Στιβ Γουόλς: Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία της Λέστερ

To Contra.gr παρουσιάζει τον άνθρωπο που κρύβεται πίσω από την τεράστια επιτυχία της Λέστερ και ακούει στο όνομα Στιβ Γουόλς.

Στιβ Γουόλς: Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία της Λέστερ

Η Λέστερ ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θαύμα, κατακτώντας το πρωτάθλημα Αγγλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της. Η πόλη του Λέστερ τα τελευταία 24ωρα θυμίζει "μεθυσμένη πολιτεία", ενώ όλος ο ποδοσφαιρικός πλανήτης έχει στρέψει το βλέμμα του στις θαυματουργές "αλεπούδες". Καθ' όλη τη διάρκεια της εντυπωσιακής πορείας της Λέστερ τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω στους Τζέιμι Βάρντι, Ενγκολό Καντέ και Ριγιάντ Μαχρέζ.

Απολύτως λογικό, αφού μιλάμε για ποδοσφαιριστές που μέχρι πριν από περίπου 9 μήνες ελάχιστοι γνώριζαν την ύπαρξή τους. Εκτός από τους προαναφερθέντες ποδοσφαιριστές τη "μερίδα του λέοντος" κέρδισε ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός της εθνικής Ελλάδας, Κλαούντιο Ρανιέρι, ο οποίος κατάφερε να μετατρέψει μία ομάδα που πάλευε την προηγούμενη σεζόν για την αποφυγή του υποβιβασμού σε πρωταθλήτρια.

Ο ρόλος στην Τσέλσι κι η πρόταση της Λέστερ

Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν και οι "αφανείς ήρωες". Οι άνθρωποι που κοπιάζουν καθημερινά για να φέρουν εις πέρας τα "θέλω" των ομάδων, έχοντας σημαντικό μερίδιο στις επιτυχίες, αλλά χωρίς την προβολή που τους αξίζει. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα αφανούς ήρωα είναι ο βοηθός του Ιταλού τεχνικού και επικεφαλής του τμήματος σκάουτινγκ των "αλεπούδων", Στιβ Γουόλς. Σ' αυτόν οφείλουμε, μεταξύ άλλων, την παρουσία των Βάρντι, Καντέ και Μαχρέζ.

Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Γουόλς ήταν μέλος του τμήματος σκάουτινγκ της Τσέλσι για 16 ολόκληρα χρόνια, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δάσκαλος σε σχολείο της πόλης Τσόρλι που βρίσκεται στη Βορειοδυτική Αγγλία. Τα θετικά δείγμα γραφής στους Λονδρέζους (τα οποία δεν εκτιμήθηκαν σωστά από τους "μπλε") είχαν ως αποτέλεσμα οι διοικούντες τη Λέστερ να του προσφέρουν τη θέση του επικεφαλής στο τμήμα σκάουτινγκ της ομάδας, την οποία και αποδέχθηκε.

Ο "ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ" ΒΑΡΝΤΙ ΚΑΙ Η ΣΠΟΝΤΑ ΜΕ ΜΑΧΡΕΖ

Τα τελευταία χρόνια, κι ανεξάρτητα ποιος βρίσκεται στην άκρη του πάγκου, έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις μεταγραφικές υποθέσεις. Αυτός πρότεινε την απόκτηση του Βάρντι από τη Φλίντγουντ Τάουν το 2012 έναντι 1.000.000 ευρώ, σε μία εποχή που δύσκολα μία ομάδα κατέβαλε ένα τόσο σημαντικό ποσό για την απόκτηση ενός... ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή. Όμως, όπως απέδειξε η πορεία, ο Γουολς είχε απόλυτο δίκιο.

Οι εξαιρετικές διασυνδέσεις που είχε στη Γαλλία τον οδήγησαν στη Χάβρη, όπου και παρακολούθησε δια ζώσης αρκετούς αγώνες του Μαχρέζ προτού προτείνει την απόκτησή του. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γουόλς είχε μεταβεί στη Χάβρη για να τσεκάρει άλλον ποδοσφαιριστή, αλλά τελικά γοητεύτηκε από τα αγωνιστικά προσόντα του Αλγερινού άσου.

Στιβ Γουόλς: Ο άνθρωπος πίσω από την επιτυχία της Λέστερ

"Όταν πηγαίνεις να παρακολουθήσεις από τον κοντά τον Ριγιάντ Μαχρέζ και τον αποκτάς έναντι ενός πολύ μικρού αντιτίμου (σ.σ. 450.000 ευρώ) αισθάνεσαι μία βαθιά ικανοποίηση, καθώς συνειδητοποιείς πως αξίζει πολλά περισσότερα απ' όσα δαπάνησες", είχε αναφέρει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στον Independent.

"Μέρος της δουλειάς μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία σ' έναν παίκτη στηριζόμενοι το ένστικτό μας, αν πραγματικά πιστεύουμε στο ταλέντο του. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παίκτες που δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές. Επομένως, όταν βρίσκεις ένα διαμάντι είναι ικανό να σου δώσει μία ώθηση για να συνεχίσεις".

ΤΑ... ΠΑΡΑΚΑΛΙΑ ΣΤΟΝ ΡΑΝΙΕΡΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΝΤΕ

Ένα τέτοιο διαμάντι ήταν (και είναι) ο Ενγκολό Καντέ, για τον οποίο το περασμένο καλοκαίρι... χρειάστηκε να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να πείσει τον Ρανιέρι πως αξίζει να καταβληθούν 9.000.000 ευρώ στην Καέν για την απόκτησή του. Όπως παραδέχθηκε ο Ιταλός τεχνικός, κατά τη διάρκεια της χρονιάς, εν αντιθέσει με άλλους προπονητές της Premier League, δεν γνώριζε πολλά πράγματα για τον διεθνή -πλέον- Γάλλο μέσο.

Ο Γουόλς, με τον οποίο ο Ρανιέρι συνυπήρξε και στην Τσέλσι, επισκεπτόταν καθημερινά τον Ιταλό στο διάστημα της προετοιμασίας προκειμένου να του υπενθυμίσει ένα και μόνο όνομα. Αυτό του Καντέ. Ο Ρανιέρι είχε αμφιβολίες για 25χρονο μέσο λόγω του ύψους του (1.69 μ.), με αποτέλεσμα ο έτερος υπεύθυνος του τμήματος σκάουτινγκ της Λέστερ, Ντέιβιντ Μιλς να πραγματοποιήσει αναλυτική παρουσίαση με βίντεο και στατιστικά, τα οποία κι είχε συλλέξει κατά την παραμονή του στην ομώνυμη πόλη και στο "Μισέλ Ντ' Ορνανό".

Η ανάλυση έλεγε πως ο Καντέ είχε εκπληκτικές επιδόσεις στις αναχαιτίσεις και πως θα ήταν απόλυτα ταιριαστός στο πλάνο της Λέστερ. Τελικά, ο Ρανιέρι είπε το "ναι" και τα υπόλοιπα, όπως αποδείχθηκε, είναι... ιστορία, αφού ο Καντέ έγινε ένας από τους βασικούς πυλώνες της εφετινής επιτυχίας των "αλεπούδων".

LEICESTER, ENGLAND - NOVEMBER 28:  Ngolo Kante of Leicester City during the Barclays Premier League match between Leicester City and Manchester United at The King Power Stadium on November 28, 2015 in Leicester, England.  (Photo by Matthew Ashton - AMA/Getty Images)
Ενγκολό Καντέ GETTY IMAGES

Ένα στοιχείο που διακρίνει τον Γουόλς είναι η ικανότητά του να ανακαλύπτει το κατάλληλο timing για την πραγματοποίηση μίας μεταγραφής. Το "δεξί χέρι" του Ρανιέρι αναζητά ποδοσφαιριστές που μένουν ελεύθεροι ή τα συμβόλαιά τους ολοκληρώνονται ώστε η Λέστερ να διατηρεί το διαπραγματευτικό ατού.

Η αποθέωση του Μoneyball: "Βρες φτηνούς παίκτες που κάνουν τα ίδια με τους ακριβούς, μέσω των στατιστικών". Μία τέτοια περίπτωση ήταν ο αρχηγός της εθνικής Αυστρίας, Κρίστιαν Φουκς που έμεινε ελεύθερος από τη Σάλκε, ο Ρόμπερτ Χουτ αλλά και παλαιότερα ο Μαρκ Ολμπράιτον, ο οποίος στα πρώτα του βήματα θεωρήθηκε το "next big thing" του βρετανικού ποδοσφαίρου.

Βέβαια, υπήρξαν και δαπανηρές μεταγραφές όπως ο Σίντζι Οκαζάκι από τη Μάιντς (10.000.000 ευρώ), οι οποίες όμως στην πορεία αποδείχθηκαν "λίρα εκατό". Παράλληλα, στα φυτώρια των μεγάλων αγγλικών ομάδων υπήρξαν περιπτώσεις που δεν έτυχαν της κατάλληλης προσοχής και δεν αξιολογήθηκαν σωστά, με συνέπεια ο Γουόλς να "αρπάξει" φερέλπιδες παίκτες όπως οι Ντάνι Ντρινκγουότερ και Ντάνι Σίμπσον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Ο Βενγκέρ, η Λίβερπουλ και το μέλλον

Η εκπληκτική αποτελεσματικότητα σε θέματα ανεύρεσης αξιόλογων ποδοσφαιριστών κίνησε το ενδιαφέρον της Άρσεναλ, η οποία μέσω του Αρσέν Βενγκέρ έχει προτείνει στον Γουόλς τη θέση του αρχισκάουτ και την "εν λευκώ" διαχείριση των μεταγραφών σε συνεργασία με τον Αλσατό τεχνικό. Μάλιστα, ο Βενγκέρ έχει επικοινωνήσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα με τον Γουόλς, θέλοντας με τον τρόπο του να τον πείσει να μετακομίσει στο Λονδίνο για χάρη των "κανονιέρηδων".

Εκτός από την Άρσεναλ και η Λίβερπουλ εξετάζει την περίπτωσή του, ενώ συζητήσεις για μία πιθανή επιστροφή έχουν υπάρξει και στο στρατόπεδο της Τσέλσι. Παρόλα αυτά, ο Ρανιέρι... πριν πεινάσει μαγειρεύει, καθώς έχει ήδη ζητήσει από τον ιδιοκτήτη της Λέστερ, Βισάι Στριβανταναμπράβχα την ανανέωση της συνεργασίας με τον Γουόλς. Άλλωστε, πόσο εύκολα μπορείς να βρεις ξανά έναν τόσο επιτυχημένο σκάουτ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλιο Θέμης Καίσαρης: Έτσι έγινε το θαύμα από τον Ρανιέρι
Σχόλιο Τσάρλυ: Η δύναμη ψυχής και οι συγκυρίες που ευνόησαν όπως το 2004
Πόσο καλά ξέρεις τον, πρωταθλητή πλέον, Ρανιέρι;
This is Λέστερ!

News 24/7

24MEDIA NETWORK