Αφρική ώρα μηδέν: Η επόμενη μέρα του Μουντιάλ σε Νότια Αφρική, η πολιτική του χάους σε Κένυα (vids)

Το 6ο και τελευταίο μέρος του αφιερώματος του Contra.gr στη διαφθορά του ποδοσφαίρου της Αφρικής καταπιάνεται με τα συντρίμμια που άφησε το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Νότια Αφρική και τα σκάνδαλα που μπορεί να προκαλέσει η ανάμιξη της πολιτικής στο ποδόσφαιρο της Κένυας (videos).

Αφρική ώρα μηδέν: Η επόμενη μέρα του Μουντιάλ σε Νότια Αφρική, η πολιτική του χάους σε Κένυα (vids)

Ζ) Νότια Αφρική: Τα συντρίμμια ενός Μουντιάλ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 ένωσε τους Νοτιοαφρικανούς για 6 χρόνια, αλλά χάρη στη συνομωσία της σιωπής. Το ραδιόφωνο, η εφημερίδα και η τηλεόραση, συγκάλυψαν ιστορίες κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στη Νότια Αφρική, έστω κι αν υπήρχαν πολλές εξ αυτών, για το κοινό καλό.

Ο φόβος πως η FIFA θα στερούσε ακόμα και την ύστατη στιγμή τη δυνατότητα διοργάνωσης του Μουντιάλ έπαιξε τον επιδιωκόμενο για κάποιους ρόλο του "μπαμπούλα", διασφαλίζοντας την σιγή ασυρμάτου. Η απειλή ήταν πραγματική, αφού διακυβευόταν η καλή έξωθεν μαρτυρία της χώρας, είτε όσον αφορά την ασφάλεια της Νότιας Αφρικής, είτε γενικότερα για το εάν ήταν ικανή να διοργανώσει το κορυφαίο ποδοσφαιρικό συμβάν του κόσμου.

Κάτω από αυτό το τρομοκρατικό πέπλο, η εσωτερική και εξωτερική ενημέρωση από τα ΜΜΕ ήταν προκαθορισμένη και προεπιλεγμένη. Θύμα της εν λόγω κατάστασης έπεσε ο Μάικλ Κρος, ο οποίος έτρεφε φρούδες ελπίδες πως το ντοκιμαντέρ του για τη χώρα, "Fahrenheit 2010", ίσως να έδινε τις απαντήσεις στα ερωτήματα περί σκανδάλων στη Νότια Αφρική. Η πραγματικότητα τον απογοήτευσε, αφού δεν κατέστη δυνατό να βρει έναν τηλεοπτικό σταθμό ώστε να το προβάλλει πριν την έναρξη της διοργάνωσης, παρότι είχε ολοκληρωθεί το 2009, ένα χρόνο πριν το Μουντιάλ. Η εξαίρεση ήταν ορισμένοι τοπικοί κινηματογράφοι, αλλά ήταν ακριβώς αυτό, η εξαίρεση στον κανόνα.

"Ούτε το SABC, ούτε το e-TV ήταν πρόθυμα να εξαγριώσουν την κυβέρνηση και τη FIFA", δήλωσε ο Κρος, αναφερόμενος στο "South African Broadcasting Corporation" και το ανεξάρτητο "e-TV", τα δύο κύρια κανάλια της χώρας: "Το ντοκιμαντέρ μου περιείχε καυστικά ερωτήματα σχετικά με τη φτώχεια, τη διαφθορά και την εγκληματικότητα, καθώς και το τι θα απογίνει αυτή η τεράστια υποδομή που κατασκευάστηκε, μετά τη διοργάνωση. Προβλήθηκε στο εξωτερικό, αλλά κανένα δίκτυο εδώ δεν ήθελε να του ρίξει μια ματιά".

Το "SABC", το δημόσιο δίκτυο της χώρας, ήταν επίσημος σπόνσορας του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2010 και ουσιαστικά αυτή η ιδιότητα το απέτρεπε από το να μεταδώσει οποιαδήποτε ανεξάρτητη είδηση και δη που αφορούσε τον ποδοσφαιρικό τομέα και τις σπατάλες στη χώρα. Το έτερο δίκτυο, αν και θεωρητικά ανεξάρτητο, είχε ταχθεί και αυτό στο ίδιο άρμα, προβάλλοντας εβδομαδιαία μία εκπομπή προώθησης των τουριστικών θέρετρων της χώρας.

Ενας από τους προβληματισμούς του Κρος είναι ότι δεν υπήρχε καμία αμφισβήτηση από τα εγχώρια media στο πρόσωπο των δύο επικεφαλής του ποδοσφαίρου της Νότιας Αφρικής, Ιρβιν Κόζα και Ντάνι Καπ. "Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες, αλλά λίγα πράγματα παρουσιάζονται από την άλλη πλευρά της ιστορίας, ώστε να αποδειχθεί εάν το θέαμα που μας έχει κοστίσει δισεκατομμύρια θα μας κάνει καλό ή θα μας καταστρέψει οικονομικά", τονίζει.

Για το Παγκόσμιο Κύπελλο δαπανήθηκαν συνολικά 64.000.000.000 ραντ, ήτοι περίπου 7.200.000.000 ευρώ, χρήματα που σύμφωνα με τους επικριτές της διοργάνωσης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε πεδία με πιο άμεση ανάγκη στη χώρα. Τα στάδια, τα οποία βάσει αρχικού προϋπολογισμού θα κόστιζαν 2.300.000.000 ραντ (περίπου 260.000.000 ευρώ), εν τέλει κόστισαν 8 φορές περισσότερο, για πολλούς μεγάλους και μικρότερους λόγους.

Ενδεικτικό είναι ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Sunday Times", το οποίο αφορά μία εταιρία που κέρδισε τον διαγωνισμό για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας, το "Σόκερ Σίτι" του Γιοχάνεσμπουργκ, το οποίο φιλοξένησε το εναρκτήριο παιχνίδι της διοργάνωσης, τον τελικό και αποτέλεσε το αρχηγείο τόσο της FIFA, όσο και της οργανωτικής επιτροπής. Η προσφορά της εν λόγω εταιρίας επικράτησε τον υπολοίπων διότι περιείχε και το "έγχρωμο στοιχείο", με συνέπεια να θεωρηθεί ότι θα βοηθούσε τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πόλης, προσφέροντας εργασία στους κατ’ εξοχήν άνεργους, έστω κι αν βρισκόμαστε δεκαετίες μετά το άπαρτχαϊντ, τους έγχρωμους Νοτιοαφρικανούς.

Φευ. Αποδείχθηκε ότι όλα ήταν μία απάτη και ο μοναδικός έγχρωμος υπάλληλος ήταν ένας υπάλληλος ασφαλείας, ο Γκλάντγουιν Κανγκάλε, ο οποίος μπορεί να κατοικεί σε μία φτωχογειτονιά του Γιοχάνεσμπουργκ και κατέχει το 26% της "Global Event Management". Ακόμα και πιο σοβαρά περιστατικά, όπως η δολοφονία ενός πληροφοριοδότη των ΜΜΕ που σχετιζόταν με τους διαγωνισμούς για το γήπεδο "Νέλσπρουιτ" στην Εμπουμαλάγκα συγκαλύφθηκε και μόνο ορισμένα μικρά, προοδευτικά ΜΜΕ, όπως το "African Eye News Service", επέμειναν στην έρευνα του φόνου. Σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, για την κατασκευή των γηπέδων χρειάστηκε ακόμα και να γκρεμιστούν ορισμένα σχολεία και να μετακομίσουν οικογένειες παρά τη θέλησή τους.

Νότια Αφρική-Ουρουγουάη 0-3

Η διπλή ανάγνωση των υποδομών

Μία πρόσφατη έρευνα για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρηματοδότησης του ποδοσφαίρου από το Ινστιτούτο Σπουδών Ασφάλεια, αμφισβητεί το εάν οι μεγάλες ποδοσφαιρικές δαπάνες πραγματικά είναι τόσο κακό πράγμα: "Εάν οι μεγάλες διοργανώσεις οδηγούν τις κυβερνήσεις στην επίσπευση της αποτελεσματικής δαπάνης των δημοσίων πόρων και στην προώθηση αναγκαίων σχεδίων έργων υποδομών και άλλων σημαντικών κοινωνικών υπηρεσιών, σίγουρα δεν λειτουργούν ως καταλύτες για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη;".

Η επίμαχη έρευνα, μάλιστα, φτάνει σε σημείο να δικαιολογεί εν μέρει τη διαφθορά, εάν η δαπάνη εν τω συνόλω της θα λειτουργήσει ευεργετικά για τη χώρα: "Εάν στο τέλος μπορούν να δικαιολογηθούν τα μέσα, ίσως να είναι αποδεκτή μία υποχώρηση στον δημοκρατικό έλεγχο και επίβλεψη. Ισως να είναι ανεκτή και η παράβλεψη συγκρούσεων συμφερόντων και μεμονωμένων περιστατικών διαφθοράς, ώστε να διασφαλιστεί πως το κοινό θα έχει πρόσβαση σε προηγμένες υποδομές και η χώρα μία προηγμένη διεθνή εικόνα".

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Νότια Αφρική, αναβαθμίστηκαν 3 διεθνή αεροδρόμια σε Γιοχάνεσμπουργκ, Κέιπ Τάουν και Ντέρμπαν, τα οδικά και σιδηροδρομικά δίκτυα βελτιώθηκαν με την είσοδο νέων γραμμών. Σε αθλητικό επίπεδο κατασκευάστηκαν εκ του μηδενός 5 στάδια και άλλα 5 ανακαινίστηκαν.

Η έρευνα της "ISS", όμως, συνεχίζει τονίζοντας πως σε τέτοια γιγαντιαία γεγονότα "τα κόστη της διαφθοράς είναι υψηλά. Εκτός της διάβρωσης της δημόσιας εμπιστοσύνης και της φήμης της χώρας ανά την υφήλιο, μπορεί να καταλήξει σε πιο ακριβή χρηματοδότηση και μεγαλύτερα κόστη κεφαλαίου και συντήρησης, σε κατασπατάληση των πόρων, σε ανεφάρμοστα και ελαττωματικά είτε περιβαλλοντικά είτε κοινωνικά καταστροφικά σχέδια".

Οι χορηγίες στο ποδόσφαιρο της Νότιας Αφρικής είναι τεράστιες. Η Premier Soccer League είναι το 7ο καλύτερα χρηματοδοτούμενο πρωτάθλημα στον κόσμο. Υποστηρίζεται από την "ABSA", μία από τις ηγέτιδες τράπεζες, την SAB Miller, διεθνώς η 4η μεγαλύτερη ζυθοποιία , το δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι "Supersport" και έναν μεγάλο αριθμό άλλων τραπεζών και επιχειρήσεων, των οποίων οι χορηγίες συγκεντρωτικά ξεπερνούν τα 230.000.000 ευρώ σε 5ετές χρονικό εύρος από το 2007.

Μαζί με την Αίγυπτο, η Νότια Αφρική είναι το μοναδικό κράτος που έχει την δύναμη να κρατήσει τους καλύτερους παίκτες της στο εγχώριο πρωτάθλημα, το οποίο είναι αρκετά ανταγωνιστικό και πληρώνει καλούς μισθούς. Η λίγκα προσελκύει ακόμα και κορυφαίους παίκτες από άλλες αφρικανικές χώρες.

Παρ’ όλα αυτά, τα Νοτιοαφρικανικά ποδοσφαιρικά στάνταρ δεν συμβαδίζουν με τα παγκόσμια. Μετά την πτώση του άπαρχαϊντ και την αθλητική απομόνωση που είχε επιφέρει μεταξύ άλλων, οι Νοτιοαφρικανοί εξακολουθούν να υστερούν σε διεθνή δημοσιότητα και οι αρμόδιοι του ποδοσφαίρου της χώρας μοιάζουν να αγνοούν τον εν λόγω παράγοντα ως θεμελιώδη για την προώθηση του αθλήματος. Αποκορύφωμα της εθνικής αποτυχίας της χώρας σε αγωνιστικό επίπεδο ήταν ο αποκλεισμός από τον 1ο γύρο του Μουντιάλ, κάτι που συνέβη για πρώτη φορά στην 80χρονη ιστορία του θεσμού σε διοργανώτρια χώρα.

Αντιθέτως, η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή ήταν μία από τις μεγάλες κερδισμένες του Μουντιάλ. Αναφορές που διέρρευσαν στη δημοσιότητα, όπως αναφέρουν οι δημοσιογράφοι Τσαρλς Ρουκούνι και Φατισάνι Μογιό στην έρευνά τους, αποκαλύπτουν ότι μέλη της επιτροπής και άλλοι ποδοσφαιρικοί αξιωματούχοι μοιράστηκαν περί το 1.000.000.000 ραντ (περίπου 113.000.000 ευρώ) από τις διεργασίες του τουρνουά. Η ίδια η FIFA ανακοίνωσε έσοδα ύψους 2.440.000.000 ευρώ. Και οι απλοί εργάτες που πρωταγωνίστησαν σε επεισόδια ακόμα και κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, ακόμη περιμένουν να εισπράξουν τον μισθό που αναφερόταν ρητά στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει...

Νότια Αφρική-Μεξικό 1-1

Η) Κένυα: Οταν η πολιτική κατασπαράσσει το διχασμένο ποδόσφαιρο

Στις 21 Μαΐου του 2010 η κυβέρνηση της Κένυας κλήθηκε να καταβάλλει τα απαιτούμενα ναύλα για το ταξίδι της εθνικής ομάδας στην Καμπάλα της Ουγκάντα, για τα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, αφού η εθνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν κατάφερε να το πράξει. Ο Αθλητικός Επίτροπος της χώρας, Γκόρντον Ολουοκ, αποκάλυψε πως αυτό συνέβη διότι οι αρμόδιοι της ομοσπονδίας είχαν άλλες ασχολίες, όλες… πληρωμένες". "Σήμερα το πρωί αναγκαστήκαμε να δαπανήσουμε 750.000 σελίνια (σ.σ. περίπου 7.000 ευρώ) για να πάμε τα αγόρια στην Καμπάλα. Οι άνθρωποι της ομοσπονδίας βρίσκονταν στις ΗΠΑ", γνωστοποίησε ο Ολουοκ.

Η σήψη στο ποδόσφαιρο της Κένυας έχει βαθιά χωμένες τις ρίζες του και η αρχή εντοπίζεται στις αρχές του ’80, όταν η οικονομία βρέθηκε σε ύφεση και επιχειρήσεις όπως οι "Rivatex", "Thika Textile Mills", "Kenya Airways" and "Posta" προσέλκυσαν έναν μεγάλο αριθμό σπουδαίων διεθνών ποδοσφαιριστών και στυλοβατών των συλλόγων τους στους "κόλπους" τους. Το πρωτάθλημα επλήγη βαθιά και τα τραύματα δεν έκλεισαν ποτέ.

Αποκορύφωμα τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας. Τον Σεπτέμβριο του 2000, ο αξιωματούχος της "Coca Cola", Μάινα Καριούκι, ηγήθηκε μιας ομάδας που περιελάμβανε τους πολιτικούς Πίτερ Κένεθ και Σαμ Νιαμουέγα, και ανέλαβε τα "ηνία" της ομοσπονδίας της χώρας (KFF). Μέσα σε 3 χρόνια, η εν λόγω ομάδα εξαφάνισε τα 15.000.000 σελίνια (περίπου 140.000 ευρώ) που βρίσκονταν στα ταμεία της ομάδας και έχασε χορηγία ύψους 70.000.000 σελινιών (περίπου 660.000 ευρώ) από τις "Kenya Breweries Ltd", "BAT" και "Glaxo Smithkline".

Μέχρι το 2006, όταν και οι επικεφαλής εγκατέλειψαν τα πόστα τους, η ομοσπονδία αδυνατούσε να καταβάλλει φορολογικές οφειλές ύψους 400.000 σελινιών (περίπου 3.700 ευρώ) και εμφάνισε "τρύπα" 24.000.000 σελινιών (περίπου 220.000 ευρώ). Ο Υπουργός Αθλητισμού, Νατζίμπ Μπαλαλά, απέλυσε όλους τους αξιωματούχους της KFF, ωστόσο αυτή η κίνηση επέφερε τη γνωστή και πάντα επαπειλούμενη σε τέτοιες περιπτώσεις τιμωρία της FIFA, η οποία απέβαλλε την Κένυα από την "οικογένειά" της (και κατά συνέπεια από το διεθνές ποδόσφαιρο) για 6 μήνες.

Μετά την άρση της ποινής, τον Μάριο του 2007, ο Μπομπ Μουνρό, πρόεδρος της Μάταρε Γιουνάιτεντ, ενός εκ των κορυφαίων συλλόγων της χώρας, συνέβαλε τα μέγιστα για την αναδιάρθρωση του πρωταθλήματος, προσελκύοντας χορηγίες ύψους 90.000.000 σελινιών από την "Multi-Choice", η οποία περιελάμβανε και τη ζωντανή μετάδοση αγώνων από το "SuperSport". Οταν έγινε πρόδηλο πως η νέα διοίκηση της KFF ενδιαφερόταν περισσότερο για τα έσοδα από τις εμφανίσεις της εθνικής ομάδας σε διάφορες διοργανώσεις και φιλικά, αντί για την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα, ο Μουνρό απέσυρε 5 παίκτες από την εθνική ομάδα και προκάλεσε την κατακόρυφη αγωνιστική πτώση της, εν όψει και προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Η είσοδος της πολιτικής μέσω ενός σχίσματος

Η κίνηση αυτή προκάλεσε εξέγερση στην ομοσπονδία και οι διενέξεις μεταξύ των αρμοδίων οδήγησαν στη δημιουργία δύο παράλληλων πρωταθλημάτων. Δημιουργήθηκε η "Football Kenya Limited", από αξιωματούχους που είδαν την πόρτα της εξόδου από την KFF, και διεκδίκησε την ιδιότητα της εθνικής ομοσπονδίας της χώρας. Το διαιτητικό συμβούλιο της FIFA αποφάσισε υπέρ της τον Μάρτιο του 2008 και η KFF απευθύνθηκε στο CAS, το οποίο επίσης γνωμοδότησε υπέρ της FKL, η οποία εξελίχθηκε στον μοναδικό αναγνωρισμένο συνεργάτη της FIFA.

Πρόεδρός της αναδείχθηκε ο πρώην αξιωματούχος της KFF, Μοχάμεντ Χατίμι, γαιοκτήμονας με πολιτικές φιλοδοξίες, ο οποίος προσωπικά συνεισέφερε με 190.000 ευρώ στα προγράμματα ακαδημιών της FKL. Παρ’ όλα αυτά, ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης της Κένυας εμφανίζονται υπέρ της KFF, της οποίας πλέον ηγείται ο Σαμ Νιαμουέγια, ενεργός πολιτικός του κόμματος Εθνική Ενότητα, (PNU), ενός εκ των παρατάξεων της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας. Αρκετοί από τους ανθρώπους που καταλαμβάνουν κάποιο σημαντικό πόστο στην ποδοσφαιρική "πυραμίδα" της χώρας, τη χρησιμοποιούν ανερυθρίαστα ως βήμα για την πολιτική.

Οι Νταν Ομινο, Πίτερ Κένεντι, Αλφρεντ Σαμπού, Κένεντι Ματίμπα είναι ορισμένα από τα ονόματα που είχαν συμμετάσχει σε διοικητικά σχήματα της KFF προτού μεταβούν στον πολιτικό στίβο ως υπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί ή κομματικά στελέχη. Το ποδόσφαιρο της Κένυας έχει βρεθεί στη μέση μιας οξυνόμενης πολιτικής διαμάχης, στην οποία η αντιπολίτευση του κόμματος Πορτοκαλί Δημοκρατική Κίνηση εκφράζεται από την FKL, την ώρα που η PNU έχει στενές σχέσεις με την KFF.

"Θέλουν να γίνουν διάσημοι. Θέλουν να διαφημίσουν τον εαυτό τους", υποστηρίζει σχετικά με την διαμάχη ο Τζο Καντένγκε, ποδοσφαιρικός θρύλος της χώρας παίζοντας στην εθνική από το 1957 μέχρι το 1975 και καταλαμβάνοντας τη δεκαετία του ’90 και το 2002 τα πόστα του ομοσπονδιακού τεχνικού και του τιμ μάνατζερ. "Κάθε χρόνο βλέπουμε τα ίδια πρόσωπα. Κυριαρχούν στο ποδόσφαιρο πάνω από 10 χρόνια. Πάντα δωροδοκούν για την επάνοδό τους μετά από ήττα στις εκλογές", διατρανώνει ένας προπονητής συλλόγου της πρώτης τη τάξει κατηγορίας στην έρευνα του δημοσιογράφου της Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων Ερευνητών Αφρικής (FAIR), Κεν Οπάλα.

Η διαφαινόμενη διέξοδος

Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα η FIFA ανακοίνωσε την επιστράτευση 8μελούς επιτροπής με την αποστολή να διοργανώσουν εκλογές για το ποδόσφαιρο της χώρας τον Απρίλιο του 2011. Μεταξύ των μελών οι πρώην διεθνείς Τζο Μασίγκα και Ναχάσον Ολουοκ.

Η ανακοίνωση έγινε σε συνέντευξη Τύπου στο Ναϊρόμπι από τον Λεοντέγκαρ Τένγκα, ο οποίος είναι πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας Κεντρικής Αφρικής και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Τανζανίας: "Η εντολή που λάβαμε από το Ανεξάρτητο Εκλογικό Συμβούλιο είναι η διοργάνωση ελεύθερων και δίκαιων εκλογών". Ο Τζο Οκουακ, Κενυάτης δικηγόρος, θα ηγηθεί του εν λόγω συμβουλίου.

Οποια κι αν είναι η έκβαση, η FIFA έστειλε την ντιρεκτίβα στην KFL να μετατραπεί σε ομοσπονδία, αντί "εταιρίας", όπως την κατηγορεί πως είναι η KFF. Για την KFL υπάρχουν παράπονα από την Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία της Αφρικής (CAF), η οποία είναι ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία σε τέτοιο ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Την ώρα που οι σπόνσορες δίνουν τις χορηγίες τους απευθείας στην λίγκα για να αποφευχθούν οι... διαρροές χρημάτων στην ομοσπονδία, τόσο η KFL, όσο και η KFF βγάζουν τα... προς το ζην από τα χρήματα που κερδίζουν από τις εμφανίσεις της εθνικής ομάδας. Ο τεχνικός διευθυντής της FKL, Πάτρικ Νάγκι, αρνείται να αποκαλύψει πόσα είναι αυτά από τη συμμετοχή στα διεθνή φιλικά, με την αποστροφή "κάποιος θα σας το πει, όχι εγώ. Ρωτήστε άλλους".

Αυτά τα χρήματα είναι η κινητήρια πηγή των τεκταινομένων του ποδοσφαίρου της χώρας και όταν πριν λίγα χρόνια ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός Φράνσις Κιμάνζι, επιχείρησε να σταθεί εμπόδιο στην εισροή τους στα ταμεία, δημιουργήθηκε ένα σοβαρό επεισόδιο. Ο Κιμάνζι αρνήθηκε να κατεβάσει την ομάδα να αγωνιστεί στα προγραμματισμένα φιλικά με Ισπανία και Αίγυπτο, απόφαση που εξόργισε τον Χατίμι (προτού μεταβεί στην KFL), τον α’ αντιπρόεδρο της KFF, Τάιτους Κασούβε και τον β’ αντιπρόεδρο Εράστους Οκούλ.

Η ομοσπονδία τιμωρήθηκε από αυτήν τη εξέλιξη και αντί να εισπράξει χρήματα από τα φιλικά, τα οποία είχαν ζωτική σημασία για τους συλλόγους, το μη ταξίδι στην Ισπανία κόστισε 8.000.000 σελίνια (περίπου 75.000 ευρώ) ως πρόστιμο για την αθέτηση της συμφωνίας. Ο Κιμάνζι φυσικά απολύθηκε...

Παρατημένη στη μοίρα της...

Η Κένυα μετρά περίπου 2.000.000 ποδοσφαιριστές. Η εθνική ομάδα της δημιουργήθηκε το 1926. Οι διοικούντες τις ομοσπονδίες της χώρας ισχυρίζονται ότι το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα διαθέτει ό,τι χρειάζεται, αλλά δεν έχει προκριθεί ποτέ ούτε σε Κύπελλο Εθνών Αφρικής, ούτε σε Παγκόσμιο Κύπελλο. "Εχουμε ήδη τα κατάλληλα προσόντα. Εχουμε τους παίκτες και την ικανότητα να προκριθούμε πλέον. Το πρωτάθλημά μας είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά στην Αφρική. Αλλά δεν τα καταφέραμε λόγω πολιτικής, κακοδιαχείρισης και κακού προγραμματισμού", παραδέχεται ο Νάγκι.

Την ίδια στιγμή, οι 10.000.000 φίλαθλοι που γέμιζαν τα γήπεδα της χώρας με μετρήσεις του 2000 έχουν εξαφανιστεί. Ουδείς προτιμά να περάσει τη μέρα του σε ένα ετοιμόρροπο και απαρχαιωμένο στάδιο για να δει ποδόσφαιρο δεύτερης διαλογής. Αντιθέτως, κάθε Σαββατοκύριακο γίνεται συνωστισμός στα μπαρ που μεταδίδουν ζωντανά αγώνες του αγγλικού, του ιταλικού, του ισπανικού και των υπολοίπων κορυφαίων πρωταθλημάτων του κόσμου. "Αυτό είναι πολύ άσχημο για τη χώρα", προσθέτει ο Καντένγκε.

Ο Καντένγκε υποστηρίζει πως η τρέχουσα ποδοσφαιρική διοίκηση πρέπει να αφήσει το πόστο της: "Πρέπει να αψηφήσουμε την FIFAκαι να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ομοσπονδίας, μέχρι ‘καθαροί’ άνθρωποι να εκλεγούν. Η FIFA ας μας αποβάλλει εάν το επιθυμεί" (σ.σ. βλέπε παράθεση). Ο έχων την εξουσία εκ των δύο, Νάγκι, διαφωνεί: "Σημασία έχει η ανάπτυξη του ποδοσφαίρου στις ακαδημίες". Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει πρωτάθλημα μικρότερων ηλικιών στη χώρα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK