Παναγιώτης & Δημήτρης Γιαννάκης: "Πως να κρυφτείς απ'τα παιδιά"

O "Δράκος" του ελληνικού μπάσκετ μαζί με τον γιο του Δημήτρη μαθαίνουν στα παιδιά το άθλημα που λατρεύουν. Όχι μόνο για να βγάλουν ταλέντα ή πρωταθλητές, αλλά γιατί "μια πληροφορία, μια άσκηση μπορεί να δώσει στο παιδί την ώθηση να βγάλει τις ικανότητες που έχει μέσα του".

Παναγιώτης & Δημήτρης Γιαννάκης: "Πως να κρυφτείς απ'τα παιδιά"

Το 2016 το μπάσκετ, αλλά κυρίως τα παιδιά που θέλουν να μάθουν να χτυπούν την πορτοκαλί μπάλα έχουν την τύχη να μπορούν να το κάνουν δίπλα σε έναν άνθρωπο που το όνομα του έχει ταυτιστεί απόλυτα με το άθλημα. Με τις επιτυχίες, τις συγκινήσεις, την ανατριχίλα στο πετσί του Έλληνα.

Ο “Δράκος” μέσω του Giannakis Academy δίνει την δυνατότητα σε όλα τα νέα παιδιά ηλικίας 7 έως 17 ετών να μάθουν τα μυστικά του αθλήματος, να δουλέψουν δίπλα στους καλύτερους υπό την επίβλεψη του και εκτός από το να βελτιώσουν τις μπασκετικές τους ικανότητες και να χτίσουν σωστή αθλητική νοοτροπία, να κερδίσουν μια ανεκτίμητη εμπειρία δίπλα σε έναν θρύλο του αθλητισμού.

Μετά το camp στην Χαλκιδική, το Giannakis Academy έρχεται στην Αθήνα και στο Κολλέγιο Αθηνών-Ψυχικού από τις 13 μέχρι τις 20 Ιουλίου. Μαζί του και ο γιος του Δήμητρης ο οποίος μετρά 6 χρόνια στην προπονητική και όπως είπε και ο ίδιος στο Contra.gr μαθαίνει συνεχώς δίπλα στον πατέρα του.

Το Contra.gr επισκέφθηκε το Giannakis Academy, πέρασε μια μέρα δίπλα στον “Δράκο” και σας παρουσιάζει όλο το πρόγραμμα του camp από την ματιά του coach και του Δημήτρη.

Για εγγραφές μπορείτε να μπείτε στη σελίδα του Giannakis Academy.

Παναγιώτης & Δημήτρης Γιαννάκης: "Πως να κρυφτείς απ'τα παιδιά"

-Πώς ξεκίνησε το Giannakis Academy;

Το Giannakis Academy ξεκίνησε σαν ιδέα μετά από πάρα πολύ σκέψη και πολλές συναντήσεις που είχα με αρκετούς γονείς. Γονείς που γνώριζαν την πορεία μου ως αθλητής και ως προπονητής. Αυτό που μου έλεγαν συνέχεια ήταν το πόσο ήθελαν να κάνω κάτι που να αφορά τα παιδιά έτσι ώστε να τα παρακινήσω να δουλέψουν πιο σωστά και γιατί όχι, να υλοποιήσουν τα όνειρά τους.

Έτσι ξεκίνησε όλο αυτό. Μαζί με τα παιδιά μου, τα οποία λατρεύουν το μπάσκετ. Αρχικά με τον Δημήτρη ο οποίος είναι προπονητής εδώ και πέντε χρόνια στην ομάδα του Χαλανδρίου. Μαζί είναι και η κόρη μου η Κέλλυ, η οποία έχει σπουδάσει sports management και marketing, γνωρίζει το αντικείμενο και με βοηθάει να υλοποιήσουμε αυτά που έχουμε στο μυαλό μας.

-Είναι η 2η χρονιά ζωής του Giannakis Academy.

Είναι η 2η χρονιά μας. Μετά την παρουσία μας στο Skouras Camp στη Χαλκιδική, όπου έχει πάρα πολύ ωραίες εγκαταστάσεις, ήρθαμε τώρα στις εγκαταστάσεις του Κολεγίου Αθηνών-Ψυχικού. Αυτό που θέλουμε είναι να παρακινήσουμε τα παιδιά να δουν με διαφορετικό τρόπο το μπάσκετ και να ακούσουν κάποια πράγματα που ίσως να μην ακούν στις ομάδες τους.

-Το πρόγραμμα του camp στο Κολλέγιο Αθηνών – Ψυχικού ποιό είναι;

Eίναι διάρκειας μιας εβδομάδας, 13 με 20 Ιουλίου. Εκτός από την προπόνηση του μπάσκετ θα εντάξουμε και συγκεκριμένη προπόνηση για να μάθουν τα παιδιά να τρέχουν. Κάτι πολύ σημαντικό στο οποίο δεν δίνεται η απαραίτητη προσοχή. Μέρα παρά μέρα θα χρησιμοποιούμε την πισίνα για αποθεραπεία και για ορισμένες ασκήσεις μέσα στο νερό, όπως επίσης και τον στίβο.

Το Σάββατο το μεσημέρι θα δώσουμε ένα ρεπό στα παιδιά να ξεκουραστούν γιατί πολλά από αυτά δεν έχουν μάθει να δουλεύουν σε καθημερινή βάση. Αυτά θα τους βοηθήσουν να καταλάβουν ότι το πλοίο της ζωής τους είναι το σώμα τους και πρέπει να το δουλεύουν και να το προστατεύουν.

-Στο Giannakis Academy μπορούν να πάρουν μέρος και παιδιά τα οποία ξεκινούν τώρα το μπάσκετ;

Φυσικά. Θα γίνει μια αξιολόγηση την πρώτη ημέρα και τα παιδιά θα χωριστούν σε τμήματα. Στόχος μας είναι όλα τα παιδιά να γνωρίσουν το μπάσκετ. Το άθλημα αυτό είναι εκπληκτικό. Το να μάθει κάποιος να παίζει μπάσκετ θα τον βοηθήσει ακόμη και στην προσωπική του ζωή. Και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν και οι γονείς. Σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκεται το παιδί, μια πληροφορία, μια άσκηση μπορεί να του δώσει την ώθηση να βγάλει τις ικανότητες που έχει κρυμμένες μέσα του.

Τα παιδιά είναι φοβερά

-Αυτά τα δύο χρονιά βλέπεις παιδιά που να έχουν ταλέντο;

Είναι λίγο αυτό που θα πω, αλλά υπάρχουν απίστευτες δυνατότητες. Απλά πολλές φορές βλέπουν τα πράγματα μεγαλύτερα από ότι είναι και αντιδρούν με μια διστακτικότητα. Σχετικά με τις δυνατότητες τους και την πιθανότητα να παίξουν μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο. Στον αθλητισμό αν δουλέψεις δεν θα χάσεις και δεν θα προδωθείς ποτέ από την δουλειά σου.

-Πόσο διαφορετικό είναι να δουλεύεις με παιδιά από ότι με άνδρες;

Μεγάλη διαφορά. Πρέπει να ασχολείσαι με πολλά πράγματα για να παρακινήσεις και να πείσεις τα παιδιά. Κουράζεσαι αρκετά γιατί πρέπει και να δείχνεις και να μιλάς και να παρατηρείς. Είναι αρκετά δύσκολο. Γι'αυτό αργήσαμε και να το αποφασίσουμε. Θέλαμε να βρούμε καλές εγκαταστάσεις, γιατί ακόμα και αυτές παρακινούν τα παιδιά. Συγχρόνως έπρεπε να έχουμε και τον κατάλληλο χρόνο για να βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά και κυρίως εγώ. Να έχω συνεχή παρουσία, να είμαι στο γήπεδο με τα παιδιά. Αυτό που κάνω αυτά τα δύο χρόνια.

-Τα παιδιά πώς σε αντιμετωπίζουν;

Εντάξει! (γέλια) Πολλά παιδιά γνωρίζουν από τους γονείς τους τα περισσότερα και ειδικά τώρα με το internet έχουν δει πολλά πράγματα. Σίγουρα οι επιτυχίες που έχω συμμετάσχει και εγώ είναι συγκλονιστικές και έχουν αφήσει κάποιο σημάδι σε όλους. Ακόμα και στα μικρά παιδιά. Με ρωτούν πως ένιωσα όταν πήρα το Ευρωπαϊκό και ως παίκτης και ως προπονητής, όταν κερδίσαμε την Αμερική. Τα παιδιά είναι φοβερά...

-Στο Skouras Camp φέτος είδαμε και τον Νίκο Ζήση να δίνει το πάρον κατά τη διάρκεια του Giannakis Academy.

Προσπαθούμε να φέρνουμε παιδιά τα οποία είναι συγκλονιστικοί παίκτες, αθλητές και κυρίως άνθρωποι. Αν δεν έχεις χαρακτήρα δεν μπορείς να διαχειριστείς την μεγάλη επιτυχία και δημοφιλία. Είναι πολύ δύσκολο. Είχαμε τη χαρά όμως εκτός από τον Νίκο να είναι μαζί μας και η οικογένειά του. Και σε αυτούς αξίζουν συγχαρητήρια, ειδικά στη γυναίκα του η οποία κάνει και αυτή τη ζωή ενός πρωταθλητή.

-Ο στόχος του Giannakis Academy ποιός είναι;

Στόχος μας είναι η δουλειά που γίνεται εδώ να μεταδίδεται από αυτά τα παιδιά και στα υπόλοιπα. Σε αυτές τις ηλικίες τα παιδιά μιμούνται το ένα το άλλο. Θέλουμε να κάνουμε τα παιδιά να δουλεύουν όσο το δυνατόν καλύτερα, να αγαπήσουν το παιχνίδι και να αποκτήσουν όσο το δυνατόν καλύτερο χαρακτήρα.

Παναγιώτης & Δημήτρης Γιαννάκης: "Πως να κρυφτείς απ'τα παιδιά"

Μιλήσαμε και με τον Δημήτρη Γιαννάκη για την εμπειρία του να δουλεύει δίπλα στον πατέρα του για 2η συνεχόμενη χρόνια,για το πόσο διαφορετικό είναι από όταν τον είχε προπονητή και φυσικά για την αγάπη του για τα παδιά και το στόχο που έχει θέσει για το Giannakis Academy.

-Δουλεύεις μαζί με τον πατέρα σου, μέσα στο παιδιά σε ένα summer camp. Πώς είναι αυτή η εμπειρία για εσένα;

Από μικρός άκουγα την ιδέα του να γίνει ένα camp για να βοηθήσουμε τον Έλληνα αθλητή να μάθει μπάσκετ και να χτίσει σωστή νοοτροπία. Να δει κάποια πράγματα που ίσως εμείς μπορούμε να του δείξουμε ως Giannakis Academy. Και όταν λέμε Giannakis Academy φυσικά αναφέρομαι στον Παναγιώτη Γιαννάκη όπου από αυτόν και εγώ έχω μάθει το μπάσκετ που γνωρίζω σήμερα.

-Πώς είναι να δουλεύεις μαζί του;

Είναι πιο εύκολο από ότι να τον έχω προπονητή! Είχα την τύχη να είμαι παίκτης του στο Μαρούσι, κάτι που ήταν πολύ δύσκολο. Ήταν αρκετά αυστηρός μαζί μου. Ήμουν και μικρότερος και επειδή έβλεπε τον εαυτό μου σε εμένα ήθελε να μου βγάλει το καλύτερο των δυνατοτήτων μου. Η συνεργασία μας στην προπονητική είναι διαφορετική, είμαι και εγώ μεγαλύτερος, με περισσότερες εμπειρίες. Είναι πιο εύκολο να μιλήσουμε για μπάσκετ πλέον. Έπαιζα μέχρι πέρσυ, μπαίνω στην 6η μου χρονιά στην προπονητική και όσο μεγαλώνουμε αυτή η συνεργασία γίνεται όλο και καλύτερη .Εκείνος έχει την τεχνογνωσία και εγώ μαθαίνω από αυτόν και τρέχω ουσιαστικά ότι χρειάζεται το Giannakis Academy.

Αυτό που κάνουμε δεν είναι καθαρά επιχείρηση

-Δεν ξέρω τι χρειάζεται, αλλά σε σχέση με πέρσυ το camp έχει ανέβει πάρα πολύ.

Όλο αυτό μεγαλώνει. Και θα μπορούσε να μεγαλώσει και άλλο. Η δική μας λογική δεν είναι να φτάσουμε τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που μπορούμε. Ωραίο είναι και αυτό, αλλά ο στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ποιότητα της δουλειάς μας για να γίνουν τα πράγματα που θέλουμε. Αυτό που κάνουμε δεν είναι καθαρά επιχείρηση. Φυσικά είναι μια δουλειά, αλλά αυτό που μας δίνει χαρά είναι να βοηθάμε τα παιδιά. Ακόμα και αυτά που μπορεί να μην έχουν την οικονομική δυνατότητα οι γονείς τους, εμείς θα βρούμε ένα τρόπο να τα βοηθήσουμε.

-Έτσι όπως μιλάς φαίνεται σαν να σου δίνουν πολλά πράγματα τα παιδιά.

Πάρα πολλά. Αρχικά είναι διαφορετικοί χαρακτήρες και έχει τεράστιο ενδιαφέρον όλο αυτό. Για εμένα το να διδάξεις και να βοηθήσεις ένα παιδί που δεν έχει ταλέντο να καταφέρει να παίξει μπάσκετ, είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για εμάς τους προπονητές. Ο αθλητής πρέπει να μαθεί να γίνει παίκτης. Να κάτσει στον πάγκο, να υποστηρίξει την ομάδα, να κάνει προπόνηση. Να περάσει από όλα τα στάδια για να γίνει ολοκληρωμένος παίκτης.Όλο αυτό είναι η δική μας δουλειά.

-Βγάζουμε πολλά παιδιά όμως, πολλούς καλούς παίκτες.

Το μπάσκετ ταιριάζει στον Έλληνα. Μπορεί να μην είμαστε οι πιο ψηλοί, τα πιο μεγάλα κορμιά αλλά χρησιμοποιούμε το μυαλό μας.

-Τελειώνοντας το camp τι είναι αυτό που θα ήθελες να έχεις πετύχει;

Να φύγουν τα παιδιά από εδώ και να έχουν κερδίσει έστω και ένα πράγμα από εμάς.Όχι μόνο στο μπάσκετ αλλά και στον τρόπο σκέψης.Τότε θα νιώθουμε κερδισμένοι.

-Ετοιμάζεται και κάτι καινούργιο τον Αύγουστο που αφορά τα αθλητικά σωματεία.

Είναι ένα άλλο κομμάτι του Giannakis Academy που θέλουμε να δείξουμε. Να βοηθήσουμε ομάδες που ενδιαφέρονται να εξελίξουν την προετοιμασία τους. Ομάδες μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο, τένις.Μπορούν να έρθουν με τον προπονητή τους και μέσα στο Skouras Camp στην Χαλκιδική, όπου οι εγκαταστάσεις είναι εκπληκτικές να κάνουν την προετοιμασία της χρονιάς. Θα είναι από τις 26 Αυγούστου μέχρι τις 1η Σεπτεμβρίου. Φυσικά αν μας ζητηθεί μπορούμε να βοηθήσουμε στο κομμάτι του μπάσκετ, όπως και στα άλλα αθλήματα όπου έχουμε τους δικούς μας ανθρώπους κατάλληλους για κάθε σπορ.

-Μια ερώτηση για το δικό σου προπονητικό μέλλον. Που θα είσαι του χρόνου;

Συνεχίζω για 6η χρονιά στον Α.Ο. Χαλανδρίου, είμαστε στην Α ΕΣΚΑΑ. Κάθε χρονιά βελτιωνόμαστε και αυτό για εμένα είναι η μεγαλύτερη υπόθεση.

Μπορούμε να πάμε στην Γ Εθνική και να είμαστε ανταγωνιστικοί αλλά το θέμα είναι ότι είναι δύσκολο αυτές τις μέρες να σταθεί μια ομάδα σε αυτή την κατηγορία.Θέλουμε να είμαστε συνεπείς.Υπάρχει μια περίπτωση του χρόνου να βρεθούμε στη Γ Εθνική αλλά είναι ακόμα υπό συζήτηση.Εμείς επίσημα είμαστε στην Α ΕΣΚΑΑ και προετοιμαζόμαστε για αυτό.

Παναγιώτης & Δημήτρης Γιαννάκης: "Πως να κρυφτείς απ'τα παιδιά"

News 24/7

24MEDIA NETWORK