Το ήξερες ότι δεν έχει κερδίσει ποτέ Άγγλος προπονητής την Premier League;

Από τα 22 πρωταθλήματα της Premier League που έχουν διεξαχθεί, κανένα δεν έχει καταλήξει σε χέρια Άγγλου προπονητή. Δες από ποιες χώρες προέρχονται οι τεχνικοί που τα χουν κατακτήσει και πόσες πιθανότητες υπάρχουν να καταλήξει στο εγγύς μέλλον ο τίτλος σε αγγλικά χέρια.

The Barclays Premier League 2013 trophy decked in the colours of Manchester United.
The Barclays Premier League 2013 trophy decked in the colours of Manchester United. MATT WEST

Αδιαμφισβήτητα η Premier League είναι ένα από τα καλύτερα -αν όχι το καλύτερο- πρωταθλήματα του πλανήτη. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι οι Άγγλοι ποδοσφαιριστές ή οι Άγγλοι προπονητές είναι από τους καλύτερους στον κόσμο.

Όσον αφορά τους παίκτες, η απόδοση της Εθνικής Αγγλίας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι η Αγγλία θέλει πολλή δουλειά για να αποτελέσει σημαντική δύναμη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Όσον αφορά, τους προπονητές σας αναφέρουμε ένα ενδεικτικό στατιστικό των ικανοτήτων τους: Ποτέ κανείς Άγγλος προπονητής δεν έχει κατακτήσει την Premier League! Απίστευτο και όμως αληθινό.

Το ήξερες ότι δεν έχει κερδίσει ποτέ Άγγλος προπονητής την Premier League;

Η Premier League ιδρύθηκε το 1992. Από τότε έχουν διεξαχθεί 22 πρωταθλήματα. Φέτος, διεξάγεται το 23ο και ποτέ Άγγλος προπονητής δεν καθόταν στον πάγκο ομάδας που τερμάτισε πρώτη.

Ο τελευταίος Άγγλος προπονητής που κατέκτησε το αγγλικό πρωτάθλημα ήταν ο Χάουαρντ Γουίλκινσον με την Λιντς τη σεζόν 1991-92, μια χρονιά πριν το αγγλικό πρωτάθλημα μετονομαστεί σε Premier League και υποστεί τις αντίστοιχες μετατροπές.

Το ήξερες ότι δεν έχει κερδίσει ποτέ Άγγλος προπονητής την Premier League;

Από τις 22 Premier League που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα:

-τις 14 τις έχουν κατακτήσει Σκωτσέζοι προπονητές (13 ο Άλεξ Φέργκιουσον με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και 1 ο Κένι Νταλγκλίς με την Μπλάκμπερν)

-3 έχει κερδίσει Γάλλος προπονητής και συγκεκριμένα ο Αρσέν Βενγκέρ με την Άρσεναλ

-2 Πορτογάλος, ο Ζοζέ Μουρίνιο με την Τσέλσι

-2 Ιταλοί προπονητές, 1 ο Κάρλο Αντσελότι με την Τσέλσι και 1 ο Ρομπέρτο Μανσίνι με την Σίτι

-1 Χιλιανός προπονητής και συγκεκριμένα ο Πελεγκρίνι της Σίτι, ο οποίος είναι και ο μοναδικός μη Ευρωπαίος της λίστας

Η παράδοση που έχει δημιουργηθεί με του ξένους προπονητές δεν θα σπάσει ούτε φέτος, αφού από τις ομάδες που βρίσκονται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα καμία δεν έχει Άγγλο προπονητή. Τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο η ομάδα που έχει Άγγλο πρoπονητή και βρίσκεται πιο ψηλά στην βαθμολογία είναι η 9η Σουόνσι με τον Γκάρι Μονκ στον πάγκο της.

Το ήξερες ότι δεν έχει κερδίσει ποτέ Άγγλος προπονητής την Premier League;

Αν, λοιπόν, η Σουόνσι (!) δεν κατακτήσει φέτος την Premier League, η παράδοση θα συνεχιστεί και μάλλον για αρκετά χρόνια, αφού καμία από τις μεγάλες αγγλικές ομάδες δεν φαίνεται να αλλάζει προπονητή άμεσα και ακόμα και αν αλλάξει δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιος Άγγλος με περγαμηνές που θα έβαζαν στον πάγκο τους.

Διαβάστε ακόμη:

Οι 12 ομάδες με τις ροζ εμφανίσεις

Οι 32 πανηγυρισμοί που δεν θα ξεχάσουμε

Για περισσότερους Άγγλους τεχνικούς

News 24/7

24MEDIA NETWORK