Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

Ειδικός ή μη δεν έχει καμία σημασία. Ο Αντώνης Τσακαλέας, ένας από τους καλύτερους του είδους, σε μυεί στο μαγικό κόσμο του Football Manager 2017 και μεταφέρει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για να γίνεις ένας από τους καλύτερους προπονητές του κόσμου!

Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

Το Football Manager 2017 βρίσκεται προ των πυλών. Στις 4/11 ο νέος τίτλος του μοναδικού παιχνιδιού προπονητικής προσομοίωσης θα τεθεί προς ενεργοποίηση, καθώς ήδη έχει ξεκινήσει η προπώλησή του. Για ακόμη μια χρονιά, η εταιρία αποφάσισε να δώσει στη beta έκδοση του παιχνιδιού σε όσους το προαγοράσουν, κάτι που σημαίνει πως η ανεπίσημη αυλαία αναμένεται ν' ανοίξει μέσα στην εβδομάδα.

Η Sports Interactive έδωσε στη δημοσιότητα ένα video διάρκειας 32 λεπτών, στο οποίο παρουσιάζονται αρκετές από τις προσθήκες που έχουν γίνει στον εφετινό τίτλο. Ένα video γυρισμένο στο γήπεδο της Watford, με την SI να συνεργάζεται με την Αγγλική ομάδα, της οποίας είναι χορηγός.

Εφέτος δεν φαίνεται να υπάρχει ένα "σημείο αναφοράς" σχετικά με τις αλλαγές και τις βελτιώσεις που έχουν γίνει. Η εταιρία έδωσε και πάλι βάση στις λεπτομέρειες, αρκετές από τις οποίες μπορούν να κάνουν την διαφορά σε σχέση με τον προηγούμενο τίτλο της σειράς. Κάθε χρόνο, τα δυο βασικά θέματα συζήτησης έχουν να κάνουν με την απεικόνιση των αγώνων και τις μεταγραφές.

ΟΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ MATCH ENGINE

Όσον αφορά την απεικόνιση των αγώνων (Match Engine) ήδη έχουμε στα χέρια μας δυο video στα οποία η εταιρία παρουσίασε μέρος των αλλαγών που έχει πραγματοποιήσει. Πολλές από τις κινήσεις των παικτών - αναφερόμαστε πάντα στην 3D απεικόνιση - έχουν γίνει πιο ρεαλιστικές, όσον αφορά τις πάσες, τα μαρκαρίσματα, τις κεφαλιές, τις αντιδράσεις των τερματοφυλάκων κ.α.

Μιλώντας για την απεικόνιση των αγώνων, ο CEO της SI, ο Miles Jacobson, στάθηκε σε όσα έχουν αλλάξει στο αμυντικό κομμάτι, και συγκεκριμένα στο τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται οι αμυντικοί στο παιχνίδι, όχι μόνο της ομάδας την οποία ελέγχει ο χρήστης αλλά και αυτή που ελέγχει ο υπολογιστής.

Στο κομμάτι της παρουσίασης των αγώνων, έχουν προστεθεί δυο νέες κάμερες, η μια εκ των οποίων αφορά την κάλυψη της αναμέτρησης πίσω από την εστία, ενώ έχει βελτιωθεί και η παρακολούθηση του αγώνα μέσω της κάμερας του σκηνοθέτη. Στο παιχνίδι έχουν μπει και λεπτομέρειες όπως για παράδειγμα το σπρέι που χρησιμοποιείται για την οριοθέτηση του τείχους, η παρουσία ενός παίκτη στη σέντρα, αλλά και ένα μίνι τελετουργικό που αφορά την είσοδο των ομάδων.

Η εταιρία προσπάθησε να βελτιώσει στο μέτρο του δυνατού και την απεικόνιση των γηπέδων, σε μια προσπάθεια να τα παρουσιάσει όσο πιο ρεαλιστικά μπορεί. Θα πρέπει σε αυτό το σημείο να σημειωθεί το εξής. Η SI δεν έχει κινηθεί για την απόκτηση δικαιωμάτων απεικόνισης των γηπέδων, και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρουσιάσει "πιστά αντίγραφα" του κάθε γηπέδου εντός παιχνιδιού. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ονόματα των ομάδων, καθώς έχουν αποκτηθεί δικαιώματα συγκεκριμένων πρωταθλημάτων ή ομάδων.

Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ

Εντός παιχνιδιού έχουν πλέον μπει και άλλες αλλαγές που αφορούν τους κανονισμούς, όχι μόνο αυτή της σέντρας με την παρουσία ενός παίκτη. Για παράδειγμα, δίνονται πρώτες βοήθειες σε παίκτες εντός γηπέδου, ενώ έχει περαστεί και η αλλαγή που αφορά την διαχείριση από την διαιτητή των φάσεων στις οποίες υπάρχει ανατροπή και πέναλτι από τελευταίο παίκτη. Μια σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με την ταχύτητα αντίληψης των παικτών στο παιχνίδι, τις αντιδράσεις τους δηλαδή ανά δευτερόλεπτο.

ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟΙ... ΜΠΕΛΑΔΕΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ

Ο τομέας των μεταγραφών είναι ανέκαθεν ένα μεγάλο στοίχημα για την εταιρία, διότι δεν είναι εύκολο να περαστούν εντός παιχνιδιού όλα όσα μπορεί να συμβούν σε ένα χώρο γεμάτο ανατροπές και εκπλήξεις. Κάθε χρόνο η εταιρία προσπαθεί να πιάσει το σφυγμό και να "μπολιάσει" στο παιχνίδι στοιχεία που μπορούν να "κουμπώσουν" και να λειτουργούν εντός παιχνιδιού.

Πλέον, θα έχεις την δυνατότητα να συζητήσεις με τη διοίκηση για τον καθορισμό ενός συγκεκριμένου μεταγραφικού στόχου έτσι ώστε ο,τι κινήσεις κι αν κάνεις, να υπάρχει η "προειδοποίηση" πως αν "ξεφύγεις" δεν θα σου περισσέψει μπάτζετ για να κάνεις τη συγκεκριμένη κίνηση. Το παράδειγμα της Ρεάλ με την μεταγραφή του Μπέιλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με την μεταγραφή του Πογκμπά ήταν αυτά που έφεραν και την συγκεκριμένη προσθήκη στο παιχνίδι.

Οι συζητήσεις με έναν παίκτη έχουν πλέον εμπλουτιστεί. Όταν πλησιάζεις έναν ποδοσφαιριστή σού δίνεται η δυνατότητα να του εξηγήσεις το πλάνο που έχεις για εκείνον. Να του πεις για παράδειγμα "θέλω να έρθεις για να γίνεις ο ηγέτης μας". Με αυτό το τρόπο μπορείς να "ψήσεις" έναν παίκτη που δεν είναι τόσο "ζεστός". Βέβαια, όσο πιο... μεγάλα λόγια πεις, τόσο πιο βαθιά θα χρειαστεί να βάλεις το χέρι στην τσέπη όταν θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το οικονομικό.

Μια επιπλέον επιλογή που θα δίνεται στον χρήστη έχει να κάνει με την αλληλεπίδραση μιας πώλησης παίκτη με την αγορά ενός άλλου. Πλέον, σου δίνεται η δυνατότητα να "παγώσεις" την πώληση ενός ποδοσφαιριστή - για την οποία έχεις συμφωνήσει - μέχρι να φτάσεις στην απόκτηση του αντικαταστάτη του.

Και οι αλλαγές δεν σταματούν εκεί. Υπάρχει και το κεφάλαιο των δανεισμών, στο οποίο έχουν προστεθεί και σε αυτό νέες δυνατότητες όπως η συμφωνία για την πώληση του παίκτη μετά από το πρώτο χρόνο δανεισμού. Και όλα αυτά, την ώρα που ατζέντηδες "παίζουν" και εκείνοι στο παιχνίδι. Ψάχνουν καλύτερες προσφορές για τον πελάτη τους την ώρα που εσύ τον "ψήνεις" και σ ου γνωστοποιούν το ενδιαφέρον ομάδων για να σε "τσιγκλήσουν".

Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

ΨΑΞΕ, ΨΑΞΕ... ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙΣ

Το κομμάτι των μεταγραφών ξεκινά από την αναζήτηση παικτών, τομέας στον οποίο έχουν (και εδώ) προστεθεί ακόμα περισσότερες πληροφορίες. Μπορείς πλέον να δεις και στιγμιότυπα από τα όσα έχει κάνει ο υποψήφιος μεταγραφικός σου στόχος. Ποιος ξέρει, μπορεί να σε πείσει μια γκολάρα, μπορεί να σε κάνει να τον αφήσεις ένα εύκολο χαμένο τετ-α-τετ...

Ο συγκεκριμένος τομέας, της ανάλυσης των παικτών, αλλά και των ομάδων αφορά και την δική σου ομάδα, καθώς έχεις στα χέρια σου ακόμα μεγαλύτερο όγκο πληροφοριών, όπως θερμικό χάρτη, και όλα τα στατιστικά από την εταιρία STATS η οποία εξαγόρασε την PROZONE .

Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

ΗΡΘΑΝ ΚΑΙ ΤΑ "ΤΙΤΙΒΙΣΜΑΤΑ"

Το Football Manager δε θα μπορούσε να αγνοήσει την επίδραση των social media και στο ποδόσφαιρο, και πλέον υπάρχει ένα "in game twitter" στο οποίο μπορείς να παρακολουθείς όλα όσα λέγονται ανάμεσα σε παίκτες, ομάδες, δημοσιογράφους. Όλες οι φήμες είναι πλέον εκεί και μπορείς να τα παρακολουθείς για να μηΝ σου ξεφεύγει τίποτα. Και αυτή τη φορά, οι παίκτες είναι ακόμα πιο "δραστήριοι" και σε αυτό το τομέα. Ένας παίκτης που είναι δυσαρεστημένος, έχει πλέον...δημόσιο χώρο έκφρασης και θα πρέπει να τα βγάλεις πέρα όχι μόνο μαζί του αλλά και με τους δημοσιογράφους που θα σου κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Πλην του τομέα των social media, έχουν γίνει αλλαγές και σε αυτό των μηνυμάτων που αφορούν την καθημερινότητα της ομάδας αλλά και τα δημοσιεύματα των Μέσων. Ο βοηθός προπονητή θα είναι σε θέση να φιλτράρει τα πιο σημαντικά για να μη χάνονται μέσα στον ορυμαγδό νέων, ενώ υπάρχουν ακόμα περισσότερες συμβουλές από το προσωπικό (οι οποίες είναι πιο συμμαζεμένες) ενώ γίνεται πιο εύκολη η επιλογή αρχηγού. Επιπλέον τα Μέσα σου προσφέρουν περισσότερες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα οι αποδόσεις των εταιριών στοιχημάτων για τον πρώτο σκόρερ της κατηγορίας.

Οι αποδόσεις για κατάκτηση πρωταθλήματος αλλάζουν μέσα στη χρονιά και αυτό θα παρουσιάζεται και στο παιχνίδι.

Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ, ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

Το προσωπικό της ομάδας σου δίνει μια...ατελείωτη λίστα με πληροφορίες για τους παίκτες σου αλλά και συνολικά την ομάδα, τις οποίες θα τις έχεις ανά πάσα στιγμή στα χέρια σου. Στην καρτέλα του παίκτη και στην καρτέλα ανάλυσης της ομάδας υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Υπάρχουν επιπλέον ρόλοι προσωπικού όπως ο αναλυτής δεδομένων, ενώ υπάρχουν επιπλέον μέλη του ιατρικού τιμ.

Οι συγκεκριμένοι θα είναι οι πρώτοι που θα σου παρέχουν πληροφορίες αναφορικά με την σοβαρότητα ενός τραυματισμού κατά τη διάρκεια ενός αγώνα καθώς θα είναι σε θέση να προχωρούν σε μια πρώτη διάγνωση. Παράλληλα, οι παίκτες που φτάνουν στο τέλος της καριέρας τους ξεκινούν μαθήματα προπονητικής έτσι ώστε να είναι έτοιμοι μόλις κρεμάσουν τα παπούτσια τους.

Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

FACE...ON

Ένα στοιχεία που θυμίζει έντονα το My Player στο FIFA πέρασε και στο Football Manager, καθώς θα έχεις την δυνατότητα, φορτώνοντας μια φωτογραφία σου, να δημιουργήσεις το πρόσωπό του ως avatar στον προπονητή, ενώ οι... στιλιστικές επιλογές που είχαν προστεθεί πέρυσι είναι πλέον περισσότερες.

Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

ΜΠΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΚΛΙΜΑ

Το παιχνίδι έχει από φέτος και ακόμα πιο γρήγορη έναρξη δράσης, καθώς σου δίνεται η δυνατότητα να επιλέξεις ομάδα με το που θα αποφασίσει να ξεκινήσεις νέο save. Με την επιλογή ομάδας, το παιχνίδι θα σετάρει ένα save, ανάλογα με την χώρα από την οποία επέλεξες ομάδα αλλά και τα στοιχεία του προπονητή. Αν πάλι αυτό σου μοιάζει βιαστικό, μπορείς να ξεκινήσεις "παραδοσιακά", στήνοντας εσύ το save σου, επιλέγοντας χώρες και πρωταθλήματα.

Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ FANTASY DRAFT KAI ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

Στο τομέα του fantasy draft, σου δίνεται η δυνατότητα να στήσεις ένα save στο οποίο να αντιμετωπίσεις ομάδες που θα τις κοντρολάρει το παιχνίδι. Στα μέσα της σεζόν θα υπάρχει και δεύτερο draft, κάτι σαν "μεταγραφική περίοδος Ιανουαρίου" έτσι ώστε να μπορείς να κάνεις προσθαφαιρέσεις που θα επηρεάσουν και το μπάτζετ, το οποίο δεν θα είναι σταθερό.

Στην έναρξη του fantasy draft θα καθορίσει ο χρήστης το ποσό που θα έχει κάθε ομάδα στην διάθεσή της. Στο κομμάτι της δημιουργίας συλλόγων, έχεις την δυνατότητα να φτιάξεις περισσότερους από έναν παίκτη για την ομάδα που δημιουργείς

Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ ΚΑΙ ΤΟ FOOTBALL MANAGER TOUCH

Το Football Manager Touch μπήκε στη ζωή μας, και διευκόλυνε όλους εκείνους που θέλουν μια πιο light έκδοση του Football Manager και πλέον μπορεί κάποιος να το αποκτήσει ξεχωριστά. Σε αυτό θα προστεθεί ένα μέρος των αλλαγών που θα υπάρχουν στην full έκδοση του παιχνιδιού. Μια από τις καινοτομίες του FM Touch έχει να κάνει με την δυνατότητα Instant Result κατα την διάρκεια του αγώνα.

Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας
Το Football Manager 2017 στο πιάτο σας

Αν όλες αυτές οι πληροφορίες για τις αλλαγές στο Football Manager 2017 σας φάνηκαν πολλές, πιστέψτε με, δεν είναι διότι δεν τις έχουμε αναφέρει όλες! Η SI προτίμησε να γνωστοποιήσει ένα μεγάλο κομμάτι των αλλαγών. Αυτά, λοιπόν, για την ώρα...

ΥΓ1: Όλα αυτά ήρθαν με την αμέριστη βοήθεια από το fmgreece.gr

ΥΓ2: Σας τα είπαμε εμείς. Αν θέλετε, μπορείτε να τα ακούσετε και από τον ίδιο τον Miles Jacobson στη video της SI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Πώς το Football Manager έγινε κομμάτι της ζωής μου

News 24/7

24MEDIA NETWORK