Τον χτύπησαν στον εγωισμό

Ο Τσάρλυ γράφει για τον Παναθηναϊκό των αλλαγών που δικαίωσαν τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, το νέο... ξεκίνημα, το αποτυχημένο καλοκαιρινό πλάνο του Σάσα Τζόρτζεβιτς, τις προσθήκες, την πρόκληση με την Μπασκόνια και τη στιγμή που οι Αγγελόπουλοι χτύπησαν στον εγωισμό του ισχυρού άνδρα του τριφυλλιού.

Τον χτύπησαν στον εγωισμό

Ο Παναθηναϊκός την Τετάρτη μπαίνει στην μάχη του top 8 της Ευρωλίγκας, διεκδικώντας, απέναντι στην Λαμποράλ την πρόκρισή του στο Final 4. Να επιστρέψει δηλαδή στο κορυφαίο συλλογικό γεγονός του ευρωπαϊκού μπάσκετ, μετά από 4 χρόνια. Από το τέλος της εποχής Ομπράντοβιτς, ο Παναθηναϊκός δεν έχει καταφέρει να βρεθεί σε Final 4. Αν το πετύχει, θα δοθεί έναυσμα για ξεκίνημα μίας καινούριας εποχής. Άλλωστε η διοίκηση το περασμένο καλοκαίρι, ανέβασε το μπάτζετ, έδωσε το τιμόνι της ομάδας σε μία μεγάλη προσωπικότητα, ελπίζοντας να βγει το στοίχημα Τζόρτζεβιτς.

Ο καλοκαιρινός ενθουσιασμός

Η χρονιά για τον Παναθηναϊκό μπορεί να χωριστεί σε 3 περιόδους. Η πρώτη ήταν αυτή της προσδοκίας και του ενθουσιασμού. Η διοίκηση ανέβασε το μπάτζετ, έκλεισε συμφωνία με τον Τζόρτζεβιτς και στην συνέχεια κάλυψε όλες του τις επιθυμίες. Έφερε τους Ραντούλιτσα, Κούζμιτς, Παύλοβιτς, τον Φελντέιν και ταυτόχρονα τα καλοκαιρινά τουρνουά των νεαρών είχαν γεμίσει αισιοδοξία για την ανάπτυξη των Χαραλαμπόπουλου, Παπαγιάννη.

Τον χτύπησαν στον εγωισμό

Ο κόσμος από νωρίς αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια. Είχε πληγωθεί από την εικόνα της ομάδας την περασμένη χρονιά και διψούσε για να δει το αγαπημένο του τμήμα να επιστρέψει στα επίπεδα που τον έχει συνηθίσει. Η κλήρωση έφερε πολύ νωρίς δύο κολλητά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό. Από την εικόνα των δύο ομάδων έγινε φανερό πως ο Τζόρτζεβιτς προετοίμασε περισσότερο αυτά τα δύο παιχνίδια από τον Σφαιρόπουλο, η ομάδα του ήταν πιο έτοιμη και πήρε και τα δύο ντέρμπι. Ο στόχος επετεύχθη, ο δρόμος για τον πρώτο τίτλο άνοιξε, από το πρώτο παιχνίδι της σεζόν και ο κόσμος κατάλαβε πως την φετινή χρονιά κάτι αλλάζει και δέθηκε με την ομάδα.

Απέτυχε το αρχικό πλάνο του Σάλε

Τα πράγματα όμως δεν εξελίχθηκαν όπως περίμεναν οι οπαδοί, αλλά και οι περισσότεροι αναλυτές. Στην πράξη αποδείχθηκε πως το πλάνο Τζόρτζεβιτς είχε αδυναμίες. Ο νέος τεχνικός του Παναθηναϊκού πιθανότατα παρασύρθηκε από τις καλές πορείες του με την Εθνική Σερβίας και έφτιαξε ένα ρόστερ που έμοιαζε σαν να πάει να διεκδικήσει τίτλο σε Ευρωμπάσκετ. Χωρίς ενέργεια, χωρίς ψηλούς με γρήγορα πόδια, δίχως να υπολογίζει πως στην Ευρωλίγκα όλες οι ομάδες έχουν Αμερικάνους τόσο στην περιφέρεια, όσο και κάτω από το καλάθι.

Οι Αγγελόπουλοι έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Χτύπησαν με τις δηλώσεις τους μετά το παιχνίδι, που οι παίκτες τους ταπείνωσαν αγωνιστικά τον Παναθηναϊκό, τον εγωισμό του Δημήτρη Γιανακόπουλου.

Αποδείχθηκε στην πράξη πως ο Παναθηναϊκός, ήταν πολύ αργός στην περιφερειακή άμυνα, δεν είχε περιφερειακό να περνά τον παίκτη του στην επίθεση και στην θέση 5 το πρόβλημα, ειδικά στην άμυνα, ήταν τεράστιο. Δεν βγήκε καθόλου η μεταγραφή Παύλοβιτς, ο Ραντούλιτσα στην άμυνα αποτέλεσε μεγάλο πρόβλημα, ο Κούζμιτς, δεν έδινε την ενέργεια που έλειπε από τον Ραντούλιτσα και ήταν φανερά κατώτερος από το επίπεδο που ήθελε να φτάσει ο Παναθηναϊκός και ο Τζόρτζεβιτς δεν είχε καταφέρει να ενσωματώσει στην ομάδα τους Χαρλαμπόπουλο, Παπαγιάννη.

Το επίπεδο του Παναθηναϊκού έμοιαζε χαμηλό, τα προβλήματα πολλά σε άμυνα και επίθεση και οι λύσεις φτωχές. Το αρχικό πλάνο Τζόρτζεβιτς απέτυχε και όλα έδειχναν πως η φετινή χρονιά που ξεκίνησε με προσδοκίες οδηγούνταν σε φιάσκο.

Όλα άλλαξαν την ημέρα της ταπείνωσης

Όλα όμως άλλαξαν την ημέρα της ταπείνωσης. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει προχωρήσει στις αλλαγές που φώναζε πως χρειάζεται το ρόστερ. Η δεύτερη φάση της Ευρωλίγκα ξεκινάει με ρεκόρ 1-3. Η ομάδα του Τζόρτζεβιτς έχει κερδίσει μόλις με 2 πόντους και από τύχη την Μάλαγα, έχει χάσει από Φενέρ εκτός, από Ερυθρό Αστέρα στο ΟΑΚΑ και έχει ηττηθεί, για 3η συνεχόμενη φορά, από την Κούμπαν του Μπαρτζώκα. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε από την ταπεινωτική ήττα στο ΣΕΦ. Στης 25 Ιανουαρίου, άλλαξε ουσιαστικά η χρονιά για τον Παναθηναϊκό.

Το "δώρο" των Αγγελόπουλων

Ο Ολυμπιακός, αλλά και οι Αγγελόπουλοι προσέφεραν ένα μεγάλο δώρο στον κόσμο του Παναθηναϊκού. Οι παίκτες του Σφαιρόπουλου στο γήπεδο ανέδειξαν όλα τα προβλήματα του Παναθηναϊκού και έθεσαν τον Τζόρτζεβιτς προ των ευθυνών του, αλλά και οι Αγγελόπουλοι έκαναν ένα τεράστιο λάθος. Χτύπησαν με τις δηλώσεις τους μετά το παιχνίδι, που οι παίκτες τους ταπείνωσαν αγωνιστικά τον Παναθηναϊκό, τον εγωισμό του Δημήτρη Γιανακόπουλου, κάνοντας την δήλωση, πως οι "πράσινοι" έχουν μείνει με πέντε ξένους και έχουν κολλήσει εκεί. Τεράστιο λάθος, πιθανότατα να έκανε έτσι κι αλλιώς ο Δημήτρης Γιανακόπουλος διορθωτικές κινήσεις, ήταν όμως δεδομένο, πως η συγκεκριμένη τοποθέτηση θα τον πείσμωνε.

Τον χτύπησαν στον εγωισμό

Εκείνη την ημέρα άλλαξαν όλα στον Παναθηναϊκό. Ο Γιανακόπουλος είχε ανεβάσει το μπάτζετ το καλοκαίρι, αλλά το πλάνο Τζόρτζεβιτς δεν τράβαγε και τα πράγματα είχαν φθάσει σε ένα σημείο που κατάλαβε και ο ίδιος ο Σέρβος τεχνικός πως αν συνεχίσει να στηρίζει τις επιλογές των Παύλοβιτς, Κούζμιτς θα χάσει και την χρονιά, αλλά πάνω από όλα την δουλειά του και την μεγάλη ευκαιρία που του πρόσφερε ο Παναθηναϊκός, να σηκώσει το όνομα του σαν προπονητής.

Η συνάντηση και οι αποφάσεις

Την επόμενη ημέρα έγινε συνάντηση των δύο ανδρών στα γραφεία του Γιανακόπουλου και οι αποφάσεις που πάρθηκαν οδηγούν τον Παναθηναϊκό στην 3η περίοδο που γεννά προσδοκίες και ακόμα δεν γνωρίζουμε το που μπορεί να φθάσει. Η ομάδα είχε τόσες χτυπητές αδυναμίες, που το φάρμακο, που χρειαζόταν ήταν ευδιάκριτο.

Ο Παναθηναϊκός χρειαζόταν έναν ακόμα γρήγορο γκαρντ στο κατέβασμα της μπάλας και με ικανότητα να πιέζει σε όλο το γήπεδο και να παίζει επιθετική άμυνα στην μπάλα στον αντίπαλο, δουλειά που έκανε μόνο ο Καλάθης. Χρειαζόταν επίσης περιφερειακό, που να μπορεί να περνά τον παίκτη του στα πόδια και να βάζει την μπάλα στο καλάθι. Και φυσικά 5άρι, με γρήγορα πόδια, να έχει παιχνίδι πάνω από την μπάσκέτα, να δίνει ενέργεια και μπορεί να αντιμετωπίζει καλά τα πικ έν ρόλ των αντιπάλων.

Όλοι εκείνη την εποχή μίλαγαν για 2 μεταγραφές, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως ο Δημήτρης Γιανακόπουλος ήταν διατεθειμένος, να κλείσει και τις 3 τρύπες του ρόστερ! Ο Ελιοτ Γυίλιαμς είναι σίγουρα ο άνθρωπος που κάνει την διαφορά, αλλά η προσθήκη τριών Αμερικάνων που έχουν όλα όσα έλειπαν από το ρόστερ που δημιούργησε ο Τζόρτζεβιτς το καλοκαίρι ήρθε για να αλλάξουν την ιστορία της χρονιάς.

O Xέινς δίνει ανάσες στον Καλάθη

Ο Χέινς προσφέρει σημαντικές ανάσες στον Καλάθι και την δυνατότητα στον Παναθηναϊκό να βγάζει ενέργεια στην περιφερειακή άμυνα και πίεση πάνω στην μπάλα. Παίρνει μετρημένες προσπάθειες με καλά ποσοστά. Μέχρι σήμερα σε 7 παιχνίδια παίζει κατά μέσο όρο 11.51 έχει 4,7 πόντους σουτάροντας 4/5 δίποντα 5/11 τρίποντα και 10/13 βολές. Είναι φανερό πως ανεβαίνει και θα διακινδυνέψω μία πρόβλεψη. Στην σειρά με την γρήγορη Λαμποράλ, αυτός και ο Χάντερ θα είναι τα κλειδιά για τον Παναθηναϊκό.

Είναι οι δύο παίκτες που δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο μέσο όρο, έχουν τα στοιχεία που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός για να παίξει καλή άμυνα απέναντι σε μία ομάδα που τρέχει και έχει σαν όπλο της στο σκοράρισμα το πεντάρι, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το που μπορούν να φτάσουν.

Το στοίχημα Τζόρτζεβιτς

Και πάμε τώρα στο μεγάλο στοίχημα του Τζόρτζεβιτς. Ο Σάσα το καλοκαίρι πήρε πάνω του την μεταγραφή Κούζμιτς. Τότε, είχε αιτιολογήσει την συγκεκριμένη επιλογή, λέγοντας πως χρειάζεται ένα αναλώσιμο 5άρι. Που θα έχει εμπειρία, κάποια διαφορετικά στοιχεία από τον Ραντούλιτσα και θα μπορεί χωρίς να διαταράσσονται τα αποδυτήρια, να του παίρνει χρόνο για να δίνει ευκαιρίες στον Παπαγιάννη.

Ο Τζόρτζεβιτς πήρε το ρίσκο με Χάντερ καθώς θεωρεί πως έχει ακριβώς τα προσόντα που χρειάζεται το ρόστερ του τριφυλλιού.

Στην πράξη όμως ο Τζόρτζεβιτς έδειξε λιγότερη εμπιστοσύνη πιτσιρικλα και παρότι ο Κούζμιτς έδειχνε μεγαλύτερο φιλότιμο στην άμυνα από ότι ο Ραντούλιτσα, ούτε αυτός μπορούσε να τα βάλει με τους γρήγορους Αμερικάνους στην θέση 5.

Η ρακέτα, όπως χαρακτηριστικά είχα αναφέρει σε ένα παλιότερο κείμενο, είχε γίνει χώρος οργίων για τους Αμερικάνους σέντερ -και όχι μόνο- της Ευρωλίγκα. Εδώ ο Τζόρτζεβιτς πήρε ένα δεύτερο ρίσκο, από το οποίο θα κερδίσει πολλά αν του βγει.

Το πήρε πάνω του για Χάντερ

Ο Δημήτρης Γιανακόπουλος, μετά την ήττα στο ΣΕΦ και τις δηλώσεις των Αγγελόπουλων, το πήρε προσωπικά, ήξερε πως η ομάδα χρειάζεται μία σίγουρη λύση Αμερικανού στην θέση 5 και είχε εξασφαλίσει ένα καλό μπάτζετ στον Τζόρτζεβιτς για να βρει παίκτη στην θέση 5.

Τον χτύπησαν στον εγωισμό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μάλιστα ο ίδιος είχε κάνει προσωπικές επαφές και του είχε προτείνει μία πιο σίγουρη λύση, τον Πέντεγκραφ, ή αλλιώς Έιρς όπως τον λένε τα τελευταία χρόνια. Ο Τζόρτζεβιτς, όμως, πείστηκε από τον καλό του φίλο, τον Κροάτη αρχισκάουτερ των Σικάγο Ίβιτσα Ντούκαν, πως ο Χάντερ είναι η ιδανική επιλογή για αυτό που ψάχνει. Δηλαδή, για ένα γρήγορο 5άρι, με θέληση να μάθει το παιχνίδι των αντίπαλων σέντερ, με γρήγορες περιστροφές και παιχνίδι πάνω από την μπασκέτα. Παρακολούθησε πολλές ώρες τον παίκτη, μίλησε με την οικογένεια του, με τον ίδιο τον νεαρό αθλητή και πήρε το ρίσκο να μην χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα χρήματα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και να κλείσει το στοίχημα Χάντερ. Ενός παιδιού χωρίς εμπειρία, χωρίς παραστάσεις, αλλά που ο ίδιος ο Τζόρτζεβιτς θεώρησε πως έχει ακριβώς τα προσόντα που χρειάζεται το ρόστερ του τριφυλλιού.

Ο Τζόρτζεβιτς ακόμα είναι προσεκτικός με τον Χάντερ. Η νοοτροπία του 21 ετών σέντερ τον έχει δικαιώσει, τα 7.32 λεπτά με την Κούμπαν, ήταν αυτά που έδωσαν όσα έλειπαν από τον Παναθηναϊκό και βοήθησαν ώστε να κερδίσουν για πρώτη φορά φέτος την ομάδα του Μπαρτζώκα. Στην Ευρωλίγκα ο Χάντερ έχει παίξε σε 5 παιχνίδια 9.27 λεπτά μέσο όρο, έχει 4,59 πόντους και 2,2 ριμπάουντ.

Χάντερ και Χέινς τα κλειδιά

Έχω την αίσθηση πως όσο περισσότερο θα μπορέσει ο Χάντερ στην σειρά με την Λαμποράλ να πείσει τον Τζόρτζεβιτς να τον εμπιστευτεί απέναντι στον Μπουρούση, τόσο μεγαλύτερη τύχη θα έχει στην σειρά ο Παναθηναϊκός.

Τον χτύπησαν στον εγωισμό
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Μέχρι τώρα δείχνει ο Χάντερ πως είναι ένα στοίχημα που μπορεί να το κερδίσει ο τεχνικός του τριφυλλιού, οι απαντήσεις όμως θα δοθούν σε αυτήν την σειρά αγώνων. Η Λαμποράλ στηρίζεται πολύ στον Μπουρούση που κάνει στην φετινή Ευρωλίγκα τον... Ντίβατς και έχει 14,8 πόντους και 9,2 ριμπάουντ. Είναι σίγουρο πως ο Ραντούλιτσα θα μπορεί να τον βάλει στην πλάτη του να τον πάει χαμηλά και στην επίθεση, να προσφέρει σημαντικές λύσεις. Είναι σημαντικό όμως να μην βρει ρυθμό στην σειρά ο Μπουρούσης, ή για την ακρίβεια όταν βρίσκει ρυθμό, να υπάρχει κάποιος στην θέση 5 ικανός να τον σταματήσει.

Το ίδιο ισχύει και για το όπλο στην περιφέρεια που διαθέτει η Λαμποράλ, τον Τζέιμς. Με λίγα λόγια οι επιλογές Χάντερ, Χέινς αποτελούν πολύτιμα εργαλεία για τον Τζόρτζεβιτς στην σειρά με την Μπασκόνια.

Μπάσκετ που κάνει την διαφορά

Βέβαια, όλα όσα ανέφερα δεν θα είχαν νόημα αν δεν είχε αποκτηθεί ο Γουίλιαμς. Ο Έλιοτ Γουίλιαμς προσέφερε το εύκολο καλάθι την κρίσιμη ώρα, πρόσφερε τεράστιες υπηρεσίες τόσο στον Τζόρτζεβιτς, όσο και στον Διαμαντίδη, Έγινε ο άνθρωπός που προσφέρει την δυνατότητα στον Διαμαντίδη να κλείσει με τον τρόπο που του αξίζει την καριέρα του. Τον απάλλαξε από την αναγκαιότητα, να παίρνει είτε αντέχει είτε όχι όλες τις κρίσιμες αποφάσεις.

Ο Έλιοτ Γουίλιαμς είναι ένας Αμερικάνος που παίζει τέλεια το ευρωπαϊκό σκεπτόμενο μπάσκετ και απελευθερώνει τον Διαμαντίδη.

Αποδείχθηκε πως ο Έλιοτ Γουίλιαμς είναι ένας Αμερικάνος που παίζει τέλεια το ευρωπαϊκό σκεπτόμενο μπάσκετ. Βάζει πολλούς πόντους χωρίς να χρειάζεται να εκβιάζει επιθέσεις, παίρνει τα σουτ που του αναλογούν, περνά τον παίκτη του, διαβάζει την αντίπαλη άμυνα αλλά και χτυπά στην αδυναμία του παίκτη που τον μαρκάρει και παίρνει κρίσιμες αποφάσεις, όταν η μπάλα καίει.

Σε 7 παιχνίδια έχει 26.07 λεπτά κατά μ. ό. σκοράρει 14.4 πόντους, σουτάρει δύσκολα δίποντα με 50% ευστοχία, έχει μόλις 2/13 τρίποντα, άλλα όταν η ομάδα του χρειάστηκε το μεγάλο σουτ, το έβαλε με την Νταρουσάφακα και σουτάρει 92.3% βολές.

Απελευθερώνει τον Διαμαντίδη

Δεν είναι τυχαίο που με το που μπήκε για τα καλά στην ομάδα ο Γουίλιαμς, πετάει ο Διαμαντίδης. Στο πρόσωπο του Αμερικάνου σκόρερ, βρήκε τον μεγάλο συμπαίκτη που χρειαζόταν. Ο Έλιοτ τραβά την άμυνα πάνω του και πλέον ο Διαμαντίδης, μπορεί πιο εύκολα να τελειώνει επιθέσεις. Στα τελευταία 4 παιχνίδια έχει 43 πόντους, με 7/9 δίποντα και 8/16 τρίποντα. Είναι φυσιολογική αυτή η άνοδος στα ποσοστά του, καθώς δεν χρειάζεται να έχει πολύ την μπάλα στα χέρια του, να κουράζει τον εαυτό του και οι 5άδες, που πλέον μπορεί να φτιάχνει ο Τζόρτζεβιτς, δεν επιτρέπουν στον αντίπαλο να προσαρμόζει σε αυτόν την άμυνα του.

Όχι μόνο οι Παναθηναϊκοί, όλοι οι υγιείς φίλαθλοί, όσοι αγαπούν το μπάσκετ, αλλά και συνολικά τον αθλητισμό, θέλουν να δουν τον Διαμαντίδη να τελειώσει με συμμετοχή σε FINAL4 την τελευταία χρονιά της καριέρας του. Η σειρά με την Μπασκόνια, είναι τεράστια. Αυτός ο μεγάλος αθλητής αξίζει να τελειώσει με μία ακόμα διάκριση την καριέρα του, θέλουμε να τον δούμε στο τελευταίο του FINAL4, αλλά ακόμα και στην μάχη που θα δώσει αυτός ο μεγάλος αθλητής, για να φτάσει σε αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Συνέντευξη Ντομινίκ Γουίλκινς στο Contra.gr: Ο "Μπόζα" με είπε μ@@@@@!

News 24/7

24MEDIA NETWORK