GP Ισπανίας: Επέστρεψε στις pole o Hamilton!

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής Lewis Hamilton επικράτησε στις συναρπαστικές κατατακτήριες του Μονμελό.

GP Ισπανίας: Επέστρεψε στις pole o Hamilton!

Την τρίτη εφετινή του pole position πανηγύρισε στη Βαρκελώνη ο Lewis Hamilton, που επικράτησε του Nico Rosberg σε μία συναρπαστική μάχη κατατακτήριων. Παρότι είχε κάνει λάθος στην πρώτη του προσπάθεια στο Q3, o παγκόσμιος πρωταθλητής βρήκε την κατάλληλη στιγμή τα αποθέματα για να πετύχει τον απόλυτο χρόνο, στο 1.22.000! Ο Rosberg αρκέστηκε στο να τον πλαισιώσει σε ένα ακόμα 1-2 της Mercedes.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση της Red Bull Racing με τους οδηγούς της να κάνουν κατάληψη στις θέσεις της δεύτερης σειράς του grid, μπροστά από εκείνους της Ferrari! Ας δούμε όμως αναλυτικά τι έγινε στην πρωτεύουσα της Καταλονίας.

Η πίστα της Βαρκελώνης υποδέχθηκε ομάδες και οδηγούς με ηλιοφάνεια, θερμοκρασία αέρα στους 22 βαθμούς Κελσίου και οδοστρώματος στους 43. Στο ξεκίνημα του FP1, οι Mercedes βγήκαν νωρίς-νωρίς στην πίστα, με τους Rosberg και Hamilton να κινούνται στο 1.23.002 και 1.23.214 αντίστοιχα, χρόνοι που δεν βελτιώθηκαν στη συνέχεια. Όμως είχε ενδιαφέρον πως οι δύο Red Bull πλασαρίστηκαν μπροστά από τις δύο Ferrari, με τον Verstappen μπροστά από τον Ricciardo (και μισό δευτερόλεπτο από τον καλύτερο χρόνο) και τον Raikkonen μπροστά από τον Vettel.

Στη ζώνη αποκλεισμού έγινε χαμός, με τον Jenson Button να σώνεται την τελευταία στιγμή, εις βάρος του Jolyon Palmer. Ο απρόσμενος αποκλεισμός ήταν αυτός του Felipe Massa με τη Williams, που ήρθε λόγω λανθασμένων υπολογισμών από τη βρετανική ομάδα που υπολόγιζε πως ο μοναδικός χρονομετρημένος γύρος του Βραζιλιάνου ήταν αρκετός. Όμως αυτός βρήκε «κίνηση», ο γύρος δεν ήταν ο αναμενόμενος και στη συνέχεια, δεν υπήρχε χρόνος για νέα προσπάθεια. Την εξάδα αποκλεισμού συμπλήρωσαν οι συνήθεις ύποπτοι, οι οδηγοί των Sauber και Manor.

Στο Q2 είδαμε ξανά δράση εξ αρχής, με τον Hamilton να σταματάει τα χρονόμετρα στο 1.22.159! Επίδοση που ήταν 3 δευτερόλεπτα κάτω από τον καλύτερο χρόνο στο περυσινό Q2 και έξι δέκατα κάτω από την αντίστοιχη του Rosberg. Ο Verstappen συνέχισε το βιολί του, όντας τρίτος ενώ ανάμεσα σε εκείνον και τον Ricciado πλασαρίστηκε ο Raikkonen. Ο Fernando Alonso κατάφερε να βρεθεί στη δέκατη θέση, ήταν η πρώτη φορά στη νέα εποχή συνεργασίας της McLaren με τη Honda, που ένα μονοθέσιο τους πέρασε σε Q3. Εκεί προκρίθηκαν ακόμα οι Mercedes, οι δύο Red Bull, οι δύο Ferrari, η Force India του Perez, η Williams του Bottas και η Toro Rosso του Sainz. Εκτός συνέχειας έμειναν ο Nico Hulkenberg (Force India), o Jenson Button (McLaren), o Daniil Kvyat που δεν ξεκίνησε με το δεξί τη νέα συνεργασία του με την Toro Rosso, οι δύο Haas και ο Kevin Magnussen (Renault).

Στο Q3, η πρώτη ζαριά ανήκε στον Rosberg και μάλιστα με διαφορά 0.8sec! Κι αυτό διότι ο Hamilton έκανε λάθος στη στροφή 10, μπλόκαρε τροχούς και έχασε πολύ χρόνο. Τόσο που η προσπάθεια του Verstappen ήταν αρκετή για να τον τοποθετήσει προσωρινά ανάμεσα στις δύο Mercedes. Αντίθετα, η πρώτη προσπάθεια των Ferrari ήταν απελπιστικά αργή: +1.6 ο Vettel, +2.0 ο Raikkonen.

Στη δεύτερη προσπάθεια, ο Hamilton τα έκανε όλα τέλεια και κατάφερε να κατεβάσει την απόλυτη επίδοση στο "στρογγυλό" 1.22.00! Αυτή ήταν η 52η pole position για τον Βρετανό και 58η για τα ασημί βέλη. Ο Rosberg προσπάθησε αλλά έμεινε 0.280sec πίσω του.

Το grid θα έχει ομάδες σε σχηματισμό, αφού πίσω από τις Mercedes θα έχουμε τις δύο Red Bull και ακόμα πιο πίσω τις δύο Ferrari. Οι «ταύροι» αποτέλεσαν τη μεγάλη έκπληξη της διαδικασίας, με τον Max Verstappen να είναι στο Top3 στο Q1 και το Q2, παρότι οδηγούσε για πρώτη φορά την RB12! Ωστόσο, στην τελευταία προσπάθεια ο πιο έμπειρος Ricciardo κατάφερε να πετύχει τον τρίτο καλύτερο χρόνο, κάνοντας όπως είπε και ο επικεφαλής της RBR, Christian Horner, «τον τέλειο γύρο»! Στη Ferrari έμειναν να αναρωτιούνται τι πήγε στραβά και δεν κατάφεραν να κινηθούν με το ρυθμό που είχαν στο FP3.

Αναλυτικά η κατάταξη:

News 24/7

24MEDIA NETWORK