Βιεϊρά-Κιν: Οι καλύτεροι εχθροί

Ο Πατρίκ Βιεϊρά γιόρτασε χθες τα 39α γενέθλιά του και το Contra.gr, με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός, παρουσιάζει το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του "ITV" για την κόντρα του Γάλλου μέσου με τον Ρόι Κιν την περίοδο που η Άρσεναλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν οι απόλυτες κυρίαρχοι του αγγλικού πρωταθλήματος.

Βιεϊρά-Κιν: Οι καλύτεροι εχθροί

Στις 23 Ιουνίου του 1976 γεννήθηκε στο Ντακάρ της Σενεγάλης ο Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος στο μέλλον θα εξελισσόταν σε έναν από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές στην ιστορία της Άρσεναλ αλλά και της εθνικής Γαλλίας. Ο 39χρονος -πλέον- παλαίμαχος άσος δημιούργησε μία ξεχωριστή σχολή στη θέση του αμυντικού χαφ, με αρκετούς παίκτες στο πέρασμα των ετών να... πλασάρονται ως νέοι "Βιεϊρά", με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα τον Γιάγια Τουρέ.

Βιεϊρά-Κιν: Οι καλύτεροι εχθροί

Ο Γάλλος μέσος αγωνίστηκε για 9 χρόνια στους "κανονιέρηδες", κερδίζοντας -μεταξύ άλλων- 3 πρωταθλήματα Αγγλίας και 4 Κύπελλα, ενώ στη συνέχεια κατέκτησε με τη Γιουβέντους και την Ίντερ 4 πρωταθλήματα Ιταλίας και 2 Super Cup. Σε επίπεδο εθνικών ομάδων, αποτέλεσε βασικό μέλος της Γαλλίας στις κατακτήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1998 και του Euro το 2000.

Με αφορμή τα γενέθλια του Βιεϊρά, το Contra.gr παρουσιάζει το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου "ITV" για την κόντρα του παλαίμαχου άσου με τον Ρόι Κιν, την εποχή που η Άρσεναλ με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν οι βασικές διεκδικήτριες του τίτλου στην Premier League.

"Έπρεπε να είσαι πάνω από τη Γιουνάιτεντ"

Οι τσαμπουκάδες και οι κοκορομαχίες ήταν αναπόσπαστο κομμάτι των ντέρμπι μεταξύ των δύο ομάδων. "Είχα μεγάλο μίσος για την Άρσεναλ", παραδέχεται ο Κιν στην αρχή του ντοκιμαντέρ, ενώ ο Βιεϊρά αναφέρει πως "αν ήθελες να κερδίσεις το πρωτάθλημα έπρεπε να είσαι πάνω από τη Γιουνάιτεντ".

Βιεϊρά-Κιν: Οι καλύτεροι εχθροί

Όταν τους ζητείται να περιγράψουν ο ένας τον άλλον τα εγκωμιαστικά σχόλια δεν λείπουν. Ο Ιρλανδός παλαίμαχος άσος τον χαρακτηρίζει: "Έναν πάρα πολύ σκληρό ποδοσφαιριστή". Από την πλευρά του ο Βιεϊρά αποκαλεί τον Κιν "ηγέτη" και "νικητή". Όσον αφορά τις αδυναμίες τους, ο Ρόι τονίζει πως δεν ήταν τόσο σκληρός όσο αυτός, ενώ ο Πατρίκ τον χαρακτηρίζει "απερίσκεπτο". Αξίζει να σημειωθεί πως ο τρόπος με τον οποίο απαντά ο Κιν στις ερωτήσεις είναι ιδιαίτερα κυνικός και... ψαρωτικός.

Ύστερα από τις... φιλοφρονήσεις έρχεται η ώρα να "αναμετρηθούν". Κάθονται στο τραπέζι ο ένας απέναντι στον άλλο και αρχίζει η συζήτηση. Περιγράφουν την κόντρα των δύο ομάδων, τους λόγους που υπήρχε τόσο μίσος, ενώ τονίζουν πως η δικιά τους απόδοση έκρινε σε πολλές περιπτώσεις τον τελικό νικητή στα ντέρμπι.

Η πρόκληση του Κιν

Στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας το 1999, μία λάθος πάσα του Βιεϊρά στον Γκιγκς έκρινε το νικητή, καθώς ο Ουαλός άσος πέρασε όποιον βρήκε μπροστά του και έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Ντέιβιντ Σίμαν για το 1-2, παρά το γεγονός πως οι "Κόκκινοι Διάβολοι" έπαιζαν με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Κιν. Ο Ιρλανδός δεν είχε ξεχάσει το συμβάν και βρήκε την ευκαιρία να... προκαλέσει τον Γάλλο, ο οποίος γέλασε αμήχανα.

Βιεϊρά-Κιν: Οι καλύτεροι εχθροί

Στη συνέχεια αποκαλύπτουν και σχολιάζουν τις κορυφαίες ενδεκάδες των δύο συλλόγων με βάση τους ποδοσφαιριστές που υπήρξαν συμπαίκτες. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποια ήταν η καλύτερη εμφάνιση του Βιεϊρά απέναντι στον Κιν, ο Γάλλος απαντά στο "Ολντ Τράφορντ" το 2002, όταν η Άρσεναλ κατέκτησε το πρωτάθλημα μέσα στην έδρα της μεγάλης αντιπάλου της.

Η "πληρωμένη" απάντηση του Βιεϊρά

Ο Βιεϊρά περιγράφει στον Κιν τα συναισθήματα που ένιωσε μετά από αυτή την επιτυχία, παίρνοντας -ως ένα βαθμό- το... αίμα του πίσω για την σπόντα του Ιρλανδού στο θέμα του FA Cup. "Ξέραμε πως αν κερδίζαμε εκεί μέσα θα γράφαμε ιστορία, που θα έμενε χαραγμένη για πάντα", τονίζει ο Βιεϊρά.

Η κουβέντα περιστρέφεται γύρω από την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Γαλλία, με τον παλαίμαχο άσο να αναφέρει πως "ήταν μία από τις πιο υπερήφανες στιγμές της ζωής μου".

Βιεϊρά-Κιν: Οι καλύτεροι εχθροί
© REUTERS

Επιστροφή στα σπουδαία ντέρμπι, με τους δύο θρύλους να έχουν την πρώτη διαφωνία τους. Με αφορμή το επεισοδιακό ματς των δύο συλλόγων το Σεπτέμβρη του 2003, ο Βιεϊρά θεωρεί πως η Γιουνάιτεντ είχε καλύτερη μεταχείριση από τους διαιτητές στο "Ολντ Τράφορντ", ενώ ο Κιν πιστεύει πως το ίδιο ίσχυε για την Άρσεναλ στο "Χάιμπουρι". Τελικά τα "βρίσκουν" και το συγκεκριμένο ζήτημα ολοκληρώνεται με χαμόγελα.

Η ποιότητα του ενός έδινε αξία στην επιτυχία του άλλου

Επόμενο βήμα, να δημιουργήσουν την καλύτερη ενδεκάδα και των δύο ομάδων. Όπως θα παρακολουθήσετε και στο βίντεο, υπήρχαν αρκετοί συμβιβασμοί μεταξύ των δύο ανδρών, όμως σε μία θέση ήταν απόλυτοι, με συνέπεια η κορυφαία ενδεκάδα να απαρτίζεται τελικά από 12(!) αντί για 11 παίκτες.

Τον Μάιο του 2005, θα αναμετρηθούν για τελευταία φορά στο πλαίσιο του τελικού του Κυπέλλου Αγγλίας. Η Άρσεναλ θα επικρατήσει με 5-4 στα πέναλτι (0-0 κανονική διάρκεια και παράταση), με τον Βιεϊρά να είναι εύστοχος στην τελευταία εκτέλεση. Εκείνο το καλοκαίρι θα είναι ιδιαίτερο για τους δύο άσους, καθώς θα αποχωρήσουν από το "Χάιμπουρι" και το "Ολντ Τράφορντ", παρότι οι ίδιοι δεν επιθυμούσαν μία τέτοια εξέλιξη.

Βιεϊρά-Κιν: Οι καλύτεροι εχθροί

Στο τέλος του ντοκιμαντέρ, αποδεικνύεται πως παρά τις αψιμαχίες, τις διαφωνίες, τις αντεγκλήσεις και τις κόντρες υπάρχει μεγάλος σεβασμός μεταξύ τους, διότι γνωρίζουν πως η ποιότητα του ενός έδινε αξία στην επιτυχία του άλλου.

Δείτε το εκπληκτικό ντοκιμαντέρ:

Για σχόλια, παρατηρήσεις, ενστάσεις τα λέμε και στο twitter:

News 24/7

24MEDIA NETWORK