Τα ήξεις αφίξεις του Ζοζέ Μουρίνιο

Η αμφισβήτηση της λογικής δεν είναι καινούργιο χόμπι του Ζοζέ Μουρίνιο. Εδώ και μία δεκαετία, ο Πορτογάλος προπονητής χρησιμοποιεί τα mind games για να βγάλει... χαζούς όσους τον κατακρίνουν και να βγει νικητής σε οποιονδήποτε λεκτικό διαξιφισμό. Το τελευταίο παράδειγμα είναι απλώς ακόμα μία τέτοια περίπτωση που επιβεβαιώνει την αγαπημένη τακτική του Special One: μονά - ζυγά, δικά του.

Τα ήξεις αφίξεις του Ζοζέ Μουρίνιο

Η αντίδρασή του στη μικτή ζώνη, όταν τον ενημέρωσαν για τις δηλώσεις του γιου του ιδιοκτήτη της Γουέστ Χαμ περί πούλμαν, ενδεικτική: "Ο προπονητής της Τσέλσι να ασχοληθεί με τις δηλώσεις του ιδιοκτήτη της Γουέστ Χαμ;" διερωτήθηκε και άλλαξε θέμα.

Όταν η ομάδα του απέτυχε στην πολιορκία του "κάστρου" της Γουέστ Χαμ στον αγώνα πρωταθλήματος του "Στάμφορντ Μπριτζ", μιλούσε για "ποδόσφαιρο του 19ου αιώνα" κι έψεγε τον Σαμ Άλαρνταϊς, κατ' ιδίαν και στη συνέντευξη Τύπου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Το παρελθόν του είναι βεβαρημένο, ειδικά στους αγώνες της Ρεάλ Μαδρίτης με την Μπαρτσελόνα, όπου χρησιμοποιούσε τον (στόπερ) Πέπε στον χώρο που κανονικά αγωνίζονται τα... δεκάρια, ώστε να εξουδετερώνει τις επιθέσεις των Καταλανών στην εκκίνησή τους.

Ευτυχισμένο το... 2004

Ο Ότο Ρεχάγκελ και η Εθνική Ελλάδας είχαν δείξει τον δρόμο στην ύψιστη μορφή με την κατάκτηση του Euro 2004. Απενοχοποίησαν την άκρως αμυντική προσέγγιση για όλο τον κόσμο και τη συνδύασαν με την επιτυχία απέναντι σε έναν πιο ισχυρό, ποιοτικά, αντίπαλο.

Τα ήξεις αφίξεις του Ζοζέ Μουρίνιο

Η Τσέλσι της σεζόν 2004-2005 ανήκε στη δεύτερη κατηγορία και οι περισσότεροι αντίπαλοί της στην πρώτη. Τον Σεπτέμβριο του 2004, η Τότεναμ του Μάρτιν Γιολ μιμήθηκε την πρωταθλήτρια Ευρώπης στο λονδρέζικο ντέρμπι με αντίπαλο τους "μπλε" και το 0-0, το 2ο σερί για την Τσέλσι μετά από το παιχνίδι με την Άστον Βίλα, εξόργισε τον Πορτογάλο.

"Όπως λέμε στην Πορτογαλία, έφεραν το πούλμαν και το άφησαν μπροστά από την εστία. Θα είχα εκνευριστεί εάν ήμουν φίλαθλος που πλήρωσε 50 λίρες για να δει αυτό το παιχνίδι, διότι η Τότεναμ ήρθε για να αμυνθεί. Υπήρχε μόνο μία ομάδα που έψαχνε τη νίκη. Αυτοί ήρθαν μόνο για να μην δεχθούν γκολ. Δεν είναι δίκαιο για το ποδόσφαιρο που παίξαμε".

"Θέατρο; Όχι οι παίκτες μου"

Ο προπονητής που έχει... αναγάγει το μηδέν στην άμυνα στα εντός έδρας νοκ άουτ παιχνίδια πιο σημαντικό ακόμα και από νίκες δεν έχει προβεί σε δηλώσεις με δύο μέτρα και δύο σταθμά μόνο γι' αυτό το θέμα.

Εξάλλου, οι καθημερινές δηλώσεις για τη διαιτησία είναι μαθηματικά αναπόφευκτο κάποια στιγμή να του γυρίσουν μπούμερανγκ. Αυτό συνέβη αρκετές φορές στο παρελθόν, αφού τα ευνοϊκά διαιτητικά σφυρίγματα δεν έλειψαν ούτε στην Ίντερ ούτε στη Ρεάλ ούτε στην Τσέλσι. Φέτος, όμως, πήρε "πληρωμένη" απάντηση που ούτε ο καλύτερος σεναριογράφος του Χόλιγουντ δεν θα μπορούσε να διανοηθεί.

Στο match program του εντός έδρας αγώνα με τη Γουέστ Μπρομ, ο τεχνικός των "μπλε" ήταν σαφής: "Μισώ τις βουτιές. Εάν, λόγω θεάτρου, ένα ποδοσφαιρικό αποτέλεσμα επηρεαστεί άμεσα, νομίζω ότι ο παίκτης πρέπει να τιμωρηθεί. Αλλά δεν χρειάζεται να μιλήσω στους παίκτες μου, επειδή δεν βουτούν".

Καλύτερα να μασάς, παρά να μιλάς... Στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, ο Μουρίνιο είδε τον Ραμίρες να βουτάει σε μαρκάρισμα του Στίβεν Ρέιντ. Από το πέναλτι που κέρδισαν οι "μπλε", ο Εντέν Αζάρ ισοφάρισε σε 2-2 στο 96' και απέτρεψε (τότε) την "παρθενική" εντός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα από το καλοκαίρι του 2004, όταν πρωτοανέλαβε τον σύλλογο.

"Αυτό ήταν πέναλτι. Από τον πάγκο, δεν το ήξερα, ήμουν πολύ μακριά, αλλά όταν είδα το ριπλέι, δεν υπήρχε αμφιβολία", ήταν οι δηλώσεις του μετά, στην προσπάθεια να κάνει το άσπρο μαύρο.

Τα ήξεις αφίξεις του Ζοζέ Μουρίνιο
© SKY SPORTS 1

Η αγκωνιά που... εξαφανίστηκε

Προ ημερών, με πρωταγωνιστή ξανά τον Ραμίρες που έδωσε αγκωνιά εκτός φάσης στον Σεμπαστιάν Λάρσον της Σάντερλαντ και έμεινε ατιμώρητος, ο Μουρίνιο το έπαιξε... ξανά Κινέζος και έσταξε χολή για τον διαιτητή που διηύθυνε την πρώτη εντός έδρας ήττα του στο πρωτάθλημα ως τεχνικός της Τσέλσι.

"Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον διαιτητή Μάικ Ντιν για την απίστευτη εμφάνισή του και φυσικά, θέλω να συγχαρώ και τον Μάικ Ράιλι (σ.σ. επικεφαλής διαιτησίας) για ό,τι έχει κάνει φέτος, ειδικά στα παιχνίδια που αφορούν τις ομάδες που διεκδικούν τον τίτλο", ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.

Διαβάστε ακόμη

Όλοι οι διαξιφισμοί του Μουρίνιο στη Ρεάλ Μαδρίτης

Τα καλύτερα tweets: "Το σύστημα 9-0-1"

"Ο Ζοζέ του 19ου"

News 24/7

24MEDIA NETWORK