Ο Γκουαρδιόλα "διώχνει" τον Τουρέ απ' τη Σίτι

Η πρόσληψη του Πεπ Γκουαρδιόλα από τη Μάντσεστερ Σίτι, πιθανότατα θα οδηγήσει τον Γιάγια Τουρέ εκτός ομάδας. Οι λόγοι πολλοί και σοβαροί...

Ο Γκουαρδιόλα "διώχνει" τον Τουρέ απ' τη Σίτι
Γκουαρδιόλα-Τουρέ-Μπαρτσελόνα

Η άφιξη του Πεπ Γκουαρδιόλα στη Μάντσεστερ Σίτι μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα για τον Γιάγια Τουρέ: την πόρτα της εξόδου.

Ο Καταλανός τεχνικός δεν διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με τον πρώην μέσο του Ολυμπιακού και όλα δείχνουν ότι δεν θα εξαντλήσει τον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου που υπέγραψε τον Ιούλιο του 2010.

Η κοινή πορεία των δύο αντρών στην Μπαρτσελόνα συνοδεύτηκε από μία προβληματική συνεργασία. Ο μέσος από την Ακτή Ελεφαντοστού είχε αποκτηθεί το καλοκαίρι του 2007 από τη Μονακό έναντι 9.000.000 ευρώ (οι Μονεγάσκοι είχαν δώσει 5.500.000 ευρώ στον Ολυμπιακό έναν χρόνο νωρίτερα) και είχε πάρει φανέλα βασικού σε μία σεζόν όπου οι Καταλανοί τερμάτισαν στην 3η θέση, πίσω από την πρωταθλήτρια Ρεάλ Μαδρίτης και τη Βιγιαρεάλ.

Ο προβιβασμός του Γκουαρδιόλα σε τεχνικό της αντρικής ομάδας έφερε και την άνοδο τεσσάρων παικτών από τη Β', τους οποίους είχε στη Segunda Division. Χορκέρα, Βίκτορ Σάντσεθ, Πέδρο και Σέρχιο Μπουσκέτς έκαναν την εμφάνισή τους στην πρώτη ομάδα τη σεζόν 2008-2009, με τους δύο τελευταίους να προκαλούν θετικές εντυπώσεις με την απόδοσή τους.

Το πρόβλημα για τον Τουρέ ήταν η παρουσία του 19χρονου Μπουσκέτς, ο οποίος υποσκέλισε τον ρόλο του και μετά από ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα τον έστειλε στον πάγκο. Τα χαρακτηριστικά του Τουρέ τον έφερναν πότε πιο μπροστά από τη θέση που κινείται ένας αμυντικός μέσος, πότε στα στόπερ (όπως στον τελικό Champions League 2009), αλλά όχι σε αυτήν του αμυντικού μέσου, όπου έγινε αναντικατάστατος ο νεαρός Ισπανός.

Ο Γκουαρδιόλα δεν είχε χώρο για τον Τουρέ (συμπλήρωσε μόλις εννέα φορές 90λεπτο), αφού δεν μπορούσε να αφήσει εκτός ούτε κάποιον εκ των Τσάβι και Αντρές Ινιέστα, που έπαιζαν μπροστά από τον Μπουσκέτς. Όσο για τα στόπερ, η θέση δεν ενδιέφερε ποτέ τον Τουρέ, έναν box to box παίκτη με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη δημιουργία και στην εκτέλεση.

Η πρόταση της Μάντσεστερ Σίτι για 30.000.000 ευρώ ήταν μία πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί η Μπαρτσελόνα για έναν αναπληρωματικό. Ο Γκουαρδιόλα συνέχισε το ξεσκαρτάρισμα του ρόστερ και μετά από τους Ροναλντίνιο και Ντέκο στο πρώτο καλοκαίρι του ως προπονητής της ομάδας, στο δεύτερο "τελείωσε" ακόμα δύο σημαντικούς παίκτες, με τους οποίους δεν "ταίριαζε": ο ένας ήταν ο Σαμουέλ Ετό, ο οποίος κατέληξε στην Ίντερ και πανηγύρισε δεύτερο σερί τρεμπλ, ο άλλος ήταν ο Τουρέ, ο οποίος ηγήθηκε της μεταμόρφωσης της Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Γκουαρδιόλα "διώχνει" τον Τουρέ απ' τη Σίτι
Γκουαρδιόλα-Τουρέ-Μάντσεστερ Σίτι

Σχέσεις οργής με Σίτι

Οι επικρίσεις στο πρόσωπο του Γιάγια Τουρέ αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια. Με εξαίρεση μια αναλαμπή την περσινή σεζόν, η απόδοσή του είναι πτωτική, με συνέπεια να χρεώνεται κάθε αποτυχία των "πολιτών" σε Αγγλία και Champions League.

Η απώλεια του βραβείου για τον Κορυφαίο Αφρικανό παίκτη του έτους για πρώτη φορά από το 2010, τον αναστάτωσε σε σημείο να επιτεθεί κατά της οργανωτικής επιτροπής, θεωρώντας ότι ευνόησε τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ εις βάρος του.

Στο πρόσφατο παρελθόν είχε απειλήσει τη Σίτι με αποχώρηση, προτάσσοντας ως αφορμή ακόμα και τον μη... εορτασμό από τον σύλλογο των γενεθλίων του, λίγο πριν από το Μουντιάλ 2014. Λίγο αργότερα, όταν πέθανε μετά από σύντομη μάχη με τον καρκίνο ο αδερφός του, Ιμπραχίμ Τουρέ, κατηγόρησε ξανά τον σύλλογο ότι δεν του επέτρεψε να βρεθεί στο πλευρό του τις τελευταίες ημέρες του.

Ο Γκουαρδιόλα "διώχνει" τον Τουρέ απ' τη Σίτι
Γκουαρδιόλα-Μπαρτσελόνα-Τουρέ © BOB THOMAS SPORTS PHOTOGRAPHY

Το "φιτίλι" από Σέλουκ

Μάνατζερ του 32χρονου ποδοσφαιριστή είναι ο ιδιόρρυθμος Ντμίτρι Σέλουκ, ο οποίος έχει βάλει πολλές φορές "φωτιά" με δηλώσεις του στις σχέσεις Τουρέ - Σίτι. Αυτό έπραξε και την Τρίτη, μιλώντας στην εφημερίδα "Sun", ουσιαστικά προαναγγέλοντας διαζύγιο εξαιτίας της πρόσληψης Γκουαρδιόλα.

"Δεν γνωρίζω τα πλάνα του Γκουαρδιόλα, αλλά μετά από όσα έγιναν στην Μπαρτσελόνα, φυσικά και υπάρχει ανησυχία πως όταν έρθει ο Πεπ, ο Γιάγια θα φύγει. Ελπίζω όχι και ο Γιάγια ελπίζει όχι. Δεν είναι θέμα εάν αρέσει στον Πεπ ή όχι. Είναι η ζωή. Ο Πεπ μπορεί να καλέσει τον Γιάγια και να του πει ότι 'είμαι μαζί σου' ή 'δεν είμαι μαζί σου'", δήλωσε ο Σέλουκ, ο οποίος στη συνέχεια άφησε αιχμές για τον Καταλανό τεχνικό.

"Κατά τη γνώμη μου, όλοι όσοι έχουν... μπάλες, πρέπει να μένουν σε μία ομάδα όχι μόνο όταν είναι επιτυχημένη, αλλά και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Η Μπαρτσελόνα κερδίζει επειδή είναι μία μεγάλη οικογένεια και το οικοδόμημά της αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Οπότε, δεν είναι θέμα προσώπων. Ο Λουίς Ενρίκε έκανε το ίδιο με τον Γκουαρδιόλα. Δεν γίνεται να λέμε για πάντα ότι είναι η ομάδα του Γκουαρδιόλα".

Ο Σέλουκ συνέχισε, μιλώντας για τον τεχνικό διευθυντή της Σίτι, Τσίκι Μπεγκιριστάιν, και τον εκτελεστικό διευθυντή, Φεράν Σοριάνο, οι οποίοι κατείχαν πόστα στους "μπλαουγκράνα".

"Ο Γιάγια άνοιξε την πόρτα για ανθρώπους που εργάζονταν στην Μπαρτσελόνα. Ο Γιάγια πήγε σε ένα μέρος όπου χρειάζονταν πολλές αλλαγές. Δεν φοβήθηκε. Αλλά τώρα όλοι από την Μπαρτσελόνα έρχονται στη Σίτι. Ο Γιάγια κέρδισε κάθε τρόπαιο στην Αγγλία χωρίς τον Γκουαρδιόλα. Ο Γκουαρδιόλα θα κερδίσει χωρίς τον Γιάγια;"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Στη Σίτι για 3 χρόνια ο Γκουαρδιόλα!

News 24/7

24MEDIA NETWORK