Τέσσερα αξέχαστα GP Βελγίου (VIDEO)

Ο Πάνος Σεϊτανίδης θυμάται τις συγκλονιστικότερες στιγμές στο Spa.

Τέσσερα αξέχαστα GP Βελγίου (VIDEO)

Το Grand Prix του Βελγίου παραδοσιακά κρύβει συγκινήσεις, ανατροπές και δράμα. Ο ευμετάβλητος καιρός στα δάση των Αρδεννών σε συνδυασμό με την απαιτητική χάραξη της πίστας του Spa-Francorchamps, αποτελούν ένα συνδυασμό που εξασφαλίζει θέαμα. Ας θυμηθούμε κάποιους από τους πλέον αξιομνημόνευτους αγώνες στη συγκεκριμένη πίστα.
1998
Ίσως ο πιο χαοτικός αγώνας όλων των εποχών. Λίγο μετά την εκκίνηση έχουμε καραμπόλα, που προκάλεσε ο David Coulthard χάνοντας τον έλεγχο της McLaren υπό βροχή. Συνολικά 13 μονοθέσια βγήκαν εκτός μάχης αφήνοντας πίσω τους πολεμικό σκηνικό.


Βάσει των τότε κανονισμών, κάθε ομάδα είχε εφεδρικό μονοθέσιο άρα υπήρξαν τυχεροί οδηγοί που ξαναμπήκαν στο παιχνίδι αφού υπήρξε επανεκκίνηση. Ένας από αυτούς ήταν ο Σκοτσέζος που πρωταγωνίστησε σε ένα ακόμα αξιομνημόνευτο σκηνικό, όταν συγκρούστηκε με τον τότε πρωτοπόρο του αγώνα Michael Schumacher.


Ο Γερμανός έριχνε γύρο στον οδηγό της McLaren που φρέναρε νωρίς, με αποτέλεσμα να βρεθούν αμφότεροι εκτός αγώνα. Έξαλλος ο Schumacher που για πολλούς, εκεί έχασε τον τίτλο του 1998 που θα ήταν και ο πρώτος του με τη Ferrari, κατευθύνθηκε με άγριες διαθέσεις προς τα pit της McLaren. Προσπάθησαν μάταια να τον… φρενάρουν και οι σκηνές που ακολούθησαν ήταν λυρικές.

Ενώ η βροχή συνέχιζε το βιολί της, οι δύο Jordan βρέθηκαν αναπάντεχα στις δύο πρώτες θέσεις, με τον Damon Hill να προειδοποιεί τότε τον Eddie Jordan πως αν προσπαθήσει τον περάσει ο κατά πολύ ταχύτερος στο συγκεκριμένο σημείο του αγώνα, Ralf Schumacher, αντί για το 1-2, θα είχε δύο μονοθέσια στη λίστα των εγκαταλείψεων. Προφανώς, ο μικρός Schumacher πήρε εντολή να παραμείνει στη θέση του.

2000
Schumacher εναντίον McLaren ξανά, αυτή τη φορά του Mika Hakkinen. Χωρίς βροχή, χωρίς νεύρα, σε ένα από τα πιο επικά προσπεράσματα στην ιστορία του σπορ. Ο Γερμανός είχε κάνει μπλοκ άουτ στον Φινλανδό, όταν εκείνος προσπάθησε να τον περάσει στην ευθεία Kemmel, στέλνοντάς τον στο γρασίδι. Ο Mika δεν πτοήθηκε και στον επόμενο γύρο όχι απλά προσπάθησε ξανά αλλά το έκανε με αναπάντεχο τρόπο, την ώρα που ο Schumacher έριχνε γύρο στον Ricardo Zonta. Ο Schumi πέρασε από αριστερά, ο Hakkinen χώθηκε δεξιά ενώ ο Βραζιλιάνος της BAR ήταν απλός θεατής της κόντρας των δύο σπουδαίων πρωταθλητών.

2008
Η συγκλονιστική μάχη των τελευταίων γύρων ανάμεσα στον Kimi Raikkonen και Lewis Hamilton, έχει επίσης χαραχθεί στις μνήμες των φανατικών της F1. Με τη βροχή να κάνει την εμφάνισή της, οι δυο τους μονομάχησαν στο όριο, με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Ο Βρετανός πέρασε τον Φινλανδό συνεχίζοντας ευθεία στο chicane και άμεσα πάτησε φρένο για να παραχωρήσει τη θέση. Βιάστηκε όμως να επιταχύνει, περνώντας ξανά τον οδηγό της Ferrari που έχοντας χάσει την ψυχραιμία του κατέληξε στις μπαριέρες. Ο Hamilton πανηγύρισε αλλά έχασε εκ των υστέρων τη νίκη καθώς οι αγωνοδίκες έκριναν πως πήρε άδικο πλεονέκτημα στην επίμαχη φάση. Τα 25 δευτερόλεπτα ποινής, προβίβασαν στην 1 θέση τον μεγάλο του αντίπαλο στη μάχη του τίτλου, Felipe Massa.

2012
Ένα από τα τρομακτικότερα ατυχήματα στην ιστορία της F1 διαδραματίστηκε στην εκκίνηση του βελγικού Grand Prix πριν από δύο χρόνια. Ο Romain Grosjean σαν ταύρος εν υαλοπωλείο, κινήθηκε προς τα δεξιά, η επαφή με τη McLaren του Lewis Hamilton ήταν αναπόφευκτη και ακολούθησε χάος. Η Lotus απογειώθηκε και πέρασε μερικά εκατοστά από το κεφάλι του Fernando Alonso που είχε… Άγιο. Ο Grosjean τιμωρήθηκε με αποκλεισμό από ένα Grand Prix αφού κρίθηκε υπαίτιος της συγκλονιστικής αυτής σύγκρουσης.



News 24/7

24MEDIA NETWORK