ΠΑΟΚ: Αλλάζει την ιστορία του

Η μεταγραφή του Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ στον ΠΑΟΚ αλλάζει πολλά πράγματα, σε μία νέα "σελίδα" που ανοίγει στον "δικέφαλο του βορρά" το δίδυμο Φρανκ Άρνεσεν - Ιγκόρ Τούντορ. Το Contra.gr και ο Αντώνης Τσακαλέας ανοίγει τον φάκελο ΠΑΟΚ και εξηγεί τι διαφορετικό θα συμβεί φέτος, τι κρατάει από πέρυσι, ποιες μεταγραφές θα βγουν και τι περιμένουν στην Τούμπα για τη νέα σεζόν.

ΠΑΟΚ: Αλλάζει την ιστορία του

Η απόσταση ανάμεσα στις δυο μεγάλες "βόμβες" του ΠΑΟΚ είναι 98 μέρες. Ο Φρανκ Άρνεσεν "πάτησε" Τούμπα στις τελευταίες ημέρες της άνοιξης (27 Μαΐου) και ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ ντύθηκε στα ασπρόμαυρα στις αρχές του φθινοπώρου (1 Σεπτεμβρίου). Στο... ενδιάμεσο, ο ΠΑΟΚ έζησε ένα καλοκαίρι πρωτόγνωρο για τα δεδομένα του. Με ένα προπονητή, οκτώ επίσημα παιχνίδια, δέκα μεταγραφές και ένα κόσμο που βλέπει τον ΠΑΟΚ να αλλάζει μέρα με την ημέρα, ανυπομονεί, ονειρεύεται και στηρίζει μια ομάδα που άλλαξε από τη κορυφή της εξωαγωνιστικής πυραμίδας (Άρνεσεν) μέχρι τη κορυφή της επίθεσης (Μπέρμπατοφ).

Όλοι οι άνθρωποι του Σαββίδη

Και οι δυο κινήσεις φέρνουν τη σφραγίδα του Ιβάν Σαββίδη. Ο μεγαλομέτοχος του Δικεφάλου, αφού τα προηγούμενα χρόνια επένδυσε άλλες φορές σε ακριβούς δανεικούς ( Στοχ), άλλες σε ακριβούς εξαμήνου ( Νάτχο) και άλλες σε ακριβό προπονητή, επέλεξε το μόνο δρόμο που δεν είχε ακολουθήσει ως τώρα: αυτόν του ακριβού τεχνικού διευθυντή. Ο ομογενής επιχειρηματίας (χρυσο)πλήρωσε τον Φρανκ Άρνεσεν. Το να (χρυσο)πληρώσει δεν είναι κάτι που το έκανε για πρώτη φορά, αλλά το να δώσει, μαζί με τα… ωραία του λεφτά, και τα "κλειδιά" της ομάδας, δεν το είχε κάνει άλλη φορά. Πάντα επενέβαινε, άλλοτε σε μικρό, άλλοτε σε μεγάλο βαθμό, και αυτό οφειλόταν σε έναν και μόνο λόγο, που πλέον δεν υφίσταται.

Ο Ιβάν Σαββίδης περιβάλλεται πλέον από άτομα της επιλογής του. Δεν υπάρχουν πλέον γύρω του άνθρωποι που τους βρήκε στον ΠΑΟΚ. Αν σήμερα γίνει μια έκτακτη σύσκεψη των σημαντικών του στελεχών σε διοικητικό και αγωνιστικό επίπεδο, θα δώσουν το παρών ο Ιβάν Σαββίδης, η Μαρία Γκοντσάρεβα, ο Ιάκωβος Αγγελίδης, ο Φρανκ Άρνεσεν και ο Ιγκόρ Τούντορ. Άπαντες έχουν λιγότερες ημέρες εντός ΠΑΟΚ από τον Σαββίδη, ήρθαν μετά από εκείνον. Όλα, μοιάζουν να έχουν μια "φυσική ροή". Ο Σαββίδης επέλεξε τον υπεύθυνο των οικονομικών, τον πρόεδρο και τον τεχνικό διευθυντή, και ο τελευταίος έχει το γενικό πρόσταγμα σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό τμήμα. Ο καθένας έχει τομέα ευθύνης.

Η "φυσική ροή" και ο "τομέας ευθύνης" είναι πράγματα που έλειπαν, άλλοτε σε μεγάλο, άλλοτε σε μικρό βαθμό, από τον ΠΑΟΚ ως τώρα. Ήταν… "ένα μικρό βήμα για έναν επιχειρηματία, ένα μεγάλο βήμα για ένα σύλλογο" όλη αυτή η σωστή αλληλουχία πραγμάτων που αποφάσισε ο Ιβάν Σαββίδης (ή μάλλον προσπαθούσε να εφαρμόσει και δεν το είχε δει ως τώρα), που καταλήγει σε ένα "πρωτόγνωρο" για τους ασπρόμαυρους μεταγραφικό πλάνο.

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία του ο ΠΑΟΚ δεν είχε αγοράσει εννιά παίκτες σε ένα καλοκαίρι. Ποτέ άλλοτε ο ΠΑΟΚ δεν είχε τόσο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας.

Ο ΠΑΟΚ έγινε πιο "Ευρωπαίος" και "επαγγελματίας" σε νοοτροπία και κινήσεις από κάθε άλλη φορά, και αυτό είναι δεδομένο πως θα του βγει σε βάθος χρόνου. Οι πιθανότητες να του βγει από τη πρώτη χρονιά δεν είναι πολλές, αλλά ίσως αυτό να μην είναι το μεγάλο ζητούμενο. Ο Ιβάν Σαββίδης ολοκλήρωσε τις δικές του, εξωαγωνιστικές, κινήσεις, και περίμενε τις κινήσεις των ανθρώπων που τέθηκαν επικεφαλής του αγωνιστικού τμήματος, οι οποίες όμως έγιναν "εν κινήσει".

Έμαθε να ψαρεύει

Ο ΠΑΟΚ απέκτησε αθλητικό διευθυντή κατά τη διάρκεια των περσινών πλέι οφ, προπονητή στο διάστημα των... 19 ημερών που μεσολάβησαν από το τελευταίο επίσημο παιχνίδι της σεζόν 2014/15 μέχρι τη πρώτη προπόνηση της σεζόν 2015/16, ενώ οι μεταγραφές του χρονικά κατανεμήθηκαν ως εξής: Δυο τον Ιούνιο, μια τον Ιούλιο, επτά τον Αύγουστο και μια, αλλά "βαρβάτη" τον Σεπτέμβριο,. Ο μεγάλος αγωνιστικός στόχος του καλοκαιριού, που ήταν η παρουσία στους ομίλους του Europa League επετεύχθη, όμως στο πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ έχει κάνει... άκυρη εκκίνηση.

Αυτό που γίνεται φέτος στον ΠΑΟΚ, όσον αφορά όχι τη χρονική σειρά των κινήσεων αλλά τις ίδιες τις κινήσεις (ο αθλητικός διευθυντής προσλαμβάνει προπονητή, η προπονητής "τσεκάρει" το ρόστερ, καταγράφει ανάγκες σε μια λίστα, τη δίνει στον αθλητικό διευθυντή και εκείνος βγαίνει στην αγορά και "ψωνίζει" βάσει αυτής, πράγματα απολύτως λογικά αλλά συνάμα πρωτόγνωρα για τον ΠΑΟΚ) θυμίζει μια Κινεζική παροιμία. "Αν κάποιος σου αγοράσει ένα ψάρι, θα φας μια φορά. Αν κάποιος σε μάθει να ψαρεύεις, θα τρως κάθε μέρα". Το μεγάλο ζητούμενο του ΠΑΟΚ με την "μεταγραφή" Άρνεσεν είναι το να μάθει να "ψαρεύει" ως σύλλογος. Ο Δανός πάντως "ψάρεψε" αρκετά, αλλά είναι και υπεύθυνος και για τον άνθρωπο που θα μαγειρέψει τα ψάρια, για να δούμε τι ΠΑΟΚ θα φάμε φέτος.

Τα συν και τα πλην των μεταγραφών

Στις αρχές Ιουνίου, ο Φρανκ Άρνεσεν είχε να πάρει ένα σωρό αποφάσεις. Οι δυο κύριες αφορούσαν την πρόσληψη τεχνικού και το μεταγραφικό πλάνο. Όπου "μεταγραφικό πλάνο" δεν μιλάμε για το ποιοι παίκτες θα φύγουν, ποιοι θα έρθουν, σε ποιες θέσεις, αλλά το τρόπο με τον οποίο ο Δικέφαλος να κινούταν χρονικά. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις ξεκινούσαν στις 16/7, στο πρώτο τέταρτο της μεταγραφικής περιόδου. Η απόφαση που πάρθηκε ήταν η εξής.

Ο ΠΑΟΚ θα έβγαζε τον Ιούλιο με τους παίκτες που είχε στο ρόστερ του και τον Αύγουστο θα γινόταν το μεγάλο "πήγαινε-έλα". Ο Δικέφαλος ξεκίνησε τη μεταγραφική σεζόν με τους Όλσεν, Κοροβέση, Χαρίση, Πέλκα και Λούκας να αποτελούν τα νέα πρόσωπα - με τους δυο τελευταίους να επιστρέφουν από δανεισμό - και την ολοκλήρωσε με τη προσθήκη άλλων επτά παικτών ( Ροντρίγκες, Μαλεζάς, Ζάιρο, Σάμπο, Λέοβατς, Τσίμιροτ, Αντόνις). Το θετικό για τον ΠΑΟΚ ήταν η κάλυψη των περισσότερων κενών του ρόστερ του. Οι ασπρόμαυροι είχαν κενά από πέρυσι, αλλά και κενά που δημιουργήθηκαν βάσει της αξιολόγησης του περσινού ρόστερ, αρχικά από τον Άρνενσεν και στη συνέχεια από τον Τούντορ, και πλέον έχουν κλείσει.

Το αρνητικό για τον Δικέφαλο, όπως και για κάθε ομάδα που προχωρά σε τέτοιου είδους "επέμβαση" στο ρόστερ της, δεν είναι άλλο από τον όγκο των μεταγραφών, που αυτομάτως απαιτεί χρόνο για να μπορέσει ένα ρόστερ να αποκτήσει ομοιογένεια. Και δεν ήταν μονό αυτό για τον ΠΑΟΚ. Από τους 13 που προστέθηκαν στο ρόστερ μόνο οι έξι πήραν μέρος στο βασικό στάδιο της προετοιμασίας, με τον έναν να αποχωρεί τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωσή της. Από τους επτά που αποκτήθηκαν τον Αύγουστο, μόνο οι τέσσερις εξ' αυτών έκαναν διψήφιο αριθμό προπονήσεων πριν το πρώτο παιχνίδι πρωταθλήματος, και ο ένας θα επιστρέψει - λόγω τραυματισμού στη πρεμιέρα - αρχές Νοέμβρη στην αγωνιστική δράση. Μια άλλη παράμετρος των μεταγραφών του ΠΑΟΚ έχει να κάνει με τις ηλικίες των παικτών που αποκτήθηκαν.

Ένας 30άρης (Μαλεζάς), ένας 27άρης (Λέοβατς), και δέκα "φοιτητές", παίκτες ηλικίας 20-25 ετών. Ο μέσος όρος ηλικίας των ασπρόμαυρων έπεσε στα 23 χρόνια, καθώς οι +27 χρόνων είναι μόλις έξι στο ρόστερ (Κόστα, Τζιόλης, Μαλεζάς, Γλύκος, Τζαβέλλας, Λέοβατς). Τα χαρακτηριστικά αλλά και οι ηλικίες των παικτών κάνουν τον ΠΑΟΚ τον πλέον "φρέσκο" των τελευταίων ετών, με παίκτες που έχουν σε όρους Football Manager, τα physical attributes σε υψηλά επίπεδα. Ο Άρνεσεν είχε "προειδοποιήσει" πως το βάρος του θα πέσει σε παίκτες με "δίψα" και ηλικιακά εκεί κινήθηκε.

ΠΑΟΚ: Αλλάζει την ιστορία του

Και αφού στήθηκε όλη η... τούρτα, ο Σαββίδης έβαλε πάνω της το κερασάκι... Ντίμιταρ Μπερμπατοφ. Ο Βούλγαρος προστέθηκε στο ρόστερ τη πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη και αμέσως ξεκίνησε η προσπάθεια ένταξής του στο αγωνιστικό πλάνο. Ηχηρή μεταγραφή, την οποία περιμένουμε να την ακούσουμε και στο γήπεδο.

Η ευχάριστη έκπληξη

Δεν είναι μεταγραφή, αλλά είναι επιστροφή. Άλλον Πέλκα έστειλε ο ΠΑΟΚ στη Σετούμπαλ και άλλον πήρε πίσω. Και, δεν χρειάστηκε να κάνουν τίποτα μαγικά οι Πορτογάλοι. Απλά, είχαν τη διάθεση αλλά και τον τρόπο να "ασχοληθούν" μαζί του, ειδικά από τη στιγμή που τους ταίριαζε σε αυτό που ήθελαν να παίξουν. Μια ομάδα που έχει στόχο τη παραμονή, "τρέφεται" από παίκτες που έχουν ταχύτητα και ποδοσφαιρική οξυδέρκεια. Ο Πέλκας δεν "μάγεψε" στη Πορτογαλία. Έκανε τα "βασικά". Κυρίως όμως, έβγαλε από πάνω του όλους του τους φόβους, ίσως και τις ενοχές για το 10 που πήρε στον ΠΑΟΚ, όταν δεν μπορούσε να το σηκώσει. Ο Γιώργος Δώνης πίστευε πως το αξίζει και του το έδωσε σε μια προσπάθεια να τον "τσιγκλήσει".

ΠΑΟΚ: Αλλάζει την ιστορία του
INTIME SPORTS

Τότε, τη σεζόν 2012-13, ο Πέλκας δεν ήταν έτοιμος (βέβαια δεν ήταν έτοιμος και ο ΠΑΟΚ του νεοφερμένου Σαββίδη που τη πρώτη χρονιά ήθελε να θρέψει τον εγωισμό του με ένα τρόπαιο με αποτέλεσμα το κύπελλο να γίνει από στόχος, αυτοσκοπός), τώρα όμως δικαιούται μια δεύτερη ευκαιρία. Ίσως, αν ο Ζάιρο είχε αποκτηθεί νωρίτερα στη μεταγραφική περίοδο, να ήταν εκείνος η ευχάριστη έκπληξη των μεταγραφών. Στα πρώτα δείγματα γραφής, έδειξε πως έχει καλά στοιχεία. Δεν φοβάται να πάει στο ένας εναντίον ενός, ξέρει να τελειώνει φάσεις, έχει το "πακέτο" του παίκτη που έψαχνε ο ΠΑΟΚ για να καλύψει το κενό του Περέιρα.

Η δυσάρεστη έκπληξη

Από τη πρώτη μέρα, ο Ρόμπιν Όλσεν βρίσκεται στο μικροσκόπιο. Αρχικά διότι ήταν χρονικά η πρώτη μεταγραφή του Φρανκ Άρνεσεν, ακολούθως λόγω της παρουσίας του κάτω από τα δοκάρια σε όλα τα πρώτα επίσημα παιχνίδια του ΠΑΟΚ, και στη συνέχεια λόγω των εμφανίσεών του, που όλες είχαν τον τίτλο "ναι, αλλά….". Λένε πως ο,τι υπάρχει πριν το "αλλά", δεν "μετράει". Βάσει ύψους (1.98) ο Όλσεν είναι πολύ καλύτερος από όσο κανείς θα περίμενε στα "χαμηλά" και χειρότερος από όσο κανείς θα περίμενε στα "ψηλά".

ΠΑΟΚ: Αλλάζει την ιστορία του
INTIME SPORTS

Είναι δεδομένο πως ο Όλσεν είναι καλός τερματοφύλακας. Δεν μπορείς να κοροϊδέψεις πολλούς για πολύ καιρό. Δεν μπορεί, λοιπόν, να "κορόιδευε" την Μάλμε για τρία χρόνια, με δυο πρωταθλήματα και ένα βραβείο καλύτερου τερματοφύλακα του πρωταθλήματος, αλλά στα "εδώ" νερά, δεν κολυμπάει, ακόμα "τσαλαβουτάει". Ο Σουηδός κίπερ ψάχνει μια πειστική εμφάνιση σε όλους τους τομείς, για να πάρει τα πάνω του, και αυτόματα να αρχίσει να δίνει ψυχολογία και στην άμυνά του.

Τι θέλει να επαναλάβει

Το "πέρυσι" για τον ΠΑΟΚ μοιάζει πολύ μακρινό. Και μόνο που το μισό περσινό ρόστερ "ξηλώθηκε", ενώ αποτελούν παρελθόν τόσο ο προπονητής όσο και ο τεχνικός διευθυντής, δείχνει τη διάθεση του Σαββίδη να αφήσει πίσω του όλα όσα έπραξε το καλοκαίρι του 2014, τα οποία ο ΠΑΟΚ τα πλήρωσε ακριβά, και σε χρόνο και σε χρήμα, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν, αλλά και της φετινής.

Από την περσινή ομάδα, απουσιάζει ο πρώτος σκόρερ (Περέιρα), ο πρώτος σε ασίστ (Ρατς), ο πρώτος σε κλεψίματα (Τζανδάρης), ο πρώτος σε επεμβάσεις (Ιτάνζ) και άλλοι τόσοι. Η (πικρή) αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάτι που είχε ο ΠΑΟΚ πέρυσι, και θα ήθελε κανείς να δει στην φετινή ομάδα. Ακόμα και το φορτσάτο ξεκίνημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου-Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου αποδείχθηκε μια λάθος διαχείριση δυνάμεων και προετοιμασίας για μια σεζόν με 50 παιχνίδια.

Τι θέλει να αφήσει πίσω από πέρσι

Ο,τι ήταν να αφήσει ο ΠΑΟΚ πίσω του, το άφησε. Ο τεχνικός διευθυντής επέλεξε προπονητή, κάτι που δεν έγινε πέρυσι. Ο προπονητής άφησε όλα τα μεταγραφικά θέματα στον τεχνικό διευθυντή, κάτι που δεν έγινε πέρυσι. Ο ΠΑΟΚ πήρε παίκτες σε όλες τις θέσεις που είχε ανάγκες, κάτι που δεν έγινε πέρυσι. Η περσινή σεζόν του ΠΑΟΚ ήταν ο ορισμός του πυροτεχνήματος. Λάμψη στην αρχή, στάχτες στο φινάλε. Ο ΠΑΟΚ "κλάταρε" πρώτα σωματικά και στη συνέχεια ψυχολογικά.

Στα αποδυτήρια δεν υπήρχε συνοχή, συνεχώς άνοιγαν θέματα αντί να κλείνουν, οι παίκτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους στο προπονητή, ο ΠΑΟΚ δεν διαχειρίστηκε ούτε μια μέρα τη πρωτιά στη διακοπή του πρωταθλήματος, κάτι που φανέρωσε με τον πλέον πειστικό τρόπο την έλλειψη επικοινωνίας (που υπήρχε από τη πρώτη μέρα) ανάμεσα σε προπονητή και τεχνικό διευθυντή. Στο κάτω - κάτω της γραφής, τα αποδυτήρια κρίνονται (και αυτά) στη διαχείριση των άσχημων αποτελεσμάτων, και αυτά στο πρωτάθλημα ήρθαν νωρίς, με τον έναν βαθμό σε δυο παιχνίδια.

Τι θα μετανιώσει στη διάρκεια της σεζόν

Για τον ΠΑΟΚ, η σεζόν 2015-16 θα είναι μεγαλύτερη από κάθε άλλη στην ιστορία του. Η πρώτη προπόνηση έγινε στα τέλη Ιουνίου 2015 και το τελευταίο παιχνίδι θα έρθει στα τέλη Μαΐου. Θα είναι απίθανο να μη το "μετανιώσει" αλλά οι ασπρόμαυροι κοιμούνται όπως έστρωσαν πέρυσι… Η τόσο μεγάλης διάρκειας παρουσία εντός γηπέδου είχε και απόνερα, που αφορούσαν το τρόπο δόμησης του ρόστερ, όσον αφορά το πότε έγινε αυτός. Άλλος ΠΑΟΚ έπαιξε στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, και άλλος θα παίξει στο πρωτάθλημα, το κύπελλο και τους Ευρω-ομίλους.

Ένα μεγάλο ερωτηματικό που έχει προκύψει έχει να κάνει με την έλλειψη παικτών που ανήκουν στο τρίτο ηλικιακό γκρουπ, αυτό των 31+, με ο,τι αυτό συνεπάγεται. Όταν όλοι πίστεψαν πως ο ρόστερ έκλεισε, ο πλέον κοντινός σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ δεν είναι άλλος από τον προπονητή και τον Ρικάρντο Κόστα. Τη τελευταία ημέρα, ο Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ ήρθε να προσθέσει όχι μόνο ενθουσιασμό στο κόσμο και ποιότητα στην επίθεση, αλλά και την εμπειρία του, μια άλλη αύρα εντός αποδυτηρίων. Σε κομμάτι Μπερμπάτοφ, αν υπάρχει κάτι που μπορεί ο ΠΑΟΚ να μετανιώσει είναι η χρονική στιγμή της προσθήκης, όμως σε τέτοιες περιπτώσεις, γίνεται μια "θυσία"...

Τα μυστικά του καλοκαιριού

Υπάρχουν πολλές ιστορίες πίσω από τους ανθρώπους που απασχόλησαν τον ΠΑΟΚ αυτό το καλοκαίρι. Ο Φρανκ Άρνεσεν αποτελούσε το νούμερο ένα στόχο του Ιάκωβου Αγγελίδη για τη θέση του τεχνικού/αθλητικού διευθυντή και το μεγάλο στοίχημα του Κύπριου νομικού ήταν να μην διαρρεύσει τίποτα. Την ίδια στιγμή, ο,τι έβγαινε προς τα έξω και αφορούσε άλλες περιπτώσεις με τις οποίες είχε επαφές ο Αγγελίδης, ήταν η "ασπίδα" στη προσπάθεια συμφωνίας με τον Άρνεσεν. Μάλιστα, ο Αγγελίδης (αποδείχθηκε πως) έριξε προπέτασμα καπνού γνωστοποιώντας ταξίδι στην Ισπανία την ώρα που είχαν φουντώσει οι φήμες για Ισπανό τεχνικό διευθυντή, ενώ το ταξίδι έγινε στη Μαγιόρκα όπου έμενε ο Φρανκ Άρνεσεν.

Ο Άρνεσεν αποτελούσε επιλογή των ανθρώπων του ΠΑΟΚ προ διετίας, όταν η προσπάθεια δεν είχε στεφτεί με επιτυχία. Και τώρα, ο Δανός "έπεσε" με τη τρίτη προσπάθεια, καθώς στο πρώτο ραντεβού ήταν αρνητικός, αφήνοντας την πόρτα ανοικτή, κάτι που έφερε δεύτερο ραντεβού, ενώ στο τρίτο έκλεισε η συμφωνία. Ενώ, λοιπόν, ο ΠΑΟΚ απέκτησε τον Νο1 στόχο του στη θέση του αθλητικού διευθυντή, ο αθλητικός διευθυντής δεν κατάφερε να φέρει τον Νο1 στόχο του ούτε στο θέμα προπονητή, καθώς κατέληξε σε τεχνικό "εκτός ατζέντας" - κάτι που ουσιαστικά το παραδέχθηκε όταν μίλησε για την επιλογή του Ιγκόρ Τούντορ - ούτε στο θέμα του επιθετικού, που ήταν ο Αρτιόμ Ρούντνεβς, ούτε σε αυτό του κεντρικού αμυντικού.

ΠΑΟΚ: Αλλάζει την ιστορία του
INTIME SPORTS

Ερχόμενος στην Ελλάδα, ο Φρανκ Άρνεσεν ακολούθησε πιστά την Moneyball στρατηγική του, με τα πέντε κριτήρια που θέτει - και τα αποκαλεί "ολυμπιακούς κύκλους" καθώς όπως λέει "είναι δεμένα μεταξύ τους και αν κάποιος από αυτούς λείπει, το παζλ είναι λειψό" - να είναι τα αγωνιστικά, τα φυσικά και τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο ιατρικός φάκελος και το life style ενός παίκτη. Στη θέση στην οποία έγινε συζήτηση καθώς υπήρχε "αντιπρόταση" ήταν αυτή του αριστερού μπακ, με τον Γιώργο Σαββίδη να είναι υπέρμαχος της απόκτησης του Κώστα Σταφυλίδη.

Όσον αφορά τους παίκτες του αποχώρησαν από το ρόστερ, οι πιο "ηχηρές" ήταν αυτές των Ρατς και Περέιρα. Αμφότεροι "κόπηκαν" με εντολή Άρνεσεν, με την απόφασή του να έχει παρθεί πριν την προετοιμασία. Ο Δανός αθλητικός διευθυντής είχε ενστάσεις για τον Αργεντινό, πρώτο σκόρερ του Δικεφάλου πέρυσι, θεωρώντας τον παίκτη που δεν έχει τακτική παιδεία. Για τον Ρατς οι ενστάσεις του είχαν να κάνουν με το συμβόλαιό του, σε χρονική διάρκεια και απολαβές. Ο Άρνεσεν τα έβαλε κάτω και όσον αφορά τους παίκτες που θα μπορούσαν να φέρουν χρήματα, και η σκέψη του πήγε στους Έργκους Κάτσε και Στέφανο Αθανασιάδη. Στη μια περίπτωση, η πιθανή παρουσία του Αλβανού μέσου στο προσεχές Euro μαζί με την συνεχόμενη αγωνιστική του άνοδο έβαλαν φρένο στη προσπάθεια να πέσει το όνομά του στην αγορά, ενώ στην περίπτωση του Αθανασιάδη, ο τραυματισμός του έβγαλε από το τραπέζι κάθε ενδεχόμενο.

Με τον Κάτσε, άλλωστε, ο Άρνεσεν έχει δηλώσει πως θα ασχοληθεί με τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, καθώς ο Αλβανός θα λάβει στα χέρια του πρόταση για νέο συμβόλαιο (το υπάρχον λήγει το 2017 και προβλέπει απολαβές ύψους 120.000 Ευρώ ετησίως).

Τα πρόσωπα που θα κρίνουν τη σεζόν

Νέος στην ομάδα, νέος ως προπονητής, νέος και ηλικιακά (αν ήταν Έλληνας, θα είχε δώσει Πανελλήνιες το 1996) ο Ιγκόρ Τούντορ καλείται αρχικά να γίνει ο πρώτος προπονητής στην εποχή Σαββίδη που θα "βγάλει" μια ολόκληρη σεζόν στον πάγκο της ομάδας. Όχι τίποτε άλλο, αλλά πλέον δεν υπάρχει και η επιλογή - μαξιλαράκι "Γ.Χ." για να τον αντικαταστήσει. Πέρα από τη πλάκα, ο Κροάτης τεχνικός θα είναι σημείο αναφοράς, ειδικά από τη στιγμή που έφερε μαζί του και ένα σύστημα άγνωστο μέχρι τώρα στον Δικέφαλο. Πλην του προπονητή στην άκρη του πάγκου, ο ΠΑΟΚ έχει και "προπονητή" εντός γηπέδου.

Δεύτερος, ο Αλέξανδρος Τζιόλης. Στη δύσκολη διαδικασία των προκριματικών, δεν φορούσε απλά το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Ήταν ο καθοδηγητής της μεσαίας γραμμής, περιστοιχισμένος από παίκτες οκτώ και εννιά χρόνια μικρότερούς. Στη τρίτη του σεζόν στη Τούμπα, ο Τζιόλης ευελπιστεί να κάνει αυτό που δεν έκανε στις δυο προηγούμενες. Να έχει μια "γεμάτη" σεζόν. Τη πρώτη είδε τον Στέφενς να φέρνει τον Μαντούρο και έφυγε δανεικός στη Τουρκία για να έχει παιχνίδια ενόψει Μουντιάλ, και πέρυσι ταλαιπωρήθηκε από τους κοιλιακούς του.

ΠΑΟΚ: Αλλάζει την ιστορία του
INTIME SPORTS

Εκείνος που ακολουθεί είναι ο Αθανασιάδης. Μπαίνει στη πέμπτη του σεζόν στον ΠΑΟΚ, η οποία ξεκίνησε στραβά, με το κόκκαλο στο μεγάλο δάκτυλο του δεξιού του ποδιού να γίνεται δέκα κομμάτια, αρχές Ιουλίου, με αποτέλεσμα να ετοιμάζεται να μπει στο γήπεδο για επίσημο παιχνίδι στα μέσα Σεπτέμβρη. Ο Κλάους έχει βάλει πολλά στοιχεία στο παιχνίδι του τα τελευταία χρόνια. Έχει ένα μέσο όρο 18 γκολ ανά σεζόν από το καλοκαίρι του 2011 και μετά, όμως τα δυο τελευταία χρόνια είχε μεγάλα "κενά". Μέσα στο 2015 έχει 3 γκολ σε 18 παιχνίδια, ενώ στο πρώτο μισό της σεζόν 2013/14 είχε 6 σε 26 αγώνες.

Και... last but not least, o Ντίμιταρ Μπερμπάτοφ. "Βαρύ" όνομα, που από μόνο του ανεβάζει το πήχη, τις προσδοκίες, τον ενθουσιασμό και καλείται να "μιλήσει" στο χορτάρι. Θα είναι το σημείο αναφοράς όλων στο πρωτάθλημα, καθώς είναι παίκτης που μπορεί να κάνει τη διαφορά, αλλά για να την κάνει, θα πρέπει το υπόλοιπο να σταθεί στα πόδια του έτσι ώστε ο 35χρονος Βούλγαρος να του δώσει ώθηση.

Το μεγάλο αντίο

Ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης δεν είναι πια κάτοικος Τούμπας. Πέντε χρόνια μετά τη "θορυβώδη" επιστροφή του, όταν και αποφάσισε να μην ανανεώσει στον Παναθηναϊκό και να επιστρέψει στον ΠΑΟΚ, στη προεδρία του οποίου βρισκόταν ο πρώην συμπαίκτης του στον Δικέφαλο και την εθνική. Η αποχώρησή του ήταν βουβή, άρχωμη. Και λανθασμένη στο τρόπο που έγινε. Στα τέλη Αυγούστου, με τελευταίο παιχνίδι του Σαλπιγγίδη αυτό στο Ζάγκρεμπ, εκεί που για ένα 20λεπτο οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τον στόλιζαν για να καλά. Αγωνιστικά, ο ΠΑΟΚ δεν βγαίνει ζημιωμένος από την αποχώρηση Σαλπιγγίδη, με βάση τη περσινή του προσφορά.

ΠΑΟΚ: Αλλάζει την ιστορία του
INTIME SPORTS

Σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα, ο ΠΑΟΚ δεν χειρίστηκε ποτέ σωστά την επιστροφή Σαλπιγγίδη. Άφησε το πράγμα στη μοίρα του, το άφησε να σέρνεται, να υπάρχει, να σιγοκαίει. Το 2010, ο Ζαγοράκης ήλπιζε πως δε θα χρειαστεί να σηκώσει πέπλο προστασίας για τον παίκτη και πως αυτό θα γίνει μέσα στον αγωνιστικό χώρο, με τις εμφανίσεις του. Από το 2010 και μετά ο ΠΑΟΚ έφτασε κοντά σε στιγμές που θα μπορούσε και ο σύλλογος αλλά και ο ίδιος ο παίκτης, να ησυχάσουν. Όχι πως αν έπαιρνε ένα τρόπαιο ο ΠΑΟΚ με τον Σαλπιγγίδη παίκτη, ή αρχισκόρερ ή σκόρερ ενός τελικού, θα άλλαζε κάτι για κάποιους. Απλά, ίσως ο ίδιος ο παίκτης θα ηρεμούσε. Μεγάλη κουβέντα αυτή πάντως...

Ο προπονητής

Ως προπονητής, ο Τούντορ έχει κρατήσει όλα τα χαρακτηριστικά που είχε ως παίκτης. Η ιστορία που είχε πει ο πρώην τεχνικός του Παναθηναϊκού, Φάμπρι, με το λιοντάρι που ουρεί τη περιοχή του στην οποία δεν επιτρέπει κανέναν να πλησιάσει ( και έχει μείνει στην ιστορία) ταιριάζει γάντι στον Κροάτη.

Έτσι έκανε ως παίκτης. Από εκείνους που "στάμπαρε" τον αμυντικό που ερχόταν κοντά του και στη πρώτη μονομαχία του έδειχνε να καταλάβει πως την "'έβαψε" αν πλησιάσει. Έτσι είναι ως προπονητής. Έχει τα χούγια του, τα θέλω του και πάνω σε αυτά δεν κάνει βήμα πίσω, ούτε για αστείο. Είναι οξύθυμος και μεταφέρει τα συναισθήματά του στην ομάδα. Είναι εργατικός και έχει δείξει πως έχει το τρόπο να περάσει αυτό που θέλει στην ομάδα. Όταν είναι ήρεμος και πιστεύει στην ενδεκάδα που έχει, δεν το κρύβει. Όταν αρχίζει και αγχώνεται, εκνευρίζεται, βλέπει το ματς να στραβώνει, επίσης δε το κρύβει, δεν μπορεί να το κρύψει και δεν ξέρω αν προσπαθεί κιόλας.

ΠΑΟΚ: Αλλάζει την ιστορία του
INTIME SPORTS

Από την Χάιντουκ αποχώρησε διότι η διοίκηση δεν έκανε προσθήκες λόγω οικονομικής αδυναμίας, και ήταν αναγκασμένος να δουλεύει με νεανικό ρόστερ. Και στον ΠΑΟΚ έχει νεανικό ρόστερ, αλλά η διοίκηση του ΠΑΟΚ δεν έχει οικονομικά θέματα. Στο τρόπο δουλειάς θυμίζει αρκετά τον Γιώργο Δώνη. Και όχι μόνο στο τρόπο δουλειάς. Ο Δώνης "τελείωσε" άκομψα τον Γκαρσία και ο Τούντορ έκανε το ίδιο στον Σαλπιγγίδη. Ο Τούντορ έπεσε στα βαθιά, και μένει εκεί. Ο φετινός ΠΑΟΚ δεν έχει... ρηχά. Με άλλον ΠΑΟΚ έφτασε στους ομίλους του Europa League, και με άλλον ΠΑΟΚ θα μπει στους ομίλους και το πρωτάθλημα (με τη διαδικασία εισόδου των νεοαποκτηθέντων στην ομάδα να αφήνει πικρή γεύση λόγω των αποτελεσμάτων στις δυο πρώτες αγωνιστικές) και με ένα πρόγραμμα βουνό μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Ο Ντίμιταρ Μπέρμπατοφ είναι κάτι νέο και για εκείνον. Μέχρι στιγμής, παίκτες του βεληνεκούς του Βούλγαρου ήταν συμπαίκτες του. Πλέον, καλείται να διαχειριστεί έναν τέτοιο παίκτη ως προπονητής, και αυτό κάνει το στοίχημα διπλό, καθώς το πρώτο δεν είναι άλλο από την αγωνιστική αξιοποίηση του Μπερμπάτοφ.

Η τακτική

Ο Τούντορ "μεγάλωσε" ποδοσφαιρικά στην Ιταλία, το βασίλειο του 3-5-2 την εποχή που εκείνος αγωνιζόταν. Το 'χει "σπουδάσει", έκανε το "αγροτικό" του στη Χάιντουκ και τώρα προσπαθεί να βγάλει το μαστερ στη Τούμπα, βάζοντας διάφορες παραλλαγές σε μεσαία γραμμή και επίθεση, όπως το 3-4-2-1. Στη τακτική και στο σύστημα δουλεύει συνεχώς. Επιμένει, επιμένει, επιμένει. Εξηγεί με κάθε λεπτομέρεια στους παίκτες το τι θέλει, το πώς το θέλει, και έχε γύρω του ένα επιτελείο που τον βοηθά πάρα πολύ. Στη μεσαία γραμμή κάνει αρκετές παραλλαγές, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των παικτών που χρησιμοποιεί. Κάποιες φορές χρησιμοποιεί ένα φουλ μπακ, έχοντας παίξει και 4-2-3-1 και 4-1-2-3. Απαιτεί επιθετικό ποδόσφαιρο, με κατοχής μπάλας και έλεγχο του ρυθμού.

Το διάστημα φωτιά

Υπάρχουν τρεις τριάδες αγώνων που θα κρίνουν πολλά. Η πρώτη έρχεται αμέσως μετά τη διακοπή του πρωταθλήματος, με τον ΠΑΟΚ να ξεκινά την εβδομάδα του στη Βέροια (12-13/9) με αντίπαλο τη τοπική ομάδα, να συνεχίζεται στο Αζερμπαϊτζάν για το παιχνίδι - κλειδί στη προσπάθεια πρόκρισης στους "32" του Γιουρόπα Λιγκ κόντρα στη Καμπάλα (17/9) και να καταλήγει στη Τούμπα για το πρώτο ντέρμπι της σεζόν με αντίπαλο την ΑΕΚ (20-21/9).

Η εβδομάδα που ακολουθεί είναι κενή, για μια ανάσα μέχρι την επόμενη τριάδα - "μανίκι". Στις 26/27-9 ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί στο Περιστέρι για το παιχνίδι με τον Ατρόμητο, και θα επιστρέψει στη Τούμπα για τα μας με Ντόρτμουντ (1/10) και Ολυμπιακό (4-5/10).

Στα μέσα Οκτώβρη έρχεται το τρίτο "κύμα", καθώς θα ξεκινήσει για τον ΠΑΟΚ μια σειρά τριών αγώνων στην Θεσσαλονίκη. Αρχικά (17-18/10) οι ασπρόμαυροι θα αντιμετωπίσουν τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο, και στη συνέχεια θα υποδεχθούν την Κράσνονταρ (22/10) και τέλος τον Παναθηναϊκό (25-26/10).

Με μια πρώτη ματιά, το πιο "εύκολο" παιχνίδι είναι αυτό κόντρα στην Ντόρτμουντ. Και είναι "εύκολο" διότι είναι ταυτόχρονα το πιο λαμπερό και το λιγότερο "ουσιώδες" παιχνίδι. Στον όμιλο του Γιουρόπα Λιγκ, αν ο ΠΑΟΚ κερδίσει σε Μπακού και Τούμπα τις Καμπάλα και Κράσνονταρ αντίστοιχα, έχει την ουσία, και το ματς με την Ντόρτμουντ θα είναι η "λάμψη". Όμως, το αμέσως επόμενο ματς από αυτό με τους Γερμανούς, αυτό με τον Ολυμπιακό στη Τούμπα, έχει και ουσία και λάμψη και πρεστίζ και ο,τι θες... Η πρώτη και η τρίτη τριάδα αγώνων, έχουν από τρία "must win" παιχνίδια.

News 24/7

24MEDIA NETWORK