Κάμερον: "Συγγνώμη για το 'Χίλσμπορο'"

Σε μακροσκελή απολογία για τα γεγονότα του "Χίλσμπορο" το 1989, τα οποία στοίχησαν τη ζωή σε 96 άτομα, προχώρησε ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον. Ανήμερα της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της νέας, ενδελεχούς έρευνας, ο Βρετανός αξιωματούχος έκανε λόγο για "διπλή αδικία" κατά των φίλων της Λίβερπουλ.

Κάμερον: "Συγγνώμη για το 'Χίλσμπορο'"

Η μοιραία 15η Απριλίου του 1989 οδήγησε στο θάνατο 96 ανθρώπων που πήγαν να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Λίβερπουλ και Νότιγχαμ, ωστόσο η πραγματική, αναθεωρημένη έρευνα για το τι ακριβώς συνέβη, αποδεικνύει πως η αστυνομία έκανε μοιραία λάθη και ακολούθως τα συγκάλυψε.

"Οι οικογένειες δεν έμαθαν την αλήθεια και δεν βρήκαν δικαιοσύνη", δήλωσε μεταξύ άλλων στο αγγλικό κοινοβούλιο ο Κάμερον, ο οποίος σε μία μακροσκελή ανακοίνωση ενημέρωνε για τα ευρήματα της νέας έρευνας, η οποία διεξήχθη τα τελευταία χρόνια και αποτελείται από 450.000 σελίδες στοιχείων που επανεξετάστηκαν.

Κάμερον: "Συγγνώμη για το 'Χίλσμπορο'"

"Αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα, αλλά και τις επόμενες, ήταν λάθος. Ήταν λάθος που οι υπεύθυνες αρχές γνώριζαν ότι το 'Χίλσμπορο' δεν πληρούσε τα κριτήρια ασφαλείας, αλλά επέτρεπαν να διεξαχθεί το παιχνίδι. Ήταν λάθος που οι οικογένειες έπρεπε να περιμένουν τόσο πολύ και να παλέψουν σκληρά, μόνο και μόνο για να φτάσουν στην αλήθεια", συνεχίζει ο Βρετανός πρωθυπουργός, ο οποίος καταλήγει: "Η σημερινή αναφορά είναι μαύρη και άσπρη. Οι φίλαθλοι της Λίβερπουλ 'δεν ήταν η αιτία της καταστροφής'".

Η... μισή συγγνώμη της "Sun"

Ο ρόλος της αγγλικής σκανδαλοθηρικής εφημερίδας "Sun" επανήλθε στο προσκήνιο μία τέτοια ημέρα. Ως γνωστόν, τρεις ημέρες μετά την τραγωδία, η εφημερίδα κυκλοφόρησε υπό τον τίτλο "Η Αλήθεια". Στο πρωτοσέλιδο και στις εσωτερικές σελίδες, ο αρχισυντάκτης Κέλβιν Μακένζι, είχε επιλέξει να καταγράψει τις πληροφορίες που έλαβε από τον βουλευτή των Συντηρητικών, Ιρβάιν Πάτνικ, και από ειδησεογραφικό πρακτορείο του Σέφιλντ, οι οποίες αποδείχθηκε πως προέρχονταν από την αστυνομία.

Οι παραπλανητικές πληροφορίες αφορούσαν τους φιλάθλους της Λίβερπουλ, οι οποίοι "ουρούσαν στους γενναίους αστυνομικούς", "ψαχούλευαν τις τσέπες των θυμάτων", "χτυπούσαν τον τραυματιοφορέα που έκανε τεχνητή αναπνοή" και "ήταν μεθυσμένοι". Ο Μακένζι, ο εμπνευστής του τίτλου και της στάσης της εφημερίδας, απολογήθηκε "στον κόσμο του Λίβερπουλ για τον τίτλο" μέσω του "BBC", έχοντας αναγνωρίσει το λάθος και στο παρελθόν σε αρκετές περιπτώσεις.

Κάμερον: "Συγγνώμη για το 'Χίλσμπορο'"

Η απάντηση, μεταξύ άλλων, προήλθε από τον Τρέβορ Χικς, επικεφαλής της Ομάδας Υποστήριξης Οικογενειών, ενός συλλόγου που αφορά τις οικογένειες των θυμάτων του "Χίλσμπορο". Ο Χικς χαρακτήρισε τη συγγνώμη του Μακένζι "πολύ λίγη, πολύ αργοπορημένη. Ο άνθρωπος είναι απόβρασμα".

Η επιθετική στάση κατά των φιλάθλων και δη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους, την οποία υιοθέτησε η διοίκηση της εφημερίδας (παρά τις "χλιαρές" αντιδράσεις των απλών ρεπόρτερ που είχαν διαφορετική ενημέρωση για τα γεγονότα), την έφερε σε απόλυτη ρήξη με το αναγνωστικό κοινό στο Λίβερπουλ. Στην πόλη του Μέρσεϊσαϊντ πραγματοποιήθηκε καμπάνια για το μποϊκοτάζ της εν λόγω εφημερίδας, η οποία γνώρισε κατακόρυφη πτώση στην κυκλοφορία της στην περιοχή και η οποία ισχύει μέχρι και σήμερα.

News 24/7

24MEDIA NETWORK