GP Αυστρίας (QP): Pole μετά από θρίλερ για Hamilton

Ο Βρετανός επικράτησε στις συναρπαστικότερες κατατακτήριες των τελευταίων ετών.

GP Αυστρίας (QP): Pole μετά από θρίλερ για Hamilton

Οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες με τη βροχή να κάνει για λίγο την εμφάνισή της και στη συνέχεια το οδόστρωμα να στεγνώνει με ραγδαίους ρυθμούς, μετέτρεψαν τη μάχη για την pole position στο Grand Prix Αυστρίας σε λοταρία!

Ο Lewis Hamilton πανηγύρισε την pole με τον Nico Rosberg να τον ακολουθεί αλλά αύριο να μη βρίσκεται στο πλάι του στο grid λόγω ποινής. Δεύτερος θα εκκινήσει ο Nico Hulkenberg για λογαριασμό της Force India και τρίτος ο Jenson Button με τη McLaren (!) αφού ποινή έχει και ο Sebastian Vettel!

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στο ξεκίνημα του Q1 η θερμοκρασία οδοστρώματος στο Red Bull Ring είχε ανέβει στους 49 βαθμούς – στη μεγαλύτερη τιμή της φέτος. Υπήρχε όμως συννεφιά και 40% πιθανότητα βροχής! Με το καλημέρα ο Lewis Hamilton κατέβηκε στο 1.07.014 και λίγο αργότερα έσπασε και το φράγμα του 1.07, σταματώντας τα χρονόμετρα στο 1.06.947. Οι πρώτες προσπάθειες των Ferrari έφεραν τους Vettel-Hamilton στις θέσεις 2 και 3 ενώ επτά λεπτά πριν το τέλος του Q1, o Nico Rosberg έκανε την πρώτη του προσπάθεια με την ανακατασκευασμένη W07!

Μάλιστα, οι μηχανικοί της Mercedes έκαναν εξαιρετική δουλειά αφού με την πρώτη, ο Γερμανός κατέβασε την κορυφαία επίδοση στο 1.06.690! Η απάντηση του Vettel ήταν άμεση και τοποθέτησε εαυτόν ανάμεσα στα ασημί βέλη, μόνο που ο Rosberg πεισμωμένος κατέβασε πάλι, αυτή τη φορά στο 1.06.516!

Κάπου εκεί ήρθε η εντυπωσιακή έξοδος του Daniil Kvyat που έφερε καθεστώς κόκκινης σημαίας 1 λεπτό και 44 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε του Q1. Ο Ρώσος έχασε τον έλεγχο της Toro Rosso στη στροφή 9 , καθώς πάτησε στα κερμπ με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η πίσω δεξιά ανάρτηση. Κάτι παρόμοιο έπαθε νωρίτερα ο Sergio Perez αλλά χωρίς αντίστοιχες συνέπειες.

Όταν άρχισε ξανά η δράση, η μονάδα ισχύος του Carlos Sainz εξερράγη, με τις κίτρινες σημαίες να επηρεάζουν τις προσπάθειες κάποιων οδηγών, όπως για παράδειγμα του Romain Grosjean που δεν πρόλαβε να περάσει τη γραμμή του τερματισμού προτού μηδενίσει το χρονόμετρο ώστε να έχει μία τελευταία ευκαιρία να βελτιώσει το χρόνο του. Εκτός συνέχειας λοιπόν έμειναν (για τρίτο συνεχόμενο αγώνα) οι δύο Renault, η Manor του Rio Haryanto, φυσικά ο Kvyat και οι δύο Sauber. Αίσθηση προκάλεσε ο χρόνος του Pascal Wehrlein που ήταν δέκατος με τη Manor.

Το ξεκίνημα του Q2 συνοδεύτηκε από ενημέρωση για απειλή βροχής, με αποτέλεσμα να βγουν όλοι από νωρίς στην πίστα! Όμως με τη Ferrari να κάνει μία σημαντική κίνηση στρατηγικής, βγάζοντας τους οδηγούς της στην πίστα με την πολύ μαλακή γόμα της Pirelli κι όχι την πάρα πολύ μαλακή. Υπενθυμίζουμε πως κάθε οδηγός οφείλει να εκκινήσει τον αγώνα με το σετ ελαστικών με το οποίο σημείωσε τον καλύτερο χρόνο του στο Q2. Έτσι απέκτησαν άμεσα το πλεονέκτημα να φτάσουν πολύ πιο μακριά στο πρώτο stint του αγώνα. Στρατηγική την οποία μιμήθηκε και η Red Bull, την ώρα που στην κορυφή, οι Mercedes έκαναν το 1-2 με τον Hamilton μπροστά.

Λίγο πριν το τέλος και με τις θερμοκρασίες να έχουν πέσει στους 27 στον αέρα και στους 44 στο οδόστρωμα, τα «ασημί βέλη» φόρεσαν και αυτά την πολύ μαλακή γόμα αλλά ήταν πλέον αργά. Στη ζώνη αποκλεισμού, εκτός από τους Perez/Sainz που είχαν ήδη αποχαιρετήσει, βρέθηκαν οι δύο Haas, η McLaren του Fernando Alonso και ο Wehrlein που θα εκκινήσει από τη δωδέκατη θέση! Στα αξιοσημείωτα και η πρώτη φετινή πρόκριση του Jenson Button στο Q3, χάρη σε προβάδισμα της τάξης των 6 χιλιοστών του δευτερολέπτου έναντι του Esteban Gutierrez! Η πρώτη του από το 2014!

Με βροχή λοιπόν πήγαμε στο τελικό στάδιο των κατατακτήριων, με τα ενδιάμεσα ελαστικά να είναι εύλογα τα ελαστικά επιλογής. Στην πρώτη ζαριά ο Vettel ήταν μισό δευτερόλεπτο μπροστά από τον Hamilton αλλά στη δεύτερη ήταν σαφές πως η πίστα στέγνωνε, με την πρωτιά να περνάει διαδοχικά σε Kimi Raikonen, Hamilton, Rosberg αλλά και οι Daniel Ricciardo και Nico Hulkenberg! Πέντε λεπτά πριν το τέλος ο Hamilton πήρε ξανά την προσωρινή pole και κάπου εκεί ήρθε η κρίσιμη απόφαση για όλους: νέα σετ ενδιάμεσων ελαστικών για τις τελικές προσπάθειες ή σλικ;

Η απάντηση ήταν σλικ αφού με αυτά τα ελαστικά, οι χρόνοι άρχισαν να πέφτουν με καταιγιστικό ρυθμό! Και εκεί, όσο πιο αργά έκανες τον γύρο σου, τόσο πιο γρήγορος ήσουν! Έτσι ο Hulkenberg βρέθηκε προσωρινά στην pole στην πρώτη εκ των δύο προσπαθειών που είχαν στο φινάλε. Στη δεύτερη οι Mercedes τον εκτόπισαν, με τον Hamilton στην pole position! Όμως με τον Rosberg να έχει ποινή πέντε θέσεων στο grid για αλλαγή κιβωτίου μετά την έξοδό του στο FP3, o οδηγός της Force India εξασφάλισε μία θέση στην πρώτη σειρά του grid!

Τον τέταρτο καλύτερο χρόνο σημείωσε ο Vettel αλλά καθώς έχει κι αυτός ποινή πέντε θέσεων για αλλαγή κιβωτίου, στην 3η θέση του grid σκαρφαλώνει η McLaren του Jenson Button, με τη Ferrari του Kimi δίπλα και τους Ricciardo-Bottas να ακολουθούν.

Αναλυτικά η κατάταξη του Q3:

News 24/7

24MEDIA NETWORK