Roland Ratzenberger: Αυτός που σκοτώθηκε πριν από τον Senna

Μία ημέρα πριν χαθεί ο Ayrton Senna, ο θάνατος είχε στήσει καρτέρι στον συνομήλικό του Αυστριακό Roland Ratzenberger.

Roland Ratzenberger: Αυτός που σκοτώθηκε πριν από τον Senna

Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες από εκείνο το "μαύρο" απόγευμα της Πρωτομαγιάς του '94 ο μηχανοκίνητος αθλητισμός μνημονεύει και πενθεί τον Ayrton Senna. Τον απόλυτο οδηγό στην ιστορία της Formula 1, τον μοναδικό Βραζιλιάνο που η φήμη και η παγκόσμια αναγνώρισή του συγκρίνεται με του Πελέ.

Ο τραγικός θάνατος του Senna επισκίασε καθετί. Ακόμη και το χαμό του Roland Ratzenberger λίγες ώρες νωρίτερα, στις 30 Απριλίου, στην ίδια "καταραμένη" πίστα της Ίμολα, στο Σαν Μαρίνο.

Ο Αυστριακός πιλότος από το Ζάλτζμπουργκ ήταν συνομήλικος του Senna, μόλις 34 ετών, και πρωτάρης στη Formula 1. Είχε πίσω του μια αξιοσημείωτη πορεία σε διάφορους αγώνες αυτοκινήτων, αφού από το 1985 συμμετείχε σταθερά από τη Formula 3 μέχρι τα πρωταθλήματα Τουρισμού και το Le Mans.

Το 1994 κέρδισε την ευκαιρία που ζητούσε, αφού υπέγραψε μίνι συμβόλαιο πέντε grand prix με την Simtek του Max Mosley. Άρχισε τη σεζόν στη Βραζιλία και τερμάτισε 11ος στην Ιαπωνία.

Στον τρίτο αγώνα της καριέρας του στη Formula 1, ο θάνατος τού έστησε καρτέρι. Στη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών του Σαββάτου, ο Ratzenberger είχε "πληγώσει" την μπροστινή πτέρυγα, αλλά αντί ν' αποσυρθεί στα pits συνέχισε ψάχνοντας το καλύτερο δυνατό χρόνο. Το μονοθέσιο δεν άντεξε στις πιέσεις και κατέληξε να χτυπήσει με 314 χιλιόμετρα στο τοιχίο που χώριζε την πίστα από τις εξέδρες.

Απ' όταν το τηλεοπτικό πλάνο εστίασε στο κρεμασμένο κεφάλι του Αυστριακού, όλοι κατάλαβαν ότι το μοιραίο δεν είχε αποφευχθεί. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε αφού διεκομίσθη στο νοσοκομείο της Μπολόνια.

Ο Ayrton Senna κοιτούσε αποσβολωμένος από τα μόνιτορ, ήταν δε ο πρώτος που έφτασε στο σημείο της συντριβής. Πού να 'ξερε...

News 24/7

24MEDIA NETWORK