Όταν ο Ντουκαντάμ κατέβασε τα ρολά (VIDEO)

Αν το όνομα του Αντονίν Πανένκα έχει συνδεθεί με τις εκτελέσεις πέναλτι, εκείνο του Χέλμουτ Ντουκαντάμ έχει ταυτιστεί με τις αποκρούσεις. Το Contra.gr σας θυμίζει το επίτευγμα του τότε τερματοφύλακα της Στεάουα Βουκουρεστίου στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1986.

Όταν ο Ντουκαντάμ κατέβασε τα ρολά (VIDEO)

Η Μπαρτσελόνα φλέρταρε με την πρώτη κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, δεδομένου ότι ο τελικός θα διεξαγόταν επί ισπανικού εδάφους ("Σάντσεθ Πιθχουάν"), ωστόσο λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο. Ή μάλλον τον... τερματοφύλακα.

Η Στεάουα Βουκουρεστίου είχε αποκλείσει κατά σειρά την Βέιλε από την Δανία, την Χόνβεντ από την Ουγγαρία, την Κουούσισι από την Φινλανδία και την Άντερλεχτ από το Βέλγιο, προτού κλείσει θέση στον τελικό της 7ης Μαΐου 1986.

Υπό το βλέμμα 70.000 θεατών, ο μεγάλος αγώνας του "Σάντσεθ Πιθχουάν" είχε πρωταγωνίστρια την καταλανική ομάδα, η οποία όμως δεν κατάφερε να βρει δίχτυα ούτε στα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας ούτε στα 30 της παράτασης.

Ως εκ τούτου, η διαδικασία οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ πέτυχε κάτι το ανεπανάληπτο: Απέκρουσε και τα τέσσερα πέναλτι των "μπλαουγκράνα", γράφοντας τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο ποδόσφαιρο!

Οι αποκρούσεις του Ντουκαντάμ

Θύματα του τότε 27χρονου τερματοφύλακα έπεσαν κατά σειρά οι Χοσέ Ραμόν Αλεξάνκο, Άνχελ Πεντράθα (σ.σ. ο συγχωρεμένος υπήρξε τεχνικός του Ηρακλή και του Πανσερραϊκού), Πίτσι Αλόνσο και Μάρκος Αλόνσο Πένια.

Άξιον αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι και οι δύο πρώτοι εκτελεστές της Στεάουα, ο Μιχαΐλ Μαγεάρου (αργότερα φόρεσε τη φανέλα της Παναχαϊκής) και ο μετέπειτα τεχνικός του ΠΑΟΚ Λάσλο Μπόλονι, αστόχησαν!

Εν συνεχεία και αφού ο Χέλμουτ Ντουκαντάμ συνέχισε να υπερασπίζεται με μεγάλη επιτυχία την εστία του, οι Μάριους Λάκατους και Γκάμπι Μπάλιντ νίκησαν τον Φρανσίσκο Χαβιέρ Ουρουτικοετσέα, διαμορφώνοντας το τελικό... 2-0 στη διαδικασία των πέναλτι.

Η διαδικασία των πέναλτι

Η Στεάουα Βουκουρεστίου έγινε η πρώτη ανατολική ομάδα που κέρδιζε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, και το καθεστώς Τσαουσέσκου εκμεταλλεύτηκε πολιτικά το γεγονός, δεδομένου ότι πρόεδρος ήταν ο Βαλεντίν Τσαουσέσκου, γιος του Νικολάε και μοναδικό εν ζωή μέλος της οικογένειας.

Για την ιστορία, ο ρουμανικός σύλλογος αγωνίστηκε με τους Ντουκαντάμ, Ιοβάν, Μπαρμπουλέσκου, Μπουμπέσκου, Μπάλαν, Μπελοντέντιτσι, Λάκατους, Μαγεάρου, Πιτούρκα, Μπάλιντ και Μπόλονι. Ως αλλαγές έπαιξαν οι Άνχελ Ιορντανέσκου και Μάριν Ράντου. Προπονητής ήταν ο Έμεριχ Γένεϊ.

"Ακόμα έχω εφιάλτες από εκείνο το παιχνίδι. Πρόκειται ίσως για τη χειρότερη ανάμνηση της ζωής μου. Το γήπεδο ήταν γεμάτο, οι πάντες μας θεωρούσαν φαβορί αλλά φοβηθήκαμε στα πέναλτι", δήλωσε πολλά χρόνια αργότερα ο Μπερντ Σούστερ, τότε μεγάλο αστέρι της Μπαρτσελόνα.

Όταν ο Ντουκαντάμ κατέβασε τα ρολά (VIDEO)

Αργότερα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Νίκου Τσαουσέσκου, αδελφός του Βαλεντίν και γιος του δικτάτορα, ήταν προσωπικός φίλος του Χέλμουτ Ντουκαντάμ, αλλά τον πυροβόλησε όταν δεν δέχτηκε να του παραδώσει μια "Mercedes" που κέρδισε.

Ο ίδιος ο ήρωας της Σεβίλλης, πάντως, διαψεύδει την ιστορία και τονίζει ότι σταμάτησε το ποδόσφαιρο εξαιτίας μια θρόμβωσης, η οποία του παρουσιάστηκε σε μια βόλτα για κυνήγι με τον Νίκου.

Μικρή σημασία έχει. Η ποδοσφαιρική ιστορία έγραψε ότι πριν από ακριβώς 29 χρόνια ένας τερματοφύλακας απέκρουσε και τα τέσσερα πέναλτι της αντιπάλου ομάδας. Σε 100 χρόνια από τώρα το συγκεκριμένο κατόρθωμα θα μνημονεύεται. Και αυτό έχει μεγάλη σημασία...

News 24/7

24MEDIA NETWORK