Ο κομάντο Λουίς Φαν Χάαλ

Τα πιτσιρίκια του Άγιαξ, η κόντρα με τον Ριβάλντο και τον Τόνι, η επίδειξη των γεννητικών οργάνων στους παίκτες της Μπάγερν, η φάπα στον Ράιαν Γκιγκς, η επικίνδυνη αποστολή με την Γιουνάιτεντ και όλα εκείνα που κάνουν τον Ολλανδό να μοιάζει με ριψοκίνδυνο αστέρα του Χόλιγουντ.

Ο κομάντο Λουίς Φαν Χάαλ

Ο Λουίς Φαν Χάαλ είναι ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών. Το παρελθόν του βρίθει από “σκηνές” που άλλοι πρωταγωνιστές θα έβαζαν κασκαντέρ στη θέση τους, αλλά ο Ολλανδός επέλεξε να τις παίξει ο ίδιος. Πριν γυρίσουμε το χρόνο πίσω, οφείλουμε να αναφέρουμε πως την πιο δύσκολη αποστολή της καριέρας του την ανέλαβε στην αρχή αυτής της σεζόν και πριν μια εβδομάδα την έφερε εις πέρας και με το παραπάνω.

Ο κομάντο Λουίς Φαν Χάαλ

Ήθελε πολλά κότσια να αναλάβει την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, στην μεταφέργκιουσον εποχή, πόσο μάλλον όταν έχει μεσολαβήσει μια καταστρεπτική χρονιά για τους “κοκκινους διαβόλους” υπό την καθοδήγηση του Ντέιβιντ Μόγιες. Ο Φαν Χάαλ όχι μόνο ανέλαβε το σκορποχώρι που άφησε ο Σκωτζέζος, αλλά -αν δεν αλλάξει κάτι και ανέβει άλλη μια θέση την επόμενη αγωνιστική- πήρε και την 4η θέση που την οδηγεί στα προκριματικά του Champions League της επόμενης περιόδου. Αν, μάλιστα, η Γιουνάιτεντ είχε πάρει μπροστά λίγο πιο νωρίς ίσως η Τσέλσι να μην έχει κατακτήσει τόσο αβασάνιστα την φετινή Premier League.

Αν παρόλα αυτά, δεν θεωρείτε την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Γιουνάιτεντ στην αρχή της σεζόν ως “κασκαντεριλίκι”, πάμε να δούμε μερικά στιγμιότυπα της καριέρας του που είναι κάτι παραπάνω από “χολιγουντιανά”.

Τα πιτσιρίκια του Άγιαξ

Coach Louis van Gaal
 return to Amsterdam after winning the European Cup Final against AC Milan in Vienna, Austria on May 25, 1995(Photo by VI Images via Getty Images)
Coach Louis van Gaal return to Amsterdam after winning the European Cup Final against AC Milan in Vienna, Austria on May 25, 1995(Photo by VI Images via Getty Images) VI-IMAGES VIA GETTY IMAGES

Ο μικρότερος από 9 αδέρφια, Λουίς Φαν Γκάαλ στα μέσα της δεκαετίας του '90 δίδαξε ποδόσφαιρο με τον Άγιαξ. Πήρε μια ντουζίνα αμούστακα παιδαρέλια όπως τα αδέρφια Ντε Μπουρ, τον Πάτρικ Κλάιφερτ, τον Μαρκ Όφερμαρς, τον Ντένις Μπέργκαμπ, τον Έντγκαρ Ντάβιντς, τον Κλάρενς Ζέντορφ και τον Έντουιν Βαν Ντε Σάαρ και έκανε την Ευρώπη να παραμιλάει, αφού πέρα από τα 3 πρωταθλήματα, το ένα Κύπελλο UEFA, το ένα Champions League και τον ένα χαμένο τελικό απέναντι στην Γιουβέντους το 1996, έβγαλε όλη τη σεζόν 1994-95 αήττητος σε Ολλανδία και Ευρώπη.

(Έτσι πανηγυρίζει γκολ των 10χρονων παικτών του "Αίαντα")

Σιγά σιγά τα προαναφερθέντα παιδαρέλια μαζί με τον Φαν Γκάαλ έβαλαν πλώρη για άλλες πολιτείες, αλλά αρκετά από αυτά δεν μπόρεσαν να πιάσουν ποτέ τα επίπεδα απόδοσης που έπιαναν στον Άγιαξ. Ο Ολλανδός στην βιογραφία του έδωσε την εξής εξήγηση: "Είναι λογικό το γεγονός πως όσοι παίκτες φεύγουν από τον Άγιαξ, δεν παίζουν εξίσου καλά σε όποια άλλη ομάδα και να πάνε, αφού κανείς δεν κάνει προπονήσεις αντίστοιχες του δικού μας επιπέδου".

(Αρκετά παραστατικός)

Η Μπαρτσελόνα και ο Ριβάλντο

Ο κομάντο Λουίς Φαν Χάαλ

"Φίλοι του τύπου. Φεύγω. Συγχαρητήρια". Ήταν τα τελευταία λόγια του Ολλανδού στην Βαρκελώνη. Ο Φαν Χάαλ στα δύο περάσματα του από την Μπαρτσελόνα πήρε δύο πρωταθλήματα, καθιέρωσε τον Πουγιόλ στην άμυνα της ομάδας, ενώ έκανε και ένα σερί δέκα νικών στο Champions League. Παρόλα αυτά, δεν κατάφερε να περάσει τη φιλοσοφία του, λόγω διαφοράς κουλτούρας όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

Ο κομάντο Λουίς Φαν Χάαλ

Πιστός στην αγάπη του για επικίνδυνες αποστολές τα έβαλε με τον Ριβάλντο. Τον έβαζε να παίζει αριστερά, ενώ ο Βραζιλιάνος προτιμούσε στο κέντρο. Όταν ο Βραζιλιάνος έφυγε για την Μίλαν δήλωσε: "Ο Φαν Χάαλ είναι ο βασικός λόγος που φεύγω. Δεν χωνεύω τον Φαν Χάαλ και είμαι σίγουρος ότι δεν με χωνεύει ούτε εκείνος".

Ο κομάντο Λουίς Φαν Χάαλ

(Ο Φαν Γκάαλ με τον Ζόρντι Άλμπα το 2002)

Η εκδοχή του Ολλανδού για την φυγή του Ριβάλντο ήταν η εξής: "Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν να βγάλει περισσότερα λεφτά, παίζοντας λιγότερο. Αναδείχθηκε ο καλύτερος παίκτης για το 1999, αλλά από τότε δεν φέρεται όπως αρμόζει σε έναν ποδοσφαιριστή. Ζητούσε να πάρει άδεια, ενώ πλησίαζαν σημαντικά παιχνίδια στο Champions League. Μετά πήγαινε και κρυβόταν στο σπίτι του στην Βραζιλία. Παίζει με την Εθνική Βραζιλίας, όπως θα έπρεπε να παίζει και με εμάς. Προφύλασσε τον εαυτό του για το Μουντιάλ της Ιαπωνίας".

Η Άλκμααρ και ο σχολιαστής

Αφότου είχε πάρει μερικά πρωταθλήματα και ευρωπαϊκά κύπελλα με Άγιαξ και Μπαρτσελόνα, ο μέγας κομάντο Λουίς Φαν Χάαλ αποφάσισε να αναλάβει την άσημη Αλκμάαρ. Είναι δηλαδή σαν ο Κάρλο Αντσελότι να πάει και να αναλάβει την νέα σεζόν την Εσπανιόλ.

Και όχι μόνο είχε τα κότσια να αναλάβει την "ολλανδική Εσπανιόλ", αλλά κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα Ολλανδίας στην τρίτη του σεζόν στην ομάδα (2008-09) έχοντας ένα απίστευτο σερί 28 παιχνιδιών χωρίς ήττα. Την πρώτη σεζόν στην Άλκμααρ τερμάτισε 2ος και την δεύτερη 3ος. Στη μέση της δεύτερης, μάλιστα, σεζόν ανακοίνωσε πως θα φύγει στο τέλος της χρονιάς, αλλά μετά από την πίεση αρκετών παικτών της ομάδας να παραμείνει, άλλαξε γνώμη και έμεινε προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στους παίκτες του να δείξουν τι πραγματικά αξίζουν.

Παρόλο που η δουλειά του δείχνει πως είναι ένας πανέξυπνος άνθρωπος, το 2009 ο Φαν Χάαλ έπεσε θύμα της υπόθεσης " Μάντοφ" χάνοντας 6 εκατομμύρια ευρώ.

(Ενώ σχολιάζει σε μια ολλανδική εκπομπή για το Champions League, ο εκφωνητής είχε το θράσος να πει πως στη συνέχεια θα έχει άλλους σχολιαστές...)

Στο παρακάτω video κάνει μαθήματα δημοσιογραφίας σε εκκολαπτόμενο αθλητικό συντάκτη:

Η Μπάγερν Μονάχου και τα γεννητικά όργανα

Το πέρασμα του από το Μόναχο ήταν εξίσου κινηματογραφικό. Πριν ξεκινήσει την καλοκαιρινή προετοιμασία με την Μπάγερν πήγε και κλείστηκε οικειοθελώς σε ένα γερμανικό μοναστήρι για ένα μήνα προκειμένου να μάθει γερμανικά από τους καλόγερους, αφού ήθελε να απευθύνεται στους παίκτες τους στην μητρική τους γλώσσα.

Ο κομάντο Λουίς Φαν Χάαλ

Με την Μπάγερν πήρε ένα νταμπλ και έφτασε στο τελικό του Champions League κόντρα στην Ίντερ του Μουρίνιο τον Μάιο του '10, από την οποία ηττήθηκε. Επίσης, ανέβασε στην πρώτη ομάδα παίκτες όπως ο Μούλερ και ο Μπαντστούμπερ.

Όπως ήταν αναμενόμενο για μια ακραία προσωπικότητα, σαν αυτή του Ολλανδού, ο Φαν Χάαλ είχε τις συγκρούσεις του και με παίκτες στο Μόναχο. Κυκλοφορεί μια ιστορία από τη θητεία του στην Γερμανία, σύμφωνα με την οποία ο Ολλανδός ήθελε να τηρούνται δύο βασικοί κανόνες κατά τη διάρκεια των γευμάτων στην Μπάγερν. Κάθε παίκτης θα έπρεπε να κάθεται στην ίδια θέση κάθε φορά, διατηρώντας το σώμα του σε σωστή θέση. Σε κάποιο γεύμα ο τεχνικός της Μπάγερν είδε τον Λούκα Τόνι να είναι "χυμένος" στην θέση του και άρχισε να του φωνάζει. Ο Ιταλός δεν πήρε χαμπάρι και ο Ολλανδός τον άρπαξε από τον γιακά, τον τράβηξε και τον επανέφερε στη σωστή θέση.

Η συνέχεια βρήκε τον Τόνι στη Ρόμα. Εκεί ο Ιταλός θυμήθηκε και άλλη μια ιδιαίτερη εμπειρία από την "συνεργασία" του με τον Ολλανδό: "Κάποια στιγμή ήθελε να μας δείξει πως δεν είχε κανένα πρόβλημα να διώξει οποιονδήποτε παίκτη από την ομάδα. Για να μας πείσει ότι ήταν ικανός να το κάνει, κατέβασε το παντελόνι του και μας έδειξε τα γεννητικά του όργανα".

Και αν νομίζετε ότι αυτό το στριφνό προφίλ το διατηρεί μόνο στη δουλειά του, κάνετε λάθος. Στα ολλανδικά υπάρχει πληθυντικός ευγενείας όπως και στα ελληνικά. Ο Φαν Χάαλ έχει επιβάλει στις κόρες του ακόμη και όταν βρίσκονται μεταξύ τους να του μιλάνε στον πληθυντικό.

Μετά από τόση πειθαρχία και αυστηρότητα είναι λογικό ο Ολλανδός κάποιες στιγμές να ξεσπάει και να απελευθερώνεται. Απολαύστε τον λόγο του Φαν Χάαλ μετά την κατάκτηση της Bundesliga από την ομάδα του.

Η Εθνική Ολλανδίας και η Ιρλανδία

Ο κομάντο Λουίς Φαν Χάαλ

Από τους "οράνιε" έκανε δύο περάσματα. Το πρώτο μόνο επιτυχημένο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού δεν κατάφερε να οδηγήσει τους Ολλανδούς στο Μουντιάλ του 2002, αποκλειόμενος στα προκριματικά. Παρόλα αυτά, κατάφερε να πει μια ατάκα που έγραψε ιστορία. Στον όμιλο των προκριματικών η Ολλανδία είχε να αντιμετωπίσει την Ιρλανδία. Πριν, λοιπόν, τον αγώνα τον δύο ομάδων στο Δουβλίινο, ο τότε τεχνικός των Ολλανδών δήλωσε: "Οι παίκτες μου είναι τόσο καλύτεροι που ακόμα και οι Ιρλανδοί θα ήθελαν να προκριθεί η δική μας ομάδα". Οι Ιρλανδοί κέρδισαν 1-0 και πανηγύρισαν έξαλλα την πρόκριση του στο Μουντιάλ, στη θέση των Ολλανδών.

(Εσύ θα του πήγαινες κόντρα;)

Το δεύτερο πέρασμα του από την Εθνική ήταν πολύ πιο πετυχημένο, αφού κατάφερε να φέρει τους Ολλανδούς στην τρίτη θέση του κόσμου, ενώ αρχικά κανείς δεν είχε τόσο μεγάλες προσδοκίες για το συγκεκριμένο ρόστερ.

(Δεν θέλω να ξέρω πώς τιμώρησε τον συγκεκριμένο παίκτη)

Στα highlights της πορείας της Ολλανδίας ανήκει το 5-1 στο πρώτο της ματς για την διοργάνωση κόντρα στην Ισπανία, αλλά και η μοναδική έμπνευση του Ολλανδού να αλλάξει τον τερματοφύλακα του, Γέσπερ Σίλεσεν, πριν την διαδικασία των πέναλτι στον προημιτελικό με την Κόστα Ρίκα, με αποτέλεσμα ο Τιμ Κρουλ που πέρασε στη θέση του να αποκρούσει δύο πέναλτι και να οδηγήσει την ομάδα του στον επόμενο γύρο.

Ο κομάντο Λουίς Φαν Χάαλ

(Kαι σε τατουάζ)

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η φάπα

Το πόσο ειδική αποστολή είναι αυτή που ανέλαβε το περασμένο καλοκαίρι στο Μάντσεστερ, φαίνεται από την δήλωση του ίδιου του Φαν Χάαλ πως μετά την Γιουνάιτεντ θα σταματήσει την καριέρα του ως προπονητής.

Στη Γιουνάιτεντ αν και ξόδεψε μια "ντάνα" λεφτά για να φέρει τους Ντι Μαρία, Φαλκάο, Ερέρα το ξεκίνημα ήταν πολύ άσχημο, όπως συμβαίνει άλλωστε σε όποια ομάδα έχει πάει. Στο πρώτο ματς για την Premier League έχασε 1-2 εντός από την Σουόνσι, ενώ έπρεπε να περάσουν 4 αγωνιστικές για να γευτεί τη νίκη στο πρωτάθλημα. Αξιοσημείωτες ήττες στο ξεκίνημα της χρονιάς είναι το 3-5 από την Λέστερ και το 4-0 εκτός έδρας από την Μίλτον Κέινς Ντονς για το Κύπελλο.

Από εκεί και πέρα μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι και η Γιουνάιτεντ σιγά σιγά σκαρφάλωσε στην πρώτη τετράδα του πρωταθλήματος παίζοντας κατά καιρούς ωραία μπάλα. Ο Ολλανδός έφερε και την Ανάσταση ανήμερα του Πάσχα για την Γιουνάιτεντ μιας και στο ντέρμπι του Μάντσεστερ νίκησε με 4-2 βάζοντας τέλος σε ένα σερί τεσσάρων αρνητικών αποτελεσμάτων απέναντι στην Σίτι. Κέρδισε, μάλιστα, όλους τους μεγάλους από τουλάχιστον μία φορά, πλην της Τσέλσι. Αν η Γιουνάιτεντ είχε βάλει μπροστά τις μηχανές πριν τα Χριστούγεννα, σίγουρα θα είχε τερματίσει ψηλότερα στον βαθμολογικό πίνακα και ίσως είχε βάλει ακόμα και την Τσέλσι σε μπελάδες.

Πέρα, φυσικά από το αγωνιστικό κομμάτι, ο Ολλανδός έχει προσφέρει αξέχαστες στιγμές όσο κάθεται στον πάγκο της Γιουνάιτεντ και εκτός αγωνιστικού χώρου, όπως η φάπα που έριξε στον Ράιαν Γκιγκς στην εκδήλωση για την ανάδειξη του παίκτη της χρονιάς.

Το ίδιο βράδυ έβγαλε και ένα λόγο:

Μπορεί ο Ολλανδός πολλές φορές με την στριφνή συμπεριφορά του να γίνεται το επίκεντρο των ΜΜΕ, ωστόσο αυτό που τον ενδιαφέρει πάνω από όλα είναι το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα η ποδοσφαιρική φιλοσοφία, την οποία όπως έχει δηλώσει ο ίδιος βάζει πάνω από τα συστήματα: "Ένα σύστημα βασίζεται στους παίκτες- έχω παίξει 4-3-3- στον Άγιαξ, 2-3-2-3 στην Μπαρτσελόνα και 4-4-2 στην Άλκμααρ, αλλά η φιλοσοφία, αφορά ολόκληρη την ζωή".

Και η φιλοσοφία του συμπυκνώνεται στην εξής ατάκα του: "Η πειθαρχία είναι η η πηγή της δημιουργικότητας".

Λουίς κράτα τους παίκτες πειθαρχημένους και συνέχισε να δημιουργείς! Εμείς θα σε απολαμβάνουμε!

Διαβάστε ακόμα:

Οι 10 χειρότερες μεταγραφές στην ιστορία της "Μπάρτσα"

Για περισσότερο Φαν Χάαλ

News 24/7

24MEDIA NETWORK