις συνέβη αυτό έγειρε για να δει τι είναι αυτό που τον χτύπησε. Εκείνη τη στιγμή το αντικείμενο δεν έβγαλε ούτε λάμψη, ούτε είχε κάποιο άλλο διακριτικό, το οποίο θα φανέρωνε πως επρόκειτο να σκάσει. Ήταν κροτίδα εσωτερικής καύσης, οι οποίες, μάλιστα, λίγο πριν εκραγούν δεν βγάζουν ούτε φλόγα ούτε τίποτα.

Όλα όσα σας αναφέρω έγιναν μέσα ελάχιστα δευτερόλεπτα. Την ώρα που άπλωσε το χέρι για να το ακουμπήσει, αυτό εξερράγη και του ακρωτηρίασε τα τρία δάκτυλα, ένα μεγάλο μέρος της παλάμης, έσπασε το δεξί τύμπανό του καθολικά, ενώ είχε μερικό ράγισμα στο αριστερό. Ακολούθησε πανικός. Ήρθαν οι κοπέλες από τις πρώτες βοήθειες, μετά από λίγο ήρθε ασθενοφόρο, τον παρέλαβε, άλλαξε τρία νοσοκομεία, προτού καταλήξει στο "Θριάσιο". Τελικά, μετά από σύσταση του Ολυμπιακού μεταφέρθηκε στο Metropolitan. Ο ίδιος, παρά τα όσα ακούστηκαν, δεν γνώριζε τους γιατρούς, ούτε επέμενε να μεταβεί στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Παρενέβησαν οι άνθρωποι της ΠΑΕ, οι οποίοι έχουν συνεργασία με το Metropolitan και μεταφέρθηκε εκεί. Ο Γιώργος τους ευχαρίστησε γι' αυτό, καθώς το συγκεκριμένο νοσοκομείο έχει αρκετούς εξειδικευμένους γιατρούς στο συγκεκριμένο κομμάτι. Καλώς έγινε η μεταφορά. Χειρουργήθηκε άμεσα, υπεβλήθη σε επεμβάσεις και σε τυμπανοπλαστική. Έκτοτε, έκανες αρκετές συνεδρίες φυσικοθεραπειών.

Πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό άνθρωπο, επιστήμονα, από καλή οικογένεια. Δεν ήταν ποτέ μπλεγμένος σε επεισόδια ή σε οπαδικά παρατράγουδα. Ο ίδιος έχει σπουδάσει και εργαζόταν ως Γεωτεχνολόγος - Μηχανικός. Η βασική ασχολία του ήταν η συμμετοχή σε περιβαλλοντολογικές μετρήσεις. Αγαπάει τον Ολυμπιακό και στο ποδόσφαιρο και στο μπάσκετ και τον ακολουθούσε παντού. Παρότι οι άνθρωποι του Ολυμπιακού το γνώριζαν, δεν "αγκαλιάστηκε" με τον αναμενόμενο τρόπο. Η λατρεία του Γιώργου για τον Ολυμπιακό ήταν που τον κράτησε όλο αυτό το διάστημα σε μία στάση αναμονής έως ότου πράξει η ΚΑΕ το αυτονόητο. Δεν μπορούσε να διανοηθεί πως η ΚΑΕ και η διοίκησή της θα τον αφήσουν αβοήθητο ή έκθετο με τον τρόπο που έχει γίνει μέχρι τώρα. Κανείς δεν αρνήθηκε πως ο Γιώργος είχε την αμέριστη συμπαράσταση της ΚΑΕ στην περίθαλψή του, παρά το γεγονός πως στην πραγματικότητα αυτή που παρείχε στήριξη ήταν η ΠΑΕ.

Μαρακάκης: "H KAE Ολυμπιακός φέρει βαρύτατες ευθύνες για τον ακρωτηριασμό του Κούκιου"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Να διεξαχθεί παιχνίδι και να δοθούν όλα τα έσοδα στον Γιώργο

Παρόλα αυτά, κανείς δεν στάθηκε σ' αυτό. Κανείς δεν περίμενε πως μία τόσο μεγάλη και ιστορική οικογένεια, όπως είναι αυτή του Ολυμπιακού, θα άφηνε έναν άνθρωπο κατεστραμμένο και ανάπηρο. Μάλιστα, πριν από μία εβδομάδα πήρε και πιστοποιητικό αναπηρίας άνω του 67%. Έναν άνθρωπο μόλις 31 ετών, ο οποίος δεν μπορεί να δουλέψει, δεν μπορεί να δραστηριοποιηθεί, δεν μπορεί να έχει φυσιολογική κοινωνική ζωή. Έχει τεράστια ψυχολογικά και οικονομικά προβλήματα και καμία προοπτική στη ζωή του. Όλα έγιναν ξαφνικά και χωρίς ο ίδιος να φέρει καμία ευθύνη.

Θα περίμενε λοιπόν κανείς, κι από την πλευρά μου περιμένω ακόμα, η ΚΑΕ να κάνει το αυτονόητο: να δώσει εκτόνωση σε αυτή την τραγωδία και να παρέχει μία αξιοπρεπή λύση στο φίλαθλο του Ολυμπιακού, Γιώργο Κούκιο, ο οποίος είναι δεδομένο πως καταστράφηκε. Κι όλα αυτά επειδή αγαπά την ομάδα του και βρέθηκε στη φιέστα εκείνο το απόγευμα. Κατά την άποψή μας, η έμπρακτη συμπαράσταση ή υποστήριξη της ΚΑΕ προς τον τραυματισμένο θα ήταν να του καταβάλει αποζημίωση ή να φροντίσει να αποζημιωθεί μ' όποιον τρόπο. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να αποζημιωθεί. Και κάποιους εξ αυτών, στο "παρασκήνιο" αυτής της αντιδικίας, τους πρότεινα κιόλας. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν τους υιοθέτησαν. Για παράδειγμα, θα μπορούσε πολύ εύκολα να διεξαχθεί ένα παιχνίδι κι όλα τα έσοδα να δοθούν στον Γιώργο. Ή να γίνει κάτι ανάλογο μ' αυτό που έγινε με την κ. Τυχερού, στην οποία η ΠΑΕ Παναθηναϊκός προσέφερε αποζημίωση για να συνεχίσει ομαλά τη ζωή της.

Με το να μεταφέρεται επικοινωνιακά πως ήταν δήθεν στο πλευρό του Γιώργου από την πρώτη στιγμή, ή τον βοηθάει στην περίθαλψή του, δεν κερδίζει κανείς με υπεκφυγές. Αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα. Θεωρώ πως δεν ταιριάζει με το προφίλ της διοίκησης. Ο Γιώργος, όλο αυτό το διάστημα, είχε την αμέριστη συμπαράσταση όλων των φιλάθλων.

Η ΚΑΕ Ολυμπιακός, μέσω επίσημης ενημέρωσης, σας κατηγορεί πως κόψατε κάθε δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το αντίθετο έκανα. Μάλιστα, όποτε μου έχει δοθεί το βήμα από τα ΜΜΕ αυτό λέω. Η επικοινωνία υπάρχει ακόμα, αλλά δεν υπάρχει η ανταπόκριση. Εγώ είχα και έχω άριστη επικοινωνία με τους δικηγόρους της ΚΑΕ. Είχα ενημερώσει πως όταν θα μαθαίναμε το ακριβές μέγεθος της ζημιάς θα επικοινωνούσα μαζί τους ώστε να μεταφερθεί στη διοίκηση η πραγματική εικόνα του προβλήματος. Για μένα, θα είναι θλιβερό να γνωρίζει η ΚΑΕ την πραγματική κατάσταση του φιλάθλου και να τον αφήνει αβοήθητο. Ξαναλέω, για την οικογένεια του Γιώργου, αλλά και για τον ίδιο τον Γιώργο, η στήριξη δεν μεταφράζεται με το παραπέμψει η ΚΑΕ στην ΠΑΕ την περίθαλψή του.

Πρόκειται για έναν άνθρωπο, του οποίου η ζωή καταστράφηκε. Και δεν μπορεί να πει κανένας πως δεν φέρει ευθύνη και η ΚΑΕ. Την κύρια ευθύνη. Άλλωστε, γνωρίζουμε πως η γηπεδούχος οφείλει να ελέγχει και να "φιλτράρει" τον χώρο που θα διεξαχθεί μία αναμέτρηση. Συνεπώς, εφόσον εντός του αγωνιστικού χώρου λαμβάνει χώρα μία πράξη βίας, με αντικείμενα τα οποία μπήκαν στο γήπεδο είτε από κακό φιλτράρισμα είτε με την ανοχή της ΚΑΕ, αντιλαμβάνεστε πως η ευθύνη της είναι τεράστια. Μάλιστα, μετά την επαναφορά του νόμου για το ιδιώνυμο είναι πλέον πολύ σοβαρή κι ευθύνη των νομίμων εκπροσώπων. Δεν μπορούμε λοιπόν να γυρνάμε την πλάτη σ' έναν άνθρωπο, ο οποίος έχει καταδικαστεί να ζει ανάπηρος για το υπόλοιπο της ζωής του.

Μαρακάκης: "H KAE Ολυμπιακός φέρει βαρύτατες ευθύνες για τον ακρωτηριασμό του Κούκιου"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Να φέρει κάποιος πίσω το χέρι του, δεν γίνεται. Είναι ανάπηρος

Τι ακριβώς ζητάει ο πελάτης σας αυτή τη στιγμή;

Ο κ. Κούκιος θέλει την έμπρακτη αποκατάστασή του. Να φέρει κάποιος πίσω το χέρι του, δεν γίνεται. Είναι ανάπηρος. Και θα είναι ανάπηρος για το υπόλοιπο της ζωής του. Θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτό. Μέσα σ' αυτή τη δυστυχία, την οποία "καταδικάστηκε", την οποία κληροδότησε λόγω της αγάπης του για τον Ολυμπιακό, αν μη τι άλλο θα πρέπει η ομάδα να βρίσκεται δίπλα του.

Τι νομικές διαδικασίες έχουν κινηθεί από τότε;

Οι Αρχές επελήφθησαν αυτεπάγγελτα. Αυτή τη στιγμή ο φάκελος -ποινικά- είναι στον Εισαγγελέα, χωρίς ο κ. Κούκιος να έχει ζητήσει την ποινική δίωξη των νομίμων εκπροσώπων της ΚΑΕ. Επιπλέον, επίσης αυτεπάγγελτα κινήθηκε η πειθαρχική διαδικασία της Ομοσπονδίας. Γι' αυτό το λόγο απορώ που το αρνείται η ΚΑΕ, καθώς λόγω του επεισοδίου αυτού διώχθηκε πειθαρχικά και καταδικάστηκε τελεσίδικα σε τιμωρία μίας αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών και χρηματικό πρόστιμο. Σαφέστατα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να υποτιμηθεί το γεγονός. Η διαρκής επιτροπή αντιμετώπισης της βίας δεν γνώριζε τίποτα για το συμβάν. Ενημερώθηκε από εμάς την περασμένη εβδομάδα. Ο Γιώργος ούτε κάλεσε ποτέ την αστυνομία, ούτε ζήτησε, όπως προείπα, την ποινική δίωξη της ΚΑΕ.

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν έχουμε καταθέσει ακόμη αγωγή. Είναι προφανής ο λόγος κι αντί να εκτιμηθεί, επικοινωνείται εσφαλμένα. Εγώ προσπαθώ να λειτουργήσω "πυροσβεστικά". Εάν αυτό δεν εισακουστεί και δεν ευδοκιμήσει, σαφέστατα θα καταθέσουμε αγωγή και θα αφήσουμε τον φυσικό Δικαστή να αποφασίσει. Πάντως, δεν μιλάμε για μία συνηθισμένη και τυπική δικαστική διαμάχη, καθώς ο Γιώργος θεωρεί τον Ολυμπιακό "σπίτι" του και δεν θέλει να στραφεί εναντίον του. Εμείς προσπαθούμε να "γεφυρώσουμε" το χάσμα. Όμως, εάν ο Ολυμπιακός δεν πάρει τα κατάλληλα μέτρα, τότε, φυσικά, η υγεία του Γιώργου είναι σοβαρότερη και σημαντικότερη από οποιονδήποτε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό ή ΑΕΚ.

Θεωρείτε πως οι κ.κ. Αγγελόπουλοι έχουν γνώση της πραγματικής διάστασης των γεγονότων;

Η σιωπή ή, αν θέλετε, η αποστασιοποίηση τους μου αφήνει μία σοβαρή πιθανότητα να μην γνωρίζουν τι έχει συμβεί πραγματικά. Αυτός είναι κι ένας από τους λόγους που βρίσκομαι ακόμα σ' αναμονή.

Μαρακάκης: "H KAE Ολυμπιακός φέρει βαρύτατες ευθύνες για τον ακρωτηριασμό του Κούκιου"
FRANCESCA GIAITZOGLOU WATKINSON

Οι κροτίδες δεν είναι πασχαλιάτικες, από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα

Πιστεύετε πως το νομικό επιτελείο δεν τους το έχει επικοινωνήσει σωστά;

Πρώτα απ' όλα, οι νομικοί της ΚΑΕ είναι πάρα πολύ σοβαροί και πάρα πολύ επαγγελματίες. Δεν θα περίμενα να μην έχει επικοινωνηθεί σωστά από αυτούς. Αφήνω ένα ποσοστό λάθους, παρεξήγησης ή παρερμηνείας που συνίσταται σε λόγους που δεν μπορώ να φανταστώ. Όμως, το γεγονός πως υπάρχει αυτή η απόσταση μεταξύ των δύο πλευρών όλο αυτό το διάστημα, μου αφήνει κι ένα σοβαρό ενδεχόμενο να μην έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της υπόθεσης.

Σε περίπτωση που τελικά ο Ολυμπιακός δεν ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας, ποια θα είναι τα επόμενα βήματά σας;

Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να διεκδικήσουμε αυτά που πιστεύουμε και αυτά που αναγνωρίζει ο νόμος ως δικαιώματα ενός ανθρώπου που έχει υποστεί σοβαρό τραυματισμό μέσα σε γήπεδο. Θέλω να σας πω πως ήταν τόσο πυκνός ο καταιγισμός των πυροτεχνημάτων που εκείνη την ημέρα κατά τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Οι συγκεκριμένες κροτίδες δεν είναι... πασχαλιάτικες. Είναι πολύ επικίνδυνα εκρηκτικά. Πολλά εξ αυτών είναι ξένης προέλευσης και κατασκευής. Αρκετές φορές ο τρόπος με τον οποίο εκρήγνυνται είναι απρόβλεπτος. Κάθε παρτίδα διαφέρει. Αυτές τις συζητήσεις κάναμε και με την αστυνομία.

Οι εν λόγω κροτίδες μοιάζουν μ' έναν απλό μαρκαδόρο. Δηλαδή, όταν κάποιος το πετάξει φαίνεται σαν απλό αντικείμενο. Κάποιος αδαής είναι πολύ εύκολο να ξεγελαστεί και να καταστεί η κροτίδα φονικό όπλο. Βρισκόμαστε στο 2016. Θα έπρεπε όλες οι ΚΑΕ και όλες οι ΠΑΕ να έχουν συμμορφωθεί με κάποιες διατάξεις. Δεν γίνεται κάθε φορά που έχουμε μια γιορτή, ένα κρίσιμο παιχνίδι, ένα μεγάλο ντέρμπι να μην υπάρχει ο σωστός έλεγχος πριν την είσοδο των οπαδών στο γήπεδο. Μπορεί να δημιουργείται ωραία ατμόσφαιρα, αλλά παράλληλα τίθενται σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Στη συγκεκριμένη υπόθεση οι ευθύνες είναι βαρύτατες για όλες τις πλευρές, κυρίως όμως για την ΚΑΕ.

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΚΑΕ Ολυμπιακός: "Στηρίξαμε έμπρακτα τον φίλαθλό μας"

"Η ΚΑΕ Ολυμπιακός να πράξει το αυτονόητο"

News 24/7

24MEDIA NETWORK