The stage is yours

Η Ευριδική Βαλαβάνη παρουσιάζει τις αθλητικές ειδήσεις στον ΣΚΑΪ και εξηγεί στο Contra.gr και την Αριάνα Παπαγιάννη την... τέχνη του pole dancing. Συνοδοιπόροι της αθλητικογράφου η Αμαλία Ρούσου και η Ξένια Κοτσένκοβα, πρωταθλήτρια Ελλάδας. Τέσσερα κορίτσια, ένας στύλος και ξενάγηση στο απόλυτο θέαμα!

The stage is yours

Η Ευρυδίκη και η Αμαλία είναι δύο κορίτσια που έκαναν το γούστο τους, την τρέλα τους, την καψούρα τους, επάγγελμα.

Η Ευρυδίκη Βαλαβάνη είναι αθλητική συντάκτης στο ΣΚΑΙ και η Αμαλία Ρούσου γραφίστρια. Ήταν. Μέχρι να αφοσιωθεί 100% στο RAD Polewear.

Φίλες κολλητές, πριν 3 χρόνια είχαν την καλύτερη ιδέα της ζωής τους. Στο μπαλκόνι του σπιτιού τους, κάπου ανάμεσα σε γυναικείες κουβέντες και κους-κους ήρθε το…bingo!

H Rad ήταν η 2η εταιρεία παγκοσμίως που δημιουργεί ρούχα αποκλειστικά για το pole dancing. Όχι αυτά που έρχονται στο μυαλό σας. Ή μάλλον και αυτά, αλλά όχι μόνο αυτά.

Θα τα δείτε όλα στο portfoliο με όλες τις φωτογραφίες.

Και τα...bingo δεν τελειώνουν στο Rad. Διοργανώτριες του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος pole dancing έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν στην Ελλάδα την απόλυτη ελληνική pole σκηνή. Mε τον τελευταίο διαγωνισμό να συγκεντρώνει παραπάνω από 850 άτομα, να γεμίζει το αμερικάνικο κολλέγιο όπου διοργανώθηκε το event και εν τέλει να αναδεικνύει την Ξένια Κοτσένκοβα νικήτρια.

Πάμε να τις γνωρίσουμε

Ευριδίκη Βαλαβάνη

The stage is yours

Tα τελευταία δέκα (!) χρόνια θα την βρεις στους διαδρόμους του ΣΚΑΙ.

Παρουσιάζει αθλητικά δελτία ειδήσεων και είναι βασικό στέλεχος στις αθλητικές εκπομπές του σταθμού.

Γιατί αθλητική δημοσιογραφία;

H απάντηση απλή. Καψούρα. «Είμαι στο ΣΚΑΙ από 19 χρονών. Ήθελα να υπάρχει ο αθλητισμός σε ο, τι και αν έκανα στη ζωή μου. Είτε με την προπονητική είτε με την αθλητική δημοσιογραφία. Έκανα πρωταθλητισμό στην κολύμβηση, έχω περάσει και από το στίβο, έκανα μήκος! Μετά προέκυψε ο ΣΚΑΙ και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα, το 2005. Το πρώτο πράγμα που με ρώτησαν ήταν τι ήθελα να κάνω. Δεν υπήρχε δεύτερη σκέψη, αθλητικό. Στην αρχή δεν είχα ιδέα, ξεκίνησα κυριολεκτικά από το μηδέν.»

Η Ευρυδίκη για να λέμε την αλήθεια δεν είναι το κορίτσι της διπλανής πόρτας.

Για όσους την ξέρουν θα σου πουν ότι είναι μια κατηγορία μόνη της. Για όσους δεν την ξέρουν θα σου πουν πάλι το ίδιο… αρκεί να την έχουν δει. «Είμαι ανήσυχο πνεύμα και το ξέρουν! Καταπιάνομαι με ότι πιο extreme υπάρχει. Μόνο τα ύψη φοβάμαι! Έχω έρωτα με το surf. Κανονίζω τις διακοπές μου σε μέρη όπου θα μπορώ να κάνω surf.»

Το πιο δύσκολο ή πιο σωστά, ο πρώτος στόχος, όταν μπαίνεις στο… σινάφι μας είναι να κερδίσεις τον σεβασμό, την εμπιστοσύνη από τους συναδέλφους σου. Όταν μάλιστα ανήκεις και στο γυναικείο φύλο το θέμα είναι μονόδρομος. «Σίγουρα υπάρχει προκατάληψη. Για να είμαι ειλικρινής όμως, εγώ δεν ένιωσα κάτι τέτοιο ποτέ. Θέλει πολλή δουλειά. Διάβασμα. Όλοι όταν ακούν την λέξη αθλητικά αυτομάτως λένε "άντρες, αντρικές συζητήσεις". Και η αλήθεια είναι ότι κυριαρχούν σε αυτή η δουλειά. Πρέπει να το δουλεύεις πολύ για να μπορείς ν σταθείς δίπλα σε αυτόν που είναι γνώστης. Έχει υπάρξει στιγμή που νόμιζα ότι δεν μπορώ να συνεχίσω. Γενικά πρέπει να έχεις πολύ γερό στομάχι. Έχω περάσει φάση που λέω "δεν αντέχω άλλο, θα τα παρατήσω". Είμαι πολύ πεισματάρα όμως για να τους κάνω τη χάρη!» (γέλια)

Όσο για το παρατσούκλι που προέκυψε πριν λίγους μήνες από τον ευρηματικότατο συνάδελφο Πέτρο Πολυχρονίδη… «Μου είπε ότι είμαι ο Κοντονής του pole dancing! Λόγο των διοργανώσεων που είμαστε υπεύθυνες!»

Αμαλία Ρούσου

The stage is yours

Το… έτερον ήμισυ της Ευρυδίκης είναι η Αμαλία.

Τελικά σοφή κουβέντα πως τα ετερώνυμα έλκονται.

Η Αμαλία είναι ένα κορίτσι που ζει και αναπνέει για την μόδα, τον σχεδιασμό, ψάχνει καινούργια υφάσματα, καινούργιες ιδέες. Το έχει ρε παιδί μου.

Παρόλο που πάντα της άρεσε το σχέδιο τελικά σπούδασε γραφιστική. Δεν την σπούδασε μόνο αλλά δούλεψε και πάνω σε αυτό. Χωρίς να έχουμε μιλήσει πολύ για το συγκεκριμένο θέμα, έχω την αίσθηση πως πριν τρία χρόνια έκανε την επανάστασή της. Το 2013 όταν και ξεκίνησε η ιδέα του Rad, η Αμαλία έκανε αυτό που ήταν ραμμένο επάνω της. Το έβλεπα στα μάτια της όταν μιλούσε για την μεγάλη της καψούρα. «Ήταν καλοκαίρι, καθόμασταν ένα βράδυ στο μπαλκόνι στο σπίτι μου μαζί με άλλες φίλες του δημιουργικού. Λέγαμε τι ωραία που θα ήταν αν νοικιάζαμε ένα χώρο και μπορούσαμε να κάνουμε όλες μαζί η κάθε μία το δικό της δημιουργικό. Όλο αυτό άρχισε να εξελίσσεται και να παίρνει μορφή στο μυαλό μου. Έτσι ξεκίνησε. Δεν είχαμε ιδέα από υφάσματα. Καμιά από τις δυο μας δεν έχει σπουδάσει σχέδιο μόδας ή κάτι αντίστοιχο. Αγαπάμε τη μόδα και τα ρούχα, όλο αυτό ξεκίνησε κάπως έτσι. Τελείως ανάποδα. Πηγαίναμε ψάχνοντας. Παρουσιαζόταν μια ανάγκη και λέγαμε "Ωραία, πώς θα το κάνουμε τώρα αυτό;.»

Εικοσιτέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο δουλεύουν για να έχουν πάντα κάτι καινούργιο, διαφορετικό. Να έχεις την δυνατότητα μπαίνοντας στο www.radpolewear.com να βρεις αυτό που θα σε κάνει να πεις "Να το! Όπως το θέλω".

The stage is yours

-Πριν το RAD,κάνατε pole dancing;

Ευριδίκη: Είναι κάτι που έχω πει χίλιες φορές! H Αμαλία με μύησε στον κόσμο του pole dancing! Όταν μου το πρωτοείπε την έκραξα ήταν αυτό που όλοι είχαμε στο μυαλό μας, ότι το pole dancing είναι στριπτίζ σε βραδινά μαγαζιά μόνο για άντρες. Όλα αυτά μέχρι που πήγα και την είδα σε μια παράσταση στη σχολή της που έκαναν όπως κάθε χρονιά. Την επόμενη μέρα της είπα ότι ξεκινάω και εγώ! Παράτησα κάτι rock n roll, swing και τέτοιους χορούς που έκανα, και της είπα ότι θα ξεκινάω.

Αμαλία: Είχα ξεκινήσει ή το 2008 ή το 2009,δε θυμάμαι. Τότε μόλις είχε έρθει στην Ελλάδα και το βρήκα τελείως τυχαία. Το είχα δει σε εφημερίδες και περιοδικά. Πήγα να δω τι είναι αυτό, να το δοκιμάσω. Ήθελα να γυμναστώ και έψαχνα τι να κάνω. Σκεφτόμουν το χορό, γυμναστήριο βαριόμουν να πάω .Έτσι πήγα να δω τι είναι και κόλλησα.

-Το περιμένατε ότι θα γίνει αυτό το μπαμ;

Έγινε γρήγορα. Όταν ξεκινήσαμε δεν είχαμε στο μυαλό μας ότι θα γίνει το μεγάλο μπαμ και θα πουλάμε τόσο πολύ στο εξωτερικό και όλο αυτό που έγινε.Ήταν καλό το timing, ήταν καλό το promo video που φτιάξαμε.

Στο βίντεο ήμασταν εμείς και κάποιες φίλες, που κάναμε ότι κάνουμε όταν μαζευόμαστε σπίτι και κάνουμε pole dancing. Μάλλον οι κοπέλες που κάνουν pole dancing αυτό είδαν και το αγάπησαν τόσο πολύ.

-Στο εξωτερικό πώς προωθήθηκαν τα ρούχα;

Λέμε ότι ήταν θέμα timing, γιατί εμείς όταν ξεκινήσαμε υπήρχε μόνο μια αμερικάνικη εταιρία. Βέβαια αυτή έκανε περισσότερο exotic στολές (exotic-είδος pole dancing). Οπότε είχε αυτή τη σειρά και έβγαλε άλλη μία πιο αθλητική. Όταν βγήκαμε εμείς ήταν σαν να καλύψαμε ένα κενό στην αγορά, γιατί αρχίσαμε να κάνουμε μια stylish σειρά. Γι' αυτό το λόγο έπιασε και στο εξωτερικό πολύ. Υπήρχε μια εταιρία παγκοσμίως που έκανε πολύ συγκεκριμένο τύπο ρούχων και βγήκαμε εμείς από το πουθενά, και αρχίσαμε να κάνουμε μόδα μέσα από τα ρούχα. Σχεδιάσαμε ρούχα που μπορείς να φορέσεις και για μαγιό, να κάνεις γιόγκα, κολύμβηση, και το πιο σημαντικό ότι μπορείς να τα φορέσεις και έξω. Νομίζω ότι αυτό ήταν που έκανε τη διαφορά. Είναι κάτι πολύ αυθεντικό, πολύ ιδιαίτερο, έχει πολύ συγκεκριμένη ταυτότητα. Για εμάς είναι πολύ συγκεκριμένο, ξέρουμε τι είναι Rad και τι δεν είναι.

-Το team μεγαλώνει;

Ναι, το team μεγαλώνει και όσον αφορά τους αθλητές που σπονσοράρουμε, και τους συνεργάτες μας και τα άτομα που αποτελούν την ομάδα του Rad. Για να μπεις μέσα στην ομάδα, την οικογένεια, πρέπει να είσαι Rad. Αυτό έχει να κάνει και με τους αθλητές μας. Μπορεί να είσαι πολύ καλός αθλητής, αλλά αν δεν είσαι Rad δεν ταιριάζεις με εμάς, δεν κολλάς. Δε θα πάρουμε τον τοπ αθλητή απλά για να πούμε ότι πήραμε τον τοπ αθλητή.

-Πόσο έχει αλλάξει και ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο κόσμος το pole dancing.

Α: Τόσα χρόνια δεν έχω ακούσει ποτέ κάτι αρνητικό. Να πει κάποιος δηλαδή ότι είναι στριπτίζ. Εγώ προσωπικά σε όποιον πω ότι το κάνω αυτό θα μου πει "Α, έχω μια φίλη που κάνει". Είναι πολύ διαδεδομένο πλέον.

-Μπορούμε να κάνουμε ένα διαχωρισμό pole dancing και στριπτίζ; Ποιες είναι οι διαφορές;

Α: Το pole dancing είναι ένας χορός που μπορείς να τον βγάλεις όπως θέλεις εσύ. Υπάρχει και το πιο αισθησιακό κομμάτι, γιατί, κακά τα ψέματα, το pole dancing είναι αισθησιακός χορός και τον εκφράζεις όπως θέλεις εσύ. Aυτή είναι και η μαγεία του αθλήματος.

E: Για μένα είναι πολύ σαφές, όπως και για όλο τον κόσμο θα έπρεπε να είναι. Το στριπτίζ είναι επάγγελμα, στην ουσία μια κοπέλα πληρώνεται για να βγάζει τα ρούχα της μπροστά σε κοινό. Αντίθετα, όταν μια κοπέλα θα πάει σε μια σχολή να μάθει pole dancing, δε θα την πληρώσει κάποιος να βγάλει τα ρούχα της. Είναι τελείως διαφορετικό . Βοηθάει πάρα πολύ στην αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας. Εμένα μου έφτιαξε πάρα πολύ και την κίνηση και την αυτοπεποίθηση ,το πώς θα κινηθώ, πώς θα περπατήσω. Ναι μεν θα πιάσω το στύλο, αλλά δε θα είμαι με πόδια σαν τσαρούχια και θα περπατάω σαν τσολιάς, θα είμαι πιο γυναίκα! Οπότε αυτομάτως βοηθά στην αυτοπεποίθηση, στην ψυχολογία, σε όλα.

The stage is yours

-Είδαμε και την Πηνελόπη Αναστασοπούλου να προμοτάρει τα Rad.

Η Πηνελόπη είναι φίλη μας, είναι Rad! Γενικά βοηθάει, συμμετέχει. Γούσταρε να το κάνει αυτό, βοηθάει σε ότι της αρέσει, συμμετέχει ενεργά.

-Άλλη μια πρωτοπορία σας είναι η διοργάνωση του Πανελλήνιου πρωταθλήματος Pole dancing.

Φέτος είναι η τρίτη χρονιά. Προηγουμένως δεν είχε υπάρξει τίποτα τέτοιο στην Ελλάδα, μόνο παρουσιάσεις από σχολές

-Και τώρα έχει γίνει χαμός! Είναι σαν να κοιμόταν όλο αυτό το πράγμα και ξαφνικά να ξύπνησε.

Θέλαμε να το δώσουμε αυτό στην Ελλάδα, γιατί η κοινότητα του pole dancing είναι πολύ μεγάλη, οπότε πιστεύαμε ότι κάτι τέτοιο χρειαζόταν να γίνει. Πάει πάρα πολύ καλά. Την πρώτη χρονιά ήταν sold out με πάνω από εξακόσια άτομα. Τις τελευταίες δύο χρονιές είμαστε γύρω στα οχτακόσια με εννιακόσια άτομα. Έχουμε πάει σε διοργανώσεις ,στην Αγγλία για παράδειγμα, και δεν έχει πάνω από τριακόσια άτομα. Εμείς δεν το ξέραμε μέχρι να το δούμε έξω. Είδαμε ότι στο πρώτο πρωτάθλημα ήρθα εξακόσια άτομα και είπαμε "οκ!".Άτομα όμως από το εξωτερικό δεν το πίστευαν ότι ήρθαν τόσοι πολλοί. Και τώρα, που έρχονται ακόμη περισσότερα άτομα, οι συμμετέχοντες και οι κριτές δεν το πιστεύουν.

-Έρχονται και από το εξωτερικό;

Οι κριτές είναι όλοι ξένοι. Στο πρωτάθλημα έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο όσοι είναι κάτοικοι Ελλάδας ή είναι υπήκοοι. Στην Αγγλία ας πούμε που και εκεί έχει φοβερό κοινό οι διοργανώσεις έχουν το πολύ 250 άτομα. Η μόνη αντίστοιχη διοργάνωση είναι το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που γίνεται στο Λονδίνο κάθε χρόνο. Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός έχει προδιαγραφές Ολυμπιακών Αγώνων. Στην Αθήνα μόνο υπάρχουν πάνω από 20 σχολές .Και εκτός του ότι έχουμε πάρα πολλές σχολές, έχουμε και πάρα πολύ ωραίες σχολές σε σχέση με το εξωτερικό. Η κοινότητα του pole dancing στην Ελλάδα, εκτός του ότι είναι πολύ μεγάλη και πολύ ενεργή, είναι και πολύ εξελιγμένη σε σχέση με άλλες χώρες που θα περίμενες ότι είναι πιο ψηλά.

-Καλές Ελληνίδες αθλήτριες έχουμε;

Κοίτα, υπάρχουν πάρα πολλές κοπέλες που κάνουν pole dancing. Εγώ το βλέπω μέσα από το Πρωτάθλημα, υπάρχουν πάρα πολύ καλές αθλήτριες. Αυτό που είδαμε φέτος στο τρίτο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, η κατηγορία των professionals ήταν η μία καλύτερη από την άλλη. Ήταν οχτώ κοπέλες, τελείως διαφορετικές η μία από την άλλη, οι οποίες ήταν όλες σε πάρα πολύ καλό επίπεδο. Χαίρομαι πάρα πολύ που πλέον οι αθλητές πάνε και σε διαγωνισμούς εκτός Ελλάδας. Πλέον το επίπεδο στην Ελλάδα έχει ξεφύγει. Και όχι μόνο από τους professionals, πλέον βλέπεις και μικρά παιδιά να κάνουν pole dancing.

-Επόμενος στόχος που έχετε θέσει;

Πλέον τα ρούχα μας τα χρησιμοποιεί και κόσμος εκτός του χώρου. Το προϊόν μας, ενώ το προωθούμε ως pole wear, έχει πάρα πολλές εφαρμογές. Γιατί να του βάλουμε μια ταμπέλα και να μην το "ανοίξουμε"; Οπότε ο επόμενός μας στόχος είναι να διευρύνουμε λίγο τους ορίζοντές μας, πάντα όμως κρατώντας το pole dancing σαν βάση, γιατί αυτό είναι που το κάνει να ξεχωρίζει.

-Επίσης η εταιρία φέρνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα παγκοσμίως γνωστό διαγωνισμό, το pole theatre.

Ξεκίνησε από την Αυστραλία. Δύο pole dancers, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα διαγωνισμό πολύ διαφορετικό από όλους τους υπόλοιπους. Είναι πιο ελεύθερος και θέλει να βγάλει προς τα έξω το να εκφράζει ο καθένας το pole dancing όπως θέλει. Οπότε έχει τέσσερις κατηγορίες. Έχει το pole act, που είναι το πιο καλλιτεχνικό, το pole comedy,που είναι κωμωδία, το pole drama, που βγαίνει μια ιστορία μέσα από τη χορογραφία σου και υπάρχει και το pole classic, που είναι το sexy pole dancing και πρέπει να αφαιρέσεις ένα κομμάτι από το κοστούμι σου. Εκεί έχεις την ευκαιρία να διαλέξεις σε ποια κατηγορία θέλεις να συμμετάσχεις. Είναι ένα θεατρικό, αυτό είναι το pole theatre. Στήνεις τη σκηνή όπως θέλεις. Μπορείς να φέρεις σκηνικά, άλλους ανθρώπους, το σκύλο σου! Κάνεις ότι θέλεις. Στο pole comedy γελάς, στο pole drama κλαίει όλο το θέατρο, είναι φοβερός διαγωνισμός.

-Πότε έρχεται αυτό στην Ελλάδα;

Είναι στις 29 Μαΐου, το φέρνει η Rad, και συνδυαστικά φέρνουμε -επίσης για πρώτη φορά στην Ελλάδα- το pole camp, μια τριήμερη κατασκήνωση, που θα γίνει σε ένα ξενοδοχείο και θα έρθουν πολύ γνωστές αθλήτριες για να διοργανώσουν σεμινάρια και να κάνουν εκδηλώσεις. Το camp θα γίνει 26-28 Μαΐου και μετά θα ακολουθήσει το pole theatre στο γυάλινο μουσικό θέατρο.

The stage is yours

Ξένια, the stage is yours

Χαμηλός φωτισμός, μουσική, ρυθμός, όμορφα κορίτσια, αισθησιασμός, μικροσκοπικά κορμάκια, ψηλά τακούνια…

Κάπως έτσι έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας το pole dancing. Κατά ένα μεγάλο μέρος αυτό είναι. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Κάποιοι το έχουν συνυφασμένο με το στριπτίζ. Καμία σχέση.

H Ξένια Κοτσένκοβα, Πρωταθλήτρια Ελλάδος στον τελευταίο διαγωνισμό pole, dancing μιλάει για τον τρόπο που έχει βρει μέσα από αυτόν τον τόσο … παρεξηγημένο χορό να εκφράζει κάθε κομμάτι του εαυτού της.

Πρώην γυμνάστρια και αθλήτρια αερόμπικ, εδώ και 4 χρόνια περνά περισσότερες ώρες πάνω στον στύλο παρά στο έδαφος.

Χωρίς να έχει αποβάλει την αθλητική της φύση έχει καταφέρει να συνδυάσει αυτό το τόσο αισθησιακό άθλημα (ναι, άθλημα και προσεχώς ολυμπιακό), με την γυμναστική. Πράγμα ηλίου φανερότερο, αρκεί να δει κανείς το σώμα της.

Και δεν είναι μόνο η Ξένια. Πλέον φυτρώνουν σε κάθε γωνιά και σε κάθε γυμναστήριο pole dancing studios. Τα τελευταία 4 χρόνια έχει γίνει ένα μεγάλο "μπαμ". Πόσες φορές έχει τύχει να ακούσουμε “Έχω μια φίλη που ξεκίνησε pole dancing”;

Μόνο η προσέλευση του κοινού στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, η οποία έφτασε τα 900 άτομα, ξεπέρασε διεθνείς καταξιωμένες διοργανώσεις του εξωτερικού. Η ελληνική σκηνή έχει ένα από τα πιο ενεργά κοινά στην Ευρώπη. Εσείς το ξέρατε;

Ό, τι και να λέμε το σίγουρο είναι πως μπροστά στις φωτογραφίες που ακολουθούν θα ξεχάσετε κάθε αράδα από το συγκεκριμένο κείμενο. Αυτό είναι το pole dancing. Ένα μαγικό ταξίδι, έκφραση, τρόπος ζωής. Ελευθερία. Είναι ό, τι διαλέξει ο κάθε ένας από εμάς να είναι. Η επιλογή δική σας.

-Πώς ανακάλυψες το pole dancing;

Το pole dancing είναι ένα σπορ για μένα. Όταν σπούδαζα, έκανα aerobic. Σπούδαζα τουριστικό management στην Ουκρανία. Kαμία σχέση! Πάντα ενδιαφερόμουν να παίζω με οριζόντιες μπάρες και αργότερα ανακάλυψα ένα στούντιο pole dancing. Το δοκίμασα, μου άρεσε πολύ και κόλλησα.

-Πόσες ώρες προπονείσαι;

Προπονούμαι καθημερινά, εκτός από κάποιες φορές που παίρνω ρεπό. Προπονούμε περίπου τρεις ώρες την ημέρα κάνοντας ανοίγματα.

-Ποιο είναι το αγαπημένο σου τρικ;

Αγαπώ όλα τα κόλπα είσαι παράλληλα με το πάτωμα, που χρειάζονται περισσότερη δύναμη.

-Ποιο είναι το προσωπικό σου στυλ ως χορεύτρια;

Δεν το έχω ανακαλύψει σίγουρα, αλλά είμαι πολύ ενεργητική σε όλες μου τις εμφανίσεις. Ίσως κάτι σαν ένα άγριο πουλί, ένας αετός.

-Πόσα χρόνια χορεύεις;

Γύρω στα τρία χρόνια.

-Σε τι επίπεδο είσαι τώρα;

Όχι στο υψηλότερο, κάθε μέρα βελτιώνομαι.

-Πόσα είδη pole dancing υπάρχουν;

Κοίτα, το pole dancing είναι όλα τα είδη χορών. Μπορεί να είναι μπαλέτο, μπορεί να είναι μοντέρνος, λυρικός, χιπ χοπ.

-Χιπ χοπ;

Ναι, μπορείς να πάρεις μια χιπ χοπ χορογραφία και να την προσαρμόσεις με διάφορα τρικ στο στύλο. Αυτό θα ήθελα πολύ να το δοκιμάσω στο μέλλον. γιατί είναι κάτι σαν freestyle και μου αρέσει πολύ.

-Τελικά είναι πολύ περισσότερα από έναν απλό αισθησιακό χορό.

Ξεκίνησα το pole dancing ακριβώς για αυτό το λόγο, επειδή είναι πολύ αισθησιακό. Προερχόμουν από άθλημα, οπότε ήθελα να αισθανθώ πιο θηλυκή. Και όλα αυτά ξεκίνησαν με τα ψηλοτάκουνα παπούτσια. Βέβαια, επειδή έκανα αθλητισμό, ήθελα να πιέζω τον εαυτό μου όλο και περισσότερο. Και επειδή ένα εξωτικό στυλ δεν είναι αρκετό για μένα, άρχισα να προσθέτω περισσότερες αθλητικές κινήσεις. Ωστόσο, μου αρέσει πολύ να παίζω με τα ψηλά παπούτσια και πιστεύω ότι υπάρχουν αισθησιακά μέρη στο σώμα μου.

-Πώς αντιδρά ο κόσμος όταν του λες ότι ασχολείσαι με το pole dancing; Υπάρχει στο μυαλό του το στριπτίζ;

Ναι, είναι στο μυαλό τους, αλλά φυσικά όταν οι άνθρωποι με βλέπουν και βλέπουν το σώμα μου σταματούν να το σκέφτονται γιατί είμαι αθλήτρια, δεν είμαι στρίπερ. Βασικά αυτό είναι ο τρόπος ζωής μου, δεν ενδιαφέρομαι για το τι σκέφτονται. Προσπαθώ όμως να μιλάω με τον κόσμο για το pole dancing και να τους εξηγώ, Προσπαθώ να το κάνω ένα υγιές άθλημα.

-Όταν χορεύεις αισθάνεσαι πιο ελεύθερη; Τι είναι αυτό που το κάνει ένα ξεχωριστό άθλημα;

Μπορώ να εκφραστώ. Νομίζω πως οποιοσδήποτε κάνει pole dancing μπορεί να εκφραστεί. Το απολαμβάνω όταν χορεύω, όταν κάνω τρικ. Προσπαθώ να κάνω δυσκολότερα τρικ και τα καταφέρνω. Με κάνει χαρούμενη.

-Η 1η πανελλήνια θέση στον διαγωνισμό φέτος ήταν η πρώτη σου επιτυχία;

Ένα χρόνο πριν ήταν η πρώτη μου συμμετοχή στον ελληνικό διαγωνισμό pole dancing και ήρθα τρίτη εκείνη τη φορά. Είναι λογικό όμως, οι άλλες κοπέλες είχαν μεγαλύτερη εμπειρία. Όλα είναι θέμα χρόνου, διότι όταν αγαπάς κάτι θα το κάνεις. Όλο αυτό τον καιρό προσπαθούσα να συμμετέχω κάπου. Συμμετείχα συχνά σε διαγωνισμούς στην Ουκρανία από όπου κατάγομαι, στην Ισπανία και στο Arnolte Classic στην Μαδρίτη, όπου βγήκα δεύτερη. Και φυσικά εδώ, η πρώτη θέση είναι μεγάλη επιτυχία για μένα.

-Πόσα χρόνια είσαι στην Ελλάδα;

Σχεδόν δύο χρόνια. Την αγαπάω την Ελλάδα

-Οι άντρες πώς σε αντιμετωπίζουν όταν τους λες ότι κάνεις pole dancing;

Νομίζω ότι τους αρέσει. Κοίτα, γύρω μου είναι φυσιολογικοί άνθρωποι, οπότε ξέρουν τι κάνω, ξέρουν ότι είναι πολύ δύσκολο. Βέβαια, υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν κάτι στα social media και προσπαθούν να μου μιλήσουν. Τέτοιου είδους άντρες απλά τους αγνοώ, γιατί οι αληθινοί άνθρωποι ξέρουν ότι είναι ένα δύσκολο άθλημα και οτι δεν είμαι στρίπερ.

-Όταν δεν κάνεις pole dancing, τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου;

Ταξιδεύω. Λατρεύω τα ταξίδια. Εκτός από το pole dancing όμως κάνω επίσης freestyle και ακροβατικά.

-Πιστεύεις ότι στο μέλλον το pole dancing θα γίνει Ολυμπιακό άθλημα;

Ναι, φυσικά το πιστεύω. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία έχει ήδη ζητήσει από την Ολυμπιακή Επιτροπή να μας δεχτούν.

The stage is yours

-Ποια είναι η συμβουλή σου σε κάποιον που ξεκινάει pole dancing από το μηδέν;

Η συμβουλή μου είναι να μη νομίζει ότι όλα συμβαίνουν πολύ γρήγορα. Τα πάντα χρειάζονται υπομονή και σκληρή δουλειά. Να συνεχίζουν και να μην το βάλουν κάτω.

-Έχεις μαθητές;

Ναι, διδάσκω, αλλά όχι τακτικά, διότι ταξιδεύω αρκετά. Σκοπεύω όμως στο μέλλον να έχω το δικό μου χώρο και τους δικούς μου μαθητές.

-Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πολλά παιδιά να ασχολούνται με το pole dancing. Πόσο εύκολο είναι;

Σίγουρα σε κάποιους φαίνεται παράξενο παιδιά να κάνουν pole dancing, αλλά είναι ένα άθλημα και είναι ευκολότερο να ξεκινάς από παιδί αντί να ξεκινάς στα 20. Εκτός από pole dancing, πρέπει να κάνουν ξεχωριστή γυμναστική για παιδιά γιατί πρέπει να τους δώσεις μια βάση. Ο στύλος είναι καλός, αλλά χρειάζονται βασική γυμναστική.

-Εκτός από την προπόνηση pole dancing, χρειάζεται να βάρη;

Εγώ συγκεκριμένα,όταν δεν προετοιμάζομαι για κάποιο διαγωνισμό πάω γιατί μου αρέσει να κάνω cardio ώστε να κατευθύνω το σώμα μου. Τώρα όμως, λόγω των πολλών συμμετοχών μου σε διαγωνισμούς δεν έχω χρόνο να πηγαίνω. Αν χρειαστεί, το κάνω στο στούντιο 20 λεπτά πριν ξεκινήσω την προπόνηση. Μου αρέσει να μη σταματάω το cardio.

-Οι γονείς σου είναι στην Ελλάδα;

Όχι.

-Ήταν υποστηρικτικοί όταν αποφάσισες να ασχοληθείς με το pole dancing;

Φυσικά, γιατί γνωρίζουν την προσωπικότητά μου, ότι είμαι πολύ ενεργητική. Ξέρουν ότι δεν κάνω άσχημα πράγματα. Με υποστηρίζουν πάντα και είναι πολύ υπερήφανοι

-Ήσουν ποτέ σε σχέση με κάποιον που ενοχλούταν με την επιλογή σου να κάνεις pole dancing;

Όχι .Ίσως επειδή είμαι πολύ νέα. Δεν θέλω να έχω κάποιον δίπλα μου ο οποίος μου δημιουργεί πρόβλημα, που δεν του αρέσουν τα ενδιαφέροντά μου. Αυτός είναι ο τρόπος ζωής μου, δεν είναι απλά ένα χόμπι.

-Για τι προετοιμάζεσαι τώρα; Υπάρχει κάποιος διαγωνισμός;

Τώρα θέλω να μπω στο Pole Theatre που είναι πρώτη φορά που διοργανώνεται στην Ελλάδα. Οπότε αυτή τη στιγμή θέλω να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό, λυρικό μοντέρνο, να χορέψω περισσότερο.

-Μετά από αυτό έχεις κάποιο διαγωνισμό στο εξωτερικό;

Υπάρχουν πράγματα που θέλω να δοκιμάσω αλλά δεν το έχω προγραμματίσει από τώρα. Ταξιδεύω πολύ και πολλά πράγματα συμβαίνουν ξαφνικά. Μόνο το pole dancing είναι πάντα μαζί μου!

-Ποιος είναι ο επόμενος στόχος σου εκτός από το Pole Theatre;

Το όνειρό μου είναι να μπω στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα pole dancing στο Λονδίνο. Προσπαθώ να κινηθώ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά είναι δύσκολο γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμα Ομοσπονδία. Έχουμε πολλούς καλούς αθλητές αλλά δε μπορούμε να δημιουργήσουμε ομάδα γιατί δεν υπάρχουν οργανωτές. Χρειαζόμαστε έναν οργανισμό. Μπορείς να πας σε άλλη χώρα και να λάβεις μέρος με αυτή. Εγώ συμμετέχω στην Ουκρανία, αλλά θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα γιατί μένω εδώ. Δεν είναι στο χέρι μου, γιατί προς το παρόν θέλω να είμαι μόνο αθλήτρια, αλλά στο μέλλον θέλω να δημιουργήσω κάτι. Να κάνω εκδηλώσεις.

-Τι θα έλεγες σε κάποιον προκειμένου να ξεκινήσει pole dancing;

Να μη σκέφτεται το αύριο. Αν του αρέσει να το δοκιμάσει.

-Και αν δεν του αρέσει, τι θα του έλεγες για να του αλλάξεις γνώμη;

Θα προσπαθήσω να τον εμπνεύσω. Θα του έλεγα πως όταν ξεκίνησα ήμουν ακριβώς όπως αυτός και θα του έδειχνα τι μπορώ να κάνω τώρα. Να το προσπαθήσει και να έχει υπομονή γιατί χρειάζεται χρόνο.

The stage is yours

Φωτογραφίες: Φραντζέσκα Γιαϊτζόγλου - Watkinson

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Το portfolio της φωτογράφισης των κοριτσιών

News 24/7

24MEDIA NETWORK