Δικαίωση για τους 96 νεκρούς του Χίλσμπορο, 27 χρόνια μετά!

Το Δικαστήριο του Ουόρινγκτον, 27 χρόνια μετά την τραγωδία του Χίλσμπορο, δικαίωσε τα 96 θύματα ρίχνοντας τις ευθύνες στις αστυνομικές αρχές για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Δικαίωση για τους 96 νεκρούς του Χίλσμπορο, 27 χρόνια μετά!

Μπορεί να πέρασαν 27 ολόκληρα χρόνια από την τραγωδία του Χίλσμπορο που στέρησε τη ζωή από 96 οπαδούς, ωστόσο αποδόθηκε η δικαιοσύνη που έψαχναν τόσο καιρό οι συγγενείς των θυμάτων.

Σύμφωνα με το πόρισμα που έβγαλε το Δικαστήριο του Ουόρινγκτον το πρωί της Τρίτης (26/4) λοιπόν, οι αστυνομικές αρχές και τα ελλειπή μέτρα ασφαλείας ήταν αυτά που οδήγησαν στον τραγικό συμβάν!

Στη συγκεκριμένη απόφαση καταλυτικό ρόλο έπαιξαν οι απαντήσεις των ενόρκων σχετικά με τις ευθύνες των αστυνομικών αρχών που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο των 96 αθώων ανθρώπων που πήγαν στο γήπεδο στις 15 Απριλίου του 1989 για να παρακολουθήσουν τον ημιτελικό Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ.

Το σώμα των ενόρκων κλήθηκε να απαντήσει σε 14 ερωτήσεις για την τραγωδία.

Οι ερωτήσεις αυτές ήταν οι εξής:

Από τις απαντήσεις τους λοιπόν προέκυψε υπήρχαν παραλείψεις στον σχεδιασμό της αστυνομίας για την ασφάλεια των θεατών, καθώς και στην ασφάλεια του σταδίου, ο σχεδιασμός του οποίου επίσης συντέλεσε στην τραγωδία, διαπιστώθηκαν παραλείψεις και λάθη στις περιστρεφόμενες πόρτες της θύρας, καθώς και στις ενέργειες της αστυνομίας αλλά και των ασθενοφόρων αφού σημειώθηκε η τραγωδία, ενώ σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η απόφαση του επικεφαλής της αστυνομίας να ανοίξει τις πόρτες. Τέλος στην ερώτηση για το αν ήταν επικίνδυνη η συμπεριφορά των ίδιων των οπαδών, η απάντηση ήταν αρνητική.

Μέχρι και σήμερα, η επίσημη εκδοχή ήταν ότι υπεύθυνη για την τραγωδία ήταν εν μέρει η αστυνομία, που δεν ενήργησε ως όφειλε, αλλά σύμφωνα με τις τότε αναφορές στον Τύπο και την επίσημη αναφορά του Λόρδου Τέιλορ που ερεύνησε την υπόθεση, το μεγαλύτερο βάρος έπεφτε στους οπαδούς. Κάποιοι εξ αυτών ήταν μεθυσμένοι, κάποιοι άλλοι δεν είχαν εισιτήριο, έφτασαν καθυστερημένα στο γήπεδο.

Όπως είναι λογικό η απόφαση του δικαστηρίου αποτέλεσε έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα αδικοχαμένα άτομα και παράλληλα μια δικαίωση για τις οικογένειές τους.

Να σημειωθεί βέβαια ότι αυτή η διαδικασία η οποία κράτησε σχεδόν δύο χρόνια δεν αποτελεί και το τέλος της ιστορίας. Κι αυτό γιατί μένει να τιμωρηθούν και όσοι πραγματικά ευθύνονται για το τραγικό αυτό συμβάν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Χίλσμπορο, 23 χρόνια μετά: Η αλήθεια...

News 24/7

24MEDIA NETWORK