Η ανασκόπηση του Champions League

Χρονιά Ρεάλ Μαδρίτης, χρονιά décima το 2014 για το Champions League, που βάφτηκε στα "λευκά" από τον Ιανουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο. Οι "μερένγκες" κατέκτησαν τον τίτλο καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ και υποτάσσοντας την Ατλέτικο του Ντιέγκο Σιμεόνε, Κριστιάνο Ρονάλντο και Λιονέλ Μέσι έσπασαν τα κοντέρ, ο Ολυμπιακός αποτέλεσε ξανά σταθερή παρουσία, ενώ δεν έλειψαν τα γκολ, τα παράξενα και τα επεισόδια.

Η ανασκόπηση του Champions League

Η ασταμάτητη Ρεάλ Μαδρίτης

Η ώρα της décima, της 10ης κατάκτησης του τροπαίου, έφτασε μετά από 12 χρόνια αναμονής. Η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν με διαφορά η καλύτερη ομάδα του κόσμου μέσα στο 2014 και δεν κατάφερε να την καθηλώσει ούτε η Ατλέτικο, που επί Ντιέγκο Σιμεόνε της έχει πάρει τον "αέρα". Με τον αφηνιασμένο Κριστιάνο Ρονάλντο να σκοράρει κατά ριπάς, τον αναγεννημένο Άνχελ ντι Μαρία να διεκδικεί τον τίτλο του MVP, τον Λούκα Μόντριτς να κινεί τα νήματα και τον Σερχιο Ράμος να κάνει all around εμφανίσεις, η Ρεάλ δεν γινόταν να χάσει το τρόπαιο. Ακόμα και η τύχη ήταν μαζί της, σε ορισμένες περιπτώσεις κόντρα στην Ντόρτμουντ στα προημιτελικά και ιδίως στον τελικό, όταν σε μία από τις τελευταίες φάσεις του 90λέπτου ο Ράμος ισοφάρισε σε 1-1 και οδήγησε το μαδριλένικο ντέρμπι της... Λισαβόνας στην παράταση. Ακόμα κι έτσι, όμως, μία ομάδα που ισοπεδώνει με τόσο έξυπνο τρόπο την Μπάγερν Μονάχου του Πεπ Γκουαρδιόλα μέσα στη Γερμανία, δικαιούται μεγάλο μερίδιο τύχης. Οι "μερένγκες", πάντως, δεν έκοψαν ρυθμό ούτε φέτος, άρχισαν με 6/6 στη φάση των ομίλων, ξεπέρασαν τα 1.000 γκολ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και προβάλουν ξανά ως το πρώτο φαβορί για την κατάκτηση και του φετινού τίτλου, με στόχο να γίνουν η πρώτη ομάδα μετά από τη Μίλαν του 1990 που διατηρεί το τρόπαιο στη βάση της.

Η ανασκόπηση του Champions League
© GETTY IMAGES

Η χρονιά του Ρονάλντο

Εάν η διοργάνωση έπρεπε να προσωποποιηθεί, τότε το μοναδικό όνομα που θα υπήρχε στο χαρτάκι θα ήταν εκείνο του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ο Πορτογάλος κάτοχος της "Χρυσής Μπάλας" ξεπέρασε τον εαυτό του και έκλεισε την περσινή σεζόν στη διοργάνωση με την επίδοση ρεκόρ των 17 γκολ. Τα γκολ δεν ήταν το μοναδικό πράγμα στο μενού του. Οι πανηγυρισμοί που έκανε (ή που δεν έκανε), οι αγκαλιές με τον αδερφό του, ακόμα και τα " θέατρα" που οδηγούσαν σε πέναλτι έγιναν πρωτοσέλιδα στα ΜΜΕ του κόσμου, αλλά στο τέλος κυριαρχούσαν πάντα γκολ όπως αυτό...

Η ανασκόπηση του Champions League
INTIME SPORTS

Η ελληνική παρουσία

Κόκκινη παρουσία με πράσινες "πινελιές" περιελάμβανε το μενού των ελληνικών συλλόγων στο 2014. Η αρχή, μάλιστα, ήταν δυναμική, αφού το έτος άνοιξε με τον Ολυμπιακό να επιβάλλεται 2-0 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο "Γ. Καραϊσκάκης" για τη φάση των 16. Ο επαναληπτικός δεν ήταν εξίσου θετικός, αφού οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν 3-0 και δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν το θαύμα, ωστόσο ο Σεπτέμβριος τους βρήκε ξανά στη διοργάνωση, ως μοναδικός εκπρόσωπος του ελληνικού ποδοσφαίρου μετά από τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού στον 3ο προκριματικό γύρο από τη Σταντάρ Λιέγης. Οι πρωταθλητές Ελλάδας μπήκαν δυνατά με νίκη επί της Ατλέτικο, νίκησαν και τη Γιουβέντους στη συνέχεια, αλλά η εκτός έδρας από τη Μάλμε και οι λογικές απώλειες σε Ιταλία και Ισπανία κατέστησαν "τελικό" τον επαναληπτικό με τους Σουηδούς στον Πειραιά. Νίκησαν με τον αρχισκόρερ Κώστα Μήτρογλου, τερμάτισαν 3οι και αφήνουν τη διοργάνωση το 2014 με περισσότερα από 50.000.000 ευρώ συνολικό κέρδος από τις δύο σεζόν.

Η ανασκόπηση του Champions League

Μέσι - Τσάβι πάτησαν κορυφή

Η Μπαρτσελόνα ολοκλήρωσε το 2014 χωρίς κανένα τρόπαιο και χωρίς διάκριση, ωστόσο μπορεί να πανηγυρίζει για τις πιο σημαντικές ατομικές διακρίσεις. Ο ηγέτης της δημιουργίας της, Τσάβι, έγινε ο ρέκορντμαν συμμετοχών στον θεσμό με 146, ξεπερνώντας τον Ραούλ των 142 (ενδιάμεσα ακολουθεί ο Ίκερ Κασίγιας με 144). Η πολυαναμενόμενη κατάρριψη ρεκόρ, όμως, ήρθε από τον ηγέτη του σκοραρίσματός της, Λιονέλ Μέσι, ο οποίος έφτασε τα 75 γκολ στον θεσμό και στέρησε και αυτό το ρεκόρ από τον Ραούλ, που είχε 71 γκολ (ενδιάμεσα βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο με 72 γκολ).

Η ανασκόπηση του Champions League

Φαινόμενο Ατλέτικο Μαδρίτης

Από την Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο το 2004, ακριβώς μία δεκαετία νωρίτερα, είχαμε να μιλήσουμε τόσο πολύ για μία ομάδα και έναν προπονητή (ή για μία ομάδα προπονητή) όσο η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγο Σιμεόνε. Οι "ροχιμπλάνκος" έφτασαν μέχρι το τελευταίο "σκαλοπάτι", αψηφώντας κάθε εμπόδιο που τους προτάθηκε είτε με τη μορφή της φανέλας (Μίλαν) είτε με τη μορφή της ποιότητας (Μπαρτσελόνα) είτε με τη μορφή της εμπειρίας (Τσέλσι). Στον τελικό, οι "ροχιμπλάνκος" έφτασαν μερικά δευτερόλεπτα από την κατάκτηση του τίτλου, ωστόσο την ύστατη στιγμή "θυμήθηκαν" την ταυτότητά τους, που δεν κατάφερε να ξεριζώσει πλήρως ο Αργεντινός τεχνικός. Σαράντα χρόνια μετά από την απώλεια του ίδιου τροπαίου ξανά στο τελευταίο λεπτό του τελικού, απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου, η Ατλέτικο είδε τον Σέρχιο Ράμος να ισοφαρίζει στο 93' και στην παράταση κατέρρευσε. Το σοκ και οι αλλαγές του καλοκαιριού ήταν τέτοιου μεγέθους, που οι πρωταθλητές Ισπανίας ηττήθηκαν στο "Γ. Καραϊσκάκης" στην πρεμιέρα της νέας διοργάνωσης, ωστόσο με αντεπίθεση από εκείνο το σημείο κατάφεραν να τερματίσουν στην κορυφή του 1ου γκρουπ.

Η ανασκόπηση του Champions League

Επεισόδια, ξύλο, διακρίσεις

Για ακόμα ένα έτος δεν έλειψε η σκοτεινή πλευρά της διοργάνωσης, εκείνη στην οποία αρνητικοί πρωταγωνιστές είναι οι φίλαθλοι - χούλιγκαν. Κατά τη διάρκεια του 2014, οι αστυνομικές αρχές (και όχι μόνο) είχαν αρκετή δουλειά σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Στο Παρίσι σημειώθηκαν επεισόδια πριν από την αναμέτρηση της Παρί Σεν Ζερμέν με την Τσέλσι για τα προημιτελικά του, ενώ συνελήφθησαν 95 οπαδοί του Άγιαξ τον Νοέμβριο πριν από τον αγώνα στο "Παρκ ντε Πρενς". Στη Βαρκελώνη μαχαιρώθηκαν δύο οπαδοί της Παρί μετά από τον αγώνα με την Μπαρτσελόνα, ενώ το ίδιο έγινε και στη Ρώμη με έναν οπαδό της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, σε σοβαρά επεισόδια εκτός "Ολίμπικο" πριν από τον αγώνα με τη Ρόμα. Επεισόδια ξέσπασαν και στο Μάλμε μεταξύ οπαδών του Ολυμπιακού και αστυνομικών δυνάμεων.

Η ανασκόπηση του Champions League

Οι οπαδοί της Γαλατάσαραϊ προκάλεσαν χάος σε Ντόρτμουντ και Λονδίνο κόντρα σε Μπορούσια και Άρσεναλ, οδηγώντας σε προσωρινές διακοπές λόγω φωτοβολίδων και καπνογόνων. Φάκελο εις βάρος της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ άνοιξε τη UEFA με βάση τις καταγγελίες του Λουίζ Αντριάνο για ρατσιστικά συνθήματα την ώρα του αγώνα με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Πανό με το ομοφοβικό μήνυμα κατά του Μεσούτ Εζίλ κρατούσαν οι φίλοι της Μπάγερν Μονάχου στην "Άλιάντς Αρένα" κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Άρσεναλ. Μέλη των σκληροπυρηνικών οπαδών της Ρεάλ να φωνάζουν συνθήματα ναζιστικού περιεχομένου στους δρόμους της Λισαβόνας πριν από τον τελικό με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Η ανασκόπηση του Champions League

Τι έκαναν οι Έλληνες

Η χρονιά άρχισε με τη Ρεάλ Μαδρίτης να μοιράζει εφιάλτες σε Έλληνες στόπερ. Αρχικά ήταν ο Κυριάκος Παπαδόπουλος και η Σάλκε, με τον Έλληνα άσο να επανέρχεται στη διοργάνωση μετά από σχεδόν 1,5 χρόνο λόγω τραυματισμού και να μπαίνει αλλαγή στον επαναληπτικό της φάσης των 16 του "Σαντιάγο Μπερναμπέου" (3-1). Στο ίδιο γήπεδο, η Ντόρτμουντ ηττήθηκε 3-0 στον επόμενο γύρο, με τον Σωκράτη Παπασταθόπουλο να φέρει ευθύνη σε 2 γκολ. Φέτος, οι δύο διεθνείς άσοι συνεχίζουν στον θεσμό, έστω κι αν στάθηκαν άτυχοι τις τελευταίες εβδομάδες. Ο Παπασταθόπουλος τα πήγε πολύ καλύτερα στη φάση των ομίλων, ενώ ο Παπαδόπουλος, με τη Λεβερκούζεν πλέον, μετράει και γκολ στο 2-0 επί της Ζενίτ. Την παράσταση, όμως, έκλεψε ένας άλλος στόπερ, ο Κώστας Μανωλάς, με εμφανίσεις όπως αυτήν στην πρεμιέρα της Ρόμα κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Φυσικά υπήρχαν και στιγμές που θα ήθελε να ξεχάσει τόσο αυτός όσο και οι Βασίλης Τοροσίδης και Χοσέ Χολέμπας, όπως η εντός έδρας ταπείνωση με 7-1 από την Μπάγερν. Ομοίως, ο Ανδρέας Σάμαρης, ο οποίος δεν συμπλήρωσε 90λεπτο σε κανένα από τα 5 παιχνίδια με την Μπενφίκα στους ομίλους και εν τέλει τερμάτισε στην 4η θέση.

Η ανασκόπηση του Champions League

Προκριματικές ιστορίες τρέλας

Η πρόκριση της Σάντα Κολόμα από την Ανδόρα για πρώτη φορά στην ιστορία της στον 2ο προκριματικό γύρο του Champions League χάρη σε γκολ του τερματοφύλακά της στο 94' θα μπορούσε να είναι κάτι το αξιοσημείωτο εάν δεν συνέβαιναν... τα πάντα στη συνέχεια. Στον 3ο προκριματικό γύρο, η Λέγκια ισοπέδωσε τη Σέλτικ με 6-1 συνολικό σκορ (και είχε δύο χαμένα πέναλτι), ωστόσο χρησιμοποίησε ως αλλαγή στο 87' του επαναληπτικού έναν τιμωρημένο παίκτη (Μπάρτοζ Μπερεζίνσκι) και παρά τις εκκλήσεις της για τρίτο παιχνίδι, αποκλείστηκε. Το παραλήρημα, όμως, ήρθε στα πλέι οφ, όπου ο στόπερ της Λουντογκόρετς και πρώην της Ντιναμό Βουκουρεστίου, Κόσμιν Μότσι, πήρε τη θέση του τερματοφύλακά του, Βλάντισλαβ Στογιάνοβ, στο 29' της παράτασης του αγώνα με τη Στεάουα, λόγω αποβολής. Ο 29χρονος Ρουμάνος έπιασε δύο πέναλτι στη σχετική διαδικασία, σκόραρε ένα και έστειλε τους πρωταθλητές Βουλγαρίας για πρώτη φορά στους ομίλους της διοργάνωσης.

Η ανασκόπηση του Champions League

"Γκρεμίστηκε" το twitter

Όσο κυλούν τα χρόνια, τα social media συνδέονται περισσότερο με κάθε ποδοσφαιρικό γεγονός. Έτσι και μες στο 2014, κάθε παιχνίδι σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως από τους χρήστες του twitter. Συνήθως εξασκούσαν το χιούμορ τους και τις ικανότητές τους στο Photoshop, όπως συνέβη μετά από τον θρίαμβο του Ολυμπιακού επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Ντέιβιντ Μόγες βρέθηκε αναπόφευκτα στο στόχαστρο, όπως και ο Ζοζε Μουρίνιο και το... πούλμαν του κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν και στην Ατλέτικο Μαδρίτης. Οι Γάλλοι, από την πλευρά τους, πέρασαν την ενημέρωση σε άλλο επίπεδο, ενώ δεν έλειψαν και οι "διαξιφισμοί" μεταξύ συλλόγων, που δεν βγήκε σε καλό στη Μάντσεστερ Σίτι. Όπως είναι φυσικό, το twitter χρησιμοποιήθηκε για την αποθέωση του Φραντσέσκο Τότι μετά από το γκολ του στο Μάντσεστερ ή του Ρομπέρτο μετά από το παιχνίδι με τη Γιουβέντους, ενώ δεν έλειψε το "κράξιμο" στον Τάσο Σιδηρόπουλο για τη διαιτησία του στο Μάντσεστερ Σίτι - ΤΣΣΚΑ Μόσχας, όταν έδωσε κίτρινη κάρτα σε λάθος παίκτη, ή το τρολάρισμα στη Λίβερπουλ για τον αποκλεισμό της.

Η ανασκόπηση του Champions League
© EPA

Φιέστα από γκολ

Εκείνο το βράδυ της 21ης Οκτωβρίου έμεινε στην ιστορία ως η νύχτα που οι δημοσιογράφοι δεν προλάβαιναν να περιγράψουν τα γκολ. Μία ημέρα με μόλις 8 αγώνες περιελάμβανε 40 τέρματα, επίδοση ρεκόρ για το Champions League αυτής της μορφής (την 1η Οκτωβρίου του 1997 είχαν σημειωθεί 44 γκολ, αλλά σε 12 παιχνίδια). Είναι χαρακτηριστικό ότι η Μπάγερν Μονάχου έγινε η πρώτη ομάδα που έβαζε 5 γκολ σε αγώνα Champions League στο 1ο ημίχρονο, σε εκτός έδρας αγώνα (απέναντι στη Ρόμα), όμως λίγα λεπτά αργότερα έχασε αυτό το ρεκόρ, αφού η Σαχτάρ Ντόνετσκ σημείωνε 6 γκολ στην έδρα της ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ στο 1ο ημίχρονο! Ο Λουίζ Αντριάνο, δε, σημείωσε το γρηγορότερο καρέ στην ιστορία της διοργάνωσης σε αυτό το παιχνίδι, σκοράροντας 4 φορές από το 28' μέχρι το 44'. Έπιασε, μάλιστα, τον Λιονέλ Μέσι, με το ρεκόρ των 5 γκολ στο ίδιο παιχνίδι.

Αλλαγές

Σε μία προσπάθεια βελτίωσης του κορυφαίου προϊόντος της, η UEFA ανακοίνωσε ορισμένες αλλαγές με στόχο το καλύτερο μάρκετινγκ της διοργάνωσης, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και στις προχωρημένες φάσεις (ή τουλάχιστον θα διαμορφώνονται τέτοιες συνθήκες) οι πρωταθλητές των σημαντικότερων χωρών. Ως εκ τούτου, ανακοινώθηκε ότι από τη σεζόν 2015-2016, οι πρωταθλητές των χωρών που βρίσκονται στις 7 πρώτες θέσεις της κατάταξης της UEFA μαζί με την κάτοχο του τροπαίου θα συμπληρώνουν το 1ο γκρουπ δυναμικότητας στη φάση των ομίλων. Επιπλέον, μία ακόμα σημαντική αλλαγή του θεσμού που ανακοινώθηκε και αφορά στην Ελλάδα, έχει να κάνει με το τηλεοπτικό τοπίο, αφού ο νέος τριετής κύκλος για το Champions League και για το Europa League περνάει κατά βάση στα χέρια του OTE TV. Η ΝΕΡΙΤ διατηρεί δικαίωμα προβολής 13 από τους 146 αγώνες.

News 24/7

24MEDIA NETWORK