Λουίς φαν Χάαλ: Ο καταλληλότερος για τη Γιουνάιτεντ και άλλες ιστορίες

Από τη στιγμή που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέλυσε τον Ντέιβιντ Μόγες, το όνομα του Λουίς φαν Χάαλ, ανενεργού προπονητικά σε επίπεδο συλλόγων από το 2011, φέρεται ως το επικρατέστερο για να την επόμενη ημέρα στους "κόκκινους διαβόλους".

Λουίς φαν Χάαλ: Ο καταλληλότερος για τη Γιουνάιτεντ και άλλες ιστορίες

Το ερώτημα που γεννάται είναι φυσικά το ακόλουθο: Μπορεί ο εκκεντρικός (ο χαρακτηρισμός είναι επιεικής) Ολλανδός τεχνικός να σηκώσει το τεράστιο βάρος της ιστορίας της Γιουνάιτεντ και να οδηγήσει την πρωταθλήτρια Αγγλίας το 2013 και πάλι σε επιτυχίες; Μην περίμενε εύκολες απαντήσεις.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας προπονητής που είχε το θάρρος (ή μήπως θράσος) να δείξει τους...όρχεις του μπροστά σ' όλη την ομάδα της Μπάγερν το 2011 θέλοντας να πείσει τους παίκτες του ότι έχει τη δύναμη να αφήσει τον οποιονδήποτε στον πάγκο έχει τις ικανότητες.Αν μην τι άλλο πάντως τον Λούκα Τόνι που αφηγήθηκε εν συνεχεία το περιστατικό, σοκαρίστηκε.

"Δεν ήμουν μπροστά, αλλά όταν το έμαθα...έμεινα. Δεν είχα ξανακούσει ποτέ κάτι τέτοιο. Ηταν κάτι εντελώς τρελό. Δεν με πλήγωσε ποτέ άνθρωπος του ποδοσφαίρου όσο αυτός, δεν γούσταρε να δουλέψει μαζί μου. Απλά ντροπή του" είχε τονίσε ο Ιταλός επιθετικός.

Στα χνάρια του Μίχελς

Τη δουλειά ο φαν Χάαλ την έμαθε στον Αγιαξ ως βοηθός προπονητή από το 1988 έως το 1991. Ακριβώς τότε πήρε το χρίσμα του πρώτου και ήταν μόλις 40 χρονών.Υποσχέθηκε έναν Αγιαξ θεαματικό και παρέδωσε σ' ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινωνία έναν Αγιαξ υπερηχητικό, τον καλύτερο ίσως όλων των εποχών.

Λουίς φαν Χάαλ: Ο καταλληλότερος για τη Γιουνάιτεντ και άλλες ιστορίες

Δεν είχε κανένα πρόβλημα στο να εφαρμόζει πρωτοποριακές ιδέες όπως το 3-3-1-3 που τον οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 1991 (που αργότερα άλλαξε σε 3-1-2-3-1) αλλά και να εμπιστεύεται νέους, αμούστακους σχεδόν, ποδοσφαιριστές τους οποίους ανέδειξε στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Το τρομερό του κατόρθωμα ήταν το ότι ο Αγιαξ μπόρεσε να παίξει πραγματικά ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο (σαν και αυτό του Μίχελς τη δεκαετία του 70) αλλά και το ότι συνδύασε θέαμα, αποτέλεσμα και ανανέωση του έμψυχου δυναμικού.

Ο δικός του Αγιαξ πραγματικά εντυπωσίασε τη διετία 1994-96 κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ το 1995 (κόντρα στη Μίλαν) και φτάνοντας στον τελικό το 1996 (όταν και ηττήθηκε από τη Γιουβέντους στα πέναλτι). Σ' αυτήν τη διετία σχεδόν οι πάντες προσκύνησαν τον "Αίαντα" (η Μπάγερν έφαγε πέντε, η Ρεάλ ντροπιάστηκε στο Μπερναμπέου) αφού τα πιτσιρίκια του φαν Χάαλ παρέδιδαν δωρεάν μαθήματα ποδοσφαίρου.

Λουίς φαν Χάαλ: Ο καταλληλότερος για τη Γιουνάιτεντ και άλλες ιστορίες

Σιγά-σιγά ήρθε και στην επιφάνεια ο δύστροπος χαρακτήρας του, οι σκληρές μέθοδοι που χρησιμοποιούσε στις προπονήσεις αλλά και η τελειομανία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα; Οταν ο Αγιαξ ηττήθηκε με 1-0 από τον Παναθηναϊκό στο Αμστερνταμ και απειλήθηκε με αποκλεισμό από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, ο φαν Χάαλ έφερε τους παίκτες του σχεδόν μία εβδομάδα νωρίτερα στην Ελλάδα και τους...έλιωσε στη Βουλιαγμένη για να προσαρμοστούν στις καιρικές συνθήκες της Αθήνας. Αποτέλεσμα; Μία σχεδόν τέλεια εμφάνιση στο ΟΑΚΑ και εύκολη νίκη με 3-0!

Στην Μπαρτσελόνα αλλά...

Η Μπαρτσελόνα εμπιστεύτηκε τον Ολλανδό τεχνικό το καλοκαίρι του 1997 και του ανέθεσε την αποστολή να χτίσει μία νέα, ανταγωνιστική ομάδα που θα έφθανε στην κορυφή της Ευρώπης. Η Μπαρτσελόνα του φαν Χάαλ υιόθετησε πολλές από τις ποδοσφαιρικές συνήθειες της ολλανδικής σχολής (συνηθισμένοι, άλλωστε, οι "μπλαουγκράνα" από τις ημέρες του Γιόχαν Κρόιφ), κατέκτησε την ισπανική κορυφή αλλά έμεινε μακριά από τη διάκριση στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Εχοντας όμως τότε παίκτη τον Πεπ Γκουαρδιόλα, οι σπόροι της υπερηχητικής Μπαρτσελόνα της τετραετίας 2008-2012 είχαν μόλις φυτευτεί. Ο ίδιος ο Πεπ παραδέχθηκε πολύ αργότερα ότι ο τρόπος με τον οποίο ο φαν Χάαλ έβλεπε το ποδόσφαιρο και διαμόρφωνε την ποδοσφαιρική του άποψη, τον επηρέασε βαθιά. "Στα δικά μου μάτια ο τρόπος του ταίριαζε τέλεια σε αυτό που ήθελα να δώσω σε μία ποδοσφαιρική ομάδα" τόνισε ο Καταλανός στο βιβλίο του.

Λουίς φαν Χάαλ: Ο καταλληλότερος για τη Γιουνάιτεντ και άλλες ιστορίες

Ο Ολλανδός άφησε την Μπαρτσελόνα το 2000 με δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο για να αναλάβει την Εθνική Ολλανδίας ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002. Κανείς δεν λυπήθηκε όταν έφυγε από τη Βαρκελώνη, πολλοί προβληματίστηκαν όταν επέστρεψε το 2002 και ακόμα περισσότεροι ανακουφίστηκαν όταν παραιτήθηκε μετά από μόλις 11 ματς στο πρωτάθλημα και διαδοχικές σφαλιάρες από Σοσιεδάδ, Ράγιο Βαγεκάνο και Σεβίλλη.

Τη μεγάλη του εκδίκηση ο φαν Χάαλ την πήρε στην Αλκμάαρ. Οποιος επισκέπτεται την αίθουσα Τύπου του μικρού αλλά εξαιρετικού γηπέδου της ολλανδικής ομάδας, θα διαπιστώσει ότι ο Ολλανδός τεχνικός τιμάται όπως περίπου οι Εβραίοι τιμούν τον Μωυσή. Ως τον άνθρωπο που τους οδήγησε στη Γη της Επαγγελίας.

Λουίς φαν Χάαλ: Ο καταλληλότερος για τη Γιουνάιτεντ και άλλες ιστορίες

Δεύτερη θέση το 2006, Κύπελλο το 2007 αλλά πάνω από όλα λατρεία από τους παίκτες του. Βεβαίως, καλά διαβάσατε. Οταν το 2008 ο φαν Χάαλ ανακοίνωσε ότι θα άφηνε στο τέλος της σεζόν την Αλκμάαρ, πολλοί από τους ποδοσφαιριστές του επαναστάτησαν. Μας αφηγήθηκε το περιστατικό ο υπεύθυνος Τύπου της Αλκμααρ τον προηγούμενο Αύγουστο (παραμονές του αγώνα με τον Ατρόμητο) και δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας. "Οι παίκτες ήταν ανένδοτοι. Και για πρώτη φορά ο φαν Χάαλ τους άκουσε και έμεινε".

Η Αλκμααρ την επόμενη σεζόν κατέκτησε το πρωτάθλημα στην Ολλανδία (μιλάμε για υπέρβαση ακόμα και για τα ολλανδικά δεδομένα) στερώντας μάλιστα τον τίτλο από τον αγαπημένο του Αγιαξ.

Συμπέρασμα: Ο άνθρωπος των τίτλων

Αφού στη συνέχεια προετοίμασε και τη μεγάλη Μπάγερν που παρέλαβε και τελειοποίησε ο Χάινκες, αποδείχθηκε περίτρανα ότι τίτλοι και φαν Χάαλ είναι έννοιες ταυτότημες. Ολες οι ομάδες του κατέκτησαν τρόπαια, οι περισσότερες παίζοντας ποιότικο ποδόσφαιρο με τον ίδιο να έχει πάντα το γενικό πρόσταγμα και το απόλυτο κουμάντο.

Και τώρα πάλι η ερώτηση: Τι μπορεί να κάνει στην Αγγλία και τη Γιουνάιτεντ ο φαν Χάαλ; Ισως είχαμε την απάντηση αν τελικά τον προσλάμβανε η Λίβερπουλ, όπως είχε γραφτεί στην Αγγλία, σε ρόλο τεχνικού διευθυντή κάτι τελικά που απέτρεψε η επιμονή του Μπρένταν Ρότζερς ο οποίος δεν ήθελε αγά πάνω από τον κεφάλι του.

Λουίς φαν Χάαλ: Ο καταλληλότερος για τη Γιουνάιτεντ και άλλες ιστορίες

Σε ανύποπτο χρόνο ο Ολλανδός είχε εκφράσει την επιθυμία να εργαστεί στο Νησί. Μέχρι στιγμής δεν έτυχε. Η πραγματικότητα είναι όμως ότι εφόσον η Γιουνάιτεντ θέλει να χτιστεί από την αρχή (ανάγκη που ακόμα και ο Μόγες υπογράμμισε) ο φαν Χάαλ είναι ο κατάλληλος άνθρωπος. Αρκεί οι υπόλοιποι μέσα στην ομάδα να κατανοήσουν ότι θα γίνουν απλώς εκτελεστές εντολών. Ο Ραϊάν Γκιγκς είναι έτοιμος να δεχθεί κάτι τέτοιο; Ο οργανισμός Γιουνάιτεντ μπορεί να λειτουργήσει έτσι; Τι λέει για όλα αυτά ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον; Οι απαντήσεις προσεχώς αν και εφόσον...

Επιμύθιο: Για να καταλάβετε τι εστί φαν Χαάλ, παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο. Σε εκπομπή της ολλανδικής τηλεόρασης (κατείχε ρόλο σχολιαστή) του ανακοινώθηκε στον αέρα ότι θα πλαισιωθεί με δύο ακόμα άλλους ανθρώπους. Ο πρώην προπονητής του Αγιαξ εκνευρίστηκε, πέταξε το μικρόφωνο και αποχώρησε! Ετσι απλά...

Διαβάστε ακόμη:

Ο ατέρμονος κύκλος του Λουίς φαν Χάαλ

News 24/7

24MEDIA NETWORK