21 χρόνια από την "απόκρουση του Σκορπιού"

Πέρασαν 21 χρόνια από την 6η Σεπτεμβρίου του 1995, όταν ο -ήδη πασίγνωστος- Ρενέ Χιγκίτα φρόντισε να προσφέρει ακόμα ένα στιγμιότυπο που θα έμενε στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου: την περίφημη "απόκρουση του Σκορπιού".

21 χρόνια από την "απόκρουση του Σκορπιού"

Ο Κολομβιανός τερματοφύλακας δεν δοκίμαζε για πρώτη φορά αυτήν την ιδιαίτερη επέμβαση, αλλά απέναντι στην Αγγλία, στο "Γουέμπλεϊ" (έστω κι αν το φιλικό παρακολούθησαν από κοντά λίγο πάνω από 20.000 θεατές), η επέμβαση αυτή απέκτησε άλλη διάσταση.

Έναν χρόνο μετά από την πανωλεθρία της Κολομβίας σε κάθε επίπεδο μετά από το Μουντιάλ 1994 και τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ, ο Χιγκίτα κινδύνευε να μείνει στην ιστορία ως ο "γκαφατζής" που στέρησε από τους "καφετέρος" την πρόκριση στα προημιτελικά του Μουντιάλ 1990, κόντρα στο Καμερούν του Ροζέ Μιλά.

Η εκκεντρικότητα ήταν πάντοτε στοιχείο του χαρακτήρα του και όπως φάνηκε σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, ήταν διατεθειμένος να κάνει το παν για να προσφέρει εκείνη τη στιγμή που θα τον κρατούσε στην ιστορία.

"Τα ανθρώπινα όντα πάντα μένουν στις αναμνήσεις για τη σπουδαία δουλειά τους και αυτό ήταν και για μένα", δήλωνε χρόνια αργότερα όταν τον ρώτησαν εάν τον ενοχλεί που τον θυμούνται γι' αυτήν την επέμβαση κι όχι για κάποια αγωνιστική επιτυχία.

"Τα παιδιά πάντα ήταν η έμπνευσή μου. Πάντα τα έβλεπα σε δρόμους ή πάρκα να προσπαθούν να κάνουν "ψαλιδάκια" και τους είπα ότι θα ήταν ωραίο να το κάνουν ανάποδα. Και εκείνη την ημέρα στην Αγγλία, μου δόθηκε η μπαλιά που περίμενα για 5 χρόνια".

Η σέντρα του Τζέιμι Ρέντναπ ήταν λουκούμι για την ενέργεια που επιχείρησε ο Χιγκίτα, ο οποίος αργότερα δήλωσε ότι έκανε αυτήν την επέμβαση βλέποντας τον επόπτη να σηκώνει τη σημαία για οφσάιντ.

21 χρόνια από την "απόκρουση του Σκορπιού"
COPYRIGHT, 2006

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι αλλαγές κανονισμών θα μπορούσαν να εκθέσουν τον Κολομβιανό τερματοφύλακα, αφού ο επόπτης στη συνέχεια κατέβασε τη σημαία αφού κανείς Άγγλος δεν έκανε κίνηση προς την μπάλα και εφόσον ο Χιγκίτα έκανε κάποιο λάθος στην προσπάθειά του, το γκολ θα μετρούσε.

Δεν έκανε και μας χάρισε αυτό το ποδοσφαιρικό αριστούργημα...

News 24/7

24MEDIA NETWORK