Ο νέος Παναθηναϊκός όπως τον ονειρεύεται ο Πεδουλάκης

Ο Τσάρλυ γράφει για το νέο Παναθηναϊκό που χτίζεται όπως τον θέλει ο Αργύρης Πεδουλάκης. Οι στόχοι, ο Παπαγιάννης και αυτοί που φεύγουν.

Ο νέος Παναθηναϊκός όπως τον ονειρεύεται ο Πεδουλάκης

Οι τελικοί του μπάσκετ άφησαν έντονες εικόνες στον κόσμο του αθλήματος, δεν μπορούν να ξεχαστούν και έχουν κρατήσει τους οπαδούς στην λογική να σκέφτονται το πώς θα βελτιωθούν οι ομάδες τους. Η αλήθεια είναι πως επειδή ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός δουλεύουν σε υψηλό επίπεδο και είναι ξεκάθαρο τι θέλουν για να βελτιωθούν, τα πλάνα τους είναι έτοιμα, όπως και οι λίστες για τους παίκτες που θα καλύψουν τα κενά.

Συναντούν αυτή την εποχή ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι ομάδες κάνουν προτάσεις που πιστεύουν πως καλύπτουν τις απαιτήσεις των αθλητών, όμως δεν παίρνουν οριστική θετική απάντηση και μένουν σε μία περίεργη αναμονή. Ο κόσμος ακούγοντας ονόματα και προτάσεις που έχουν γίνει περιμένει να μάθει την οριστική συμφωνία, αλλά αυτή δεν έρχεται και η αλήθεια είναι πως η αναμονή θα κρατήσει.

Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΛΑΡΙ ΚΑΠ

Βλέπετε, μπορεί φέτος η Ευρωλίγκα να αναβαθμίζεται, αν και το πρότζεκτ να γίνεται πρωτάθλημα 30 ομάδων χωρίς ομίλους και να κρίνεται ο πρωταθλητής Ευρώπης σε Final 4 είναι αναχρονιστικό, αλλά ανεβαίνει πολύ το σάλαρι καπ, όπως και η υποχρέωση τον ομάδων για έξοδα σε μισθοδοσία.

Από 70 εκατομμύρια δολάρια φέτος πάει στα 92 εκατομμύρια, με αναγκαστικά έξοδα μισθοδοσίας τα 83 εκατομμύρια ευρώ. Οι μάνατζερ γνωρίζουν καλά πως υπάρχουν πολλές ομάδες στο ΝΒΑ με χώρο στο συμβόλαιο τους, το οποίο θα πρέπει υποχρεωτικά να το καλύψουν, καθώς αν δεν το κάνουν τα λεφτά θα μοιραστούν στο υπάρχον ρόστερ.

Οπότε, είναι δεδομένο πως για τους καλούς παίκτες που έχουν ξεχωρίσει στην Ευρώπη, ανοίγει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για το ΝΒΑ. Το πρόβλημα που θα συναντήσει η Ευρωλίγκα είναι πως κάθε χρόνο αυτό θα συμβαίνει όλο και περισσότερο, εικάζεται για παράδειγμα πως για το 2017 το σάλαρι καπ θα φθάσει στα 107 εκατομμύρια δολάρια. Για τον κόσμο που αγωνιά και περιμένει μία ευχάριστη είδηση από ένα μεγάλο όνομα, να ξέρει πως πρέπει να περιμένει καθώς αυτή την εποχή μεταγραφές μπορούν να γίνουν μόνο από παίκτες που είναι σίγουροι πως θα μείνουν στην Ευρώπη.

Επειδή, είναι συγκεκριμένα τα θέλω των δύο αιωνίων, ήδη κάνουν προτάσεις, αλλά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως για τις δυνατές τους κινήσεις πρέπει να περιμένουν.

ΠΑΟ ΣΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΚΟΥΜΠΑΝ

Ο Παναθηναϊκός είναι φανερό πως θέλει να δημιουργήσει μία αθλητική ομάδα. Ο στόχος είναι την επόμενη σεζόν στην Ευρωλίγκα να πάρει τον χώρο της Λοκομοτίβ Κουμπάν. Δηλαδή να δημιουργηθεί ένα σύνολο που θα βγάζει πολύ ενέργεια, ένταση, θα πιέζει πολύ πάνω στην μπάλα, οι ψηλοί θα έχουν γρήγορα πόδια και στην επίθεση όταν δεν θα βγαίνει αιφνιδιασμός, θα δουλεύονται πολλοί οι σωστές αποστάσεις και θα είναι αποτελεσματικός χτυπώντας την αδυναμία του αντιπάλου. Ένας συνδυασμός γρήγορου, σκληρού και σκεπτόμενου μπάσκετ.

Ο στόχος του Πεδουλάκη είναι να δουλέψει και να εξελίξει την ομάδα που πάλεψε στους τελικούς με τον Ολυμπιακό. Η βάση σχεδιάζουν να είναι -πάντοτε υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες- οι Καλάθης, Παππάς, Φελντέιν, Μποχωρίδης, Γκιστ, Φώτσης, Παπαγιάννης.

Αυτοί οι 7 παίκτες που πάλεψαν με τον Ολυμπιακό, θα πλαισιωθούν αρχικά με 5 συμβόλαια, με ανοιχτό παράθυρο για άλλο ένα στην συνέχεια, αφού εντοπιστεί, που υπάρχει ανάγκη για να αποκτηθεί ακόμα ένας αθλητής.

ΤΑ 5 ΕΤΟΙΜΑ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

1) Αναζητά περιφερικό καλό στην πίεση στην μπάλα, που θα μπορεί μαζί με τον Καλάθη, όταν χρειάζεται να πιέζει σε όλο το γήπεδο, θα βελτιώσει πολύ την περιφερειακή άμυνα, αλλά θα βοηθήσει και στην οργάνωση. Αν σκεφτούμε πως πέρυσι αυτός ο ρόλος στο ρόστερ, στο ξεκίνημα της σαιζόν δεν υπήρχε, στην συνέχεια τον πήρε ο Χέινς και φέτος η πρώτη επιλογή είναι ο Ντρέιπερ, γίνεται αντιληπτή η βελτίωση και η διαφορά στρατηγικής.

2) Ένα πολύ καλό συμβόλαιο ετοιμάζεται για έναν περιφερειακό, που θα μπορεί να κάνει την διαφορά. Με δεδομένο πως δεν θα υπάρχει φέτος ο Διαμαντίδης στην περιφέρεια, θα αποκτηθεί ένας ηγέτης που θα παίζει σύγχρονο μπάσκετ, θα περνάει τον αντίπαλο, θα σκοράρει, θα δημιουργεί και θα χτίζει πικ εν ρολ.

Η επιλογή θα γίνει με όσο το δυνατόν περισσότερη ασφάλεια, οπότε τα λεφτά θα δοθούν για γκαρντ που όλα αυτά τα έχει ήδη κάνει στην Ευρώπη. Όπως έγραψε ο Σωτήρης Γεωργίου ο Μάλκολμ Ντιλεινι, που πέρυσι είχε 16,2 πόντους και 5,5 ασίστ στην Ευρωλίγκα, είναι μακράν η πρώτη επιλογή. Αν πάει ΝΒΑ ή βρεθεί κάποιος που θα δώσει περισσότερα, ακολουθούν ο Τζέιμς με τον αστερίσκο πως ανοιχτά έχει δηλώσει την προτίμηση του να πάει ΝΒΑ και η πιο ρεαλιστική από όλες περίπτωση του Γουoναμέικερ που αποτελεί όμως επιλογή και του Σφαιρόπουλου, που σε αντίθεση με τον Παναθηναϊκό που θα ψαχτεί για κάτι καλύτερο, οι ερυθρόλευκοι θα πάνε πρώτα σε αυτόν.

3) Δυαροτριάρι. Στον Παναθηναϊκό έχουν κατασταλάξει πως την επόμενη σεζόν θα δοθεί χώρος σε Χαραλαμπόπουλο και σε Παπαγιάννη. Αν δεν προκύψει κάτι στην διάρκεια της σεζόν και πάμε σε διορθωτικές κινήσεις, οι θέσεις τους δεν θα φορτωθούν. Ο στόχος είναι να αποκτηθεί άμεσα ο Μάικ Μπράμος και να κλείσει νωρίς αυτή η θέση. Αθλητής που έχει συνεργαστεί με τον Πεδουλάκη, τον εκτιμά για τα φυσικά και ψυχικά του χαρίσματα, μπορεί να παίξει άμυνα, να πάρει σημαντικά σουτ και να αγωνιστεί στο δύο και στο τρία.

4) Τριαροτεσάρι. Εδώ το πιο πιθανό σενάριο είναι να περιμένει ο Παναθηναϊκός τον Θανάση Αντετοκούνμπο. Έχουν γίνει οι πρώτες συζητήσεις, ο Θανάσης θέλει να εξαντλήσει τις πιθανότητες να πάει στο ΝΒΑ και ζήτησε τον Παναθηναϊκός να τον περιμένει μέχρι τα μέσα Οκτώβρη. Πάντως, αν δεν αλλάξει κάτι φαίνεται δύσκολο να μπει σε ρόστερ ομάδας ΝΒΑ. Στον Παναθηναϊκό το γνωρίζουν και τον περιμένουν.

Στην Ευρώπη από την στιγμή που δεν έχει, όπως και ο αδερφός του, ιδιαιτέρα καλό σουτ, θα προσφέρει την αθλητικότητα του, την ενέργεια που βγάζει και θα είναι όπλο για γρήγορο μπάσκετ και σίγουρα ο Πεδουλάκης θα τον δουλέψει σε παιχνίδι στο ποστ.

5) Όπως έχετε διαβάσει η επιλογή για το συμβόλαιο του Ραντούλιτσα είναι ο Σίνγκλετον. Ο Παναθηναϊκός, θα προσφέρει ένα πολύ καλό συμβόλαιο στην θέση 5 για έναν ψηλό με γρήγορα πόδια, που θα μπορεί να παίξει στις αλλαγές περιφερειακούς και να δημιουργήσει μαζί με τον Γκιστ ένα δίδυμο στο 4 και στο 5 που όταν θα παίζουν μαζί η άμυνα του Παναθηναϊκού θα είναι εξαντλητική για τον αντίπαλο. Ο Σίνγκλετον αυτή την στιγμή είναι η πρώτη επιλογή και αν κάτι δεν πάει καλά, ο Πεδουλάκης έχει έρωτα με τον Λάσμε.

Αυτές οι 5 είναι οι κινήσεις που θα γίνουν σίγουρα. Για τον Πεδουλάκη θα ήταν ιδανικό να έκλεινε η 5άδα των μεταγραφών με τους 3 τις Κουμπαν, δηλαδή Ντρέιπερ, Ντιλέινι, Σίνγκλετον και να τέλειωναν γρήγορα οι υποθέσεις των Μπράμος και Θανάση Αντετοκούνμπο.

ΔΕΝ ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΓΙΑΝΚΟΒΙΤΣ

Με αυτούς τους 5 η δωδεκάδα συμπληρώνεται και υπάρχει ο παράγοντας Γιάνκοβιτς και ο σημαντικός με τον Παπαγιάννη που θα τον εξηγήσουμε στην συνέχεια.

Στον Γιάνκοβιτς πρόταση θα γίνει, αλλά στον Παναθηναϊκό δεν θα τρελαθούν και αν τον χάσουν. Για λόγους που έχουν να κάνουν και με μία υπόσχεση που είχε δώσει ο Παύλος Γιαννακόπουλος, ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πάντοτε είχε στο μυαλό του να βοηθήσει για την εξέλιξη του και έπαιρνε αποφάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση. Η αλήθεια είναι πως αυτήν δεν έχει έρθει στο επιθυμητό επίπεδο.

Ο Πεδουλάκης δεν τρελαίνεται με τον Γιάνκοβιτς, η διοίκηση έχει λόγους δικούς της να του κάνει πρόταση, από εκεί και πέρα στον σχεδιασμό δεν παίζει αυτή τη στιγμή και τόσο σημαντικό ρόλο η δική του υπόθεση. Έτσι κι αλλιώς, είναι αδιαπραγμάτευτο ότι δεν χάνει τον χώρο του και τον χρόνο του ο Χαραλαμπόπουλος και για αυτό το λόγο δεν θα γίνει και κάποια δυνατή κίνηση στο 3, που να του κλείσει τη θέση, πέρα από αυτές παικτών που μπορούν να παίξουν και στο 3 (Μπράμος και Αντετοκούνμπο).

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Πάμε στα... δύσκολα βιβλία. Ο Παναθηναϊκός προσπαθεί να πείσει τον Παπαγιάννη πως θα βοηθηθεί η καριέρα του αν μείνει δύο χρόνια ακόμα στην ομάδα. Ο λόγος που τα συμβόλαια αυτή τη στιγμή που προσφέρονται για μεταγραφές είναι 5 και όχι 6 είναι για να αντιληφθεί ο μικρός και η οικογένεια του πως φέτος παίζει.

Βλέπετε υπήρχε από το οικογενειακό περιβάλλον του νεαρού έντονη δυσαρέσκεια και ο Παναθηναϊκός με την αλλαγή Τζόρτζεβιτς, σώθηκε από ένα βέβαιο κάζο. Αν δεν ερχόταν ο Πεδουλάκης να του δώσει χρόνο στο τέλος, δεν υπήρχε περίπτωση να τον άφηνε ο μάνατζερ του στον Παναθηναϊκό. Τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει, αλλά υπάρχουν ακόμα δυσκολίες. Στον Παναθηναϊκό υπάρχει βεβαιότητα πως αν βρει χρόνο, η εξέλιξη του θα είναι ραγδαία και θα οργιάσει, όμως γνωρίζουν πως το μέλλον του Παπαγιάννη είναι στην Αμερική. Στόχος είναι να τον πείσουν να μείνει τα επόμενα δύο χρόνια και για να το πετύχουν, δεν θα γεμίσουν την ομάδα με σέντερ.

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Ποια είναι τα δεδομένα;. Ο Παπαγιάννης έχει κάνει αίτηση για να πάει στα ντραφτ του ΝΒΑ. Με έναν ατζέντη που μίλαγα που γνωρίζει όσο ελάχιστοι το τι συμβαίνει στο Αμερικανικό μπάσκετ, μου έλεγε πως οι πιθανότητες, να μπει στον πρώτο γύρο είναι πολύ περισσότερες από ότι πιστεύουν στην Ελλάδα. Μου ανέφερε και τα εξής:

1. Τα δικαιώματα του Παπαγιάννη τα έχει η εταιρία Αρέτε και για την Αμερική ο εκπρόσωπος του, είναι ο Αντρέ Μπακ. Ο ατζέντης που τον εκπροσωπεί έχει καλές σχέσεις με τους Πέλικανς, όπου έχει παίκτες δικούς του και σίγουρα του έχει εξασφαλίσει το πάτωμα του.

2. Οι Πέλικανς έχουν στα ντραφτ το νούμερο 39 και 40 και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τους έχει πείσει ότι αν δεν έχει φροντίσει μέχρι εκεί να πάρει κάποιος τα δικαιώματα του, ότι θα τον επιλέξουν σε μία από αυτές τις δύο επιλογές.

3. Μου εξήγησε όμως, πως θα είναι λάθος του να μην αποσυρθεί, αν δεν βρεθεί ομάδα, να τον πάρει στο πρώτο γύρο, που το θεωρεί πολύ πιθανό. Ο Αντρέ Μπακ συνεργάζεται κυρίως με Φοίνιξ, Ντένβερ και Πέλικανς. Έχει καλές σχέσεις με τον Βαν Γκάντι που είναι μάνατζερ των Ντιτρόιτ και έκλεισε πως θα προπονηθεί με την Μπόστον που έχουν 8 επιλογές στα φετινά ντραφτ, με το Ντιτρόιτ, που είναι προπονητής ο φίλος του Βαν Γκάντι και με το Σικάγο.

4. Μου εξήγησε λοιπόν, πως το να βρεθεί ο Παπαγιάννης πιο ψηλά από το νούμερο 39 είναι το πιο πιθανό σενάριο. Έχει έμπειρο ατζέντη, με γνωριμίες και είναι δύσκολο να δεχτεί σε μία χρονιά που ο Κροάτης Μπεντερ προορίζεται για το νο 3, να αφήσει τον Παπαγιάννη να κατρακυλήσει στο νούμερο 39 ή στο 40 των Πέλικανς. Τα σενάρια λοιπόν, είναι δύο:

Είτε αποσύρεται ο Παπαγιάννης, παίζει Ευρωλίγκα και πάει με δυνατά στατιστικά για να μπει πρώτο γύρο την επόμενη σεζόν είτε μπαίνει πρώτο γύρο από φέτος με συνέπεια να κινδυνεύει να τον χάσει ο Παναθηναϊκός. Για να το κάνουμε συγκεκριμένο, η λογική λέει πως αν μάθουμε πως ο Παπαγιάνης δεν αποσύρεται, ο μάνατζερ του θα του έχει εξασφαλίσει συμβόλαιο στον πρώτο γύρο.

Κάτι που σημαίνει εγγυημένο συμβόλαιο, οπότε για να μείνει στον Παναθηναϊκό, θα πρέπει η ομάδα που θα πάρει τα δικαιώματα του, να θεωρήσει πως για την εξέλιξη του θα ήταν προτιμότερο να παραμείνει στην Ευρώπη για έναν χρόνο. Καταλαβαίνετε, όμως, πως στην περίπτωση Παπαγιάννη, υπάρχουν αστάθμητοι παράγοντες. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο Παναθηναϊκός είναι να του εξασφαλίσει με τον τρόπο που θα χτιστεί, αλλά και με αυτά που θα του πει την συμμετοχή του.

Ο ΖΑΚ ΟΓΚΟΥΣΤ

Αν κάτι δεν πάει καλά για τον Παναθηναϊκό με τον Παπαγιάννη ή αποφασιστεί να αποκτηθεί ένα ακόμα καλό κορμί, κρατήστε στο μυαλό σας τον Ζακ Ογκουστ αθλητικό σέντερ με ύψος 2.06. Ο Όγκουστ τέλειωσε το κολέγιο Norte Dame, έχοντας πέρυσι στην τελευταία του σεζόν 14 πόντους μέσο όρο και 10,8 ριμπάουντ. Ο Ογκουστ κάνει προσπάθειες, να μπει στον δεύτερο γύρο των ντραφτ, αλλά επειδή είναι δύσκολο να τα καταφέρει, κάνει επίσης προσπάθειες να πάρει ελληνικό διαβατήριο. Έχει μητέρα Ελληνίδα, από την Καστοριά και είναι μία περίπτωση ελκυστική, που την έχουν στο μυαλό τους οι δύο αιώνιοι πιθανότατα και άλλες ομάδες της Α1.

ΧΤΙΖΕΙ ΣΤΑ "ΘΕΛΩ" ΠΕΔΟΥΛΑΚΗ

Για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, αυτό που είναι φέτος δεδομένο είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα φτιαχτεί στα θέλω του Πεδουλάκη. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν πως θα πρέπει του χρόνου να στηριχτούν στους Χαραλαμπόπουλο, Παπαγιάννη και από εκεί και πέρα οι υπόλοιπες επιλογές θα είναι στα πιστεύω του "Άρτζι". Δεν θα υπάρχουν κινήσεις της λογική του 2013. Όταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος "φόρτωσε" τους Μαυροκεφαλίδη, Μπατίστ και στην συνέχεια τον Καπόνο. Ο Έλληνας τεχνικός θα έχει την ευκαιρία να χτίσει την αθλητική ομάδα που ονειρεύεται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Ντιλέινι, ο ΠΑΟ και το ΝΒΑ
Σταθερά μεταγραφικά βήματα από τους "αιώνιους"
Εδώ οι καλοί κοντοί

News 24/7

24MEDIA NETWORK