Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

Η Γαλλία αντιμετωπίζει την Πορτογαλία το βράδυ της Κυριακής (10/7) στο μεγάλο τελικό του Euro 2016 που περιμένουν με ανυπομονησία εκατομμύρια φίλαθλοι στον κόσμο. Το Contra.gr αναλύει τους δύο αντιπάλους. Η αξία των ρόστερ, οι αρχηγοί, τα αστέρια, οι προπονητές και η πορεία των δύο "μονομάχων" μέχρι τον τελικό.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

ΑΞΙΑ ΡΟΣΤΕΡ

Από τις πιο... ακριβές ομάδες του τουρνουά η Γαλλία με τη συνολική αξία του ρόστερ της να φτάνει σύμφωνα με το transfermarkt τα 487.000.000 ευρώ. Οι δυο πολυτιμότερη τόσο αγωνιστικά, όσο και οικονομικά είναι φυσικά ο Πολ Πογκμπά και ο Αντουάν Γκριεζμάν. Η αξία του πρώτου υπολογίζεται στα 70.000.000 ευρώ, όσο ακριβώς κι αυτή του δεύτερου, όμως σε καμία περίπτωση οι ομάδες τους δεν θα τους παραχωρήσουμε με ένα τέτοιο ποσό. Θα απαιτούσαν σχεδόν τα διπλάσια!

Από εκεί και πέρα ακολουθεί ο Αντονί Μαρσιάλ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 32.000.000 ευρώ, ο Μπλες Ματουϊντί της Παρί με 30.000.000 ευρώ, όσα και ο Μοργκάν Σναϊντερλέν επίσης της Γιουνάιτεντ.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

Στον αντίποδα, η Πορτογαλία αυτή τη στιγμή κοστίζει 353.500.000 ευρώ βάση του ρόστερ της. Το 1/3 όμως από αυτό το ποσό ανήκει στον Κριστιάνο Ρονάλντο, με την τιμή του σούπερ σταρ της Ρεάλ να φτάνει τα 110.000.000 ευρώ!

Δεύτερος πιο ακριβός είναι αυτή τη στιγμή ο 24χρονος χαφ της Σπόρτινγκ, Γουίλιαμ Καρβάλιο στα 26.000.000 ευρώ, με τον συμπαίκτη του Ζοάο Μάριο να ακολουθεί με 20.000.000 ευρώ. Όσα ακριβώς και ο 18χρονος άσος της Μπάγερν Μονάχου, Ρενάτο Σάντσες. Ασχέτως αν οι Βαυαροί δαπάνησαν τα διπλάσια για να τον κάνουν δικό τους.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

ΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ

Από το 2012 ο Ούγκο Λορίς έχει χριστεί επίσημα ως ο πρώτος αρχηγός της εθνικής Γαλλίας. Πρώτη φορά βέβαια που φόρεσε το περιβραχιόνιο ήταν στις 17 Νοεμβρίου του 2010, ενώ έκτοτε μετράει 18 ματς ως αρχηγός.

Ο 29χρονος τερματοφύλακας της Τότεναμ είναι ότι καλύτερο έχουν να επιδείξουν οι "τρικολόρ" κάτω από τα δοκάρια και έχει καταφέρει με τις εμφανίσεις και τις αποκρούσεις του στο φετινό Euro να οδηγήσει τη Γαλλία στον τελικό.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

Ηγέτης και αρχηγός της Πορτογαλίας είναι φυσικά ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Στα 31 του ο Πορτογάλος δείχνει πιο ώριμος από ποτέ και έτοιμος να οδηγήσει την χώρα του στην πρώτη μεγάλη κούπα της ιστορίας της. Πρώτη φορά φόρεσε το περιβραχιόνιο στις 6 Φεβρουαρίου του 2007, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του Λουίς Φίγκο.

Τότε ο Ρονάλντο ήταν μόλις 22 ετών. Οι Πορτογάλοι τον εμπιστεύτηκαν κι αυτός από τότε έχει φορέσει το περιβραχιόνιο σε 74 ματς, τα περισσότερα από κάθε άλλων στη χώρα του. Πλέον έχει την ευκαιρία να γράψει ιστορία.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

ΤΑ "ΑΣΤΕΡΙΑ"

Μια Γαλλία γεμάτη αστέρια είναι αυτή που παρουσίασε το Ντιντιέ Ντεσάμπ στο φετινό Euro. Τα μεγάλα όπλα της όμως είναι οι Πολ Πογκμπά και Αντουάν Γκριεζμάν. Όσον αφορά τον Πογκμπά είναι ο ηγέτης αυτής της ομάδας και ο άνθρωπος που κάνει σχεδόν τα πάντα σε όλο το γήπεδο.

Είναι μόλις 23 ετών ωστόσο θεωρείται ένας από τους καλύτερους χαφ του κόσμου. Αποτελεί τον νούμερο ένα στόχο του Ζοζέ Μουρίνιο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία είναι έτοιμη να τινάξει την μπάνκα στον αέρα προσφέροντας 120.000.000 ευρώ στη Γιουβέντους. Και υπάρχει φυσικά και ο Αντουάν Γκριεζμάν, ο πρώτος σκόρερ του Euro με έξι γκολ.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

Ο Γάλλος ήδη έχει χάσει στον τελικό του Champions League από τον Κριστιάνο Ρονάλντο και δεν θέλει με τίποτα να ξαναζήσει τον εφιάλτη. Είδε φέτος την χρηματιστηριακή του αξία να εκτοξεύεται στα 70.000.000 ευρώ!

Ο νούμερο ένα αναγνωρίσιμος παίκτης της Πορτογαλία είναι ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Φέτος φαίνεται πως είναι η χρονιά του έχοντας ήδη κατακτήσει το Champions League, ενώ έχει φτάσει την εθνική του ομάδα στον τελικό. Έπιασε τον Πλατινί στα 9 γκολ σε τελική φάση Euro και σίγουρα θα κυνηγήσει ένα ακόμη στον τελικό για να τον περάσει.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

Διεκδικεί τη χρυσή μπάλα και φυσικά τον τίτλο με την εθνική της χώρας του, κάτι που δεν έχει καταφέρει στην καριέρα του ο μεγάλος του ποδοσφαιρικός αντίπαλος που ακούει στο όνομα, Λιονέλ Μέσι. Την προηγούμενη φορά που έφτασε τελικό, το 2004, η Ελλάδα τον έκανε να κλάψει. Πλέον με έναν... "Έλληνα" στον πάγκο, τον Φερνάντο Σάντος, έχει την ευκαιρία να χαμογελάσει.

ΟΙ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ

Μετά το Euro του 2012 ο Ντιντιέ Ντεσάμπ αντικατέστησε στον πάγκο της Γαλλίας τον Λοράν Μπλαν. Πρώτη αποστολή που κλήθηκε να φέρει εις πέρας ήταν η πρόκριση στο Μουντιάλ του 2014 που έγινε στη Βραζιλία. Σε έναν δύσκολο όμιλο μαζί με Ισπανία στα προκριματικά τελικά οι "τρικολόρ" τερμάτισαν δεύτεροι και πήραν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο Κύπελλο αποκλείοντας στα μπαράζ την Ουκρανία με ανατροπή στο δεύτερο παιχνίδι (0-2 το πρώτο, 3-0 το δεύτερο).

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

Στο Μουντιάλ οι Γάλλοι με τον Ντεσάμπ στον πάγκο έφτασαν μέχρι και τα προημιτελικά, όπου αποκλείστηκαν με 1-0 από την μετέπειτα πρωταθλήτρια κόσμου, Γερμανία. Η ομοσπονδία ανανέωσε το συμβόλαιο του τεχνικού και του έδωσε την ευκαιρία να ηγηθεί της ομάδας στο Euro που διοργανωνόταν στη χώρα της. Ο Ντεσάμπ τους έβγαλε ασπροπρόσωπους φτάνοντας μέχρι και το τελικό, όπου θα διεκδικήσει το τρόπαιο.

Στον άλλο πάγκο, αυτόν της Πορτογαλίας, κάθεται από τις 23 Σεπτεμβρίου του 2014 ο Φερνάντο Σάντος, αντικαθιστώντας τον Πάουλο Μπέντο που απολύθηκε εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων. Στο ντεμπούτο του με την εθνική ο Σάντος πανηγύρισε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Δανία για τα προκριματικά του Euro, ενώ με το αγαπημένο του σκορ συνέχισε να παίρνει νίκες και στα υπόλοιπα ματς των προκριματικών, εξασφαλίζοντας τελικά το εισιτήριο για την τελική φάση του Euro.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

Εκεί μέχρι και τα ημιτελικά είχε μόνο ισοπαλίες, αλλά με το 2-0 κόντρα στους Οαλούς έκλεισε θέση για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής (10/7), την μεγαλύτερη ημέρα της προπονητικής του καριέρας. Ο 61χρονος κόουτς έχει τεράστια πείρα από τους πάγκους, ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην Ελλάδα έχοντας δουλέψει σε ΑΕΚ, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και φυσικά στην Εθνική.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

Η Γαλλία ξεκίνησε το ταξίδι της στο φετινό Euro νίκη στο φινάλε κόντρα στην Ρουμανία με 2-1. Σκόρερ ήταν ο Ζιρού και ο Παγέ με ένα εξαιρετικό σουτ εκτός περιοχής. Στον επόμενο αγώνα η Αλβανία τους έβαλε δύσκολα, όμως και πάλι με δύο γκολ στο 90' και το 95' οι Γάλλοι πήραν τη νίκη με 2-0 και μαζί και την πρόκριση για την επόμενη φάση. Στο τρίο και αδιάφορο παιχνίδι του ομίλου κόντρα στην Ελβετία έμειναν ισόπαλοι χωρίς σκορ.

Στα νοκ άουτ η Γάλλοι απέκλεισαν κατά σειρά την Ιρλανδία, την Ισλανδία και τη Γερμανία μέχρι να φτάσουν στον μεγάλο τελικό. Στη φάση των "16" νίκησαν με 2-1 τους μαχητικούς Ιρλανδούς με ανατροπή στο δεύτερο ημίχρονο. Είχαν ανοίξει το σκορ οι Ιρλανδοί στο 2ο λεπτό με πέναλτι του Μπρέιντι, όμως ο Γκριεζμάν με δύο δικά του τέρματα σε τρία λεπτά (58' και 61'), τους έδωσε την πρόκριση.

Στα προημιτελικά αντιμετώπισαν την έκπληξη της διοργάνωσης, Ισλανδία και παίζοντας όμορφο ποδόσφαιρο, τη διέλυσα με 5-2. Το πιο δύσκολο τεστ ήταν στα ημιτελικά με αντίπαλο την πρωταθλήτρια κόσμου, Γερμανία. Και πάλι όμως η κλάση του Γκριεζμάν μίλησε και ο Γάλλος με δύο δικά του τέρματα έστειλε τη χώρα του στο μεγάλο τελικό.

Η Πορτογαλία βρέθηκε στον έκτο όμιλο μαζί με Ισλανδία, Ουγγαρία και Αυστρία. Ξεκίνησε με το... αριστερό μένοντας στο 1-1 με την θεωρητικά πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου, την Ισλανδία, ενώ ακολούθησε και δεύτερη ισοπαλία, αυτή τη φορά χωρίς σκορ με την Αυστρία. Στο ματς που έπαιζε την πρόκρισή της κόντρα στην Ουγγαρία αναδείχθηκε και πάλι ισόπαλοι (3-3), ωστόσο πέρασε στους "16" όντας μία από τις καλύτερες τρίτες.

Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος συνέχισε να μην νικάει αλλά να προκρίνεται! Στους "16" αντιμετώπισε την εντυπωσιακή Κροατία των Μόντριτς και Ράκιτιτς και κατάφερε μετά να πάρει την πρόκριση στην παράταση (0-0 κανονική διάρκεια) χάρη σε γκολ του Κουαρέσμα στο 117'.

Αντίστοιχο σκηνικό και στα προημιτελικά όπου βρήκε αντίπαλο την Πολωνία του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Το σκορ στα 90' ήταν το 1-1 και χρειάστηκαν η παράταση και τα πέναλτι για να προκύψει ο νικητής.

Εκεί οι Πορτογάλοι πανηγύρισαν με 5-3 και έφτασαν στα ημιτελικά όπου τους περίμενε η Ουαλία του Γκάρεθ Μπέιλ. Σε ένα όμορφο ματς, οι Πορτογάλοι επικράτησαν με 2-0 χάρη στα γκολ των ηγετών της, Ρονάλντο και Νάνι και "σφράγισε" το εισιτήριο για τον δεύτερο τελικό Euro στην ιστορία της.

ΜΙΚΡΑ ΜΙΚΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ

# Αυτή θα είναι η τέταρτη φορά που οι δύο χώρες έρχονται αντιμέτωπες σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης. ΟΙ Γάλλοι έχουν κερδίσει και τις τρεις προηγούμενες (Euro 1984, Euro 2000 και Μουντιάλ 2006), όλες στα ημιτελικά.

# Η Πορτογαλία έχει τα περισσότερα παιχνίδια σε τελική φάση Euro (34), χωρίς ακόμη να έχει κερδίσει το τρόπαιο.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

# Η Πορτογαλία παραμένει αήττητη στα 13 τελευταία της παιχνίδια, όλα με τον Φερνάντο Σάντος. Μετράει 9 νίκες και 3 ισοπαλίας. Οκτώ από τις 9 νίκες ήταν με διαφορά ενός τέρματος.

# Μόλις ένα γκολ έχει δεχθεί η Πορτογαλία στα τελευταία πέντε της νοκ-άουτ παιχνίδια. Το πέτυχε ο Λεβαντόφσκι στο ματς με την Πολωνία.

# Για τη Γαλλία αυτός είναι ο πέμπτος τελικός μεγάλης διοργάνωσης στην ιστορία της. Έχουν κερδίσει τους τρεις από τους προηγούμενους τέσσερις (Euro 1984 και 2000, Μουντιάλ 1998), ενώ έχασαν μόνο στον τελικό του Μουντιάλ το 2006.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

# Αήττητοι στα τελευταία 18 ματς οι "τρικολόρ" μετρώντας 16 νίκες και μόλις 2 ισοπαλίες.

# Μόνο η Γερμανία και η Ισπανία (3) έχουν περισσότερα τρόπαια Euro από τη Γαλλία (2).

# Η Γαλλία έχει την καλύτερη επίθεση του τουρνουά με 13 γκολ. Αυτό το είχε πετύχει και στο Euro 2000.

# Όσον αφορά τη διαδικασία των πέναλτι, εκεί η Πορτογαλία έχει κερδίσει τα τρία από τα τέσσερα τελευταία, ποσοστό 75%.

# Την ίδια στιγμή η Γαλλία έχει 50% καθώς έχει νικήσει σε τρία, ενώ σε άλλα τόσο έχει φύγει με σκυμμένο το κεφάλι.

Πορτογαλία - Γαλλία: Η απόλυτη σύγκριση

# Ο Ρονάλντο με το γκολ που πέτυχε κόντρα στην Ουαλία έφτασε τα 9 σε τελική φάση Euro πιάνοντας στην κορυφή τον Μισέλ Πλατινί. Παράλληλα ο Πορτογάλος είναι ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελική φάση Euro με 20!

# MVP του Euro είναι ο Γκριεζμάν, ο οποίος έχει 6 γκολ και 2 ασίστ.

# Εάν κατακτήσει το τρόπαιο η Γαλλία, τότε ο Ντεσάμπ θα μπει στη λίστα των προπονητών που έχουν κατακτήσει τον τίτλο και ως παίκτης. Μέχρι σήμερα το έχει κάνει ο Μπέρτι Βογκτς (1972 και 1996).

Ο STOIXIMAN ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η μάχη της Πορτογαλίας με τη Γαλλία. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος μπορεί να μην είναι φαβορί, αλλά θα παλέψει μέχρι τέλος. Η ισοπαλία και η παράταση είναι ένα εξαιρετικά πιθανό σενάριο, το οποίο αυτή τη στιγμή πληρώνει απόδοση 3.18 στον Stoiximan.gr.

Όσον αφορά τους σκόρερ τώρα, το ενδεχόμενο να σκοράρουν οποιαδήποτε στιγμή στο ματς οι Γκριεζμάν και Ρονάλντο δίνει απόδοση 2.75 και 2.95 αντίστοιχα.

POLL

News 24/7

24MEDIA NETWORK