Όταν οι αστροναύτες του Apollo 12 "νίκησαν" τον Πελέ!

Η 19η Νοεμβρίου θα παραμείνει στην ιστορία ως μία από τις πιο αξιόλογες ημέρες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δύο αστροναύτες του Apollo 12 πάτησαν το πόδι τους στο φεγγάρι, ενώ την ίδια ημέρα, ο σπουδαιότερος -κατά πολλούς- ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, Πελέ σημείωνε το 1000ό γκολ της καριέρας του. Διαβάστε για την άτυπη "κόντρα" μεταξύ των δύο πλευρών στο δρόμο για το milésimo.

Όταν οι αστροναύτες του Apollo 12 "νίκησαν" τον Πελέ!

Η επίτευξη 1000 γκολ σε επαγγελματικό επίπεδο, ειδικά στην εποχή μας, θεωρείται ένα όνειρο... απατηλό για τους ποδοσφαιριστές. Ελάχιστοι μπορούν να το φανταστούν, πόσο μάλλον να το κάνουν πραγματικότητα.

Παρόλα αυτά, κατά το παρελθόν υπήρξαν σημαντικές προσωπικότητες του αθλήματος που κατάφεραν να σπάσουν το συγκεκριμένα "φράγμα". Μία τέτοια μορφή είναι ο θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, Πελέ, ο οποίος είχε την τύχη να αγωνιστεί σε μία περίοδο που η Σάντος μεσουρανούσε στο εγχώριο πρωτάθλημα, ενώ παράλληλα έκλεινε φιλικά σ' όλο τον κόσμο με, κατά γενική ομολογία, ασθενέστερες ομάδες. Οι χαμηλού επιπέδου αντίπαλοι, σε συνάρτηση με την εντυπωσιακή εκτελεστική δεινότητα του Πελέ, είχαν ως συνέπεια ο 75χρονος πλέον παλαίμαχος άσος να σημειώνει κατά μέσο όρο 77 γκολ το χρόνο.

Έτσι, προς τα τέλη του 1969 και σε ηλικία 29 ετών ο Πελέ είχε καταφέρει να φθάσει μία "ανάσα" από το λεγόμενο "milésimo", το οποίο στη γλώσσα του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου σημαίνει 1000 γκολ με σύλλογο κι εθνική ομάδα. Ένα πραγματικά αξιομνημόνευτο κατόρθωμα, το οποίο, πριν τον Πελέ, είχαν επιτύχει μόλις τρεις παίκτες και συγκεκριμένα οι Φραντς Μπίντερ, Γιόσεφ Μπίτσαν κι ο συμπατριώτης του, Αρτουρ Φρίντενραϊχ. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως εκείνη την περίοδο τα στατιστικά στοιχεία ήταν ελλιπέστατα, επομένως δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν τα "εξωπραγματικά" νούμερα των τριών προαναφερθέντων.

Όταν οι αστροναύτες του Apollo 12 "νίκησαν" τον Πελέ!

Η αντίστροφη μέτρηση για το milésimo

Η μοναδική καταγεγραμμένη και επισήμως αναγνωρισμένη από τη FIFA προσπάθεια είναι αυτή του Πελέ. Παρότι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για τα στατιστικά του, εντούτοις στη Βραζιλία είχε δημιουργηθεί μία φρενίτιδα γύρω από τα επιτεύγματά του. Η αντίστροφη μέτρηση για το 1000ό γκολ είχε γίνει τεράστιο εθνικό ζήτημα, το οποίο μπορούσε να συγκριθεί μόνο με τον ενθουσιασμό ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε τον Οκτώβριο του 1969, με τον Πελέ να υπολείπεται μόλις 11 γκολ από το milésimo. Στις 15 του μήνα, η Σάντος αντιμετώπιζε την Πορτουγκέζα, την οποία φιλοδώρησε με 6 γκολ, με το "μαύρο διαμάντι" να σημειώνει τα 4 εξ αυτών, ανεβάζοντας τον αριθμό στα 993. Στο επόμενο ματς κόντρα στην Κοριτίμπα πρόσθεσε ακόμη 2. Στη συνέχεια απέτυχε να σκοράρει απέναντι στην Φλουμινένσε, σημείωσε 1 γκολ εναντίον της Φλαμένγκο, ενώ έπειτα έμεινε... άσφαιρος για δύο σερί παιχνίδια, το οποίο αποτέλεσε πραγματική έκπληξη, αφού ήταν σπάνιο φαινόμενο για τον ίδιο.

Στα μέσα Νοεμβρίου η Σάντος ταξίδεψε στη Βορειοανατολική πλευρά της χώρας για μία σειρά από επίσημα και φιλικά παιχνίδια. Εκείνη την εποχή ήταν συνηθισμένο φαινόμενο η "μίξη" επίσημων με φιλικών αγώνων. Στις 12 Νοεμβρίου σκόραρε 2 φορές εναντίον της Σάντα Κρούζ στο Ρεσίφε και δύο ημέρες αργότερα, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι απέναντι στην Παραΐμπα ανέβασε το δείκτη των γκολ στα 999. Μάλιστα, στο εν λόγω παιχνίδι θα μπορούσε να φθάσει στον "πολυπόθητο" στόχο, αλλά, για κακή τύχη των φιλάθλων, στα μισά του δευτέρου ημιχρόνου ο τερματοφύλακας της Σάντος, Αγκινάλντο αποβλήθηκε και τον αντικατέστησε ο Πελέ.

Όταν οι αστροναύτες του Apollo 12 "νίκησαν" τον Πελέ!

Αυτή δεν ήταν μία ασυνήθιστη κίνηση από τον Βραζιλιάνο, καθώς, σε μερικές περιπτώσεις, κατά τη διάρκεια των φιλικών αγώνων, προσπαθούσε να "εξοικονομήσει" ενέργεια και παράλληλα να διασκεδάσει το κοινό που βρισκόταν στις εξέδρες. Βέβαια, η απόφασή του στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο περισσότερο εκνεύρισε, παρά χαροποίησε τους θεατές, οι οποίοι προτιμούσαν να δουν ιδίοις όμμασι το 1000ό γκολ του.

Η κούρσα για το milésimo είχε τραβήξει τα βλέμματα των φιλάθλων παγκοσμίως. Το ενδιαφέρον είχε περάσει τα στενά πλαίσια της Βραζιλίας, καθώς άνθρωποι απ' όλο τον κόσμο περίμεναν με αγωνία τον αγώνα που θα αποτελέσει ορόσημο για την ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Ο "περιοδεύων θίασος" της Σάντος, όπως χαρακτηριζόταν από τα Μέσα της εποχής, ταξίδεψε μέχρι το Ελ Σαλβαδόρ για την αναμέτρηση με την Μπαχία. Οι ντόπιοι είχαν ετοιμάσει μία μεγάλη γιορτή με την ελπίδα πως το γκολ Νο.1000 θα έμπαινε στο γήπεδο της πόλης τους. Μάλιστα, είχε στηθεί και μία σκηνή σε περίπτωση που ο Πελέ ήθελε να κάνει μία ευχαριστήρια δήλωση.

Ποιο θα συμβεί πρώτο;

Την ίδια περίοδο με το καθοριστικό ματς απέναντι στην Μπαχία, ο Πελέ ήταν... αναγκασμένος να μοιράζεται τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων μ' ένα σύνολο ατόμων από μία εντελώς διαφορετική πλευρά της ζωής. Δύο ημέρες πριν την αναμέτρηση στο Ελ Σαλβαδόρ και συγκεκριμένα στις 14 Νοεμβρίου, το διαστημόπλοιο " Apollo 12" απογειωνόταν από το Διαστημικό Κέντρο "Κένεντι" των ΗΠΑ με στόχο την προσσελήνωση. Αυτή ήταν μόλις η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή στην ιστορία. Οι κάτοικοι της Βραζιλίας ήταν γοητευμένοι από τις διαστημικές αποστολές της δεκαετίας του '60, με αποτέλεσμα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να κάθεται πάνω από τα ραδιόφωνα προκειμένου να μαθαίνει τις εξελίξεις, με την υποσημείωση πως την ίδια ώρα δεν αγωνιζόταν ο Πελέ.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για τα δύο παράλληλα ιστορικά γεγονότα έβαλε σε σκέψεις έναν Βραζιλιάνο δημοσιογράφο, ο οποίος αναρωτήθηκε ποιο εκ των δύο θα συμβεί πρώτο. Ο Πελέ θα σημειώσει το 1000ό γκολ ή οι Τσαρλς Κόνραντ, Ρίτσαρντ Γκόρντον και Άλαν Μπιν θα πατήσουν το πόδι τους στη σελήνη; Το ερώτημα είχε μεγάλη απήχηση στον κόσμο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μία "άτυπη" κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές για το ποιος θα καταφέρει να γράψει ιστορία.

Όταν οι αστροναύτες του Apollo 12 "νίκησαν" τον Πελέ!

Ο Πελέ είχε ξεκάθαρο προβάδισμα... νίκης, αφού, σύμφωνα με τον προγραμματικό και βάσει των μελετών, η προσσελήνωση του Apollo 12 θα μπορούσε να γίνει το νωρίτερο στις 18 Νοεμβρίου, την ίδια στιγμή που ο αγώνας της Σάντος με την Μπαχία θα λάμβανε χώρα δύο ημέρες πριν. Ο Πελέ μπήκε αποφασισμένος στην αναμέτρηση, έχασε τεράστιες ευκαιρίες, με αποκορύφωμα το δοκάρι, αλλά η μπάλα δεν του έκανε το χατήρι.

Μετά τη λήξη του αγώνα, ο Βραζιλιάνος σταρ έδωσε τη δική του εξήγηση: "Όταν μπήκα στον αγωνιστικό χώρο ένιωσα αγχωμένος. Επιθυμώ καιρό να σημειώσω το 1000ό γκολ, αλλά ποτέ τόσο πολύ όσο σήμερα. Μετά τις χαμένες ευκαιρίες έβαλα στο μυαλό μου αρνητικές σκέψεις. Πίστεψα πως θα περάσουν χρόνια μέχρι να βάλω το επόμενο γκολ".

Αποθέωση για το milésimo του Πελέ, νίκη για το Apollo 12

Όσο το Apollo 12 δεν προσσεληνωνόταν, ο Πελέ διατηρούσε βάσιμες ελπίδες να αναδειχθεί νικητής στη μάχη. Επόμενη ευκαιρία για τον Βραζιλιάνο τρεις ημέρες αργότερα, στις 19 Νοεμβρίου, όταν η Σάντος ταξίδεψε στο "Μαρακανά" για να αντιμετωπίσει τη Βάσκο Ντα Γκάμα. Στο γήπεδο βρέθηκαν 80.000 θεατές, οι οποίοι ήθελαν να είναι αυτόπτες μάρτυρες του ιστορικού ποδοσφαιρικού γεγονότος.

Βέβαια, ο αμυντικός της Βάσκο, Ρενέ δεν συμμεριζόταν τον ενθουσιασμό του κόσμου, με συνέπεια να βάλει δύσκολα στον Πελέ, όπως κι ο Αργεντινός γκολκίπερ, Αντράντε, ο οποίος αποσόβησε σε πολλές περιπτώσεις το γκολ. Όλα έδειχναν πως γι' ακόμα ένα ματς το "μαύρο διαμάντι" θα έμενε μακριά από το στόχο. Όμως, μία κάθετη του Κλοντοάλντο έδωσε την ευκαιρία στον Πελέ να μπει μέσα στην περιοχή, όπου κι ανατράπηκε από τον Φερνάντο, με τον διαιτητή να δείχνει το σημείο του πέναλτι.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της εποχής, το πέναλτι ήταν "τραβηγμένο", αλλά αυτό δεν ενόχλησε τον 29χρονο -τότε- άσο να στείλει την μπάλα στην αριστερή γωνία του Αντράντε και να αναγκάσει τον κόσμο να εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο για να τον σηκώσει στα χέρια και να τον αποθεώσει. Μετά τους πανηγυρισμούς ο Πελέ έβγαλε τη φανέλα με το Νο.10 και φόρεσε αυτή με το Νο.1000, ενώ την ίδια ώρα οι διοργανωτές άφησαν ελεύθερα 1000 μπαλόνια προς τιμήν του. Λίγο πριν το τέλος, έγινε αλλαγή για να γνωρίσει για δεύτερη φορά την αποθέωση μ' ένα καθολικό standing ovation, κάνοντας παράλληλα το γύρο του θριάμβου.

Την επόμενη ημέρα τα Βραζιλιάνικα ΜΜΕ αφιέρωσαν την πρώτη σελίδα στις δύο ιστορικές στιγμές που είχαν λάβει χώρα στις 19 Νοεμβρίου. Βλέπετε, εκτός από το 1000ό γκολ του Πελέ, υπήρξε τελικά κι η προσσελήνωση του Apollo 12. Όμως, τελικά, ποιο απ' τα δύο συνέβη πρώτο; Τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως το γκολ του Πελέ σημειώθηκε στις 6 το απόγευμα, ενώ οι αστροναύτες, Κόνραντ και Μπιν είχαν πατήσει την επιφάνεια της Σελήνης στις 11:45 το πρωί. Ήτοι έξι ώρες κι ένα τέταρτο νωρίτερα. Έτσι, το Apollo 12 κι οι Αμερικανοί αστροναύτες κέρδισαν στην άτυπη κούρσα τον Βραζιλιάνο θρύλο, παρότι δεν γνώριζαν καν πως λάμβαναν μέρος...

Δείτε το Πρωτοσέλιδο:

Όταν οι αστροναύτες του Apollo 12 "νίκησαν" τον Πελέ!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Αυτοί που πέρασαν (;) τα 1.000 γκολ

News 24/7

24MEDIA NETWORK