Οι τίτλοι που κρίθηκαν στο νήμα (VIDEOS)

Φέτος δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωταθλητής της F1 θα κριθεί στο τελευταίο GP.

Οι τίτλοι που κρίθηκαν στο νήμα (VIDEOS)

Στα 64 χρόνια ύπαρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματος σίγουρα υπήρξαν σεζόν κυριαρχίας, σεζόν που τον πρωταθλητή τον μάθαμε νωρίς. Υπήρξαν όμως και πολλές περιπτώσεις που μέχρι να μάθουμε ποιος θα κάτσει στο θρόνο, έσπασαν καρδιές! Τι θα λέγατε να τις θυμηθούμε;

1950, ΙΤΑΛΙΑ

Τα θρίλερ ξεκίνησαν από την πρώτη κιόλας σεζόν διεξαγωγής του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Με 7 μόλις στάσεις τότε, φτάνοντας στην Ιταλία τρεις οδηγοί της Alfa Romeo διεκδικούσαν τον τίτλο. Ο Juan Manuel Fangio είχε 26 βαθμούς, ο Nino Farina 24 και ο Luigi Fagioli 22. Οι δύο πρώτοι είχαν τη νέα 159 και βρέθηκαν στην πρώτη σειρά της εκκίνησης, ο τρίτος την παλιά 158 και εκκίνησε μόλις πέμπτος. Ο Farina πήρε τα ηνία και όταν ο Fangio έμεινε από κιβώτιο (αν και συνέχισε με το μονοθέσιο άλλου οδηγού – επιτρεπόταν τότε!), η δουλειά του έγινε ευκολότερη.

1959, ΗΠΑ

Παρόμοιο σενάριο 9 χρόνια μετά, στο Σέμπρινγκ, με τις Cooper T51 να έχουν τον πρώτο λόγο. Ο Jack Brabham ήταν μπροστά στη βαθμολογία, ο Stirling Moss είχε την pole ενώ στο παιχνίδι ήταν και ο Tony Brooks για λογαριασμό της Ferrari. Ο Moss εγκατέλειψε με μηχανικό πρόβλημα και ο Brabham φαινόταν να κάνει περίπατο, όταν στον τελευταίο γύρο έμεινε από βενζίνη! Τερμάτισε… σπρώχνοντας το μονοθέσιό του και παρότι έχασε τη νίκη, η τέταρτη θέση ήταν αρκετή για να πανηγυρίσει τον τίτλο.

1964, ΜΕΞΙΚΟ

Τριπλή μονομαχία ξανά, με συγκλονιστικό φινάλε. Ο Graham Hill είχε βαθμολογικό προβάδισμα αλλά εγκατέλειψε από σύγκρουση με τον Lorenzo Bandini, ο John Surtees είχε ανακάμψει των προβλημάτων στη Ferrari του στην αρχή του αγώνα αλλά ήταν ο Jim Clark με τη Lotus που από αουτσάιντερ, βρισκόταν αγκαλιά με τον τίτλο. Πήρε την pole και είχε τα ηνία του αγώνα μέχρι επτά γύρους πριν το τέλος, όταν άρχισε διαρροή λαδιού στο μονοθέσιό του. Δύο γύρους πριν το πέσιμο της καρό σημαίας έχασε την πρωτοπορία και ένα γύρο μετά, το μονοθέσιο του ακινητοποιήθηκε. Στο πλαίσιο του… ομαδικού πνεύματος της Ferrari, o Bandini έκανε στην άκρη να τον περάσει ο Surtees και να τερματίσει δεύτερος, θέση που τον έχριζε πρωταθλητής. Παραμένει ο μοναδικός οδηγός που έχει κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο και στους δύο αλλά και στους τέσσερις τροχούς!

1976, ΙΑΠΩΝΙΑ

Η ιστορία εκείνης της χρονιάς είναι λίγο πολύ γνωστή σε όλους – έγινε μάλιστα πρόσφατα και ταινία (“Rush”). Το ατύχημα του Niki Lauda στην «Πράσινη Κόλαση» του Νίρμπουργκρινγκ, τα σοβαρά εγκαύματα που υπέστη και η απουσία του από τους δύο αγώνες που ακολούθησαν, επέτρεψαν στον James Hunt να μειώσει τη μεταξύ τους διαφορά. Φτάνοντας στον «τελικό» του Φούτζι, ο Αυστριακός ήταν ακόμα μπροστά στη βαθμολογία αλλά αποφάσισε να αποσυρθεί λόγω των τραγικών καιρικών συνθηκών. Ο Hunt έτρεξε κανονικά στον αγώνα, τερμάτισε τρίτος και πήρε τον τίτλο με διαφορά ενός μόλις βαθμού!

1984, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Εδώ οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τον Lauda πρωταθλητή στο νήμα. Αντίπαλός του ήταν ο ανερχόμενος teammate του στη McLaren, Alain Prost. Ο Γάλλος κέρδισε τον αγώνα φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ τότε, των 7 νικών σε μία σεζόν, όμως αυτό δεν ήταν αρκετό. Ο Lauda τον ακολούθησε και χάρη στη δεύτερη θέση, πήρε τον τίτλο με διαφορά… μισού βαθμού!

1986, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Δύο χρόνια μετά, ο Prost μονομαχούσε με τις δύο Williams, του Nelson Piquet και του Nigel Mansell. Ο Βρετανός ήταν το φαβορί καθώς ήθελε μία τρίτη θέση για να ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Βρισκόταν με άνεση σε αυτή, χωρίς να απειλείται, όταν στον 64ο γύρο εξερράγη το πίσω αριστερό ελαστικό του, καταστρέφοντας τις ελπίδες του για τίτλο. Η Williams φώναξε αμέσως τον Piquet στα pit για να αλλάξει ελαστικά ώστε να μην έχει την ίδια μοίρα κι αυτό έγειρε την πλάστιγγα υπέρ του Prost.

1994, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Ο πρώτος και πλέον αμφιλεγόμενος τίτλος του Michael Schumacher. Ο Γερμανός πήγε στην Αδελαϊδα με προβάδισμα έναντι του Damon Hill, του οποίου επικρατούσε και εντός πίστας. Ξαφνικά, το παρακάνει, η Benetton βρίσκει στον τοίχο και επιστρέφοντας στην αγωνιστική διαδρομή, ο Schumi συγκρούεται με τη Williams του Βρετανού. Ο Γερμανός εγκαταλείπει επί τόπου, ο Hill προσπαθεί μάταια να συνεχίσει και ο Schumacher είναι πρωταθλητής.

1997, ΕΥΡΩΠΗ

Όπως μαρτυρά αυτή η λίστα μονομαχιών, όλα είναι δανεικά. Τρία χρόνια μετά, στην πίστα της Χερέθ, ο Schumacher έφτασε ξανά στον «τελικό» με βαθμολογικό προβάδισμα (ενός πόντου) έναντι της Williams του Jacques Villeneuve. Παρότι οι δυο τους αλλά και ο Heinz-Harald Frentzen σημείωσαν τον ίδιο χρόνο στις κατατακτήριες, η pole πήγε στον Villeneuve. Όμως ο Schumacher έκανε καλή εκκίνηση και πήρε την πρωτοπορία – όντας πια οδηγός της Ferrari. Όταν ο Καναδός επιτέθηκε με αξιώσεις, ο Γερμανός αψυχολόγητα έκοψε το τιμόνι δεξιά. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη αλλά ο Villeneuve συνέχισε, σε αντίθεση με τον Schumacher που κατέληξε στην αμμοπαγίδα στη συνέχεια μηδενίστηκε από τη FIA λόγω της αντιαθλητικής κίνησής του.

2007, ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Φτάνοντας στο Σάο Πάολο, ο rookie Lewis Hamilton ήταν 4 πόντους μπροστά από τον teammate του στη McLaren, Fernando Alonso, με τον Kimi Raikkonen άλλους 3 πιο πίσω. Ο Felipe Massa πήρε την pole, ο Hamilton εκκινούσε δίπλα του, η Ferrari του Kimi και ο Alonso ήταν στη δεύτερη σειρά του grid. O Hamilton έκανε κακή εκκίνηση και κακό πρώτο γύρο, πέφτοντας στην όγδοη θέση. Λίγο μετά, ήρθαν και προβλήματα με το κιβώτιο, ο Βρετανός αναγκάστηκε να κάνει reset μέσω του τιμονιού του, με αποτέλεσμα να πέσει στη 18η θέση! Άλλαξε στρατηγική και τελικά μετά από τρία pit stop κατάφερε να ανέβει μέχρι την έβδομη θέση. Ο Fernando Alonso δεν κατάφερε να απειλήσει τις Ferrari, o Massa δεν αποτέλεσε πρόβλημα για τον Raikkonen και ο Φινλανδός πήρε το μοναδικό έως τώρα τίτλο του.

2008, ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Ένα χρόνο μετά, ο Massa από κομπάρσος μετατρέπεται σε πρωταγωνιστή. Παρότι υπολείπεται επτά πόντων του Hamilton στη βαθμολογία, δεν το βάζει κάτω. Κυριαρχεί όλο το τριήμερο, παίρνει την pole position και κυριαρχεί στον αγώνα, σημειώνοντας την τελευταία νίκη του έως σήμερα. Την ίδια ώρα, ο Hamilton που εκκίνησε τέταρτος, μαχόταν για αυτή τη θέση με τον Sebastian Vettel όταν αμφότεροι μπήκαν στον 66ο γύρο για να βάλουν ενδιάμεσα ελαστικά. Η πέμπτη θέση του αρκούσε. Όμως ο Timo Glock είχε συνεχίσει χωρίς αλλαγή ελαστικών, εκτοπίζοντας τον Hamilton στην έκτη θέση και εκτός θρόνου! Ο Massa περνάει τη γραμμή του τερματισμού και για 30 δευτερόλεπτα είναι πρωταθλητής. Όμως η χαρά του δεν κράτησε πολύ. Με σλικ ελαστικά ο Glock δεν μπορεί να κρατηθεί μπροστά από τον Hamilton, ο οδηγός της McLaren τον περνάει στην τελευταία στροφή και παίρνει τον τίτλο σε ένα από τα μεγαλύτερα θρίλερ όλων των εποχών!

2010, ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Τριπλή μάχη για τον τίτλο το 2010, με το βαθμολογικό σύστημα να δίνει πλέον 25 πόντους στον νικητή. Ο Fernando Alonso πάει στο Άμπου Ντάμπι με 246 πόντους, έναντι 238 του Mark Webber και 231 του νεαρού Sebastian Vettel. Ο Ισπανός εκκινεί τρίτος, ο Αυστραλός πέμπτος ενώ ο Γερμανός έχει την pole position. Ο Alonso κάνει κακή εκκίνηση και το αυτοκίνητο ασφαλείας από τη σύγκρουση των Michael Schumacher-Tonio Liuzzi, φέρνει ανακατατάξεις. Ο Alonso βγαίνει από τα pit μπροστά από τον Webber και πλέον η στρατηγική της Ferrari επικεντρώνεται στο να επικρατήσει του Webber. Μπλέκουν στην κίνηση και ο Alonso ξοδεύει μισό αγώνα προσπαθώντας μάταια να προσπεράσει τη Renault του Vitaly Petrov. Μένει έβδομος, με τον Webber πίσω του όμως αυτόματα, ο νικητής Vettel στέφεται παγκόσμιος πρωταθλητής – ο νεότερος στην ιστορία του σπορ!

Ο Vettel έχει 231 βαθμούς, ο Webber, 238 και ο Alonso 246 ενώ δίνονται 25 βαθμοί στο φινάλε. Θεωρητικά ελπίζει και ο Hamilton με 222 βαθμούς. Ο Vettel κερδίζει τον αγώνα ενώ την ίδια στιγμή ο Alonso που χρειάζεται μια 4η θέση μένει πίσω από τον Petrov ανήμπορος να περάσει το Ρώσο. Ο Vettel πανηγυρίζει τον πρώτο του τίτλο.

2012, ΒΡΑΖΙΛΙΑ

O Vettel είναι πολύ κοντά στον τρίτο του παγκόσμιο τίτλο, εκκινεί τέταρτος με τον Alonso τρεις θέσεις πίσω του στο grid. Ωστόσο στην πρώτη στροφή στο βρεγμένο Ιντερλάγκος τον χτυπάει ο Bruno Senna και κάνει τετ α κε. Καταφέρνει να συνεχίσει παρά τη ζημιά στον μονοθέσιο του αλλά έχει πέσει στην 22η θέση! Ξεκινά μία επική αντεπίθεση που στο πέσιμο της καρό σημαίας τον φέρνει έκτο. Την ίδια ώρα ο Jenson Button κρατάει πίσω του τον Alonso και παίρνει τη νίκη. Ο Vettel παραμένει τρεις πόντους μπροστά και κατακτά έναν ακόμα τίτλο.

2014, ΑΜΠΟΥ ΝΤΑΜΠΙ

Για άλλη μία φορά λοιπόν, όλα θα κριθούν στο νήμα. Lewis Hamilton εναντίον Nico Rosberg. Τους χωρίζουν 17 βαθμοί και ο Βρετανός μπορεί να ανακηρυχθεί για δεύτερη φορά πρωταθλητής αν τερματίσει πρώτος ή δεύτερος, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο teammate του. Εσείς σε ποιον θα ποντάρετε;

News 24/7

24MEDIA NETWORK