Συμφωνία-μαμούθ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα!

Μία ιλιγγιώδη και ανεπανάληπτη στα τηλεοπτικά χρονικά της Αγγλίας και όχι μόνο συμφωνία ανακοίνωσε την Τρίτη η Πρέμιερ Λιγκ.

Συμφωνία-μαμούθ για τα τηλεοπτικά δικαιώματα!

Τα κανάλια Sky και BT θα καταβάλλουν συνολικά 5,1 δισεκατομμύρια λίρες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του αγγλικού πρωταθλήματος για την τριετία 2016-2019!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τη συγκεκριμένη τριετία κάθε παιχνίδι της Πρέμιερσιπ θα αξίζει στην τηλεοπτική αγορά κάτι περισσότερο από 10 εκατομμύρια λίρες, ποσό αστρονομικό!

Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη συμφωνία είναι επίσης τεράστια και φτάνει στο 70% προς τέρψιν των ομάδων που θα βάλουν στα ταμεία τους πακτωλό χρημάτων!

Αλλη μία σημαντική μετάφραση της συμφωνίας έχει να κάνει με τα χρήματα που θα παίρνει η πρώτη και η τελευταία ομάδα.

Ο πρωταθλητής λοιπόν θα βάζει στο ταμείο του 156 εκατομμύρια λίρες και ο τελευταίος-κρατηθείτε- 99 εκατομμύρια. Είναι σαφές δηλαδή ότι το δέλεαρ της συμμετοχής και μόνο στην Πρέμιερσιπ είναι πλέον τεράστιο!

Χαώδης η σύγκριση με το παρελθόν

Οι εποχές της αρχής της δεκαετίας του 90 είναι πια έτη φωτός πίσω σ' αυτόν τον τομέα. Η συμφωνία στην πρώτη Πρέμιερ Λιγκ, τη σεζόν 1992-93, ήταν αξίας μόλις 663.000 χιλιάδων λιρών ανά παιχνίδι.

Το νούμερο αυτό πήγε στα 3,6 εκατομμύρια για την τριετία 2001-2004 και εκτοξεύτηκε στα 10,2 εκατομμύρια με τη νέα συμφωνία. Τα ποσά, όπως καταλαβαίνετε, ζαλίζουν.

Να σας ζαλίσουμε λίγο ακόμα; Το κάθε δευτερόλεπτο αγώνα της Πρέμιερσιπ για την τριετία 2016-2019 θα αξίζει 1900 λίρες!

Τα πακέτα ανά έτος και ανά κανάλι διαμορφώνονται ως εξής:

To Sky θα προβάλλει 126 παιχνίδια το χρόνο και το BT 46.

Σημαντική σημείωση: Τα ποσά τα οποία διαβάσατε παραπάνω στο κείμενο μόνο στα τηλεοπτικά δικαιώματα εντός Αγγλίας. Οι συμφωνίες για τις χώρες του εξωτερικού είναι μία άλλη τελείως διαφορετική υπόθεση αλλά εξίσου, αν όχι και περισσότερο, επικερδής για τις ομάδες και τη Λίγκα.

Ο επικεφαλής της Πρέμιερσιπ Ρίτσαρντ Σκούνταμορ δήλωσε εντυπωσιασμένος : "Το ενδιαφέρον για το πρωτάθλημά μας πάει σε νέα ύψη. Κατά τη διάρκεια της περσινής σεζόν φτάσαμε σε ρεκόρ προσέλευσης κοινού. Τα δύο κανάλια έκαναν μία καταπληκτική δουλειά και προσφέρουν πια τη δυνατότητα στις ομάδες να επενδύσουν σε παίκτες, εγκαταστάσεις, ακαδημίες και επικοινωνία. Σε κάθε νέα τηλεοπτική συμφωνία συνεχίζω να εκπλήσσομαι".

Η αύξηση των εσόδων ανά έτος από τα τηλεοπτικά δικαιώματα

News 24/7

24MEDIA NETWORK